Létrehozva: 2023.09.08.

Elon Musk megakadályozta a III. világháború kitörését?

Kikapcsolta a műholdrendszert...

Egy amerikai történész szerint Elon Musk  megakadályozott egy, a fekete-tengeri orosz hadiflotta elleni nagyszabású ukrán dróntámadást, méghozzá úgy, hogy kikapcsolta a Szevasztopol feletti Starlink műholdas hálózatot- írta meg a hirado.hu. A cég vezérigazgatója reagált a vádakra.  

Elon Musk tavaly titokban utasította mérnökeit, hogy kapcsolják ki a Starlink műholdas kommunikációs hálózatát az oroszok által megszállt Krím partjainak közelében, hogy ellehetetlenítsenek egy tervezett ukrán dróncsapást.

Az üzletember amiatt aggódott, hogy a víz alatti drónok támadása, amely a szevasztopoli orosz haditengerészeti flottát vette volna célba, fokozná a feszültséget, és elképzelhető, hogy nukleáris háborúhoz vezetne

– olvasható Walter Isaacson történész Elon Musk című életrajzi könyvének egyik részletében, melyet a Politico ismertetett. (A könyv szeptember 12-én jelenik meg.)

Musk csütörtök este az X-en (a korábbi Twitter) reagált a hírre, megjegyezve, hogy

az említett régiókban lévő műholdak eleve nem voltak bekapcsolva, és ő egyszerűen úgy döntött, hogy nem is aktiválja őket.

Ugyanakkor azt is megerősítette, hogy a megakadályozott ukrán támadás elsüllyesztette volna az ott állomásozó orosz flotta nagy részét. A SpaceX vezérigazgatója szerint a kormányhatóságok sürgős kérése volt, hogy aktiváljuk a műholdakat egészen Szevasztopolig, és

ha beleegyezett volna a kérésükbe, akkor a SpaceX bűnrészessé vált volna egy súlyos háborús cselekményben és a konfliktus eszkalációjában.

Walter Isaacson, aki különböző forrásokból értesült az eseményről, úgy írta le azt, hogy a robbanóanyaggal felszerelt ukrán víz alatti drónok már jócskán megközelítették az orosz flottát, amikor megszakadt a műholdas kapcsolatuk. A szerző azt is leírja, hogy ukrán tisztviselők valósággal könyörögtek Musknak, hogy állítsa vissza az elérést, de ő nem állt kötélnek. Utal továbbá arra is, hogy az amerikai üzletember vélhetően orosz sugalmazásra akadályozta meg a pusztító támadást.

Elon Musk egyébként ismét felszólította a harcoló feleket az azonnali tűzszünet megkötésére.

Júliusban Elon Musk személyes döntése miatt Ukrajnának le kellett fújnia egy orosz hadihajó elleni nagyszabású dróntámadást a Krím-félszigeten - írja a New York Times online kiadása. A portál beszámolója szerint a milliárdos vállalkozónak ezt úgy sikerült elérnie, hogy az ukrán fegyveres erőknek megtagadta a hozzáférést a műholdas internetet szolgáltató Starlink rendszeréhez a műveleti területen, miután tudomást szerzett a támadás tervéről. Döntését a milliárdos vállalkozó közvetlenül nem indokolta, korábban azonban többször is kijelentette: nem hagyja, hogy a cége bármilyen formában is érintett legyen a háború eszkalációjában.

Elon Musk megakadályozott egy nagyszabású ukrán dróntámadást

Az orosz-ukrán háború tavaly februári kirobbanása óta Elon Musk összesen 20 ezer Starlink műholdas internetes terminált adományozott Ukrajnának, hogy a hadsereg és a lakosság hozzáférhessen a világhálóhoz. Az első szállítmányok után az ukrán hadsereg gyakorlatilag azonnal rákapott a rendszerre, különösen a frontvonalakon, ahol szinte minden más internetkapcsolat megsemmisült. Nem túlzás azt állítani, hogy a Starlink jelenleg Ukrajna kommunikációjának gerincét képezi.

Miután Elon Musk és a cég elnöke, Gwynne Shotwell tudomást szerezett arról, hogy a műholdas rendszerüket katonai csapásokhoz is használják az ukránok, korlátozták a hozzáférésüket a hálózatához idén februárban. A vállalat akkori közleménye szerint a rendszer nem támadó vagy katonai műveletekre készült, és nem is ebből a célból bocsájtották azt Ukrajna rendelkezésére.

Musk a Twitteren korábban azt közölte, hogy cége „nem teszi lehetővé egy olyan konfliktus eszkalációját, amely a harmadik világháborúhoz vezethet”. Mint fogalmazott, a SpaceX „nem engedi meg, hogy a Starlinket nagy hatótávolságú dróntámadásokhoz használják”. Továbbá figyelmeztetett egy globális konfliktus kockázataira is, hozzátéve, hogy a legtöbb ember „megfeledkezett” ennek veszélyéről.

A New York Timesnak nyilatkozó bennfentesek szerint a Starlink-hez való hozzáférés ukrajnai korlátozásáról szóló döntések kizárólagosan Elon Musk mérlegelési jogkörébe tartoznak.

Valerij Zaluzsnyij tábornok, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka aggodalmát jelezte amiatt, hogy Musk hatalma túl nagyra nőtt a háború irányítása felett. Zaluzsnij panaszkodott amiatt is, hogy erői hozzáférését a Starlinkhez számos alkalommal korlátozták.

Mikhailo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója szerint a nézeteltérés abban van, hogy a háború kritikus szakaszaiban égetően szükség volna egy mindenkitől független technikai kapacitásra, ami felett kizárólag Ukrajna rendelkezik. „A döntéshozatalnak és a végrehajtásnak 100 százalékosan a saját akaratunkon kell nyugodnia. Hadseregünk számára túl nagy a kockázat, ha a támadó műveletek lefolyása külső körülményektől vagy harmadik felektől függenek" - fogalmazott a tisztségviselő.

Elon Musk kitart Soros Györgyre vonatkozó korábbi kritikája mellett, és visszautasította az antiszemitizmus vádját megjegyzésével kapcsolatban egy interjúban.

A Tesla alapító-vezérigazgatója, a Twitter tulajdonosa a közösségi médiaoldalon tett közzé egy bejegyzést, amelyben a magyar származású befektető-üzletembert egy képregény-sorozat, az X-Men emberfeletti hatalommal rendelkező negatív figurájához hasonlította.

A megjegyzés komoly vitát váltott ki a közösségi oldalon és az amerikai médiában, amire Elon Musk azzal reagált:

nem gondolná, hogy Soros Györgyöt a jó szándék mozgatná,

és úgy fogalmazott, hogy „Soros gyűlöli az emberiséget”, és célja a civilizáció alapszövetének szétszakítása.

A megjegyzés nyomán Elon Muskot szélsőjobboldali retorikával vádolta meg az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League) elnöke. Jonathan Greenblatt, a civil aktivista szervezet vezetője kifejtette, hogy az Elon Musk által tett megjegyzésekhez hasonlók megerősítik a szélsőségeseket.

Elon Musk kedden az CNBC televíziócsatornának adott interjúban kifejtette, hogy

fenntartja véleményét, és hozzátette, hogy joga van véleménye kifejtéséhez, mert ez a szólásszabadság lényege.

Arra a felvetésre, hogy a megjegyzése következménye üzleti szempontból hátránnyal járhat vállalkozása, a Tesla számára, az üzletember azt válaszolta: „azt mondok, amit akarok, és ha ennek következménye pénzvesztés, hát legyen”.

Az izraeli külügyminisztérium magas szintű tisztségviselője kedden Elon Musk megjegyzését „antiszemita ízűnek” nevezte.

Soros György engem Magnetóra emlékeztet – írta közösségi oldalán Elon Musk amerikai üzletember. Ezzel a milliárdos Sorost egy Marvel-főgonoszhoz hasonlította.

Ezután egy a Twitteren népszerűvé vált oknyomozó újságíró – aki még Donald Trump elnöksége idején azzal vált híressé, hogy sokat kommentelt az elnök bejegyzései alá –, sietett Soros György védelmére kelni. A látszólag Soros György munkásságát elismerő médiaszemélyiség bejegyzésében azt írta: „Magneto holokauszttúlélőként szerzett tapasztalatai formálták szemléletét, valamint mélységét és empátiáját. Soros, aki szintén holokauszttúlélő, folyamatosan támadják a jó szándékai miatt, amelyeket egyes amerikaiak rossznak tartanak pusztán azért, mert nem értenek egyet ezzel a politikai hovatartozással.”

Elon Musk erre reagálva pedig azt írta:

„Ön azt feltételezi, hogy ezek jó szándékok. Nem azok. (Soros) le akarja rombolni a civilizáció szövetét. Soros gyűlöli az emberiséget.”

A Twitter és a SpaceX vállalat vezére azt követően szállt bele a magyar származású üzletemberbe, hogy befektetési cége eladta összes Tesla-részvényét, amely cég szintén Musk tulajdona – írta korábban a Világgazdaság.hu.

A cikkben felidézik, hogy a Business Insider úgy tudja, Soros vállalata mintegy 130 000 Tesla-részvényt értékesíthetett, ez fájhatott igazán Musknak.

origo.hu

Verőcei horrorbaleset: a rendőrség döbbenetes részleteket árult el

ripost.hu

Alig tudja valaki a helyes megoldást erre az általános iskolás matek házira

metropol.hu

„Édesanyja egész nap zokog a házban” – Boldog képet posztolt a baleset előtt a verőcei hajókatasztrófa eltűntje

vg.hu

Kimondták az elemzők: néhány multi felelős a mostani drágulásért – ez van a háttérben

ripost.hu

Innen nincs visszaút: Ben Affleck szerint a házassága J-LO-val csupán egy lázálom volt

magyarnemzet.hu

Ilyen orosz vadászrepülőkkel kell harcolnia a Nyugatnak a harmadik világháborúban + videó

ripost.hu

"Ez ijesztő lesz" - Szoboszlai kapitánya az új edzőnek üzent

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 16.: a Vízöntő elemében van, a Rák menjen a saját feje után

ripost.hu

Tízmilliószoros nap, Nyilas telihold: ez a 3 csillagjegy hatalmas esélyt kap az élettől

ripost.hu

Szívükhöz kaptak a rossz hírtől, aggódnak a szurkolók Szoboszlai miatt

ripost.hu

Mindenkit meglepett Klopp: ezt tette Szoboszlaival utolsó napján a búcsúzó edző

ripost.hu

4 év után előmerészkedett a botrányos színész, alig lehet ráismerni a Transformers sztárjára

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A 2022-es magyar választást külföldről befolyásoló hálózat ma is aktív

POLITIK

Területvédelemre készül a NATO, terítéken a sorkatonai szolgálat bevezetése Németországban

POLITIK

Lengyel tábornok: Az ukránokat az mentheti meg, ha megállítjuk a háborút

POLITIK

Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK

A magyar hadsereg a világ legmodernebb eszközeivel rendelkezik

POLITIK

A Bajnai-féle DATADAT megszerezte 6 millió ember adatait

POLITIK

Ezekkel a vadászrepülőkkel csaphat össze a Nyugat az oroszokkal

POLITIK

Dollárbaloldal: Több mint 6 millió ember adatait szerezte meg a DATADAT