POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.22.

Tévedésből lőtte Izrael Egyiptomot

Pattanásig feszült a helyzet.

Tévedésből lőtt egy egyiptomi határőrségi állásra a két ország határán egy izraeli harckocsi – közölte vasárnap az izraeli hadsereg.

Az eset Kerem Salom térségében történt. A hadsereg közleményben sajnálkozását fejezte ki az incidens miatt. Vizsgálatot indítottak az ügyben.

Az egyiptomi hadsereg szóvivője közölte, hogy a csapás következtében a határőrség tagjai közül néhányan könnyebben megsebesültek.

Kerem Salom teherforgalmi határátkelő, az Izrael, Egyiptom és a Gázai övezet közötti háromszögű határövezetben fekszik, az Egyiptom és a Gázai övezet közötti Rafah átkelőtől délre, amelyen át szombat óta érkeznek segélyszállítmányok a támadása óta „totális blokád” alá helyezett palesztin terület lakóinak.

Egyre intenzívebben támadja Izrael a megszállt palesztin területeket. A hadsereg szóvivője szerint a Gázában és Ciszjordániában végrehajtott légicsapásokban a Hamász terrorszervezet több tagja, és egy parancsnok is meghalt. Közben a Hezbollah támadásai miatt újabb településeket evakuálnak a Libanonnal határos észak-izraeli térségben. Benjamin Netanjahu miniszterelnök figyelmeztette a síita fegyveres szervezetet, hogy ne rángassa bele Libanont a háborúba.

Romokban hever az Al-Anszar mecset legalsó szintje, a ciszjordániai Dzsenínben. Az izraeli légierő vasárnap hajnalban mért csapást az imahelyet is magába foglaló épületegyüttesre, amely alatt a palesztin Iszlám Dzsihád fegyvereseinek rejtekhelyét sejtették. Az izraeli hadsereg szóvivője közölte, hogy a célzott csapásokkal legalább két terroristát megöltek, a többieket elfogták.

A Palesztin Hatóság által irányított, megszállt Ciszjordánia északi részén fekvő Dzsenínben több mint 10 ezren élnek egy menekülttáborban, amely a radikális csoportok fellegvárának számít.

A városban rendszeresek az összetűzések a palesztin fegyveresek és az izraeli katonák között.

Az elmúlt éjszaka az izraeli légierő a gázai célpontokat is a korábbinál hevesebben támadta. Az övezet középső részén fekvő Nuiserat menekülttáborban porig romboltak egy zsúfolt piacot. Helyi források szerint a légicsapásban legalább tíz ember meghalt.

A hírszerzési adatok alapján végrehajtott intenzív támadásokkal tucatnyi terroristát öltünk meg Gázában, köztük a Hamasz rakétaegységeit irányító egyik parancsnokot. A műveleteink célja továbbra is az, hogy likvidáljuk a terrorszervezet tagjait és vezetőit, mindenkit, akinek köze van a két héttel ezelőtti szörnyű mészárláshoz – közölte az izraeli hadsereg szóvivője.

Rakéta csapódott be az egyiptomi határ közelében lévő Han Júnisz központjában is, ahol egy kávéházat ért találat. Palesztin közlés szerint, a támadásnak tucatnyi halálos áldozata és legalább hetven sérültje van. A várost és a közelben lévő menekülttábort az elmúlt napokban elárasztották a Gázai övezet északi részéről érkezők, akik az izraeli hadsereg felszólítására hagyták el otthonaikat, már több mint 700 ezren.

A gázai határnál izraeli tankok és tüzérségi egységek sorakoznak.

Azt továbbra sem tudni, mikor indul meg a szárazföldi hadművelet, de Izrael a hétvégén ismét figyelmeztette az övezet északi felének lakóit, hogy haladéktalanul induljanak el dél felé.

Az érintett településeken terjesztett szórólapok szerint a terroristák bűntársának tekinthetik azt, aki marad.

A Libanonnal határos észak-izraeli térségből is evakuálják a civileket. A tervek szerint több, mint negyven települést ürítenek ki. Az Irán által támogatott libanoni székhelyű síita fegyveres csoport a Hezbollah, ugyanis egyre sűrűbben támadja a határmenti izraeli területeket.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő könyörtelen válaszcsapásokat helyezett kilátásba. A politikus vasárnap az északon állomásozó egységeknél tartott szemlét.

„Ha a Hezbollah úgy dönt, hogy belép a konfliktusba, azzal Libanont is belerángatja a háborúba. Ez lesz életük legsúlyosabb hibája. Könyörtelen erővel fogunk lecsapni, pusztulásba döntjük őket és Libanon államot ”

– jelentette ki a kormányfő.

Közben újabb, gyógyszert és alapvető élelmiszereket szállító segélykonvoj indult el Egyiptomból a két hete lezárt Gázai övezetbe. A rafahi ákelőnél még mindig több mint százötven kamion várakozik, de az első szállítmányok csak szombaton léphették át a határt. Az ENSZ mellett több ország, köztük az Egyesült Államok is arra szólította fel Egyiptomot, hogy ne zárja le az átkelőt a humanitárius segítség előtt.

A teherautókon orvosi eszközöket, élelmiszereket és egyéb segélyeket szállítottak. Az AFP helyszínen tartózkodó tudósítója hat üzemanyagot szállító tartálykocsit is látott áthaladni a határon.

A Gázai övezetebe vezető átkelőnél további 155 teherautó várakozik a bejutásra mintegy 3 ezer tonna segélyszállítmánnyal.

A rafahi átkelőt szombaton nyitották meg a humanitárius segélyszállítmányok előtt. Húsz teherautón érkeztek gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök és élelmiszerek. Ezek voltak az első segélyek, amelyek eljutottak a gázai lakossághoz azóta, hogy kirobbant a háború Izrael és az övezetet uraló palesztin Hamász között.

A Gázai övezetben már a legújabb harcok kezdete előtt is a lakosság nagyjából 60 százalékát látták el humanitárius segélyekkel. Az ENSZ számításai szerint jelenleg naponta 100 teherautónyi segélyre lenne szüksége a Gázai övezetben élőknek.

A Hamász ellenőrzése alatt álló gázai egészségügyi minisztérium azt közölte vasárnap, hogy 4651-re emelkedett a harcokban megölt palesztinok száma a Gázai övezetben, a sebesültek száma pedig meghaladja a 14 ezret. A szóvivő szerint a halálos áldozatok között van 1873 kiskorú és 1023 nő.

A gázai hatóságok közlése szerint az izraeli csapások következtében a Gázai övezet lakóépületeinek már mintegy fele megrongálódott vagy összedőlt, és emiatt a helyi lakosság nagyjából 70 százalékának el kellett hagynia otthonát.

origo.hu

Sztárok Macron és a kínai elnök díszvacsoráján Párizsban

origo.hu

Félelmetes bejelentés érkezett: hamarosan megérkeznek az amerikaiak Ukrajnába

borsonline.hu

Intenzív osztályra került a magyar legenda, haladéktalanul megműtötték

mandiner.hu

Kínával Párizs barátkozhat, Budapest nem – a francia elnök kaviárral fogadta Hszi elnököt

ripost.hu

Ki a jobb? Egymásnak ugrottak a drukkerek Szoboszlai miatt

hirtv.hu

Paláver – Rost Andrea egyelőre megúszta: Magyar Péter arra utasította a világhírű énekest, hogy tempósabban énekeljen + videó

origo.hu

Szégyellte magát Jákob Zoltán a Nagy Őben

travelo.hu

Kifogták a világ egyik legvérszomjasabb cápáját az Adriából

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.boon.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

A gazdasági együttműködés fokozása, ezért jön a kínai elnök

POLITIK

Itt a teljes névsor: Ők indulnak Budapesten a polgármesteri címekért

POLITIK

Zelenszkij elleni merényletet hiúsítottak meg?

POLITIK

Gyurcsány emberei Karácsony csapatában