Létrehozva: 2023.09.16.

Meloni: Ideje, hogy Ursula von der Leyen Lampedusára menjen

Saját szemével lással a migránsáradatot!

Az Olaszországba illegálisan belépő migránsok feltartóztatását, ellenőrzött táborokban elhelyezését és kiutasítását jelentette be Giorgia Meloni miniszterelnök, aki péntek esti videóüzenetében európai tengeri misszió elindítását kérte az észak-afrikai indulások leállítására. Meloni elmondta: levelet írt Ursula von der Leyennek az Európai Bizottság elnökének, arra kérve, hogy keresse fel Lampedusát, és személyesen tapasztalja meg az illegális tengeri migráció miatt a szigeten kialakult helyzet súlyosságát.

Giorgia Meloni a felvételen összefoglalta, hogy az általa vezetett jobbközép kormány milyen szigorításokkal kívánja orvosolni a miniszterelnök szerint fenntarthatatlanná vált migrációs helyzetet.

Bejelentette, hogy levelet írt Ursula von der Leyennek az Európai Bizottság elnökének, kérve őt, keresse fel Lampedusát, hogy személyesen tapasztalja a migráció dél-európai kapujaként működő szigeten kialakult helyzet súlyosságát.

Giorgia Meloni célként jelölte meg, hogy az Európai Bizottság felgyorsítsa a Tunéziával nyár közepén kötött megállapodás megvalósítását az észak-afrikai országnak ígért európai források mielőbbi átutalásával. Hangoztatta, hogy a Tunéziának Brüsszel által ígért 250 millió eurót még nem utalták át.

Meloni levelet küldött az Európai Tanácsot vezető Charles Michelnek is annak érdekében, hogy a szervezet októberi ülésén a migráció kerüljön napirendre.

Giorgia Meloni elmondta, az ülésen azonnali európai misszió elindítását fogja kérni az észak-afrikai partoktól induló hajók leállítására.

A kormányfő bejelentette, hogy az utóbbi hetekben rekordot döntő migrációs áramlat miatt rendkívüli intézkedéseket kívánnak bevezetni. A hétfői kormányülésen módosítják a illegális bevándorlók feltartóztatására vonatkozó szabályokat: az országba törvénytelenül belépők esetében 18 hónapra emelik a zárt táborba zárásuk idejét.

Mivel jelenleg nincsen elegendő hely, a védelmi tárca feladata lesz új táborok létesítése a kevéssé lakott, jól ellenőrizhető térségekben. A bevándorlók az itteni központokban adhatják be az esetleges menedékkérelmet, és csak ennek pozitív elbírálása után hagyhatják el a tábort.

A menekült státuszban nem részesülőket pedig kitoloncolják.

Giorgia Meloni bejelentése szigorítás, mivel a mostani gyakorlat szerint az olasz partokra érkezők többségét automatikusan menedékkérőkként kezelik, és kérelmük elbírálásáig szabadon mozoghatnak az országban.

Giorgia Meloni azokhoz is fordult, akik illegálisan akarnak belépni Olaszországba. Azt üzente nekik, „nem éri meg emberkereskedőkre bízni magatokat, mivel sok pénzt kérnek, olyan csónakokra tesznek, amelyek nem alkalmasak a tengeri átkelésre, és ha illegálisan léptek be Olaszországba visszatartunk benneteket, és kitoloncolunk, a mi helyzetünkben nem tehetünk másképpen”.

Az olaszoknak azt üzente, kormánya nem gondolta meg magát, teljesíti a migrációra vonatkozó választási ígéreteit,

vagyis az illegális bevándorlás teljes leállítását. Ehhez azonban időre és türelemre van szükség, főleg, ha egyesek „ideológiai érdekekre” hivatkozva akadályozzák a jobbközép munkáját – fogalmazott.

Giorgia Meloni úgy vélte, a megnövekedett migrációs nyomást a Száhel-térségében található afrikai országok instabilitása okozza. Hangsúlyozta, hogy a katonai puccsok, a gabonáért folytatott harc, a természeti katasztrófák több tíz millió ember kivándorlásához vezethetnek. „Világos, hogy Olaszország és Európa nem fogadhatja be azt a hatalmas embertömeget” – jegyezte meg.

Hangoztatta, hogy Európában mostanáig a vita kizárólag arról szólt, hogyan lehet befogadni az illegálisan érkezőket, és miként lehet szabályozni a 27 tagállam közötti elosztásukat. Ezzel szemben – tette hozzá Giorgia Meloni – Róma teljes paradigmaváltást szorgalmaz: az emberkereskedők és a tömeges migráció megállítását, valamint szétosztás helyett a külső határok védelmét.

Giorgia Meloni szerint mindez egy európai tengeri misszióval megvalósítható, amely – akár az észak-afrikai hatóságokkal együttműködésben – megállíthatja az illegális indulásokat.

Hozzátette, Afrikában kell ellenőrizni, kinek van joga a menekültstátuszra, és csak azt kell befogadni Európában, akinek ehhez tényleges joga van. Mindezzel párhuzamosan befektetésekkel kell támogatni az afrikai gazdasági fejlődést, és biztosítani kell a helyi munkaerő szakképzését az Európába irányuló törvényes bevándorlás számára.

Megemlítette az észak-afrikai államokkal elért megállapodásokat, kiemelte az Európai Bizottság és Tunézia közötti szándéknyilatkozat aláírását.

„Sajnos, miközben Olaszország és Európa egy része azon dolgozott, Európa másik része az ellentétes irányba mozdult el: azoknak a politikai erőknek és más véleményvezéreknek a mindennapos erőfeszítéseire gondolok, akik azt állították, hogy Tunézia olyan elnyomó állam, amellyel nem lehet megállapodásokat kötni, nem számít biztonságos kikötőnek, tehát nem lehet megakadályozni az indulásokat vagy visszatoloncolni az illegálisan érkezőket”.

Az idei év eleje óta több mint 127 ezren érkeztek az olaszországi partokra. Tavaly ugyanezen időszakban valamivel több mint 66 ezren.

Európa halálának nevezte a Lampedusán kialakult migrációs helyzetet Matteo Salvini. A földközi-tengeri szigetre ugyanis már ugyanannyi bevándorló érkezett, mint ahányan a szigeten élnek. Matteo Salvini a haditengerészet bevetését is felvetette.

„Állítsátok meg az emberkereskedelmet” – olvasható egy földre terített transzparensen a szicíliai Lampedusán.

A hatezres várost szó szerint megszállták az illegális bevándorlók.

A többségében közép-afrikai és tunéziai fiatal férfiak be sem férnek a regisztrációs központba. Az utóbbi napokban megállás nélkül érkeznek a csónakok Észak-Afrikából.
Lampedusa lakosai segítségért kiáltanak.

„Mi lakosok azt szeretnénk, ha a migránsokat a tengeren mentenék ki és vinnék a szárazföldre, így csökkentenék a szigetlakókra nehezedő pszichológiai és humanitárius terhet” – mondta kétségbeesetten egy férfi.

A hatóságok minden eszközzel a migránsok áthelyezésén dolgoznak: hétszáz embert vittek át egy másik szicíliai városba, ahonnan a szárazföldre küldik őket, de mindez nem elég, mert folyamatosan újak érkeznek a szigetre.

Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes szerint

a migránshelyzet miatt Olaszország a vesztébe rohan.

„Ez nyilvánvalóan egy szervezett, finanszírozott és előkészített utaztatás. Ez egy háborús cselekmény. Mert ha napi 6000 migráns érkezik, az az olasz társadalom összeomlását jelenti” – mondta Matteo Salvini, olasz miniszterelnök-helyettes.

Egy csütörtöki tv-interjúban pedig már úgy fogalmazott:

le kell zárni Olaszország határait.

Az olasz miniszterelnök-helyettes szerint Georgia Meloni kormányfő rendkívüli munkát végzett, de ha Brüsszelben, Párizsban és Berlinben a döntéshozók elfordítják a fejüket, akkor egyedül kell megvédeni az országot.

Matteo Salvini szerint

ami Lampedusán történik, az Európa halála – politikai, kulturális és társadalmi szempontból egyaránt.

A lampedusai migránstáborhoz látogatott a francia Nemzeti Frontot alapító Jean-Marie Le Pen unokája is. Azt mondta: szeretné, ha Brüsszel szigorítaná a határellenőrzést.

„Azért jöttem, hogy támogassam az olasz népet és kormányt, mert Lampedusa és az olasz határok ma egész Európa határai. Meg kell változtatnunk az uniós politikát, hogy segítsük az olasz kormányt, amely ma egyedül néz szembe ezzel a válsággal” – mondta Marion Maréchal, aki Eric Zemmour, volt jobboldali elnökjelölt pártjának listavezetője a jövő évi EP-választásokon.

Franciaország mindeközben bejelentette: teljesen le akarja zárni a migránsok előtt a francia-olasz határt.

A rendkívüli migrációs helyzetben rendkívüli válaszra van szükség Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, a Liga vezetője szerint, aki a Rete4 olasz tévécsatornának nyilatkozott csütörtök este, és a haditengerészet bevetését is felvetette.

Matteo Salvini úgy vélte, több megoldás is létezik a tömeges migráció megállítására, „semmilyen beavatkozást nem szabad kizárni” – tette hozzá. Nem szabad megismétlődnie annak, ami a héten Lampedusa szigetén zajlott le több ezer migráns majdnem egy idejű érkezésével – hangsúlyozta.

Korábban Salvini az országgal szembeni hadüzenetnek nevezte azt, hogy egy nap leforgása alatt több mint száztíz csónak érkezett több mint ötezer emberrel. Salvini úgy vélte, „nem spontán jelenségről van szó, a tömeges indulásoknak rendezői vannak”.

Matteo Salvini az interjúban kifejtette, a migránsokat szállító észak-afrikai és olasz bűnszervezetek együttműködnek a Földközi-tenger déli és északi partján.

A Liga vezetője, korábbi belügyminiszter, aki jelenleg a kikötőkért is felelős infrastrukturális és közlekedési tárcát irányítja, hozzátette, az a benyomása, hogy az emberkereskedők mellett egyes európai országok is hozzájárulnak a mostani migrációs áramlathoz a bevándorlókat szállító civilszervezetek támogatásával.

Hozzátette, azokra a kormányokra gondol, melyek euró milliókkal finanszírozzák egyes szervezetek tengeri misszióit. Salvini megjegyezte: őt bíróság elé állították, mert 2018-ban nem engedte partra szállni az Open Arms spanyol hajón érkezőket, amelyet Barcelona önkormányzata támogat – mondta a jobboldali politikus.

Hangoztatta, Németország támogat olyan civil szervezeteket, amelyek Olaszországban teszik partra a menedékkérőket. Határozottabb fellépést sürgetett az illegális bevándorlás megállítására Andrea Crippa a párt országos főtitkár-helyettese is, aki szerint Giorgia Meloni kormányfő mostanáig követett „diplomáciai erőfeszítése nem működik”.

Crippa az affaritaliani hírportálnak kifejtette, hogy Meloni a kiindulási és tranzitállamokkal való megállapodásban látja a megoldást, de a nyáron Tunéziával tető alá hozott egyezmény kudarcba fulladt, az észak-afrikai állam nem állította le az indulásokat.

„A diplomáciai út a semmibe vezetett, egy nap alatt közel hatezren érkeztek, a tunéziai kormány egyértelműen hadüzenetet küldött Olaszországnak” – jelentette ki Andrea Crippa.

Lampedusa négyszáz fős menekülttáborában továbbra is több mint négyezren szoronganak. A többségében közép-afrikai és tunéziai fiatal férfiak be sem férnek a regisztrációs központba, a tábor körül telepedtek le a szabad ég alatt, ahol a vöröskereszt igyekszik őket ellátni.

origo.hu

Megtörtént amitől mindenki tartott, tovább eszkalálódik az ukrajnai háború

ripost.hu

Szabad-e megenni a kukacos cseresznyét?

borsonline.hu

"Végtelenül izgalmas" - világsztár posztolt Budapestről, el van ájulva a várostól

vg.hu

Egy komáromi benzinkúton összecserélték a benzint a gázolajjal – 200 autó ment tönkre

ripost.hu

Ez a bundáskenyér mindent lepipál, pedig csak egy apró változtatás kell hozzá

hirtv.hu

Kínos, kellemetlen pillanatokkal teli utcafórumot tartott Gyurcsány Komlón + videó

ripost.hu

Ez most jól jön, Szoboszlai óriási előnybe került a Liverpool edzőjénél

lakaskultura.hu

Látványos megújulás Törökvészen: így készült el a napfényes tetőtéri lakás

ripost.hu

Pénzhoroszkóp: ennek a 3 csillagjegynek nyár végére brutálisan tele lesz a tárcája

ripost.hu

Áll a bál Moszkvában: Sztankovicsnak máris hadat üzentek

ripost.hu

A tudósok is elsápadtak attól, ami az óceán mélyén felbukkant

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Németországban máris kezdeni akarják a sorozást

POLITIK

Világháborúval fenyegető, Ukrajnát támogató javaslatokról egyeztet a NATO Prágában

POLITIK

NATO különleges küldetés indulhat Ukrajnában: mi áll a háttérben?

POLITIK

Hajléktalanok vertek tábort a Mariahilfer Strassén Bécsben

POLITIK

Orbán Viktor: Minden héten közelebb vagyunk a háborúhoz

POLITIK

Deutsch Tamás: Újabb világháborút jelent, ha Európa harcoló félként belesodródik a háborúba

POLITIK

Merényletet tervezett Zelenszkij két ezredese.

POLITIK

Európai katonákkal akarják pótolni az ukránok veszteségeit