POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.23.
Módosítva: 2023.10.23.

Orbán: Nem táncolunk úgy, ahogy Brüsszel fütyül!

S ha nem akarunk, akkor nem táncolunk...

1956. október 23-án Budapesten az egyetemi diákság felvonulásával kezdődött a szovjet megszállás és a kommunista elnyomás elleni felkelés, ami végül véres összecsapásokkal és  megtorlással, kivégzésekkel végződött. Ezen a napon egyrészt a magyar hősökre emlékezünk, másrészt a Magyar Köztársaság 1989-es kikiáltására. Orbán Viktor miniszterelnök Veszprémben tartott ünnepi beszédet.

Ennek legfontosabb gondolatait így foglalhatjuk össze:

 

"Elsők voltunk, akik Európát védtük a migrációtól, és elsők voltunk, akik békét javasoltunk háború helyett, amellyel megmenthettük volna százezrek életét. S ma is elsők és egyetlenek vagyunk, akik vissza akarják tartani az európai népeket, hogy önként, dalolva és vakon meneteljenek bele egy újabb, még nagyobb háborúba.

 Barátaim, nekünk a szabadság életösztön. … A magyar ember számára a szabadságharc nem olyasmi, amit vállalhat, vagy amit eldönthet. A szabadságot védeni kell, különben elveszünk. Így volt ’56-ban, ’90-ben, és így van ma is.

 

Amíg Moszkva fütyült, azt kellett táncolni, míg ha Brüsszel fütyül, akkor nem kell táncolni.   . Ha nem akarunk, akkor nem táncolunk. Vagy úgy táncolunk ahogy mi akarunk!"

 

A magyar szabadságharc napján Veszprémből köszöntik a teljes világ magyarságát - kezdte beszédét Orbán Viktor. A kormányfő felhívta a figyelmet arra, hogy már október 22-én létrejöttek Veszprémben a forradalmi szervezetek, előbb ébredtek, szeretnek a dolgok elébe menni. Veszprém előre ment 1000 évvel ezelőtt is - tette hozzá. 

Orbán Viktor szerint minden településnek megvan a maga 56-ja, és mindegyik történet része a teljes forradalomnak. Méltó és igazságos, hogy ma itt Veszprémben hajtunk fejet a szabadságharcosok előtt - tette hozzá. 

 

Egy egész nemzet állt a vérpadon

Mintegy 3000-en halhattak meg, 20 ezren sebesültek meg és több mint 200 embert végeztek ki a megtorlás során - összegezte az 1956-os számokat Orbán Viktor. 1956 valóban az egész nemzet közös szabadságharca volt, mert a kivégzettek között minden társadalmi csoport szerepelt, minden életkorban. Egy egész nemzet állt a vérpadon - tette hozzá. 

 

1956 az európai Magyarország utolsó esélye volt

Brusznyai Árpád veszprémi forradalmárról azt mondta a kormányfő, hogy értette az idők szavát, és ha a magyaroknak osztanak lapot, akkor fel kell venni. 

1956 az európai Magyarország utolsó esélye volt, hogy kiszakítsa magát bolsevik szocializmus világából. Brusznyai is tudta, ha nem sikerül kiszállnunk, akkor az egész ország a kommunista társadalom blokkjába kerül, és nem lehetett tudni, hogy túléli-e a szovjet megszállást a magyar nemzet. 

Orbán Viktor közölte, meg kellett próbálni. 1956 nem az elnyomottak dührohama volt, hanem józan és mértéktartó, valamint felesőségteljes mozzanat volt - tette hozzá. 

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Brusznyai nem engedte a diktatúra martalócaival szembeni utcai elégtételt sem, gátat vetett az indulatoknak. A szabadságharc leverése után a kommunisták kivégezték, mert ártatlan volt. Brusznyai sorsa igazi magyar sors, a mi sorsunk. 

A kormányfő szerint a magyar lovagias nép, és ez az észszerűség rovására megy, és azok törnek ellenünk, akiket korábban védtünk. Védtük Európát a migrációt ellen, és szót emeltünk a béke mellett - mondta a kormányfő. 

 

Köszönetet és méltánylást sohasem, míg hátbatámadást és baráti tüzet gyakorta kaptunk 

- mondta a kormányfő.

Brusznyai 33 éves volt, amikor kivégezték, pedig ártatlan volt, és még az emlékét is üldözték.  

Orbán Viktor felidézte, hogy gimnáziumi évei alatt sem hallotta Brusznyai nevét, de nagy bűnnek hosszú az árnyéka. A gyilkosoké a megvetés és a felejtés, míg Brusznyai az örök emlékezet és főhajtás. 

A kormányfő szerint a dicsőség nem jelenti azt, hogy elsétáljunk a kínos tanulságok elől. 

Tudjuk, hogy a hazaárulók is a nemzetünk részei, és benne vannak a történelmünkben. Október 23-át itt is november 4-e követte. 1956 végül 1990-ben győzött 

- mondta Orbán Viktor. 

1956 öröksége nélkül nem győzhettünk volna, és a szabadságharcban kivégzettek adták a legerősebb fegyvert - tette hozzá. 

"Rájuk kellett mutatnunk, hogy a király meztelen"

A rendszerváltáskor a kommunistáknak csak akkor volt esélye épp bőrrel átlépni a demokrácia korszakába, ha bevallják a legnagyobb bűnüket. Nyilvánosan kellett eltemetniük az 1956-os áldozataikat, és a lelkük ezzel felszabadult - mondta a kormányfő. 

Orbán Viktor felidézte, hogy az MSZMP utódpártja teljesen összetöpörödött, majd pedig a másik utódpárt is ott végzi, amit 1956 szelleme kíván. A történelmi számlát előbb, vagy utóbb meg kell fizetni - mondta. 

Rájuk kellett mutatnunk, hogy a király meztelen, és nem kerülheti el az emberek ítéletét.   

Az ítéletet egy szabad és demokratikus választáson mondták ki - tette hozzá. Úgy váltottuk le a kommunistákat, hogy nem volt polgárháború, és elkerültük az ország gazdasági és politikai összeomlását. 

Nálunk egyszer sem kellett előrehozott választást tartani, és mi vagyunk a legstabilabb ország Európában. 

 

Orbán Viktor: A nyugatiak számára a szabadság menekülést jelent

1956 győzött, és visszacsatlakoztunk az európai népek közösségébe - mondta Orbán Viktor. 

Európa, ahová visszaérkeztünk, az már nem az a hely, ahonnan kiszakítottak minket. 

 

Most szembe kell néznünk azzal, hogy mást értünk szabadság alatt, és különbözőképpen látjuk a szabad világot is - tette hozzá. A nyugatiak számára a szabadság menekülést jelent, szabadulj meg attól amiben születtél, az identitásodtól, a nemedtől. Mi ennek az ellenkezőjére vágytunk, hogy azok legyünk, amiknek akarunk lenni - hangsúlyozta a kormányfő. A szabadság megérkezés és hazatalálás, vállald hogy magyarnak és kereszténynek születtél - tette hozzá. 

Orbán Viktor rámutatott arra is, hogy a magyarok számára a szabadságharc kötelezettség, és védeni kell. Ezt tudták a régi nagyok: Istvántól az '56-osokig. Előfordul, hogy a történelem ismétli önmagát: ami először tragédia volt, az másodjára komédia. Moszkva tragédia volt, míg Brüsszel egy rosszul sikerült kortárs paródia - tette hozzá. 

 

Míg amit Moszkva fütyült, azt kellett táncolni, míg ha Brüsszel fütyül, akkor nem kell táncolni.   . Ha nem akarunk, akkor nem táncolunk. Vagy úgy táncolunk ahogy mi akarunk

A Szovjetunió reménytelen volt, míg az Unió még nem az - tette hozzá.

Moszkva javíthatatlan volt, az EU megjavítható - mondta a kormányfő. Lesznek még európai választások is. Brusznyai Árpád az '56-os hősök otthona, ma Európa kulturális fővárosa - hívta fel a figyelmet a kormányfő. Ez pedig egy komoly bíztatás. 

Orbán Viktor: A múlt nem mögöttünk, hanem alattunk van, mert azon állunk

Orbán Viktor szerint nem szabad hiábavalóvá tenni az 1956-os hősök tetteit. Ma Veszprém megmutatja a magyar kultúrát egész Európának. A megmaradás legfontosabb törvényét a mai napig tudják a magyarok: a múlt nem mögöttünk, hanem alattunk van, mert azon állunk. 

A teljes beszédet itt tudjátok megnézni:

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan hír Oroszországból, ez mindent meg fog változtatni

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

mandiner.hu

Baloldali gyermekvédelem: néhány héttel Varga Judit megrázó nyilatkozata után Magyar Péter már „reagálni képes rendőri egységeket” követel

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

vg.hu

Bizarr tanácsot adott a Lidl a magyar vásárlóinak: az extra szűz olívaolaj helyett főzzenek sertészsírral

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.

POLITIK

Orosz szóvivő: Nincs meg a feltétele az béketárgyalásoknak

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába