Létrehozva: 2023.09.13.

Toronymagasan vezet a FIDESZ

Itt van a legújabb közvéleménykutatás.

A Fidesz vezeti a pártversenyt az őszi parlamenti ülésszak kezdete előtt – derül ki a Nézőpont Intézet legújabb közvélemény-kutatásából, amelynek eredményét kedden ismertették az MTI-vel.

Az elemzés szerint a Fidesz-KDNP „toronymagasan” vezet, a kormánypártok szavazóinak kötődése azonban meggyengült. Mint írták, „most vasárnap” a magyarok 51 százaléka ugyan vélelmezhetően a Fideszre szavazna, de közülük minden tizedik (a választók 5 százaléka) ebben már nem biztos, a kormánypártot csak valószínűleg és nem biztosan támogatná.

„A Fidesz-szavazók részleges elbizonytalanodása nem jelent elfordulást vagy más pártra való szavazást. A jelenség oka a szankciók és a háború okozta infláció és reálbércsökkenés lehet”

– olvasható a dokumentumban, amely megállapítja, hogy a kormánypárt mostani eredménye több mint 40 százalékponttal nagyobb a legerősebb ellenzéki párt, a Demokratikus Koalíció (10 százalék) támogatottságánál és közel kétszerese a 2022-ben közösen induló baloldali pártok mostani eredményének (összesen 27 százalék).

A Mi Hazánk Mozgalom támogatottsága 9 százalékos, a Momentum pedig a szavazatok 8 százalékát kapná meg, és ugyancsak 8 százalékot szerezne „a baloldalt balról kritizáló” Kétfarkú Kutya Párt is – közölték.

A felmérés szerint „érdemes felfigyelni az új pártokra”: Jakab Péter pártja a szavazatok 3, a Márki-Zay Péter nevével fémjelzett párt pedig a 2 százalékát szerezhetné meg. Két-két százalékot szerezne az MSZP és az LMP, míg a Párbeszéd támogatottsága jelenleg nulla százalékos, vagyis a választásokon való önálló indulás jelenleg „mindegyikük számára végzetes lenne”

– mutatott rá a Nézőpont.

A közvélemény-kutatás szeptember 4-6. között ezer fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint – tudatta az intézet.

A parlament őszi ülésszakának kezdetén a Fidesz és a KDNP képviselői kihelyezett frakcióülést tartanak Esztergomban jövő szerdán és csütörtökön – jelentette be a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője a Facebook-oldalán kedden.

Kocsis Máté úgy fogalmazott, „az elmúlt időszakban a brüsszeli elit dühítő és rossz döntéseket hozott, háborúpártiságával veszélyezteti Európa biztonságát, elhibázott szankcióival energiaválságot és gazdasági visszaesést idézett elő, ezért a jövő évi európai parlamenti választásokon változást kell elérni”.

A politikus azt írta, háborúpárti brüsszeli vezetés helyett békepárti vezetést akarunk, és meg kell akadályozni, hogy az elhibázott szankciókkal gyengítsék az európai gazdaságot.

„Békét kell teremteni Európa határainál és a világ minden gazdasági régiójával együttműködő, sikeres európai gazdaságot kell építeni!” – vélekedett.

Kocsis Máté megfogalmazása szerint nem a genderpropaganda és a migráció erőltetése a brüsszeli vezetés feladata, hanem az európai emberek képviselete.

Meg kell védeni a közös határokat, támogatni kell a családokat, a brüsszeli kettős mércét pedig meg kell szüntetni!

– írta.

Brüsszelben erős és sikeres jobboldal nélkül ezt a változást nem lehet elérni, ezért együtt kell működni az Európában változást szorgalmazó erőkkel, miközben „itthon a külföldről fizetett hazai baloldal politikusait le kell győznünk, az ország szuverenitását meg kell védenünk” – nyomatékosította a Fidesz frakcióvezetője.

A családok megélhetésére Gyurcsányék háborúpártisága veszélyes – közölte a Fidesz korábban a Demokratikus Koalíció politikusa, Barkóczi Balázs nyilatkozatára reagálva.

A nagyobbik kormánypárt közleményében azt írta: az inflációt és az áremelkedéseket a háború, a brüsszeli szankciók és a multik nyerészkedése okozza.

Úgy fogalmaztak: „A dollárbaloldal pedig háborúpárti és szankciópárti, ha rajtuk múlna, akkor Magyarországot is háborúba és gazdasági válságba sodornák”.

„A dollárbaloldallal” ellentétben a kormány háborúellenes, szankcióellenes intézkedések sorozatával védi a családokat és csökkenti az inflációt – olvasható a Fidesz közleményében.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szétlőttek egy orosz finomítót az ukránok, drámain emelkedhet az olaj világpiaci ára

origo.hu

Itt van Oroszország feltétele a békéhez!

borsonline.hu

Az unokatestvérem nem hívott meg az esküvőjére - bosszúból 700 ezer forintot számláztam ki neki

vg.hu

Frei Tamás bejelentette: megállapodtak az Aldival

metropol.hu

"Azóta is várom a repülőjegyet" - élete drámájáról vallott a magyar válogatott focista

hirtv.hu

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

origo.hu

Katasztrófával fenyegeti a NATO-t Oroszország

travelo.hu

Búcsút int a budapesti állatkert jegesmedvéje, siessetek, ha még látni szeretnétek

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Mit kap az USA-tól az új fegyvercsomagban Ukrajna?

POLITIK

Újabb letartóztatások az amerikai egyetemeken

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.