POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.28.

A britek mégiscsak Ruandába vinnék az illegális migránsokat

Bármilyen törvényt módosítanak, ha kell.

A brit kormány sürgősséggel új törvénytervezetet készít, amely lehetővé teszi, hogy a londoni alsóház biztonságos országnak nyilvánítsa Ruandát – jelentette be Rishi Sunak brit miniszterelnök.

Sunak utalt egy olyan törvénymódosítás lehetőségére is, amelynek alapján az Emberi Jogok Európai Bíróságának nem lesz módja a brit parlamenti döntések végrehajtásának megakadályozására. A Downing Streeten tartott sajtótájékoztatón a konzervatív párti miniszterelnök elmondta: kormánya olyan új államközi szerződésen dolgozik, amely törvényerejű garanciákat teremt arra, hogy a Nagy-Britanniába illegálisan bejutó, Ruandába áttelepítendő menedékkérőket a közép-afrikai ország ne toloncolja tovább más országokba. Sunak hozzátette: az új megállapodás azt is garantálja, hogy Nagy-Britannia visszafogadja mindazokat, akinek visszaszállítását bíróság rendeli el.

 

Az áttelepítési programról Boris Johnson volt brit kormányfő kötött megállapodást Ruandával tavaly, de a brit legfelsőbb bíróság szerdai végzésében jogellenesnek minősítette a tervet. A legmagasabb brit jogi fórum öttagú tanácsának egyhangú határozata szerint fennáll ugyanis annak a kockázata, hogy a Nagy-Britanniából áttelepített menedékkérőket a ruandai kormány visszatoloncolja azokba az országokba, ahonnan elmenekültek, vagy más olyan országokba, ahol jogsérelem vagy üldöztetés érheti őket, ez viszont ellentétes a nemzetközi és a brit emberi jogi törvényekkel. Johnson a megállapodást ismertető tavalyi alsóházi tájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy Ruanda a világ legbiztonságosabb országai közé tartozik. Az egyezményt bírósági útra terelő emberi jogi szervezetek viszont azzal érveltek, hogy Ruandában önkényuralmi rezsim van hatalmon, amely nem riad vissza a kínzástól, sőt a gyilkosságoktól sem, ha valaki szembefordul vele.



Sajtótájékoztatóján Rishi Sunak kijelentette: a ruandai áttelepítés ügyében kialakult „jogi körhintát” meg kell állítani, éppen ezért a sürgősséggel készülő törvénytervezet garantálja, hogy a továbbiakban nem lehet a Ruandába induló áttelepítő járatok elindulását újból és újból a brit bíróságokon megakadályozni. Sunak szerint ezzel együtt is fennáll jelenleg a lehetősége annak, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága beavatkozik.

A brit miniszterelnök kijelentette: ha azonban a strasbourgi székhelyű bírói fórum „szembefordul a brit parlament kifejezett akaratával”, akkor ő törvénymódosításokra is készen áll, és hajlandó a nemzetközi kapcsolatrendszer vonatkozó elemeinek felülvizsgálatára is „az utunkban álló akadályok eltávolítása végett”.

A brit védelmi minisztérium vasárnap ismertetett adatai szerint meghaladta a 40 ezret azoknak a száma, akik az év eleje óta illegálisan megpróbáltak átkelni Nagy-Britanniába az európai kontinensről. A vasárnap nulla órával zárult egy nap alatt 22 csónakon 972-en értek partot Anglia déli és keleti térségeiben. Ez azt jelenti, hogy 

2022 eleje óta eddig 40 885-en kísérelték meg a bejutást Nagy-Britanniába a La Manche csatornán átkelve. 

Tavaly egész évben nem érte el a 30 ezret a csónakokon átkelni próbálók száma. Nagy-Britanniába hosszú ideje minden évben több ezren próbálnak illegálisan átjutni a kontinensről a La Manche-on át, többnyire embercsempészek által szervezett csoportokban, amelyek gumicsónakokkal kelnek útra.

Tavaly novemberben 31 ember, köztük öt nő és egy gyermek a tengerbe fulladt, amikor gumicsónakkal próbáltak átkelni a Doveri-szoroson Franciaországból Angliába, és a csónak az átkelési kísérlet közben elsüllyedt. A brit kormány ezután új, szigorú törvények előkészítésébe kezdett az illegális bevándorlás megfékezésére. Ennek alapján életfogytiglani börtönnel sújthatók azoknak a hajóknak a vezetői, amelyekkel az embercsempészek a Nagy-Britanniába illegálisan bejutni próbálókat szállítják az európai kontinensről a brit partok felé, az Európa felől illegálisan brit területre lépők pedig nem folyamodhatnak hivatalosan menedékjogért.

Két harmincas éveiben járó illegális bevándorló életét vesztette a La Manche-csatornán, amikor a gumicsónak, amelyen megpróbáltak a francia partoktól Nagy-Britanniába jutni, felborult, fedélzetén hatvan emberrel – közölték a francia hatóságok.

A hajó, amelyen a két áldozat – egy nő és egy férfi – utazott, nem sokkal azután borult fel szerda délután, hogy kihajózott az észak-franciaországi Pas-de-Calais megye egyik homokos partjáról Anglia felé. Egy harmadik személyt helikopterrel mentettek ki a vízből, és a hajó további 57 utasát visszaszállították a francia oldalra – közölte Guirec Le Bras helyi ügyész az AFP hírügynökséggel.

Három migránst – két terhes nőt és a mentőhelikopterrel kimentett személyt – kórházba szállították a mentők szerint, akik egy 7 éves kislányt is biztonságba helyeztek.

A helyi hatóságok szerint az év eleje óta ez a hetedik és nyolcadik olyan haláleset a La Manche-csatornán, amely „a migrációs jelenséggel van összefüggésben”.

Az ügyész szerint szerdán több hajó is elindult ugyanerről a tengerparti szakaszról a csendőri jelenlét ellenére. A vádhatóság „súlyos gondatlanságból elkövetett emberölés”, „rendezetlen helyzetű külföldi tartózkodásának elősegítése” és „súlyos gondatlanságból sérülés okozása” miatt indított eljárást.

Legutóbb augusztus 12-én vesztek a vízbe illegális bevándorlók a La Manche-csatornánál. Akkor hat afgán állampolgár fulladt meg, amikor felborult a hajójuk.

Néhány nappal a tragédia után négy embert őrizetbe vettek és eljárást indítottak ellenük. Ez volt a legtöbb emberéletet követelő hajótörés 2021 novembere óta, amikor legalább 27 migráns vesztette életét ugyanitt.

Az észak-franciaországi kikötőváros, Calais több mint harminc éve a kontinensről Nagy-Britanniába átjutni vágyó illegális bevándorlók gyűjtőhelye.

Az illegálisan érkező migránsok elsősorban gumicsónakokon próbálnak átkelni a La Manche-csatornán 2018 óta, amikor a calais-i kikötő és a csatorna alatti alagútba vezető infrastruktúra védelmét megerősítette Franciaország.

Korábban elsősorban gépkocsikban és teherautókban elbújva jutottak át a migránsok a brit oldalra. A brit hatóságok adatai szerint idén eddig több mint 27 ezer ember érkezett az Egyesült Királyságba a La Manche-csatornán csónakokon átkelve, a tavalyi 45 ezres rekordot követően.

A francia hatóságok rendszeresen felszámolják a part mentén kialakuló migránstáborokat, s adataik szerint az év eleje óta október végéig 5452 embert helyeztek biztonságba, megelőzve átkelési kísérletüket.

Több mint kétszáz, bajba jutott migránst mentettek ki a néhány napja Calais partjainál a francia hatóságok – közölte  a francia parti őrség parancsnoksága.

Közleményük szerint több túlterhelt csónak is bajba került, melyeknek utasait sikeresen át tudták szállítani a parti őrség hajóira; az egyik gumicsónaknak azonban sikeresen újraindították a motorját, így utasai nem voltak hajlandóak átszállni és útnak indultak a brit partok irányába.

Az észak-francia kikötőváros, Calais térségéből embercsempészek segítségével próbálnak évek óta átkelni Nagy-Britanniába gumicsónakokkal az illegális bevándorlók, és a veszélyes átkeléseknek rendszeresen vannak halálos áldozatai.

Franciaország 2018 óta próbálja rendszeres járőrözéssel segíteni a brit hatóságok azon törekvését, hogy megakadályozzák a szigetországba irányuló illegális migrációt.

Márciusban a brit kormány több mint 500 millió font (21,55 milliárd forint) folyósítására tett ígéretet a francia félnek, hogy ne engedjék elindulni, vagy állítsák meg a migránshajókat.

A Politico hírportál a francia belügyminisztérium adataira hivatkozva hétfőn azt írta, hogy a francia hatóságok 2018 januárja és 2023 augusztusa között 3400 csónak és így 81 ezer ember átkelését akadályozták meg a csatornán. A számokból az is kiderült, hogy ugyanezen időszak alatt 3500 csónakon 111 ezer embert ért partot Nagy-Britanniában.


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Összeomlott a PSG, megint bukhatja a BL-álmát

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Lesújtó hírt kaptunk: elhunyt a válogatott labdarúgó

hirtv.hu

Újabb influenszereket látott vendégül David Pressman

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

vg.hu

Munka Ausztriában: otthagyják a magyarok – ez áll a háttérben

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

ripost.hu

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

„Fénysugár marad” - Nincs több titok, szakértő elemezte Katalin hercegné viselkedését

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Minden eddiginél sikeresebb volt az idei CPAC-Hungary

POLITIK

Ismét rakétákkal támadják az oroszok Odesszát

POLITIK

A közel-keleti háború elmérgesedése fenyeget

POLITIK

A háború ellenére nőtt a magyar gazdaság