POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.09.16.
Módosítva: 2023.09.16.

A lengyelek nem várnak Brüsszelre, léptek

Meghosszabbítják a gabonabehozatali tilalmat

A lengyel kormány az Európai Bizottság beleegyezése nélkül is meghosszabbítja az ukrajnai gabonafélék behozatali tilalmát – hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pénteken, reagálva arra a brüsszeli döntésre, hogy nem hosszabbítja meg a pénteken lejáró embargót.

„Néhány perccel ezelőtt értesültem arról, hogy feloldották az óvintézkedéseket, azaz a behozatali tilalmat” – jelentette ki Morawiecki egy vidéki sajtóértekezletén. Hozzátette: azt szerette volna, hogy az Európai Bizottság (EB) hosszabbítsa meg az ukrajnai gabonafélékre vonatkozó embargót.

Megerősítette:

Varsó a tilalmat az EB hozzájárulása nélkül is fenntartja.

„Nem hallgatunk Berlinre, nem hallgatunk (Ursula) von der Leyenre” – fogalmazott. Aláhúzta: a gabonatilalom meghosszabbítása a lengyel gazdák érdekeit védi.

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő a PAP hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy Morawiecki bejelentésével összhangban még pénteken kiadják az embargó meghosszabbításáról szóló rendelkezést.

Marcin Przydacz, a lengyel államfői hivatal külügyi irodájának vezetője a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak elmondta:

az EB döntése ellentétes az Ukrajnával szomszédos országok érdekeivel, a belső uniós piac és az Európai Unió gazdaságának érdekeivel.

A lengyel kormány kedden elfogadott határozatában az öt, Ukrajnával szomszédos országra vonatkozó, ukrán agrártermékeket érintő uniós behozatali tilalomnak az év végéig szóló meghosszabbítására szólította fel az EB-t. A dokumentumban kilátásba helyezték: Lengyelország szükség esetén nemzeti hatáskörben állítja le az ukrán gabonaimportot.

Az Európai Bizottság nem hosszabbítja meg az ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalmat, az intézkedések péntek éjfélkor hatályukat vesztik – döntött pénteken a brüsszeli testület.

Májusban az Európai Unió engedélyezte öt tagországnak – Bulgáriának, Magyarországnak, Lengyelországnak, Romániának és Szlovákiának –, hogy megtiltsa az ukrajnai búza, kukorica, repce és napraforgó importját. Az intézkedés célja a helyi gazdák védelme volt. Ezt koordinációs lépések követték az érintett felek között a helyzet megoldására.

A brüsszeli testület most arra a következtetésre jutott, hogy

a május óta bevezetett intézkedéseknek köszönhetően az Ukrajnával határos öt tagállamban „megszűntek a piaci torzulások”.

A pénteki sajtóközlemény szerint Kijev beleegyezett abba, hogy hatékony intézkedéseket vezet be az EU-ba irányuló gabona- és egyéb élelmiszerexport ellenőrzésére, miután szeptember 15-én az ideiglenes intézkedések érvényüket vesztik. Ezek között olyan szabályozási lépések is lesznek, amelyek visszafogják a gabonakínálat megugrását, például egy e célt szolgáló exportengedélyezési rendszer.

Ukrajnának legkésőbb hétfőig cselekvési tervet kell benyújtania az Európai Bizottságnak a tervezett intézkedésekről.

„Az Európai Bizottság tartózkodni fog az újabb korlátozások bevezetésétől mindaddig, amíg Ukrajna hatékony intézkedéseket hoz, és azok teljes mértékben működnek”

– közölte a brüsszeli testület.

Megvédjük a gazdák érdekeit, ezért miután Brüsszel úgy döntött, nem tartja fenn tovább az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat, hazánk nemzeti hatáskörben megteszi azt és ki is terjeszti egy szélesebb termékköre – közölte Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezető arra emlékeztetett, hogy szeptember 15-én lejárt az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékekre vonatkozó uniós behozatali korlátozó intézkedés.

A piaci zavarok kezelése érdekében azonban a moratóriumot a továbbiakban is fenn kell tartani.

Ha az olcsó ukrán import újra elárasztaná az Ukrajnával szomszédos tagállamok piacait, nem lenne elegendő tárolókapacitás betárolni az őszi betakarítás terményeit, a hazai piacra történő értékesítés ellehetetlenülne és akkor még nagyobb nehézségekkel kellene a gazdálkodóknak szembenézniük, ezt viszont nem nézhetjük tétlenül

– tette hozzá.

Nagy István kiemelte, az utolsó pillanatig vártunk az Európai Bizottság döntésére a tilalmi rendelkezés fenntartásával kapcsolatban, Brüsszel azonban nem hallgatta meg a kelet-európai gazdálkodók segítségkérését, sőt lényegében Ukrajnára bízná annak eldöntését, mennyit és mit exportálna Magyarországra és a többi frontországba.

Nekünk viszont cselekednünk kell, ezért Magyarország nemzeti hatáskörben meghosszabbítja és kiterjeszti az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat.

A tilalom többek között kiterjed a gabonafélékre, a repce- és napraforgómagra, a lisztre, az étolajra, a mézre, egyes húsfélékre és a tojásra is

– fűzte hozzá. A miniszter leszögezte, minden körülmények között és minden eszközzel megvédjük a magyar gazdák érdekeit.

Hangsúlyozta, hazánk továbbra sem tiltja az ukrán termékek Magyarország területén történő átszállítását. A tranzitszállítmányok továbbra is engedélyezettek, azonban azokat az illetékes hatóságok az eddigi gyakorlatnak megfelelően zárral látják el a határon, nyomon követik őket és az ország egész területén ellenőrzik az érintett termékek útját.

A miniszter szerint a nemzetközi nagytőke tulajdonában álló, nagy ukrán mezőgazdasági cégek célja már nem a harmadik világba történő értékesítés, hanem az EU piacainak uralása, amely nem csak a határmenti, hanem valamennyi tagállam mezőgazdasági termelőjének komoly gondot fog okozni.

Nem felejthetjük el, hogy az Ukrajnában előállított mezőgazdasági termékeknek közel sem kell olyan szigorú követelményeknek megfelelniük, mint az Európai Unióban termelteknek, ami jóval olcsóbbá teszi az előállítást.

Hozzátette, azt látjuk, hogy a multinacionális tőke a még nagyobb extraprofit érdekében el akarja foglalni az európai uniós piacot, ezzel tönkre téve európai gazdák százezreit. Brüsszel ehhez asszisztál, a magyar és az európai gazdálkodók érdekei helyett az

Ukrajnában működő nemzetközi cégek érdekeit képviseli. Ezt nem hagyhatjuk, hiszen minden európai polgárnak az az érdeke, hogy szabályok mentén, a termelőtől az asztalig, ellenőrzött körülmények között előállított termékek kerüljenek az asztalaikra és a gazdálkodók is joggal várják el, hogy biztonságot és megfelelő jövőképet biztosítsunk számukra.

Az ukrán gabona Afrikába történő szállításának lehetőségét biztosítjuk most is, de nem engedjük a magyar gazdák tönkretételét! Ebben nem akadályoz meg minket sem a brüsszeli, sem a kijevi hazug propaganda – írta közösségi oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A Facebookon közzétett bejegyzésében a tárcavezető azt írta: „elképesztő szenvtelenséggel” vezeti félre az európai közvéleményt Brüsszel (és sajnos az ukrán kormány is) a „gabonaügyben”. Mi is a helyzet valójában?

Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre volt a háború előtt, kivitelének egy jelentős része afrikai, közel-keleti országokba irányult. A háború miatt azonban jóval kevesebb gabonát tudnak exportálni, ami nyilvánvalóan hatalmas gondot okoz számos afrikai országnak – tette hozzá.

Szijjártó Péter felidézte, hogy a gondok enyhítése érdekében a közép-európai országok megnyitották tranzitútvonalaikat, hogy az ukrán gabona így el tudjon jutni olyan tengeri kikötőkbe, ahonnan aztán el lehet azt szállítani Afrikába.

„A cél tehát NEM a közép-európai országok elárasztása volt az ukrán gabonával, hanem az, hogy az afrikai országok megkapják az ukrán gabonát. S ennek lehetőségét biztosítjuk most is, de nem engedjük a magyar gazdák tönkretételét!! S ebben nem akadályoz meg minket sem a brüsszeli, sem a kijevi hazug propaganda” – fogalmazott a miniszter.

 

origo.hu

A kerékbilincs helyett elkezdett terjedni ez a megoldás

ripost.hu

„Mindig a szívünkben marad" - Búcsúzik a család, meghalt a 17 éves fiú

metropol.hu

Nincs ennél cukibb: így táncol együtt Krausz Hannaróza és Mikes Anna

hirtv.hu

A világháló Trianonja: magyarellenesség az interneten

ripost.hu

Hihetetlen dolog történik a kertedben, ha beköltöznek a gyíkok

hirtv.hu

Marco Rossi azonnal lépett, amikor Szoboszlai jelzett

ripost.hu

„Eladó a paripa!” – 90 millióért árulja a kocsiját T. Danny

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. június 9.: A Bika céltudatos, a Rák boldog vasárnap

ripost.hu

Bekavarnak a csillagok: 4 csillagjegy, akire még idén új munkahely vár

ripost.hu

A Mars belép a Bika jegyébe: ennek a 3 csillagjegynek valóra válnak az álmai

ripost.hu

Bajban a népszerű magyar zenekar, a rendőrség már nyomoz

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Amerikai rakétákkal támadják Oroszországot

POLITIK

Macron a leállított Mirage-okkal erősíti Ukrajna légvédelmét

POLITIK

Ma van az egymillió találkozás napja. Orbán Viktor bárkihez bekopoghat

POLITIK

Élelmiszer-rekvirálás, hadigazdálkodás: ez vár a németekre háború esetén

POLITIK

Válaszlépéseket ígérnek az oroszok, rakétacsapások következnek?

POLITIK

Az ENSZ szerint május volt a legvéresebb hónap az ukrán fronton

POLITIK

Orbán Viktor: Meg kell akadályoznunk, hogy Európa háborúba sodródjon

POLITIK

Orbán Viktor: Kérem az embereket, erősítsék meg a kormányt a béke érdekében