Orbán Viktor: Magyarország támogatja a kínai békekezdeményezést

INSIDER
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.23.
Módosítva: 2023.11.23.

„Magyarország a migrációs válság frontján áll”

Teljes kudarc a tömeges bevándorlás uniós szintű kezelése.

Erre már a nemzetközi sajtó is felfigyelt. A súlyosbodó migránsválság kihasználására törekszenek a tálib embercsempészek – írja a brit Telegraph, amely egy videót is közzétett a szerb-magyar határon uralkodó állapotokról. A lap részletesen leírja, hogy a migránsok hogyan próbálnak áttörni a kerítésen, milyen eszközökkel támadnak a hatóságokra, és mindez milyen biztonsági kockázatot jelent. Arra is rámutattak, hogy a fegyveres harcok és az erőszak mindennapossá vált ezen a szakaszon.

Magyarország a migrációs válság frontján áll

– ezt pedig már a The Critic nevű, szintén brit lap írja, amelynek munkatársai szintén személyesen jártak a magyar határnál.

A The Sunday Times pedig arról is beszámolt: hazánk idén eddig már 173 ezer okmányok nélküli illegális migránst fogott el és fordított vissza, a biztonsági szolgálatok pedig arra figyelmeztetnek, hogy a migrációs válság és az új közel-keleti konfliktus növeli annak a kockázatát, hogy a terroristák a nyugat-balkáni útvonalon keresztül beszivárogjanak Európába.

Az európai emberek közös érdeke, hogy megváltozzon az Európai Unió elhibázott migrációs politikája – erről a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója beszélt az M1-en. Bakondi György emlékeztetett: mára már az afgán bűnbandák uralják a határtérséget, az egész Európai Unióban komoly kockázatot jelent az, hogy nem a nemzetállamok hatóságai döntik el, hogy kik léphetnek be az országba.

„Az átjutóknál nincs is okirat, hanem a bűnbanda maga döntheti, el és a bűnbandát irányítók. Éppen ezért ez a tendencia, ami itt kibontakozott a magyar határon, ez fokozott veszélyt jelent az európai emberekre nézve” – mondta Bakondi György.

Leszögezte: hazánk azt reméli, a jövő évi európai uniós választások után egy új összetételű Európai Parlament jön létre, amely szakítani tud az európai embereket veszélyeztető migrációs politikával.

A migráció fokozódik, ezért egy új, szigorúbb idegenrendészeti törvényre van szükség – erről a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára beszélt az M1-en. Rétvári Bence szerint az elv világos: aki illegálisan tartózkodik Magyarországon, annak távoznia kell. Az államtitkár arról is beszélt: a külföldiek munkavállalása kapcsán az lesz a javaslat alapelve, hogy az Európai Unión kívüli országokból érkezők számára nem alapjog a Magyarországon tartózkodás.

Szinte özönlenek Afrikából a migránsok Lampedusa szigetére. Az olasz hatóságok azt mondják, már nem tudják ellátni ezt az embertömeget. Arra sincs kapacitás, hogy a befogadóközpontban tartsák őket, a migránsok a falakon átmászva jönnek-mennek.

Hogy mekkora a migrációs nyomás, jól mutatják a Frontex szerdán közzétett adatai is. Az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynöksége szerint az év első tíz hónapjában 331 600 ember próbált meg illegálisan az Európai Unióba jutni. A jelentés kiemeli, hogy legutóbb 2015-ben volt ilyen erős a migrációs nyomás.

2016 után ismét rekordszintre emelkedett a határsértési kísérletek száma a földközi-tengeri útvonalon. Több mint 143 ezer határsértést jegyeztek fel. A legtöbben Líbiából és Tunéziából érkeztek.

De az illegális bevándorlók jelentős nyomás alatt tartják a Magyarországot érintő nyugat-balkáni útvonalat is. A Frontex adatai szerint idén január és október között majdnem 100 ezren próbáltak meg ezen a szakaszon illegálisan az unióba jutni.

Idegenrendészeti szigorításra van szükség – erről múlt héten beszélt a Kossuth Rádióban Orbán Viktor. A miniszterelnök azt mondta: egy új idegenrendészeti törvényt kell alkotni, amely szigorúbb a korábbinál és világosan meghatározza ki, milyen jogcímen tartózkodhat Magyarországon.

Az új jogszabálytervezetet a Belügyminisztérium szerdán nyújtotta be a parlament elé. A törvényjavaslat bevezetőjében azt írják: „Az újra növekvő migráció miatt idegenrendészeti szigorításra van szükség. Magyarország a magyaroké és a magyar munkahelyek is első helyen a magyarokat illetik meg. Világosan kell szabályoznunk, ki és mennyi ideig tartózkodhat Magyarország területén.”

A tervezet úgy fogalmaz:

„Sem a munkavégzés, sem más tartózkodás nem lehet korlátlan és nem hosszabbítható meg automatikusan.”

Az új, átfogó és szigorú idegenrendészeti törvényben olyan konkrét szabályok vannak, amelyek védik a magyarokat – erről a belügyminisztérium parlamenti államtitkára beszélt az M1-en. Rétvári Bence kiemelte, a tervezet fontos eleme az is, hogy külföldi vendégmunkásokat Magyarországon csak a legszigorúbb szabályok mellett lehessen alkalmazni.

 

Az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) összesítése szerint az év első tíz hónapjában 331 600 ember próbált meg illegális módon az Európai Unió területére lépni. A jelentés kiemeli, hogy legutóbb 2015-ben volt ilyen magas az illegális bevándorlók száma az év első tíz hónapjában. 

hegyeshalom 
migránsok
illegális bevándorlok
2015-ben volt ilyan magas az illegálisan Európába érkezők száma. Fotó: NurPhoto /  Getty Images

A Frontex közlése alapján csak októberben 49 600 határsértést regisztráltak, ez 18 százalékkal több tavaly októberhez képest. A Kanári-szigetekre igyekvő illegális bevándorlók száma idén csaknem duplájára, 27 700-ra nőtt az előző év azonos időszakához képest, amire a 2009 óta, a mérések kezdete óta nem volt példa. A nyugat-afrikai útvonalon érkezők többsége marokkói, szenegáli és nyugat-szaharai származású. 2016 után ismét rekordszintre emelkedett a határsértési kísérletek száma a földközi-tengeri migrációs útvonalon, ahol január és október között 143 600 határsértést jegyeztek fel. 

Az illegális bávándorlók száma a főbb migrációs útvonalakon. Forrás: Frontex

A legtöbben Líbiából és Tunéziából próbálnak eljutni olyan uniós területekre, mint Málta vagy Szicília szigete.
Az illegális bevándorlók jelentős nyomás alatt tarják a nyugat-balkáni útvonalat is, annak ellenére, hogy 2023 első tíz hónapjában a tavalyi év azonos időszakához képest 22 százalékkal kevesebb, 97 300 illegális határátlépési próbálkozást regisztráltak a hatóságok az útvonalon.

Megjegyzendő, hogy a Frontex adatainál feltehetően többen érkeztek Európába, mert az uniós szervezet csak a regisztrált érkezettekkel számol, sokan azonban csak később kerülnek a hatóságok látókörébe.

Az illegális bevándorlás ellenőrzése érdekében az EU államai október elején - Magyarország és Lengyelország kivételével - megegyeztek a menekültügyi reformról szóló kompromisszumos javaslatról, Ausztria, Csehország és Szlovákia tartózkodott a szavazáson. 
Az új rendelkezések értelmében, amennyiben egy tagállam esetében migrációs krízishelyzet áll elő, az érintett tagállam szolidaritási hozzájárulást kérhet a többi tagállamtól, amely három formában valósulhat meg.  A menedékkérők és a nemzetközi védelemben részesültek relokációja az érintett tagállamból a felajánlást tevő államokba. Az érintett tagállamban benyújtott menedékkérelmekhez kapcsolódó menekültügyi eljárás lefolytatása. Pénzügyi támogatás vagy alternatív szolidaritási lehetőségek. A szolidaritási hozzájárulási felajánlásokat a tanács hagyja jóvá. 
Mivel Magyarország teljes egészében elutasítja a legújabb uniós migrációs paktumot, hazánkra nézve külön fontos tény, hogy annak, aki nem fogadja be a ráosztott migránsokat, 22 ezer euró (nagyjából 8 millió forint) büntetést kell fizetnie minden migránsért, vagy alternatív szolidaritási lehetőséget kellene nyújtania a kiszabott értékben.

Ilyen előzmények után nem véletlen, hogy Orbán Viktor 2023. október 13-án a közrádióban arról beszélt: „ma olyan szabályokat alkotnak Brüsszelben, amelyben bennünket is arra akarnak kényszeríteni, ez a következő hónapok nagy csatája lesz, hogy azokat az embereket, azokat a migránsokat, akik Magyarország déli határainál erőszakosan lépnek fel, agresszívek, fegyvert használnak a magyar határőrök ellen, ezeket az embereket mi engedjük be Magyarország területére. 

Tehát ők azt akarják, hogy mi is osztozzunk abban a biztonsági kockázatban, amelyektől ők szenvednek a korábbi években meghozott rossz döntéseik miatt.” 

A nemrég nyilvánosságra hozott magyar titkosszolgálati jelentés pedig arra is felhívja a figyelmet, hogy szoros összefüggés van a migráció és a terrorizmus között.

Egyre több uniós ország állítja vissza a saját határai az ellenőrzést, de a  külső határok lezárása nélkül ez csak ideig-oráig jelenthet megoldást. Nem jártak sikerrel azok a próbálkozások sem, hogy az EU Tunéziával kössön a migránsok visszatartásáról szóló, pénzügyi támogatással egybekötött egyezményt.

Tunézia belügyminisztere azonban kijelentette: hazája nem lehet más országok határainak őre, csak saját határait tudja megvédeni. Ez világos beszéd, kérdés, megérti-e Brüsszel?

 

 

origo.hu

Orbán Viktor: Magyar fogadtatás - videó

origo.hu

Újra együtt Stana Alexandra és egykori párja

borsonline.hu

„Jön a gyerek” – óriási örömhírt jelentett be Tóth Gabi szerelme, Papp Máté Bence

mandiner.hu

„Paranoiás”, „hülyét csinál magából”, „kicsinyes” – már Magyar Péter híveinek is sok volt az internetblokkolós konteó

ripost.hu

Égben írt szerelem? Három csillagjegy szívét dobbantja meg az univerzum!

magyarnemzet.hu

Hamarosan nagy bejelentést tesz Orbán Viktor és Hszi Csin-ping – kövesse nálunk élőben

origo.hu

Újabb hír érkezett a rákos beteg Katalin hercegnéről

mindmegette.hu

Rosszul teszed, ha így eszed a tükörtojást! A szakértő elmondja, hogyan illene

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

ripost.hu

A kutatók is elsápadtak attól, ami a tenger mélyén fogadta őket

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.feol.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Letartóztatták a budapesti Antifa-támadás újabb német gyanúsítottját

POLITIK

Ukrajnában petíciót tettek közzé nyugati csapatok behívására

POLITIK

Ukrán tábornok: a csatatéren nem lehet lezárni a háborút

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Orbán Viktor: Magyarország és Kína stratégiai partnerek

POLITIK

Magyar Péter migrációpárti képviselőt küldene Brüsszelbe

POLITIK

Hszi Csin-pinget különleges ajándékkal lepték meg

POLITIK

Bajnai embere Budapesten a közművek élén is