Létrehozva: 2023.09.18.

Tiltakoznak a bolgár gazdák a gabonabehozatal ellen

Blokádokat emelnek az ukrán gabona ellen.

Bulgáriában gazdák blokádokkal tiltakoztak hétfőn az ellen, hogy a szófiai kormány feloldotta az ukrán gabona behozatalának tilalmát.

A demonstrálók országszerte ideiglenesen lezártak számos, a romániai és a görög határátkelőkhöz vezető főutat és bekötő utat. Az agrárszektor képviselői így tiltakoztak az ellen, hogy múlt péntek óta ismét érkezhet ukrán gabona Bulgáriába, miután feloldották az öt hónapig tartó importtilalmat.

A gazdák tartanak az olcsó importtól, és azzal fenyegetődznek, hogy kedden munkagépekkel Szófiába vonulnak, hogy ott folytassák a demonstrációt. Azt követelik, hogy Bulgária – Lengyelországhoz, Magyarországhoz és Szlovákiához hasonlóan – vezessen be ismét tilalmat az ukrajnai gabonafélék, valamint az onnan származó étolaj, gyümölcsök, zöldségek, tej- és tejtermékek, hústermékek, élő állatok és méz behozatalára.

Nikolaj Denkov miniszterelnök vasárnap a gazdák tüntetése kapcsán úgy nyilatkozott: terroristákkal nem hajlandó tárgyalni.

Traktorokkal, kombájnokkal vonultak fel, Brüsszel ellen tüntettek a magyar gazdák a magyar–ukrán határon vasárnap. Szerintük Brüsszel semmibe veszi a megélhetésüket, azzal, hogy feloldotta az ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalmat, így az olcsó és silány minőségű ukrán termény akadálytalanul áraszthatja el az európai piacot. A magyar kormány ugyan azonnal lépett és megtiltotta az importot, de a gazdák szeretnék, ha az Európai Unió is a saját érdekeit venné figyelembe, nem pedig az Ukrajnában termelő külföldi óriáscégekét.

Brüsszel ellen tüntettek a gazdák, több százan tiltakoztak a záhonyi magyar–ukrán határ közelében az Európai Bizottság pénteki döntése ellen, amellyel a bürokraták eltörölték az ukrán gabona behozatali tilalmát.

Az ország minden vármegyéjéből traktorokkal, kombájnokkal és teherautókkal érkeztek a gazdák, hogy a békés demonstrációval gátat szabjanak az ukrán gabona beáramlásának.

A tömeg transzparensekkel, táblákkal és zászlókkal is üzent az Európai Bizottság döntéshozóinak. Több táblára is azt írták: „Brüsszel elárult minket.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke beszédet mond az ukrán gabona behozatali tilalmát eltörlő, szeptember 15-én meghozott brüsszeli döntés ellen tartott gazdatüntetésen (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A gazdák szerint az unió vezetése érzéketlenül kezeli a problémát, és úgy érzik, az ilyen intézkedésekkel ellehetetlenítik és semmibe veszik a megélhetésüket.

Ha kell, ki is megyünk Brüsszelbe és elmondjuk személyesen is ezt a problémát, hogy miben vagyunk, mert ők egyáltalán nem érzékelik ezt a helyzetet, de mi nagyon súlyos árat fizetünk, meg a magyar családok, akik ebből élnek” – mondta Nyavádi Tamás családi gazdálkodó.

Mások arra figyelmeztettek, hogy az ukrán gabona beengedésével olyan termékek fognak jönni, amelyek nem csak rossz minőségűek, de azt sem tudni róluk, hogy genetikailag módosítottak-e, és milyen vegyszerekkel kezelték őket.

Nem szabad hagyni, hogy a külföldi ukrán kukoricát, gabonát, napraforgót, szennyezett árut, ami teli van vegyszerekkel, beengedjük a magyar feldolgozó iparba és piacba, mert így a magyar embereket és a saját egészségünket is károsítjuk” – mondta Szilágyi Mihály termelő.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági kamara elnöke kiemelte: a gazdák nem az ukrán emberek ellen demonstrálnak, hanem a külföldi tulajdonú Ukrajnában lévő óriásvállalatok ellen, akiknek a kijáró emberei Brüsszelben vannak.

Jakab István, a MAGOSZ elnöke azt mondta: Brüsszel hatalmas hibát vét, amikor vámmentesen, ellenőrizetlenül beengedi az ukrán termékeket, ráadásul a bürokraták ránk is zúdítják a 42 millió hektáros ukrán mezőgazdaságot. Hangsúlyozta: a gazdák kiállnak a magyar kormány mellett és nyílt levélben fordulnak Brüsszelhez.

Politikai köntösbe bujtatott piacszerzési akció zajlik, ugyanis az ukránnak nevezett gazdák valójában amerikai, szaúdi és holland cégek, illetve befektetők – mondta Nagy István agrárminiszter a Kossuth Rádióban. Kiemelte, felháborító, ahogy az egész ügy zajlott, ugyanis Ursula von der Leyen nem az uniós miniszterek bevonásával döntött, hanem Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel állapodott meg.

Nagy István hozzátette, a kormány kitart a magyar gazdák védelme mellett és fenntartja a behozatali tilalmat.

Stratégiailag kell végig gondolni minden egyes tagállamnak, hogyan védi saját piacait, a magyarországi gazdaképviseleteknek pedig ennek érdekében össze kell fogniuk - hangoztatta Jakab István.
    A Magosz elnöke kifejtette, minden szakmai megalapozottság nélkül "ránk zúdították" a hatalmas ukrán piacot ellátó 42 millió hektárnyi termőterület terményeit, a kiváló minőségű termőföldek - némi túlzással - egyensúlyban vannak az Európai Unióban találhatókkal. Elmondta, a termőföldek egy részét először csak használatba adták a nyugati tőkebefektetőknek, Európa és a világ tőkealapjainak, gyakorlatilag ezekkel a hatalmas gazdaságokkal kell versenyezniük a magyar gazdálkodóknak.
    Rávilágított, húsz, az unióban már régebben betiltott hatóanyagot azonosítottak eddig, amelyeket az ukrán mezőgazdaságban jelenleg is használnak, és nem lehet tudni, hogy a terményeknél milyen vegyszereket használtak, vagy alkalmaznak-e genetikailag módosított alapanyagokat.
    Beszédében kitért arra: az EU álláspontja szerint az európai, köztük a magyar gazdáknak is hozzá kell járulniuk az ukrán háborúhoz. 

Ezt a háborút nem mi kezdtük, nem a mi háborúnk, és nekünk egyetlen kérésünk van, a mi bőrünkre ezt ne vívják meg, fejezzék be minél hamarabb!

 - hangoztatta Jakab István.
    A Magosz elnöke megjegyezte, a tranzitszállításokat ugyan nem tilthatják meg, de arra kérte a gazdákat, ha visszaélést tapasztalnak a Magyarországon átmenő gabonával kapcsolatban, azonnal jelentsék a hatóságoknak vagy a Magosznak.
    Győrffy Balázs NAK-elnök azt hangsúlyozta, a "sarkunkra kell állni", meg kell szólítani minden gazdát, el kell mondani nekik, hogy azok, akik elvileg őket képviselik, mit tettek a termelőkkel.
    "Annak külön örülünk, hogy a kormányzat mellettünk van, hiszen nemzeti hatáskörben, minden létező uniós joggal szembemenve, mégis megtiltjuk, hogy behozzák ide ezeket a terményeket" - jelentette ki az agrárkamara vezetője.
    Az eseményen megjelent Tilki Attila és Seszták Miklós fideszes országgyűlési képviselő, valamint Seszták Oszkár, a vármegyei közgyűlés kormánypárti elnöke is.
    Nagy István agrárminiszter szombaton jelentette be, a magyar kormány nemzeti hatáskörben meghosszabbítja és kiterjeszti az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat. A korlátozás kiterjed az ukrán gabona mellett a repce- és napraforgómagra, a lisztre, az étolajra, a mézre, az egyes húsfélékre és a tojásra, de a tranzitszállítmányokat továbbra is engedélyezik.

 

origo.hu

A tökéletes testű pornómodell szexi felvételeinek elkészítésében a barátja is segít - fotók

ripost.hu

Ugrik a Porsche, új autót kap Gulácsi Péter és Orbán Willi

metropol.hu

Az Európa-bajnokságról hazafelé kórházba vitték, ahol meghalt a kiváló magyar sportoló

ripost.hu

Ben Affleck borzalmasan néz ki, egy üveg piával a kezében sétált - Fotó

hirtv.hu

Nagyon fontos dolgokra mutatott rá Bayer Zsolt a Békemenet kapcsán + videó

ripost.hu

Tömegkarambol a 7-es főúton, zajlik a mentés

travelo.hu

Videó: Tragédia a Mount Everesten - megdöbbentő, miért veszthette életét a hegymászó

ripost.hu

Ez most jól jön, Szoboszlai óriási előnybe került a Liverpool edzőjénél

ripost.hu

Aggasztó szöveget tett közzé az olimpikon párja

ripost.hu

Áll a bál Moszkvában: Sztankovicsnak máris hadat üzentek

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt helyesen megoldod, az emberek felső 2 százalékába tartozol

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Németországban máris kezdeni akarják a sorozást

POLITIK

Világháborúval fenyegető, Ukrajnát támogató javaslatokról egyeztet a NATO Prágában

POLITIK

NATO különleges küldetés indulhat Ukrajnában: mi áll a háttérben?

POLITIK

Hajléktalanok vertek tábort a Mariahilfer Strassén Bécsben

POLITIK

Orbán Viktor: Minden héten közelebb vagyunk a háborúhoz

POLITIK

Deutsch Tamás: Újabb világháborút jelent, ha Európa harcoló félként belesodródik a háborúba

POLITIK

Merényletet tervezett Zelenszkij két ezredese.

POLITIK

Európai katonákkal akarják pótolni az ukránok veszteségeit