POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.20.
Módosítva: 2023.10.20.

Az EU-belső határokon már nem mehetünk át ellenőrzés nélkül

A migráció és a terrorveszély szétverte Schengent?

Tegnap az olasz-szlovén határon vezették be az ellenőrzést.

Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter tájékoztatta Bostjan Poklukar szlovén hivatali kollégáját, hogy az Európában és a Közel-Keleten megváltozott helyzet miatt biztonsági okokból határellenőrzést vezet be Szlovéniával közös határán – közölte szerdán a szlovén belügyminisztérium. Az olasz miniszterelnöki hivatal szerdai közleménye szerint a határellenőrzés október 21-től lép életbe, és tíz napig tart. Róma fenntartja magának a jogot, hogy az intézkedést a határidő lejárta után meghosszabbítsa.

A közlemény szerint a határellenőrzés visszaállítására azért van szükség, mert az érintett térségben az olasz-szlovén hatóságoktól jelenleg biztosított ellenőrzés, „nem garantálja a szükséges biztonságot”.

Az olasz fél hangsúlyozta, azon dolgoznak, hogy az ellenőrzés a lehető legkevésbé befolyásolja a határon átlépő jármű- és áruforgalmat.
Év eleje óta a Szlovéniával határos Friuli Venezia Giulia tartományba 16 ezer illegális bevándorló érkezett – hangoztatta a miniszterelnökség hozzátéve, hogy az egész országba 140 ezren érkeztek, nyolcvanöt százalékkal többen mint a tavalyi év ugyanezen időszakában.

Matteo Salvini közlekedési és infrastrukturális miniszter, a kormánypárti Liga vezetője közösségi oldalán kiváló hírnek nevezte a határellenőrzés visszaállítását a megváltozott nemzetközi helyzet következtében. „Előre Olaszország és határai védelmében!” – írta Salvini.

A szlovén belügyminisztérium közleménye szerint az olasz ideiglenes intézkedés célja a terrorizmus és a szervezett bűnözés megelőzése. A két tárcavezető kedden este egyeztetett telefon, és egyetértettek abban, hogy a szlovén és olasz hatóságok által is megfigyelt nyugat-balkáni migrációs útvonal „vonzó folyosó lehet a potenciális radikalizálódás számára”.

Poklukar szerint a határellenőrzésnek ideiglenesnek és arányosnak kell lennie. Felszólította Piantedosit, hogy olyan intézkedéseket vezessenek be, amelyek „nem szakítják meg a határvidéken élő emberek kulturális, baráti és családi kapcsolatait”.

A szlovén és az olasz országos rendőrfőkapitány hamarosan tárgyalni fog a részletekről – közölte a minisztérium, hozzátéve: a szlovén rendőrség fokozottan figyeli a helyzetet, és ennek megfelelően intézkedéseket hoz annak érdekében, hogy minden szlovén állampolgár biztonságát szavatolja.

Az STA szlovén hírügynökség azt írta: Olaszország bejelentését követően Szlovénia is arra készül, hogy értesítse az Európai Bizottságot a határellenőrzés bevezetéséről Horvátországgal és Magyarországgal közös határán.

A schengeni egyezmény is áldozatul eshet az elmúlt hetek konfliktusainak. Egyre több európai ország jelenti be, hogy a migráció és a terrorveszély miatt visszaállítja a határellenőrzést a belső, schengeni határokon, többek közt Olaszország, Szlovénia és Ausztria is szigorít. A magyar autósok is érintettek, Ausztria és Szlovénia ugyanis ellenőrzést vezetett be a közös határátkelőknél is.

Állandó jelleggel visszavezette a határellenőrzést Németország Csehországgal, Lengyelországgal és Svájccal közös határain. A döntést azzal indokolják, hogy meg kell állítani az illegális migrációt és az embercsempészetet.

Ausztria szintén úgy döntött, hogy erősíti a határvédelmét, szerdától határellenőrzést vezettek be a Csehországgal közös határszakaszon, és szintén ellenőrzések vannak az osztrák–szlovén, az osztrák–szlovák és az osztrák–magyar határátkelőknél is.

Az osztrák belügyminiszter hangsúlyozta:

nemzetközi együttműködésre van szükség az embercsempész-maffiák és a terrorveszély visszaszorítására.

Az embercsempészek azonban gyorsan reagálnak az ilyen döntésekre, ha Németország meghozta azt a döntést, hogy újból visszavezeti a határellenőrzéseket, akkor számítani lehet arra, hogy elkerülő útvonalakon szállítják az embercsempészek a migránsokat, ezt szeretné Ausztria mostani döntésével kiküszöbölni.

Olaszország is a szigorúbb határellenőrzés mellett döntött.

Szombattól fokozottan ellenőriznek azért, hogy ezzel is csökkentsék a terrorveszélyt.

Szlovénia szombattól szigorít: a szlovén–horvát és a szlovén–magyar szakaszt figyelik majd kiemelten, legalább tíz napig. Közben zöldről sárgára emelték a terrorfenyegetés szintjét.

„Még a legnagyobb szkeptikusok számára is világos, hogy ez nem vicc, figyelembe véve, hogy mi történik Izraelben. Az onnan érkező bevándorlók első hullámában sok terrorista lesz” – mondta Janez Jansa, a Szlovén Demokrata Párt elnöke.

Az uniós tagországok közül Ausztria, Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia, valamint Svájc részlegesen visszaállította a határellenőrzést a fokozódó migrációs nyomás miatt (MTVA grafika)

Egyre több uniós ország félti a biztonságát

Ez az oka, hogy napról napra egyre többen jelentik be a határellenőrzés visszaállítását. Több uniós tagország még október elején, a migrációs nyomás miatt vezetett be ilyet, néhányban ezt november elejéig meghosszabbították.

Már az európai unió is visszaállítaná a határok ellenőrzését. Az Origo arról számolt be, hogy

Brüsszel feláldozná a schengeni rendszert azért, hogy betelepítse a migránsokat.

A Reuters elemzését idézik és azt írják: a brüsszeli terrortámadás ellenére is mentegetik a migrációs paktumot, a kötelező betelepítésbe ráadásul belekényszerítenék a közép-európai országokat, köztük Magyarországot is.

Lengyelország további húsz nappal, november 2-ig meghosszabbítja az ellenőrzést a szlovák határon – jelentette be csütörtökön a lengyel közszolgálati rádióban Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter.

Lengyelország a növekvő migrációs nyomás miatt október 4-től ideiglenes, szúrópróbaszerű ellenőrzéseket vezetett be a szlovák határon.

Kaminski a lengyel közszolgálati rádió első csatornáján (Polskie Radio 1) elmondta: a péntekig érvényes intézkedést további 20 nappal, november 2-ig meghosszabbítják. Mint jelezte, a lépés összhangban van a schengeni kódexszel, és még csütörtökön tájékoztatják róla az Európai Bizottságot.

A szigorított határellenőrzés eddig „jó eredményeket, egyértelmű hatást” hozott, mintegy 550 illegális bevándorlót tartóztattak fel

– közölte a miniszter. „A migrációnak nem lesznek semmilyen, Lengyelországon áthaladó illegális útvonalai” – húzta alá.

Hangsúlyozta továbbá: a schengeni övezeten belüli szabad mozgás megőrzése érdekében meg kell szüntetni az illegális migráció útvonalait egész Európában.

„Információink szerint az embercsempészek most Ausztriára fókuszálnak, ezért azt gondolom, az osztrák hatóságoknak is (…) hatékonyan kell akadályozniuk az illegális bevándorlók mozgását”

– fogalmazott Kaminski.

Az illegális migráció hatalmas veszélyt jelent Európa számára, ezt sokáig próbálták tagadni Európa liberális politikusai, mára azonban mindenki számára világossá vált, hogy Brüsszelben lekicsinyelték az illegális migrációval járó veszélyeket – írta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter – a posztjához csatolt kép alapján arra a hírre reagálva, hogy Szlovénia felfüggeszti a schengeni egyezményt, és határellenőrzést vezet be a magyar határon – közölte: a párhuzamos társadalmak kialakulása és a terrortámadások, valamint a közelmúlt terrorcselekményei az európai emberek fizikai biztonságát fenyegetik.

Ugyanakkor kárt szenved az európai gazdaság is, hiszen a schengeni zónán belüli határellenőrzések nehezítik és lassítják a kereskedelmi forgalmat és a vállalatok határon átnyúló működését – tette hozzá.

A tárcavezető hangsúlyozta: Európa versenyképessége napról napra romlik, a migráció és az ennek következtében megnőtt terrorfenyegetettség miatt lezárt határok most ennek az amúgy is megroggyant versenyképességnek adnak egy nagy pofont.

Itt az ideje váltani, itt az ideje változtatni. Ha Brüsszel nem változtat migrációs politikáján, könnyen ott találjuk magunkat, ahol nem akarjuk: Európa régi határok által szétszabdalt korszakában” – fogalmazott Szijjártó Péter.


 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

A TV2 sztárja hatalmas titkot árult el a házasságáról

origo.hu

Sokkoló iskolai késelés Bőnyben: egy hatodikos lány szúrta meg osztálytársát

borsonline.hu

Gyászol Vajna Timi, feketébe borultak a közösségi oldalai

mandiner.hu

Pattanásig feszült a helyzet Liverpoolban: Szalah rejtélyes nyilatkozatot tett

metropol.hu

„A mai adást egy szomorú hírrel kell kezdenünk” – kiderült, Tót Gergő halt meg a Balatonnál

vg.hu

Munka Ausztriában: otthagyják a magyarok – ez áll a háttérben

origo.hu

Kiderült, mennyit kell fizetnie apjának a folyamatosan pucérkodó Britney Spearsnek

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

ripost.hu

A legtöbben elbuknak ezen a KRESZ-teszten: te tudod a jó választ?

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egyre durvuló palesztin-párti tüntetések Nyugat-Európában is.

POLITIK

Kijev polgármestere szerint korrupt az ukrán kormány

POLITIK

Kínai kémbotrány Németországban

POLITIK

Jobbikos politikusok Magyar Péter mögött