Létrehozva: 2023.10.01.

Szijjártó Péter így kommentálta a szlovákiai választásokat

Az emberek egyértelmű döntést hoztak.

Örömét fejezte ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap, hogy Szlovákiában „egy megkérdőjelezhetetlenül demokratikus választáson az emberek egyértelmű döntést hoztak”.

A miniszter Facebook-bejegyzésében kiemelte: a választások eredménye esélyt ad arra, hogy Szlovákiában

újra stabil kormány alakuljon és a szlovák-magyar kapcsolatok tovább fejlődjenek.

Az elmúlt években minden olyan eredmény, amely segítette a két ország kapcsolatait – mint a hídépítés vagy a határátkelőhelyek megnyitása – mind a Robert Fico korábbi kormányával kötött megállapodások eredménye – hangsúlyozta a külügyminiszter.

Robert Fico emellett ugyanúgy gondolkodik a háborúról, a migrációról és a genderügyről, mint Magyarország. Győzelme komoly esélyt kínál a V4-szövetség megerősödésére – tette hozzá.

„Blahoželáme a prajeme veľa úspechov!” (Gratulálunk és sok sikert!) – írta Szijjártó Péter.

 

Orbán Viktor miniszterelnök is szívélyes üzenetben gratulált Robert Ficónak, az Irány (Smer-SD) párt elnökének a szlovákiai előrehozott parlamenti választáson aratott győzelméhez az X közösségi platformon közzétett bejegyzésben vasárnap délelőtt.

„Találják ki, hogy ki tért vissza? Gratulálunk Robert Ficónak a szlovákiai parlamenti választásokon aratott fölényes győzelméhez. Mindig jó egy hazafival együtt dolgozni. Várjuk a folytatást!”

– írta a bejegyzésben Orbán Viktor.

Mint ismeretes Robert Fico pártja, a Smer (Irány) a voksok 23,6 százalékát megszerezve nyerte az előrehozott parlamenti választást Szlovákiában.

Orbán Viktor szövetségese nyert Szlovákiában, az előrehozott parlamenti választásokon. A szuverenista Robert Fico a kampányban mindvégig hangsúlyozta, hogy ő a magyar miniszterelnök szövetségesének tekinti magát. Elemzők szerint olyan ember nyert a szlovák választáson, aki ugyanazt a politikát képviseli, mint Orbán Viktor – a bevándorlás, Ukrajna és a háború, illetve a gender témában is. Forró Krisztián, a Szövetség elnöke pedig azt írta: ennyi szavazatot, mióta az egységes MKP kettészakadt, magyar párt nem kapott, mint most.  

Az összes szavazóhelyiség lezárása után, a törvényileg előírt szombat este 10 óra helyett jóval később, csak 10:45 perckor hozták nyilvánosságra a szlovák választás exit pollját vagyis várható végeredményét.

A pozsonyi közvélemény-kutatók a liberális Progresszív Szlovákia párt győzelmét jósolták. Nem lett igazuk.

Hatalmas győzelmet aratott a szuverenista Robert Fico pártja az előrehozott választásokon Szlovákiában. A nemzetben gondolkodók győzelme azt is jelenti, hogy súlyos vereséget szenvedtek a liberális, globalista erők. Magyarországnak pedig jó Robrt Fico győzelme, mert a szuverenistákat erősíti.

Robert Fico is többször hangsúlyozta a béke fontosságát. Elemzők arra is felhívják a figyelmet, hogy Fico győzelmével a V4 szövetség is erősödik. A magyarok és a lengyelek mellett egy erősebb szlovák érdekérvényesítés is jöhet – Brüsszellel és a globalistákkal szemben. A szuverenista Robert Fico a kampányban mindvégig hangsúlyozta, hogy

a magyar miniszterelnök szövetségesének tekinti magát.

Az M1-enek csütörtökön adott exluzív interjújában Fico kijelentette:

ugyanazt a politikát képviseli és ugyanazt gondolja, mint Orbán Viktor a bevándorlás, Ukrajna és a háború, illetve a gender témában is.

Az ukrajnai háború kapcsán Fico is többször a béke fontosságát hangsúlyozta – hangzott el az M1 Híradójában.

Elemzők arra is felhívják a figyelmet, hogy Robert Fico, az Irány (Smer-SD) párt elnökének győzelmével a V4 szövetség is erősödik. A magyarok és a lengyelek mellett egy

erősebb szlovák érdekérvényesítés is jöhet Brüsszellel és a globalistákkal szemben.

Történelmi eredmény a magyaroknál

Forró Krisztián, a Szövetség, a felvidéki magyarok egységpártának elnöke pedig azt írta: ennyi szavazatot, mióta az egységes MKP kettészakadt, magyar párt még nem kapott, mint most. „Történelmi eredményt értünk el ” – írta Forró vasárnap, közösségi oldalán, hozzátéve: a párt elnökére sem szavazott még ennyi ember.

Kedvezhet a V4-eknek és Magyarországnak

„Kijelenthető, hogy a liberális, globalista erők komoly vereséget szenvedtek most a szlovák parlamenti választáson.

Szlovákiában a szuverenista, békepárti oldal győzött,

ez pedig kedvezhet a V4-ek és egyben Magyarország számára is” – mondta az M1-en Deák Dániel, a XXI. század intézet vezető elemzője.

„Jelen pillanatban a választók többsége sokkal inkább a V4-ek irányába szeretnék mozdítani Szlovákiát” – fogalmazott az elemző, hozzátéve: azt szeretnék, hogy egy békepárti álláspontot osszon Szlovákia, és hogy

állítsák le a fegyverszállítást Ukrajnának.

Deák Dániel szerint Fico „nagyjából hasonló” állásponton van számos kérdésben, mint a magyar kormány.

„Fontos számomra a V4 működőképessége és az, hogy ha megbízatást kapunk, akkor egy stabil, négy éven át működő kormányt tudjunk létrehozni” – jelentette ki Robert Fico, az előrehozott szlovákiai parlamenti választásokon győztes párt, az Irány (Smer-SD) elnöke vasárnapi pozsonyi sajtótájékoztatóján a választás nem hivatalos végeredményeire reagálva.

A politikus minderről egy, a várható koalíciós tárgyalások során szem előtt tartott prioritásaikat tudakoló újságírói kérdésre adott válaszában beszélt.

Az Irány elnöke, aki „nagyon jónak” nevezte a pártja által a választáson elért, közel 23 százalékos eredményt, többször is hangsúlyozta: egyelőre arra várnak „hogy csörögjön a telefon”, és megbízatást kapjanak Zuzana Caputová államfőtől a kormányalakításra. Hozzátette: amíg ez nem történik meg,

semmilyen tárgyalásba nem kezdenek a parlamentbe bejutott pártokkal.

Úgy vélte, amennyiben megkapják az esélyt a kormányalakítási tárgyalások megkezdésére, azok bizonyára heteket vesznek majd igénybe.

Robert Fico kitért arra, hogy Ukrajnával kapcsolatban a választások előtt tett kijelentéseik változatlanok, pártja azon az állásponton van, hogy Ukrajnának humanitárius segítséget kell nyújtani, de ellene vannak a fegyverszállításnak, békepártiak és mindent megtesznek azért, hogy az Ukrajnában zajló tragédia lezárása érdekében minél hamarabb megkezdődjenek a tárgyalások.

Elmondta: kormányra kerülésük esetén az ország külpolitikai irányultsága változatlan marad, de ez nem jelenti azt, hogy nem fogják hallatni a hangjukat azokban a például az Európai Uniót érintő kérdésekben, amelyekben a jelenlegi folyamatokkal nem értenek egyet.

Egy, az illegális migrációs helyzettel és a határellenőrzésekkel kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva Fico megerősítette: amennyiben ők alakítanak kormányt, annak egyik első lépése egy olyan határozat elfogadása lesz,

hogy az illegális migráció megfékezésére ideiglenesen határellenőrzést vezessenek be a szlovák-magyar határon.

Andrej Babis volt cseh kormányfő, az ellenzéki ANO mozgalom elnöke szintén az X-en gratulált Robert Ficónak, a választásokon győztes Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) elnökének.

Szlovákiának olyan kormányt kívánok, amely otthon az emberek életének jobbításán fog dolgozni, Európában pedig keményen védeni fogja a szlovák állampolgárok érdekeit” – írta Babis, aki bejegyzésében méltatta a harmadik helyen végzett Hang (Hlas-SD) eredményét is.

Ivan Bartos, a Cseh Kalózpárt elnöke is gratulált a győztesnek, és kifejezte reményét, hogy Prága és Pozsony „nemzetközi szintet meghaladó együttműködése” az új szlovák kormány alatt is folytatódni fog. Bartos Michal Simeckának, a Progresszív Szlovákia elnökének is gratulált. A második helyen végzett párt eredménye véleménye szerint azt bizonyítja, hogy a liberális politikának továbbra is helye van Közép-Európában.

A szlovákiai választások eredményét Václav Klaus volt cseh államfő is üdvözölte.

Az Irány győzelme esély az öntudatos szlovák politika visszatérésére és ihlet a Csehországgal szomszédos országok politikusai számára” – írta Klaus üzenetében.

Közzétette a Szlovák Statisztikai Hivatal az előrehozott parlamenti választás nem hivatalos végeredményét a szavazatok 99,43 százalékának összesítése alapján. A Robert Fico vezette Irány (Smer-SD) a győzelmével 42 mandátumot szerzett, míg a Progresszív Szlovákiának (PS) 31 hely juthat az új törvényhozásban. A helyi magyarságot képviselő Szövetség nem kerül be a parlamentbe.

Az előre hozott parlamenti választást az Irány (Smer-SD) nyerte a szavazatok 23,31 százalékával. A második helyen a liberális Progresszív Szlovákia (PS) végzett 17 százalékkal, míg a harmadik pozícióba a Hlas (Hang) került 14,97 százalékkal – számolt be honlapján a pozsonyi Új Szó vasárnap reggel.

A parlamentbe jutott még az Igor Matovic vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom és társai által alkotott koalíció (9,02 százalék), a kereszténydemokrata KDH (6,90 százalék), a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS, 6,19 százalék), valamint a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 5,67 százalékkal.

A választási részvétel 68,08 százalékos volt a Szlovák Statisztikai Hivatal közlése szerint.

A parlament kapuin kívül rekedt a Republika 4,79 százalékkal, a magyarok érdekképviseletét felvállaló Szövetség 4,48 százalékkal, valamint a Demokraták 2,93 százalékkal és a Sme Rodina 2,24 százalékkal.

Szintén nem jutottak be a parlamentbe a szavazatok legfeljebb egy százalékát megszerző pártok, úgymint a ĽSNS (0,85 százalék), a KSS (0,33 százalék), a Kalózpárt (0,31 százalék), a Kékekkel együtt induló Híd-Most (0,26 százalék), a Magyar Fórum (0,11 százalék).

A liberálisoknak kedveztek a levélszavazatok

A külföldről levélben leadott szavazatok közel kétharmadát a Progresszív Szlovákia szerezte meg. A PS-re levélben a külföldön élő szlovák állampolgársággal rendelkező szavazók 61,7 százaléka voksolt. A második legtöbb levélszavazatot az SaS kapta 10,8 százalékkal, majd a Smer-SD következik 6,1 százalékkal. A negyedik legtöbben az OLaNO-ra voksoltak külföldről (3,81 százalék).

A Smer a győzelmével 42 mandátumot szerzett, míg a PS-nek 31 hely jut az új törvényhozásban. A Hlas (Hang) 27, az OĽaNO koalíciója 16, a KDH 13, az SaS 11, az SNS pedig 10 képviselőt ültethet a parlament padsoraiba – olvasható az Új Szó cikkében. 

origo.hu

Felismerhetetlen a magyar tévézők egykori kedvence, MacGyver - így néz ki manapság

origo.hu

Oroszország halálos fenyegetést küldött

borsonline.hu

"Álom család" - képeken a gyönyörű kis Amara első születésnapja

magyarnemzet.hu

Jürgen Klopp külön kitért Szoboszlai Dominik helyzetére + videó

ripost.hu

Slágergyanús cukkinirecept: tarol a scarpaccia

origo.hu

A legkisebb bikinijében mutogatja elképesztő fogyását Jákob Zoltán elhagyott szeretője

mindmegette.hu

Megint bezárnak a boltok vasárnap: sem a Lidlben, sem a Pennyben nem tudsz majd vásárolni

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Bikiniben mutatta meg brutális dekoltázsát és kerek fenekét az Exatlon bombázója - videó

origo.hu

Ne maradjon le! Foglaljon most időpontot álmai nyaralására egy titkos horvát tengerparton! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszik a Nyugat: felmerült az ukrajnai repüléstilalmi zóna bevezetése

POLITIK

Szóltak az oroszok: a NATO fellépése Ukrajnában nukleáris háborúhoz vezethet

POLITIK

Meglepően őszintén beszélt egy ukrán tábornok

POLITIK

Nyugati katonák Ukrajnában? Megszólalt a NATO-főtitkár és az orosz kémfőnök

POLITIK

Németország: 10-ből 6 bűncselekmény a migránsokat terheli

POLITIK

Készen állnak a világháborúra az oroszok

POLITIK

Mire jó a kínai kapcsolat?

POLITIK

Zelenszkij napjai meg vannak számlálva?