Létrehozva: 2023.09.20.
Módosítva: 2023.09.20.

Az OTP feljelentette Karácsony Gergelyt és mozgalmát

Megindulhat a büntetőeljárás.

Miután a NAV már egy ideje nyomoz Karácsony Gergely főpolgármester 99 Mozgalmának finanszírozása ügyében, most az OTP Bank is feljelentést tett. A Magyar Nemzet birtokába került dokumentum szerint az adománygyűjtő ládák története hamisnak látszik, ugyanis a – döntő többségükben 50 és 100 eurós címletű – bankjegyek valójában inkább csomagokban érkezhettek, újak voltak, gyűrődésmentesek, több esetben egymás utáni sorszámúak és összetapadtak. Mindez együtt szerte foszlathatja Karácsonyék eddigi magyarázkodását.

A Magyar Nemzet birtokába került az a feljelentés, amelyet az OTP Bank Nyrt. tett ismeretlen tettes ellen, hamis magánokirat felhasználása miatt, a 99 Mozgalom ügyében. Emlékezetes, a Karácsony Gergely kampánycéljaira létrehozott, azt finanszírozó egyesület már korábban a hatóságok látókörébe került. A Magyar Nemzet július 7-én számolt be arról, hogy a NAV nyomoz az ügyben.

A Nemzeti Információs Központ által az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága számára a tavalyi választások külföldi befolyásolásáról készített, idén júniusi összefoglaló jelentés szerint a 99 Mozgalom számlájára egyetlen befizetőként Karácsony párttársa, Perjés Gábor volt azonosítható. A jelentés is megerősítette, hogy a pénzek több mint négyötöde külföldi pénznemben, euróban és fontban érkezett a 99 Mozgalomhoz.

A Magyar Nemzetnek most birtokába jutott feljelentésből kiderül, hogy 

Karácsonyék számlájára 526 millió forint érkezett annak megnyitása óta, tehát Márki-Zay Péter azon korábbi nyilatkozata, amely a főpolgármester félmilliárdos kampányáról szólt, nagyságrendileg helytálló. 

Karácsony pénzügyeket intéző embere, Perjés Gábor többször is olyan jegyzőkönyveket adott át az OTP-nek, amelyek adomány-gyűjtőládák felnyitásáról szóltak. A hitelintézet a sajtóban megjelent hírek után nemrégiben belső ellenőrzési vizsgálatot rendelt el, majd ennek végén súlyos megállapításokat tett.

Euró és angol font kötegeket vitt az OTP-be.  Vadonatúj bankjegyek, egymást követő sorszámmal. A képen a pénzt a bankba bevivő Perjés Gábor Fotó: Facebook

Ezek egyike, hogy a jegyzőkönyvek szerint 

az adománygyűjtés alapvetően külföldön élő magyar személyektől történik egy kb. 30×30×30 centiméteres nagyságú adománygyűjtő ládába.

Ezekbe a Perjésék-féle jegyzőkönyvek állítása szerint 2-3 ezer bankjegyet, egy esetben pedig 3 811 bankjegyet préseltek be. A feljelentés szerint viszont „a ládába a tetején található résen keresztül bankjegycsomagok nem helyezhetők el, ugyanakkor megállapítást nyert, hogy a behozott bankjegyek többsége – elsősorban az EUR bankjegyek – újak voltak, gyűrődésmentesek, több esetben egymás utáni sorszámúak és összetapadtak (mintha a nyomdából kikerülve nem használták volna azokat).”

A feljelentés döntő megállapítása így hangzik: 

álláspontunk szerint a csomag típusú elhelyezés fizikailag kizárja a szóban forgó ládákba történő pénzek belehelyezését.

A hitelintézet belső ellenőrzési vizsgálata mindemellett azt is megállapította, hogy a jegyzőkönyvek többségén a „forint bankjegyeken kívül csak 50 EUR és 100 EUR címletű bankjegyek szerepeltek, ráadásul két jegyzőkönyvön megegyező darabszámú a 100 EUR bankjegyek száma”. 

 

Lássuk be, arra, hogy két különböző adománygyűjtés alkalmával pont ugyanannyi százeurós bankjegyet adakozzanak, elég kicsi a matematikai esély.

A megállapítások között az is szerepel, hogy „csak egy esetben volt angol font is a bankjegyek közt és abból is kizárólag 50 GBP bankjegyek. Nem tűnik életszerűnek, hogy EUR bankjegyekből csak két címletet, míg forint bankjegyekből a teljes bankjegysorból adnak adományt természetes személyek.

 

Végül, de nem utolsósorban, a feljelentés szerint a befizetések rendre megegyeztek a közvetlenül a befizetést követően az egyesület egyik kiemelt partnere (a Bajnai-féle DatAdat-csoportról lehet szó – a szerk.) részére történő átutalások összegével.

 Például 2022 február 8-án 32,1 millió forintnak megfelelő összeget vitt be Perjés, hogy aztán február 9-én 31,8 millió forintot utaljon tovább. Érdekesség, hogy ebben az időszakban Karácsony Gergely kampánya már rég elbukott.

Az OTP feljelentésének indokolása úgy zárul, hogy 

felmerül a gyanú, hogy a Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesület által bankunk részére – forrásigazolás céljából – megküldött jegyzőkönyvek tartalma nem felel meg a valóságnak, ezáltal megtévesztették a bankot oly módon, hogy a befizetett összegek tényleges, valódi forrását nem jelölték meg, azt nem hozták a pénzintézet tudomására, ezáltal a bank nem tudott hitelt érdemlően meggyőződni a befizetett összegek valódi forrásáról.

Mélyen hallgatnak Karácsony Gergelyék arról a több mint félmilliárd forint összegű, gyanús eredetű adományról, amelyet Perjés Gábor párbeszédes politikus fizetett be a főpolgármester által gründolt Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesület számlájára.

Bár Karácsony Gergely azt állítja, hogy mikroadományok formájában érkeztek be a Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesülethez a kampánypénzek, a korábban nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentés megállapításai, illetve egyéb más körülmények ezt erősen megkérdőjelezik.

Már önmagában az összeg nagysága is figyelemre méltó, ha pedig még hozzávesszük, hogy a félmilliárd forint jelentős részét euróban és fontban fizette be készpénzben a mozgalom számlájára a párbeszédes Perjés Gábor, akkor egyre elképzelhetetlenebb a mikroadományokról szóló magyarázat.

 Az is elgondolkodtató, hogy Perjésen kívül senki nem fizetett be egy fillért sem a mozgalomhoz, ő maga viszont tizenkilenc alkalommal tette meg ezt a Nemzeti Információs Központ által a titkos minősítés alól feloldott jelentés szerint.

A történtek tisztázásában Perjés Gábor sem segített, aki csupán azt ismerte el, hogy ő kezelte a Kilencvenkilenc Mozgalom pénzét, ám annak eredetéről mindössze annyit mondott: „Majd minden kiderül.” Ez azonban a mai napig nem történt meg, ezért e-mailben további kérdéseket tettünk fel Karácsony Gergelynek és Perjés Gábornak, akik egyelőre hallgatnak. 

Így továbbra sem tudni, hogy valójában milyen forrásból származik a több mint félmilliárd forintnyi összeg, ahogy annak okáról, körülményeiről sem adtak tájékoztatást, hogy a tranzakciók közel négyötöde külföldi valutában – fontban és euróban – történt.

A főpolgármesterhónapok óta nem válaszol arr, hogy összesen hány helyen rendeztek gyűjtést és hogy pontosan milyen módokon kalapoztak és mekkora tétel volt a legnagyobb adomány. Azt mindenesetre nehéz elképzelni, hogy gyűjtődobozokba dobtak be ekkora összegű pénzt, főként valutát. Karácsonyék arra sem adtak választ, hogy állnak-e külföldi donorok az adományok mögött.

Annak miértjéről is titkolóznak, hogy bár a főpolgármester még 2021 őszén, a baloldali előválasztás második fordulója előtt visszalépett a miniszterelnök-jelölti megméretéstől, Perjés még közel egy évvel később is jelentős pénzösszegeket fizetett be a mozgalom számlájára.

Arról sem adtak semmilyen magyarázatot, hogy honnan származott az a 616,5 millió forint, amelyből a DatAdat Professional Kft.-től rendeltek szolgáltatást. Ez az összeg ugyanis jócskán – több mint 110 millió forinttal – meghaladta a mozgalomhoz beérkezett összes adomány értékét. Figyelemre méltó, hogy a jelentés szerint ezen megrendelések 90 százalékát szintén Karácsony visszalépése után adták le.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Franciaország szerint Ukrajnának nincs más választása

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

ripost.hu

Íme egy fontos szabály, ami rengeteg nyugdíjast érint

mandiner.hu

Tűpontosan mutatott rá a történész, hogy mi is a gond Európában

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 22.: az Ikrek békét köt, a Skorpió a belső hangot kövesse

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.

POLITIK

Orosz szóvivő: Nincs meg a feltétele az béketárgyalásoknak

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába