Létrehozva: 2023.09.30.

Tíz százalékkal magasabb a részvételi arány a szlovákiai választásokon

Mit jelent ez a magyarokra nézve?

Legalább tíz százalékkal magasabb a részvételi arány az előrehozott szlovák parlamenti választáson mint három és fél éve – jelentette ki az M1 aktuális csatorna helyszíni tudósítója a közmédia Híradójában.

Bartók Csaba, a szlovákiai Szepsiből élőben bejelentkezve elmondta: a magyarok szempontjából fontos, hogy ne csak az északi területeken legyen nagy a választási kedv.

A felvidéki magyar pártnak, a Szövetségnek becslések szerint mintegy 180 ezer szavazatra van szüksége ahhoz, hogy bejusson a Parlamentbe

– mondta, hozzátéve, hogy az elmúlt hónapok kampánya során többször elhangzott a pártvezető politikusoktól, hogy ezúttal a bejutás sikerülhet.

A tudósító kiemelte, hogy a Szövetség „kormánytényező is lehet,” mert az előrejelzések szerint a közel egyforma erővel bíró szociáldemokraták és a liberálisok sem tudnak egyedül kormányt alakítani.

Bartók Csaba elmondta, hogy az első választási részeredményeket várhatóan este tíz óra után, az urnazárásokat követően közli majd az országos választási bizottság.

Az országban 25 politikai párt, mozgalom, tömörülés állított jelöltlistát, a parlamenti bejutási küszöb Magyarországhoz hasonlóan 5 százalék – mondta el Bartók Csaba a szlovákiai Szepsiből élőben bejelentkezve.

A választás egyfordulós, az emberek pártlistákra szavaznak és 150 mandátumot osztanak szét.

Kiemelte:

reális esélye a magyarok, illetve a magyar-szlovák vegyespártok közül a parlamentbe jutásra kizárólag az egységes magyar pártnak, a Szövetségnek van,

amelyet a kampánycsend előtti utolsó napok felmérései 3,5-5,4 százalék közé mértek.

Úgy fogalmazott: Szlovákiában 2020-hoz hasonlóan kormányváltó hangulat van és magas részvételi arányra számítanak. Az előrejelzések szerint a részvétel elérheti a 70 százalékot is, ami azonban a kis pártoknak nem kedvez – jegyezte meg.

Ezért mozgósított intenzíven a Szövetség is, hogy a déli régióban megszólítsa a bizonytalan szavazókat annak érdekében, hogy sok év parlamenten kívüliség után legyen hangja a szlovák törvényhozásban a leszakadó, magyarok által lakott régióknak is.

Parlamentbe jutásuk esetén a magyarok fontos résztvevői, stabil tényezői lehetnek a kormánykoalíciónak

– tette hozzá a tudósító Forró Krisztiánt, a Szövetség elnökét idézve: „minden voksra szükség van”.

Negyven perccel később, szombaton 22 óra 40 perckor ér véget a kampánycsend az előrehozott parlamenti választáson Szlovákiában, mert egy vidéki település szavazókörében rosszul lett a választási bizottság egyik tagja, emiatt szünetelt a szavazás – mondta az M1 aktuális csatorna helyszíni tudósítója a közmédia Híradójában.

A szlovákiai Szepsiből élőben bejelentkezve Bartók Csaba hangsúlyozta, hogy a szavazókörök az egy vidéki szavazókörön kívül továbbra is este tíz óráig tartanak nyitva.

A részvételi adatokat ismertetve arról számolt be, hogy

délig a Kassa környéki településeken 35 és 50 százalék közé volt tehető a részvételi arány, ami jónak számít.

Jók a gömöri előrejelzések is, ugyanakkor a Csallóközből egyelőre nincsenek kiugró adatok – mondta, hozzátéve, hogy a komáromi és a dunaszerdahelyi járás magyarsága szinte eldönthetné a magyarok bekerülését a törvényhozásba.

Meglátása szerint a Bodrogköz magyarsága is késő délután, este adja le a szavazatát, mert sok helyen addig szüretelnek.

A tudósító kiemelte, hogy a Szövetség a parlamentbe jutás esetén fontos szereplője, stabil tényezője lehetne a kormánykoalíciónak.

A közvélemény-kutató intézetek legutolsó mérései alapján a szociáldemokraták és a progresszívek szoros versenyére és eredményére számítanak, fölényes győzelem egyik oldalon sem várható – mondta.

Bartók Csaba kitért arra is, hogy incidens eddig sehol sem történt, a rendet 6500 rendőr felügyeli.

Az Új Szó című szlovákiai magyar hírportál szerint az egyik pozsonyligetfalui (Petrzalka) szavazókörben lett rosszul a választási bizottság egyik tagja.

A felvidéki magyarság megmaradása és az általuk lakott régiók fejlődése szempontjából létfontosságúnak nevezte a szombati szlovákiai előrehozott parlamenti választást Forró Krisztián, a felvidéki magyar párt, a Szövetség elnöke az M1-en pénteken.

Forró Krisztián, akit élőben kapcsoltak a szlovák fővárosból, Pozsonyból, azt mondta, a szlovák pártok és politikusaik nem oldják meg a magyarság problémáit.

Úgy fogalmazott: „Ha azt akarjuk, hogy a magyarság megmaradjon Szlovákiában és a régióink fejlődjenek, akkor ez most egy létfontosságú választás”, mindenkit arra kérve, hívják fel ismerőseik, rokonaik, barátaik figyelmét a választás fontosságára, és buzdítsák szavazásra őket.

Forró Krisztián kijelentette: az összetartás meghozhatja a gyümölcsét,

lehetőségük van arra, hogy ismét legyen parlamenti képviselete a felvidéki magyarságnak. A Szövetség az egyetlen párt, amelynek magyar pártként esélye van arra, hogy bekerüljön a parlamentbe – jegyezte meg. Hangsúlyozta: a régió fejlődéséhez kell a magyar parlamenti képviselet, így mindenkire szükség van, aki szavazásra jogosult.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője arról beszélt: a szombati választás eldöntheti, hogy hosszú távon lesz-e magyar párt a szlovák belpolitikában. Az előző választáson nem került be magyar párt a parlamentbe.

Ha a Szövetségnek sikerül átlépnie az ötszázalékos parlamenti küszöböt, „akár gyökeret is ereszthet”, és a szlovák belpolitika egyik fontos alakító erejévé válhat – vélekedett. Hiszen – magyarázta – annyira bizonytalanok az erőviszonyok, hogy könnyen előfordulhat, a Szövetség nélkül, ha bekerül a parlamentbe, nem lehet kormányt alakítani.

A Nézőpont Intézet vezetője kiemelte, a parlamentbe jutásra a matematikai esély és a történelmi lehetőség megvan, „csak a felvidéki magyarságon múlik, hogy bizalmat szavaz-e”.

Mráz Ágoston Sámuel szólt arról is: „sajnos az a hagyomány”, hogy a magyarok kevésbé aktívak, mint a szlovák választópolgárok. Ennek okaként azt jelölte meg, hogy a magyar választók azt érezhették korábban: elveszhet a szavazatuk, amelyet magyar pártra adnak le, mert nem hitték el, hogy átlépi az ötszázalékos küszöböt.

„Ezért nagyon fontos, hogy a kutatások szerint minden reális esélye megvan a Szövetségnek most”

– emelte ki. Mráz Ágoston Sámuel szerint akár előfordulhatna az is, hogy szlovákok is a magyar pártra szavaznak, mert regionális érdekeket is képvisel ez a párt, „nem csupán a magyar etnikai érdeket”.

A szlovákiai választás valódi tétjének azt nevezte, hogy milyen koalíció jön létre, hány párt éri el az ötszázalékos küszöböt. Továbbá, hogy a koalícióba be tud-e lépni a stabilitást képviselő magyar Szövetség.

A Szövetség bekerülése a parlamentbe a stabilitás erejeként egy stabil kormány megalakulásához is hozzájárulhat, és „ez nemcsak magyar érdek, hanem összszlovák érdek is lehet” – mondta a Nézőpont Intézet vezetője.

Forró Krisztián a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában szintén arról beszélt: a szombati előrehozott parlamenti választásnak nagy a tétje, hiszen azt látják, hogy a szlovák politikusok csak egymással veszekednek, nemcsak a magyarokkal nem törődnek, hanem a régióikkal sem.

Ha azt szeretnék, hogy a felvidéki magyarságnak legyen képviselete a parlamentben, akkor össze kell fogniuk és együtt, közösen kell fellépniük, hiszen „rólunk csak mi akarunk megfelelően dönteni” – hangsúlyozta a politikus.

Forró Krisztián azt mondta, ha azt akarják, hogy a közösségük, a kultúrájuk, az anyanyelvi oktatásuk megmaradjon, kell a saját képviselet. Szükség van a magyar képviseletre ahhoz, hogy fejlődjenek azok a régiók, ahol élnek – tette hozzá.

Emlékeztetett: az egyetlen sikeridőszak a felvidéki magyarság életében akkor volt, amikor egységes magyar képviseletük volt a pozsonyi parlamentben.

Most itt a történelmi lehetőség, hogy ezt ismét megvalósítsák, és jelen pillanatban a Szövetség az egyetlen olyan magyar párt, amelynek esélye van bekerülni a parlamentbe

– hangsúlyozta Forró Krisztián.

Szükség van a stabilitásra és a megbízhatóságra, és ezt már bizonyították is: amikor az egységes magyar párt bent volt a parlamentben, mindig segítettek az országnak, „kilábalni a Meciar-korszakból”, bejutni az Európai Unióba és a NATO-ba – tette hozzá.

Forró Krisztián azt hangoztatta, hogy amikor nincs képviseletük, akkor megfeledkeznek róluk. Ezen változtatni kell – mondta, majd arra buzdított mindenkit, hogy segítsenek a mozgósításban. Reális célnak nevezte a parlamentbe jutást.

A Szövetség kapocs Magyarország és Szlovákia között. Számukra fontos, hogy Magyarország sikeres legyen, hiszen a magyar nemzet részei és ugyanúgy fontos számunkra Szlovákia sikere is, hiszen „itt élnek és itt is akarnak érvényesülni” – mondta Forró Krisztián, hangsúlyozva, az az érdekük, hogy a két ország minél szorosabban együttműködjön.

origo.hu

Újabb hír érkezett a rákos beteg Katalin hercegnéről

origo.hu

Fürdőruhában mutatta meg gigantikus melleit a magyar szépség

borsonline.hu

„Jön a gyerek” – óriási örömhírt jelentett be Tóth Gabi szerelme, Papp Máté Bence

magyarnemzet.hu

Orbán Viktortól és Hszi Csin-pingtől zeng a nemzetközi sajtó

ripost.hu

Egy korszak lezárul: válogatott csapatkapitánya elhagyja a Fradit

magyarnemzet.hu

Mateusz Morawiecki elsőre meglepő tényt árult el Orbán Viktorról

origo.hu

Egy szál bugyiban, az ágyon, hatalmas terpeszben fotózták Cinthya Dictatort

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

ripost.hu

„Tudni kell viselkedni” – kiverte a biztosítékot a Házasság első látásra bombázója

ripost.hu

A Házasság első látásra szereplője hű társra lelt

ripost.hu

Égben írt szerelem? Három csillagjegy szívét dobbantja meg az univerzum!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Letartóztatták a budapesti Antifa-támadás újabb német gyanúsítottját

POLITIK

Ukrajnában petíciót tettek közzé nyugati csapatok behívására

POLITIK

Ukrán tábornok: a csatatéren nem lehet lezárni a háborút

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

6400 milliárd forintnyi kínai beruházás zajlik Magyarországon

POLITIK

Az ukránok megtámadtak egy orosz olajfinomítót

POLITIK

Orbán Viktor: Magyarország és Kína stratégiai partnerek

POLITIK

Magyar Péter migrációpárti képviselőt küldene Brüsszelbe