Létrehozva: 2023.09.20.

Salvini és Marine Le Pen elindította a közös európai parlamenti választási kampányt

Közös küzdelmet hirdetettek.

Közös küzdelmet hirdetett a szabadság és a haza védelmében Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés (RN) elnöke és Matteo Salvini, a jobboldali olasz Liga vezetője az utóbbi párt nagygyűlésén vasárnap a lombardiai Pontidában.

Marine Le Pen volt az egyik külföldi meghívott vendége a Pó folyó forrásánál megrendezett politikai találkozónak, amelyen számos európai jobboldali erő vett részt, közöttük az Alternatíva Németországért (AfD) küldöttsége. A Nemzeti Tömörülés elnöke a jövőre esedékes európai parlamenti választásokat az európai népeknek a „külső befolyással” szembeni ellenállásának nevezte. Marine Le Pen ellenállást sürgetett a migrációval szemben is, kijelentve, hogy védeni kell az európai népeket a szervezett migrációs áradattól.

Matteo Salvini kijelentette: ha Emmanuel Macron francia elnök és Marine Le Pen között kell választania, akkor nem kétséges, hogy az utóbbit választja: „közös feladatunk, hogy győzzünk Olaszországban és az Európai Unióban is” - jelentette ki.
   
Úgy vélte, bűn lenne bárkit is kizárni a jobbközép és jobboldali pártok szövetségéből. Bejelentette, hogy még az év vége előtt tömegdemonstrációt hív össze azoknak az erőknek a részvételével, amelyek készülnek jövőre leváltani az európai baloldalt.
   
Matteo Salvini 2013-ban vette át az Északi Liga vezetését, amely 2020 óta Liga néven folytatja tevékenységét. A 2018-ban belügyminiszter Salvini jelenleg a Giorgia Meloni vezette kormány miniszterelnök-helyettese, és egyben a kikötőkért felelős tárca vezetője.
   
Matteo Salvini hangoztatta Pontidában: minden demokratikus eszközzel fel kell lépni a migráció mint „pusztító hatású invázióval” szemben. Salvini üzent Richard Gere amerikai színésznek, akit októberben tanúként hallgatnak meg az olasz partoknál 2018-ban feltartóztatott egyik civil hajó bírósági tárgyalásán: „ha szereted a migránsokat, akkor vidd haza őket a villáidba!”.
   
A Liga vezetője elmondta, hogy a római kormány továbbra is kitart a bankokra kivetett extraprofitadó mellett. Megjegyezte, hogy szerinte a Marson élnek azok az európai politikusok, akik kizárólag megszorításokat és áldozatvállalást diktálnak a tagállamoknak.
   Matteo Salvini felemelte a szavát a kábítószerek liberalizációja, valamint a béranyaság ellen. Hangsúlyozta, hogy a másik kormánypártot, az Olasz Testvéreket vezető Giorgia Melonival közösek a céljaik, és senki nem bonthatja fel szövetségüket.
   A Liga forrásai szerint százezren voltak a párt idei nagygyűlésén, amelyet 1990 óta mindig a háromezer lakosú Pontida mezőin rendeznek meg.

A rendkívüli migrációs helyzetben rendkívüli válaszra van szükség Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, a Liga vezetője szerint, aki a Rete4 olasz tévécsatornának nyilatkozott csütörtök este, és a haditengerészet bevetését is felvetette.

Matteo Salvini úgy vélte, több megoldás is létezik a tömeges migráció megállítására, „semmilyen beavatkozást nem szabad kizárni” – tette hozzá.  

Nem szabad megismétlődnie annak, ami a héten Lampedusa szigetén zajlott le több ezer migráns majdnem egy idejű érkezésével – hangsúlyozta.

Korábban Salvini az országgal szembeni hadüzenetnek nevezte azt, hogy egy nap leforgása alatt több mint száztíz csónak érkezett több mint ötezer emberrel. Salvini úgy vélte, „nem spontán jelenségről van szó, a tömeges indulásoknak rendezői vannak”.  

Matteo Salvini az interjúban kifejtette, a migránsokat szállító észak-afrikai és olasz bűnszervezetek együttműködnek a Földközi-tenger déli és északi partján.

A Liga vezetője, korábbi belügyminiszter, aki jelenleg a kikötőkért is felelős infrastrukturális és közlekedési tárcát irányítja, hozzátette, az a benyomása, hogy az emberkereskedők mellett egyes európai országok is hozzájárulnak a mostani migrációs áramlathoz a bevándorlókat szállító civilszervezetek támogatásával. Hozzátette, azokra a kormányokra gondol, melyek euró milliókkal finanszírozzák egyes szervezetek tengeri misszióit.  

Salvini megjegyezte: őt bíróság elé állították, mert 2018-ban nem engedte partra szállni az Open Arms spanyol hajón érkezőket, amelyet Barcelona önkormányzata támogat – mondta a jobboldali politikus.           

Hangoztatta, Németország támogat olyan civil szervezeteket, amelyek Olaszországban teszik partra a menedékkérőket.

Határozottabb fellépést sürgetett az illegális bevándorlás megállítására Andrea Crippa a párt országos főtitkár-helyettese is, aki szerint Giorgia Meloni kormányfő mostanáig követett „diplomáciai erőfeszítése nem működik”. Crippa az affaritaliani hírportálnak kifejtette, hogy Meloni a kiindulási és tranzitállamokkal való megállapodásban látja a megoldást, de a nyáron Tunéziával tető alá hozott egyezmény kudarcba fulladt, az észak-afrikai állam nem állította le az indulásokat.

„A diplomáciai út a semmibe vezetett, egy nap alatt közel hatezren érkeztek, a tunéziai kormány egyértelműen hadüzenetet küldött Olaszországnak” – jelentette ki Andrea Crippa.

Lampedusa négyszáz fős menekülttáborában továbbra is több mint négyezren szoronganak. A többségében közép-afrikai és tunéziai fiatal férfiak be sem férnek a regisztrációs központba, a tábor körül telepedtek le a szabad ég alatt, ahol a Vöröskereszt igyekszik őket ellátni.

Továbbra is rekordszintű, az előző év azonos időszakához képest közel megkétszereződött az illegális migránsok száma a Földközi-tenger középső medencéjében január és augusztus között – közölte az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) csütörtökön.

A varsói központú uniós ügynökség jelentése szerint az év első nyolc hónapjában a főként Olaszországot érintő, a Földközi-tengeren kialakult migrációs útvonal volt a legaktívabb.

A tagállami hatóságok itt csaknem 114 300 illegális határátlépési kísérletet jegyeztek fel ebben az időszakban, ami a legmagasabb 2016 óta ezen az útvonalon. Ugyanitt augusztusban 25 152-en próbáltak meg az Európai Unió területére jutni.

A Frontex szerint a magas migrációs adatok oka egyebek mellett az, hogy az embercsempészek ebben a térségben alacsonyabb árakon dolgoznak, mivel a bűnözői csoportok között is élénk verseny alakult ki. A tengeri átkelések továbbra is rendkívül veszélyesek, idén eddig több mint 2325 ember veszett a Földközi-tengerbe – jegyezték meg.

A január és augusztus közötti időszakban a nyugat-balkáni országokon keresztülhaladó migrációs útvonal volt a második legaktívabb, ahol több mint 70 550 illegális határátlépési kísérletet vettek nyilvántartásba. Az adat az előző év azonos időszakához képest 19 százalékos csökkenést mutat, nagyrészt a szigorúbb vízumpolitikák miatt – írták. Augusztusban ezen az útvonalon 21 768 ember kísérelte meg az illegális határátlépést.

Az Egyesült Királysággal közös tengerszakaszon január és augusztus között mintegy 36 250-en próbálkoztak az átkeléssel, ami 13 százalékkal marad el az előző év azonos időszakának számaitól. Augusztus folyamán itt 8990-en vágtak neki a tengeri átkelésnek.

Az Európai Unió keleti, Fehéroroszországgal közös határán augusztusig – a tavalyi azonos hónapokban feljegyzett adatokhoz képest – tizenhét százalékos csökkenést regisztráltak, 3478-en lépték át illegálisan az EU keleti határait. Augusztusban 241-en próbálkoztak ezzel.

A Földközi-tenger keleti térségében kialakult, Görögországot és Ciprust érintő migrációs útvonalon az előző év azonos nyolchónapos időszakában 14 százalékkal kevesebb, 24 094 ember próbált meg bejutni az EU területére. Közülük augusztus folyamán 6210-en.

Az uniós ügynökség végezetül az illegális migrációs számok emelkedéséről számolt be a Földközi-tenger nyugati medencéjében is, a főként Spanyolországot érintő migrációs útvonalon. Ebben a térségben az év első nyolc hónapjában 9447 jogtalan határátlépést jeleztek, ami 14 százalékkal haladja meg a tavalyi adatokat. Ugyanitt augusztusban 2023 illegális határátlépést észleltek. A Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken 10 028 illegális migráns szállt partra augusztusig, öt százalékkal kevesebb a tavalyinál. Augusztusban 1487-en próbálkoztak ezen a tengerszakaszon Európába jutni – közölték.

 

origo.hu

Megvan a stratégiai döntés: háborúra készül a NATO, Magyarországot is érinti

ripost.hu

Nem csitulnak a kedélyek, Kozák Danuta nehéz helyzetbe került

borsonline.hu

"Nagyon beteg" - megkongatták a vészharangot Katalin hercegné állapota miatt

magyarnemzet.hu

Marco Rossi így minősítette Szoboszlai játékát az írek elleni vereség után

ripost.hu

Évtizedekkel később derült ki a titok: ezt mondta II. Erzsébet Dianának az esküvője előtt

magyarnemzet.hu

Beletörölte a lábát a békemenetbe a baloldal egyik jól ismert figurája

ripost.hu

Érkezik az újhold: ennek a 3 csillagjegynek megnyitja a változás kapuját

mindmegette.hu

Kiderült, hol és mikor nyitja meg első magyarországi boltját a Mere

ripost.hu

Akikben sosem szabad megbízni: ez a négy csillagjegy nagy eséllyel hátba fog szúrni

ripost.hu

Meseszép nagylánnyá cseperedett L.L. Junior és Körtvélyessy Kinga gyermeke - videó

ripost.hu

Ez gyorsan ment: Jürgen Klopp megtalálta új csapatát, már alá is írt nekik

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Ukrajna amerikai rakétákkal lőtt orosz légvédelmi rendszereket, Moszkva „halálos következményekkel” fenyeget

POLITIK

Minden eddiginél veszélyesebb lépésről döntött Biden, Oroszország válaszolni fog

POLITIK

Eldőlhet a világháborús dominó. Amerikai és német fegyverekkel is támadhatják az ukránok az oroszokat

POLITIK

Ukrajnai háború. A NATO-főtitkár emeli a tétet, még több pénzt kér a tagállamoktól

POLITIK

Orbán Viktor: Erősek vagyunk, és megnyerjük a választást

POLITIK

120 milliót "bűvészkedett" el a kispesti szoci polgármester

POLITIK

Manfred Weber újra támadni próbál

POLITIK

Orbán: Nem akarunk háborút, nem leszünk feláldozható gyalogok