Létrehozva: 2023.09.28.

Karácsony pénzembere beismerő vallomást tett

Újabb és újabb részletek derülnek ki.

Perjés Gábor megerősítette, hogy külföldi pénzek is voltak a 99 Mozgalomnál. A Magyar Nemzet munkatársainak adott exkluzív interjút Karácsony pénzembere. A II. kerületi párbeszédes politikus továbbra is kitart amellett, hogy minden törvényesen történt.

Mint ismeretes, a Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti kampányát kiszolgáló 99 Mozgalomnál az OTP feljelentése nyomán is vizsgálódik a NAV, a többnyire külföldi, ismeretlen eredetű pénzek miatt. Karácsony kitart amellett a magyarázata mellett, hogy adománygyűjtő ládákban gyűjtöttek össze több mint félmilliárd forint összegű adományt.

Perjés Gábor a Magyar Nemzetnek adott interjújában azt mondta, hogy ő maga nem figyelte, hogy sorszámozva vannak-e a bankjegyek, de azt megerősítette, hogy fontban és euróban is érkezett hozzá pénz. Sőt azt sem tartja kizártnak, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalmon keresztül is érkezett adomány a 99 Mozgalomhoz, de sem adományozókat nem volt hajlandó megnevezni, sem azt, hogy kitől vette át a készpénzt, amit később befizetett a bankba.

A Magyar Nemzet a nap folyamán egy hosszabb videó-összeállítással is készül, de a témával részletesebben foglalkozik a Hír TV Célpont című műsora is vasárnap este 20.10-kor.

A NAV már egy ideje nyomoz Karácsony Gergely főpolgármester 99 Mozgalmának finanszírozása ügyében, majd az OTP Bank is feljelentést tett. Mint ahogyan korábban a Magyar Nemzet megírta, a lapunk birtokába került dokumentum szerint az adománygyűjtő ládák története hamisnak látszik, ugyanis a – döntő többségükben 50 és 100 eurós címletű – bankjegyek valójában inkább csomagokban érkezhettek, újak voltak, gyűrődésmentesek, több esetben egymás utáni sorszámúak és összetapadtak. Mindez együtt szertefoszlathatja Karácsonyék eddigi legendáját. 

Szöllősi Györgyi, az ATV Egyenes beszéd című műsorának műsorvezetője megjegyezte Karácsony Gergely főpolgármesternek, aki a szerdai adás vendége volt, hogy az OTP feljelentést tett a kampányfinanszírozás ügyében. Karácsony szerint 

olyan adományozóktól jött a pénz, akik éltek az anonim adományozás jogával. Érdemben nem tudok azokra a vádakra reagálni, amit a sajtó az OTP szájába adott. Azok a dokumentumok, amiket a bank tőlünk kért, azokat cáfolni lehet.

A műsorvezető szerint az OTP úgy nyilatkozott, hogy az összegeknél viszont a tényleges forrást valóban nem jelölték meg. 

Karácsony Gergely lezárva a témát úgy fogalmazott: 

Az OTP a főváros finanszírozó bankja, nem akarok többet mondani. A bank által megküldött dokumentumok ezeket a dolgokat cáfolják, amikről szó volt a napokban. Karácsony szerint az adománygyűjtés törvényes keretek között történt. „Jó főpolgármestere van a városnak, akit szeretnek az emberek, ezért megpróbálnak engem oldalvizen más ügyekben lejáratni.

Karácsony Gergely szerdán hivatalos közösségi oldalán újságolta el, hogy a bírósági döntés értelmében azonnali jogvédelmet kapott a főváros a kormányzattal szemben. Ezzel megtiltotta az államnak, hogy Budapest számlájáról több pénzt emeljen le, mint amit forrásként biztosít a városnak.

„Érvényt szereztünk a budapestiek akaratának” – írta Karácsony Gergely bejegyzésében, amelyben beszámolt arról, hogy a bíróság azonnali jogvédelmet adott Budapestnek a kormányzattal szemben.

– Az állam mondhatja a fővárosnak, hogy nem adok egy fillért sem, de a fővárostól nem veheti el a pénzét. Amíg pereskedünk, addig minden hónapban levonnak havi négymilliárd forintot a kasszából. Mi már túl vagyunk azon, hogy visszakapjunk a pénzeket, már befizettük – mondta Karácsony Gergely az ATV Egyenes beszéd című műsorában arra reagálva, hogy a bíróság a mai napon döntött, és azonnali védelmet ítélt a fővárosnak. 

– Havi négymilliárd nagyon sok. A bíróság azért támogatta a kérelmünket, mert a jogszabályi körülmények között a főváros nem tudja biztosítani a törvény által rászabott adósságot. A törvény a mai naptól érvényes, a védelem ott van az önkormányzatunk mellett. Azonnali védelmet kaptunk, mely azt jelenti, hogy türelmet kaptunk, míg nem dől el a vita – folytatta a főpolgármester.  

Szöllősi Györgyi, az Egyenes beszéd műsorvezetője azonban arra figyelmeztette Karácsony Gergelyt, hogy Kiss Ambrus azt mondta, nem is volt pénz a főváros számláján, amit le lehetett volna vonni. Karácsony erre elmondta, igen, a előző hónapban inkasszálták a számlájukat és hitelt is felvetettek velük, hogy ki tudják fizetni a adósságot. 

A kérdésre, hogy mi lesz a hitellel, a főpolgármester úgy válaszolt: „márciusban és szeptemberben kapjuk az adófizetéseket, de év végén nem lehet adósságunk. A mostani döntés segít. Az képtelenség, hogy ilyen bevételekből ilyen közszolgáltatásokat lehessen finanszírozni. Amiről beszélgetünk az, hogy a város képes-e gazdálkodni vagy sem. A bíróság most azt mondta, várhatunk. 

Elképzelhetetlen, hogy a baloldali pártvezetők ne tudtak volna a külföldi pénzekről – mondta Rotyis Bálint. A Nézőpont Intézet elemzője szerint Gyurcsány Ferenc számára Karácsony Gergely egy megfelelő főpolgármester-jelölt, hisz a jelenlegi főpolgármester könnyen irányítható és befolyásolható.

„A baloldal ma inkább egy maffiaszerű hálózatként működik, ahol illegális külföldi pénzek mozognak külföldi és hazai céghálózaton, valamint közvetítőkön keresztül, sőt még hivatalos dokumentumok meghamisításától sem riadnak vissza” – jelentette ki Rotyis Bálint az Origónak adott interjúban. 

Ahogy arról a Magyar Nemzet beszámolt, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a már korábban – költségvetési csalás miatt – elrendelt nyomozásában vizsgálja az OTP-nek azt a feljelentését, amit a bank a 99 Mozgalom ügyében tett. A hitelintézet a Karácsony Gergely vezette szervezet számlájára érkezett, félmilliárd forintot is meghaladó, zömében külföldi pénzekkel összefüggésben fordult a hatósághoz, ugyanis a bank szerint azok eredete nem tisztázott.

A baloldal a tavalyi országgyűlési választás előtt úgy gondolhatta, hogy az összefogás és a külföldi támogatás együtt elég lesz ahhoz, hogy kormányváltásra kerüljön sor Magyarországon – mondta az elemző. Rámutatott:

„kormányváltás esetén nem engedték volna, hogy ezek az ügyek kiderüljenek. A győzelem viszont elmaradt sőt, Márki-Zay Péter fegyelmezetlenségének köszönhetően a hatóságok politikai nyomástól mentesen elkezdhették a nyomozást.”

Mint mondta, a hatóságok alapos munkájának köszönhetően sorra derülnek ki az újabb és újabb részletek a külföldi támogatásokkal kapcsolatban. Miután ebben az illegális akcióban nem egy-egy személy vett részt, hanem szinte a teljes baloldali elit, így egyre több baloldali politikusról derül ki, hogy a guruló dollárok ügyében mely részfeladatokért volt felelős – magyarázta a hírportálnak a szakértő.

Az Origó azon kérdésére, hogy a főpolgármester miért nem vállal felelősséget, Rotyis Bálint rámutatott:

„Karácsony Gergely politikusként még sosem vállalt semmiért sem felelősséget, ez most sincs másként”.

Szerinte viszont „jelen esetben nemcsak politikai, hanem akár jogi felelősségre vonásról is beszélhetünk, ugyanis Karácsony Gergely és barátai immáron 

hivatalos jegyzőkönyveket hamisítottak, és ezzel megpróbáltak megvezetni egy hazai bankot.

Amennyiben minden törvényes lett volna, akkor Karácsony Gergely nem kényszerülne arra, hogy folyton mellébeszéljen, így viszont pont saját magát buktatja le, és saját magát teszi egyre gyanúsabbá” – fejtette ki. Az elemző szerint a főpolgármester helyzete egyre rosszabb, hisz a magyarázkodása hiteltelen, és egyre inkább ráég az a több mint 520 millió forintos támogatás, amit külföldről kapott. Hangsúlyozta:

„elképzelhetetlen, hogy a baloldali pártvezetők ne tudtak volna a külföldi pénzekről, így nemcsak Gyurcsánynak vannak kellemetlen információi Karácsony Gergelyről, hanem a főpolgármester is tudna olyan információkat megosztani, melyek nehéz helyzetbe hoznák a bukott miniszterelnököt”.

Rotyis Bálint hozzátette, hogy a hallgatással tehát elsősorban nem a másikat, hanem éppenséggel saját magukat védik. Azt sem szabad elfelejteni, hogy Gyurcsány Ferenc számára Karácsony Gergely egy megfelelő főpolgármester-jelölt lenne, hisz a jelenlegi főpolgármester könnyen irányítható és befolyásolható – mutatott rá.

Az elemző Márki-Zay Péterről azt mondta, hogy a 2022-es baloldali kampány legkockázatosabb, legkiszámíthatatlanabb eleme volt. A bukott miniszterelnök-jelölt fegyelmezetlensége pedig nem változott a tavalyi választás óta, mindössze annyi történt, hogy sértett emberré vált – tette hozzá. Rámutatott: 

a választás estéjén Márki-Zay Péter egyedül maradt a színpadon, sőt már aznap este a baloldali pártok ellene fordultak, így érthető a bukott miniszterelnök-jelölt részéről a sértettség és a bosszúvágy.

Márki-Zay Péter zsaroló potenciáját az is erősítheti, hogy ő maga 2022-ben jogilag a saját egyesületének vezetője volt, míg Karácsony Gergely úgy fogadta el a pénzt, hogy a főpolgármester eközben pártvezetői pozíciót is betöltött – magyarázta.

Nem tettek jót a botrányok a baloldal megítélésének

Rotyis Bálint szerint a „guruló dollárok” ügye egyértelműen negatív hatást gyakorol a baloldali pártok megítélésére. Elmondta, hogy a Nézőpont Intézet júniusi kutatása szerint még a baloldaliak 41 százaléka is elutasítja a külföldi támogatást, sőt a baloldaliak 49 százaléka a jogszabályok szigorítását szükségesnek tartja a külföldi finanszírozások visszaszorítása érdekében.

Azaz a baloldali szavazók jelentős része elfogadhatatlannak tartja azt, ha a pártok külföldi pénzeket csatornáznak be a kampányukba

– mutatott rá az elemző.

Hozzátette, hogy a dollárbaloldal számára az is további kellemetlenséget fog jelenteni, hogy a kormánypártok egy szuverenitást védő törvénycsomagot fognak előterjeszteni, ami megakadályozza, hogy álcivilek – a magyar törvényeket kijátszva – megsértsék a magyar választások tisztaságát.

Ebben az ügyben a baloldali pártoknak a saját szavazóik megnyugtatása céljából az lenne az érdekük, hogy támogassák a kormánypártok törvényjavaslatát – mutatott rá. 

Szerinte „az eddigi tapasztalatok alapján viszont arra lehet következtetni, hogy a dollárbaloldal ahelyett, hogy a saját szavazóinak akarna megfelelni, inkább a külföldi támogatók oldalára fog állni.

A baloldal célja, hogy újra kormányzati pozícióba kerüljenek, ehhez ugyanakkor el kell hitetniük a szavazókkal, hogy alternatívát jelenthetnek a Fidesz–KDNP-vel szemben. A cél elérése érdekében egy kiforrott és érthető koncepciót kellene letenniük az asztalra, mely tervezet választ kísérel adni az emberek mindennapi problémáira” – mondta, majd rámutatott:

„ehelyett a baloldal ma inkább egy maffiaszerű hálózatként működik, ahol illegális külföldi pénzek mozognak külföldi és hazai céghálózaton, valamint közvetítőkön keresztül, sőt még hivatalos dokumentumok meghamisításától sem riadnak vissza.

Egy ilyen portfólióval legfeljebb a legradikálisabb baloldali szavazók hajlandók megbékélni, miközben a mérsékelt, kormányellenes érzelmű szavazók és a bizonytalanok inkább otthon maradnak, vagy egyenesen a jobboldalra szavaznak” – összegzett az Origónak Rotyis Bálint.

origo.hu

Az utolsó pillanatban ugrott ki a kocsiból, aztán szomorúan nézte, ahogy palacsinta lesz belőle - videó

ripost.hu

Nem tudsz aludni? Ha ezt a gyümölcsöt fogyasztod, eldobhatod az altatót!

metropol.hu

Heti horoszkóp: Ennek a csillagjegynek szerelmet kell vallania!

hirtv.hu

Kárpátaljai családok tízezreit lehetetlenítik el: hosszú órákig nincs áram, de a villanyszámlák emelkednek + videó

ripost.hu

Áll a forgalom Budapesten, nagy baj történt

magyarnemzet.hu

Bejelentették az oroszok, ekkor kezdődik a világháború

ripost.hu

„Mindig a szívünkben leszel" - 8 hónapos kisbabájától és testvérétől búcsúzik a gyászoló anya

mindmegette.hu

Hazánkban járt Bill Murray: egy tököli családnál szállt meg, kipróbálta az Unicumot és Zuglóban evett

ripost.hu

Érkezik az újhold: ennek a 3 csillagjegynek megnyitja a változás kapuját

ripost.hu

Magasra tettük a lécet: ha ezt a kvízt meg tudod oldani hibátlanul, magasabb az IQ-d, mint 140

ripost.hu

Verőcei tragédia: nem is vezethetett volna a hajó kapitánya

ripost.hu

Ez kínos! Egy pesti étteremben találkozhatott Szoboszlai jelenlegi és volt barátnője

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Ukrajna amerikai rakétákkal lőtt orosz légvédelmi rendszereket, Moszkva „halálos következményekkel” fenyeget

POLITIK

Minden eddiginél veszélyesebb lépésről döntött Biden, Oroszország válaszolni fog

POLITIK

Eldőlhet a világháborús dominó. Amerikai és német fegyverekkel is támadhatják az ukránok az oroszokat

POLITIK

Ukrajnai háború. A NATO-főtitkár emeli a tétet, még több pénzt kér a tagállamoktól

POLITIK

Manfred Weber újra támadni próbál

POLITIK

Orbán: Nem akarunk háborút, nem leszünk feláldozható gyalogok

POLITIK

Már az uniós sorkötelezettségről beszélnek

POLITIK

Csapásra készül a NATO Oroszoroszág ellen