Létrehozva: 2023.10.04.

Higgyük el végre, hogy erős nemzet vagyunk!"

Fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Higgyük el végre, hogy erős nemzet vagyunk!" - fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Demokrata című hetilap szerdai számában megjelent interjúban. A miniszter az interjúban elmondta: az ukrajnai háború egyértelművé tette, hogy a béke, a biztonság és az önvédelmi képesség a legfőbb érték.

"Higgyük el végre, hogy erős nemzet vagyunk!" - fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Demokrata című hetilap szerdai számában megjelent interjúban. A miniszter az interjúban elmondta: az ukrajnai háború egyértelművé tette, hogy a béke, a biztonság és az önvédelmi képesség a legfőbb érték.

    A mostani háborús időkben Magyarország biztonságának megőrzéséhez erősebb, ütőképesebb, fiatalosabb honvédségre van szükség, aktív, jól képzett és tenni akaró katonákra. Ezt szolgálja minden honvédelmi eszközbeszerzés és a katonákat érintő minden szervezeti döntés - emelte ki.
    A magyar fegyveres erők átalakítása egy teljes korszakváltással ér fel - hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.
    A miniszter arra a kérdésre, Magyarország hogyan tud segíteni Észak-Afrikában, azt felelte: a Krím elfoglalása, a Brexit, a Covid és végül a háború kiszámíthatatlan következményekkel jár. A háború okozta gabonaválság, a szankciók nyomán bekövetkezett globális gazdasági krízis felerősítette a migrációs mozgásokat. Az afrikai országokban sorban törnek ki puccsok.
    Úgy folytatta: egy globalizált világban Magyarország biztonságát nagyon hamar megérinti az, ami Afrikában történik. Ha a Száhel-övezet, Csád borul, az újabb milliós migrációs és terrorista hullámokat indít el. Meg kell teremteni a lehetőséget a helyben maradáshoz olyan alapvető dolgokkal, mint az egészséges ivóvíz, a megfelelő táplálék és egészségügyi ellátás, valamint a biztonság - nyilatkozta a miniszter.
    Jövőre Sticz László vezérőrnagy vezeti majd parancsnokként az EUFOR szarajevói misszióját - ismertette. 2021-2022 között a NATO koszovói missziójának volt magyar parancsnoka Kajári Ferenc vezérőrnagy személyében, ami jelzi, hogy a nemzetközi szövetségi rendszereinkben bizalom és szakmai elismerés övezi a magyar katonákat - tette hozzá.
    A toborzásról szólva közölte: célzottan, a honvédség új, modern fegyverrendszereivel felszerelt egységeibe toboroznak fiatalokat. Elmondta: a drága csúcstechnológia kezelésére a legjobbakat várják, kiemelt illetményért. Az első ilyen kampány remekül sikerült - hangsúlyozta. Az egynaposra tervezett bevonulást a csaknem ötszáz jelentkező miatt kétnapossá kellett átszervezni.
    A Petőfi laktanya átnevezése kapcsán a miniszter a katonai hagyományokról beszélt. Mária Terézia katonai szempontból fontos szereplője a magyar történelemnek, neve évszázadokig összefonódott a legmagasabb presztízsű tiszti kitüntetéssel, a katonai Mária Terézia Renddel, amely 1757-es alapításától 1945-ig a nem parancsra végrehajtott, kiemelkedő hősi tettet ismerte el.
    "A védelmi ipar ma már a magyar gazdaság motorjának új hengere" - válaszolta a miniszter arra a kérdésre, mennyire segíti a magyar hadiipar külpiaci terjeszkedését, hogy a háború miatt számos NATO-tagállam készlete megcsappant.
    Elmondta: a NATO és sok európai uniós ország döntött úgy, hogy a stratégiai készleteik feláldozása árán is támogatják Ukrajnát. Emiatt folyamatosan ürülnek ki a tartalékok, az európai hadiipar nagyon rossz állapotban van. Magyarország azonban már a háború előtt felismerte az önálló hadiipar megteremtésének jelentőségét.
    Hozzátette: a biztonságot érintően több közös európai projekt kellene. "Sokan most kapnak a fejükhöz, rengeteg szó esik a kapacitások fejlesztéséről, de már késő, verekedés közben nem lehet izmot növeszteni" - fogalmazott. Beszámolt arról is, hogy Magyarország számos komplexumot felépített vagy épít. Ezek közé sorolta a Lynx gyárat vagy Kiskunfélegyházán a kézifegyverüzemet. Szólt arról is, hogy a várpalotai lőszergyárban új projekt indul kamikaze drónok fejlesztésére és gyártására.

Embert várunk a vasra! – mondta a honvédelmi miniszterkorábban amikor Szentesen bejelentette: jelentkezőket toboroznak a Lynx, azaz a Hiúz típusú páncélozott harcjárművel felszerelt lövész zászlóaljba, megemelt illetménnyel, amely belépő őrvezetői szinten bruttó 737 ezer forint.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kifejtette, a nemzeti ellenálló-képesség növelése és a haderő folyamatos fejlesztése korszakhatárhoz ért. A Magyar Honvédség átfegyverzése a legmodernebb, NATO-kompatibilis high-tech eszközökkel szemeink előtt valósul meg – fogalmazott.

 

 

Korszakváltás van a magyar haderőnél, a fejlesztési program társadalmi és költségvetési támogatást élvez – hangoztatta a honvédelmi miniszter korábban.

Magyarország teljesíti a NATO-nak tett vállalását, miszerint a hazai össztermék két százalékát honvédelmi kiadásokra fordítja.

Az arány 2023-ban teljesül, és ez a mérték a 2024-es költségvetésben is szerepel – fűzte hozzá.

A miniszter kiemelte: NATO-elvárás, hogy a védelmi kiadások egyötöde fejlesztésekre jusson,

Magyarország ezt az arányt néhány éve 30 százalékos vagy a feletti aránnyal teljesíti.

A haderőfejlesztés, az eszközök vásárlása mellett a magyar kormány nemzeti védelmi ipart épít ki, amely az egész országra kiterjedően végzi a különböző eszközrendszerek karbantartását, gyártását és fejlesztését – közölte a honvédelmi tárca vezetője.

Kifejtette: a gyárak a honvédség igényeinek kielégítését követően exportra termelhetnek, és a védelmi ipar új munkahelyei hozzájárulnak az ország régióinak kiegyenlített fejlődéséhez, a kutatási és fejlesztési tevékenységek pedig kedvezően hatnak a tudományos szférára is.

Hozzátette: a jövő évi költségvetés garantálja ugyanazt a 2023-ban már elért 2 százalékos GDP-arányos szintet a védelmi kiadásoknál, amely a NATO által is elvárt arány, és mindenképpen szükséges ahhoz, hogy az átalakulást folyamatosan fenntarthassák.

Ezen belül 20 százalékot a képességek megújítására, fejlesztésekre kívánatos, elvárt költeni a NATO által, ezt Magyarország évek óta felülteljesíti- számolt be.

Beszámolt arról, hogy a vezérkar kidolgozott egy haderőképnek nevezett tervet, amelyben szerepel, hogyan nézzen ki szervezetileg, feltöltöttségében, készenlétében a magyar haderő 2031-ig. Egy ilyen terven dolgoznak szisztematikusan, lépésről lépésre, amely egy huszonegyedik századi, modern, digitális haderő kiépítését teszi szükségessé, amely két komponensre támaszkodik – mondta.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond a Magyar Honvédség újonnan rendszeresítendõ Airbus H225M típusú helikoptereinek ünnepélyes átadásán az MH Kiss József 86. Helikopterdandár területén (Fotó: MTI/Mészáros János)

Egyrészt egy kiemelt, magas technológiájú, modern fegyverzettel felszerelt hivatásos katonákból álló haderőre, amely az országban támaszpontszerűen helyezkedik el, ilyen például a szolnoki légibázis is. Másrészt az ország teljes felületét lefedő, kapillárisszerűen működő, döntően tartalékosokból álló hagyományos felszereléssel felszerelt területvédelemre – közölte. Hatalmas munka lesz, míg eljutunk erre az állapotra, amelyet a haderőkép előír – fűzte hozzá a miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt mondta: a haderőkép eszközoldali megvalósításának egy nagyon fontos mérföldköve, hogy megérkezett a  honvédség első két Airbus H225M típusú helikoptere. Ezek a gépek olyan képességeket is hoznak, visszaépítenek a magyar légierőbe, amelyek az elhasznált, számában is kicsi, korábbi, döntően szovjet technológiájú képességek nem tudtak már számunkra biztosítani – közölte.

Tizenhat H225M típusú helikopter érkezik, a hétfői ünnepélyes átadáson az első kettő Airbus H225M típusú, 70-es és 71-es oldalszámú közepes, szállító (Troop Transport Helicopter-TTH) konfigurációjú látható – mondta.  Megjegyezte: ilyen gépből érkezik még nyolc, azaz összesen tíz lesz. Emellett a különleges műveleti erők kapnak hat H225M típusú helikoptert (Special Operation Forces-SOF), amely a HForce nevű, speciálisan a magyar légierő számára kifejlesztett fegyverzetcsomaggal lesz felszerelve, ami a világviszonylatban is egyedülálló – emelte ki. Ezen egy 20 milliméteres gépágyú, 70 milliméteres rakétakonténer lesz, és a későbbiekben irányított páncéltörő rakéták is rendelkezésre állnak majd – sorolta. Emellett komplex navigációs rendszer, multifunkcionális tehermozgató rendszer, csörlő, gyorsköteles lecsúszást biztosító elem  és hasonlók állnak majd rendelkezésre ezekben a gépekben rendelkezésre – tájékoztatott.

A modern, csúcstechnológiás helikopterek használatához szükséges kiképzés elméleti részét megkapták az állomány tagjai, a megérkezett gépekkel a konkrét kiképzés is elindulhat – mondta. Hozzátette: nő azon gépek száma, amelyekből ejtőernyős ugrásokat lehet végezni, újra megerősödhet a légideszant-kiképzés is.

A honvédelmi miniszter beszélt arról is, hogy Magyarország szomszédságában egy huszadik századi típusú, véres háború zajlik, amelynek nem látjuk a végét és amelyben csak egy azonnali tűzszünet és béketárgyalások lehet a megoldás. A béke bekövetkeztekor egy dolog egészen biztos lesz: Európa biztonsági helyzete gyökeresen más lesz, mint a háborút megelőzően – mondta. Két nagyon komoly, felfegyverzett és harcedzett haderő lesz Magyarország keleti szomszédságában, a déli határok pedig folyamatos nyomás alatt vannak az illegális migráció miatt. Nemrég véget ért a vilniusi csúcsértekezlet, amely a NATO új védelmi berendezkedését határozta meg – tájékoztatott. Ezek mind olyan kihívások, amelyhez egy új magyar haderőre, és azon belül egy kiemelt képességekkel felszerelt magyar légierőre van szükség. Ennek egy mérföldköve a mai – mondta.

Köszönetet mondott az Airbus Helicopters munkatársainak, akik a fejlesztésben, gyártásban, az átadásban közreműködtek illetve Szolnok városnak, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyének a támogató hozzáállásukért. Köszönetet mondott a MH Kiss József 86. Helikopterdandár  parancsnoki és legénységi állományának  az előkészítő munkához, egyben balesetmentes, kiváló felkészülést nyújtó szolgálatot kívánt ezekkel a csodálatos madarakkal nekik.

Hozzátette, Magyarország jól teljesít a NATO-tagországokkal közös missziókban is, mint a KFOR és a nemzetközi légtérvédelmi feladatok, de folytatja a megkezdett tervszerű haderőfejlesztést is. Felidézte: Magyarország részt vesz a NATO keleti szárnyának megerősítésében egy harccsoporttal, Székesfehérváron pedig többnemzeti hadosztály-parancsnokság működik.

Magyarország álláspontja fedésben van a NATO álláspontjával, miszerint nem szállítunk halált okozó eszközöket, nem veszünk részt, nem sodródunk bele a háborúba és elkerüljük annak eszkalációját is” – mondta. Hozzátette: Ukrajna ez alkalommal nem kapott meghívást a NATO-ba, hiszen sem a helyzet, sem pedig Ukrajna nem áll készen arra, hogy a NATO tagjává váljon.

Közölte: Magyarország kitart álláspontja mellett, hogy azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség.

origo.hu

Halálosan megfenyegették az iszlamisták a szlovákiai magyar iskolásokat

origo.hu

Félelmetes bejelentés érkezett: hamarosan megérkeznek az amerikaiak Ukrajnába

borsonline.hu

Tündércukisággal zárjuk a napot: ennyire szereti Nina a kis Amarát

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Pulai Bandit nem fogja se kard, se golyó, se józan ész

ripost.hu

A kutatók is elsápadtak attól, ami a tenger mélyén fogadta őket

mandiner.hu

A szomszédban a magyar haderőn gúnyolódnak, pedig valójában aggódniuk kellene

origo.hu

Félmeztelenül fotózták a Miss Balaton győztesét

mindmegette.hu

Megállíthatatlanul terjed a magyarok körében, egyre többen isszák ezt reggelire

ripost.hu

Magyar Péter trükkje pofonegyszerű: kaméleon módjára változtatja saját álláspontját

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

A gazdasági együttműködés fokozása, ezért jön a kínai elnök

POLITIK

Itt a teljes névsor: Ők indulnak Budapesten a polgármesteri címekért

POLITIK

Zelenszkij elleni merényletet hiúsítottak meg?

POLITIK

Gyurcsány emberei Karácsony csapatában