POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.04.

700 ezer indok, hogy ne feledjük a kommunizmus rémtetteit

A kommunisták egy bűnöző terrorszervezet.

Legkevesebb 700 000 indokunk van arra, hogy soha ne feledjük a kommunizmus rémtetteit - az Alapjogokért Központ segíti a Gulág- és Gupvikutató Intézetet.

Magyarország egyik vezető elemzőintézete, az Alapjogokért Központ ezentúl kiemelten támogatja a Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társaságának munkáját – ezen keresztül pedig a Gulág- és Gupvikutató Intézetet is –, melynek legfőbb célja a hírhedt szovjet táborokba hurcolt magyar százezrek emlékének dokumentálása, megőrzése.

„A Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társasága kutatómunkájával, a vonatkozó dokumentumok, a fogolykartonok feldolgozásával kiemelten fontos munkát végez. Közösen hisszük, hogy az áldozatok emlékének megőrzése tántoríthatja el az embert attól, hogy a jövőben újra a marxizmus és a kommunizmus bűnös és véres útjára lépjen; így ez több mint feladat, ez kötelesség. Az Alapjogokért Központ szívügyének tekinti a kommunista terror-rezsimek égisze alatt elkövetett bűnök maradéktalan feltárását, ezért együttműködési megállapodást kötünk a Társasággal és a Kutatóintézettel” – jelentette be Szánthó Miklós, a Központ főigazgatója a dokumentum aláírásakor. Hozzáfűzte: ma sokan a kommunista rémtettek relativizálására törekednek, megpróbálják az intézményesített vörösterror-gépezetet „egyrészről-másrészről” láttatni vagy egyenesen eltörölni – ezért éppen az „eltörléskultúrát” kell eltörölni és az emlékezést segíteni, hiszen „a bűn az csak bűn marad”.

„E munka eddigi eredményeként kiderült, hogy az Orosz Állami Hadilevéltártól megvásárolt, a szovjet fogságban regisztrált magyarokról készült 681 955 személyi karton, amely a Magyar Nemzeti Levéltár honlapján 2021 óta nyilvánosan böngészhető, csak a szovjet fogságba került magyaroknak mindössze 60-65%-át tartalmazza” – tette hozzá Bognár Zalán, a Társaság elnöke, a Kutatóintézet igazgatója, aki szerint a Központtal kötött partnerség még inkább hozzá fog járulni ahhoz, hogy a ma élő generációk megismerhessék azt, amit nem akarunk, hogy megismétlődhessen.

A szervezetek között létrejött együttműködési megállapodás utal Magyarország Alaptörvényére, mely nem ismeri el a nemzetszocialista és a kommunista diktatúra uralma alatt elkövetett embertelen bűnök elévülését és azt is rögzíti, hogy „a kommunista ideológia jegyében kiszolgálásukra létrehozott politikai szervezetek bűnöző szervezetek voltak”, ezért a Központ és a gulág- és gupvikutatók ezentúl közösen dolgoznak a kommunista diktatúra működésének válsághű feltárásán, az áldozatok emlékének ápolásán és a társadalom igazságérzetének biztosításán.

"

Soha, semmilyen körülmények között nem lehet mentegetni a gyilkosságokat és a gyilkosokat, nem hazudhatjuk szépnek, jónak és igaznak azt a rendszert és azt az ideológiát, amelynek nevében világszerte több tízmillió embert gyilkoltak meg." -mondta egy korábbi beszédében Gulyás Gergely miniszter.

 

De hogyan lehet megérteni a szenvedéseket sok évtized távlatából? – kérdezte, és Menczer Gusztávot, a szovjet GULAG túlélőjét idézte válaszul:

„Valahányszor feltették a kérdést, hogyan élted túl a hosszú rabságot, minden esetben szinte reménytelennek tartottam a valóságnak megfelelő érzések felkeltését. Miként lehet elmagyarázni annak, aki életében párszor már sietett haza vacsorázni, mert éhes volt, hogy mi éveken át folyamatosan éheztünk. Vagy akinek néhányszor már fázott félcipőben a lába télen, annak hogy tudod elmondani, hogy milyen mínusz 40 fokos hidegben élni."

Gulyás Gergely

FORRÁS: NEMZETI EMLÉKEZET BIZOTTSÁGA

 

"Akik elfelejtik a múltat, azok arra ítéltetnek, hogy újra átéljék azt. "Gulyás emlékeztetett rá, hogy Európában folyamatos kísérlet zajlik arra, hogy Marx tanait tisztára mossák, hogy elhallgassák a szörnyű bűncselekményeket, amelyeket a kommunizmus nevében követtek el. Ez a történelemhamisítás gyakran éppen az egyetemek falai között történik.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hadüzenetet küldhetett Putyinnak ez az ország

origo.hu

Kétszáz hajót süllyesztettek el az óceáni szörnyhullámok

borsonline.hu

Nem akárki kürtölte világgá, Szoboszlai Dominik sorsdöntő hírt kapott

hirtv.hu

Nyilvánosan beismerte Karácsony, hogy meg sem mozdulhat Gyurcsányék nélkül + videó

metropol.hu

Szoboszlai edzője mindenkit átvert; máris elbúcsúzott a tréner

origo.hu

Újabb balos celeb Magyar Péter mögött

mindmegette.hu

Madárinfluenza: minden ötödik bolti tej fertőzött volt

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Mit kap az USA-tól az új fegyvercsomagban Ukrajna?

POLITIK

Újabb letartóztatások az amerikai egyetemeken

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.