Újabb háborús veszély: Helikopterbalesetben elhunyt az iráni elnök és az iráni külügyminiszter

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.25.

A magyarok nincsenek az elengedett túszok között

24 túszt engedtek el.

Nincsenek magyar állampolgárok a Hamász iszlamista palesztin szervezet által szabadon engedett túszok első csoportjában – derül ki az Izraelben pénteken este nyilvánosságra hozott névsorból.

A Hamász által a Gázai övezetből péntek délután elengedett 24 túsz között 13 izraeli állampolgár, 10 thaiföldi és egy Fülöp-szigeteki vendégmunkás van. Az izraeliek közül tizenketten a Nir Óz kibuc lakói, onnan 75 embert, köztük 13 gyereket hurcoltak el az övezetbe.

A már elengedett és a még fogva tartott túszok között számos, egymástól elszakított családtag van. Elengedték a 44 éves Daniele Alonit, akit hatéves kislányával, Emilivel együtt hurcoltak el, amikor meglátogatta a kibucban élő nővérét.

Utóbbit szintén elrabolták hároméves ikergyermekeivel és férjével együtt, de ők továbbra is a Hamász fogságában vannak.

Elengedték az ugyanahhoz a Munder családhoz tartozó 78 éves nagyanyát, az ő 54 éves lányát és kilencéves unokáját. Kiszabadult a 72 éves Adina Mose, akinek férjét meggyilkolták a terroristák, és szintén elengedték a korábban rákbetegségben szenvedő, 78 éves Margalit Mozest. A 77 éves Hanna Kacír is hazatérhetett, akiről az Iszlám Dzsihád iszlamista terrorszervezet korábban azt állította, hogy meghalt a fogságban.

Hazatérhetett a 79 éves Hanna Peri is, akit a Nirim kibucból hurcoltak el október 7-én. Visszatérhet otthonába a 85 éves Jafa Adar, akinek az elrablása a tömeges túszejtésről készült felvételek közül az egyik legismertebb lett: őt a kibucából elektromos járművével együtt hurcolták el a Gázai övezetbe a terroristák.

Szintén visszatérhetett Izraelbe a 34 éves Doron Kac-Aser két kislányával, a négyéves Razzal és a kétéves Avivval együtt. Ők nem éltek a kibucban, hanem éppen a nagymamát látogatták meg ott, amikor rájuk törtek a támadók.

A pénteken elengedett túszok között négy, német állampolgársággal is rendelkező személy van

– közölte Annalena Baerbock német külügyminiszter Karlsruhéban, ahol a Zöldek kongresszusán vesz részt.

– A szövetségi kormány „rendkívül hálás” minden közreműködőnek – mondta a külügyminiszter, aki személyesen mondott köszönetet katari kollégájának, a Nemzetközi Vöröskeresztnek és Egyiptomnak. A szabadságát visszanyerő négy izraeli-német kettős állampolgárt Nir Óz kibucból hurcolták el – jelentette a dpa német hírügynökség.

Német részről mindeddig nem közöltek pontos számot a német állampolgársággal is rendelkező túszokról. A külügyminisztérium a múlt hónapban nyolc „eltűnt” német állampolgárról beszélt.

Időközben megérkezett Izraelbe a Hamász által fogva tartott túszok első csoportja. A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász fegyveresei október hetedikén törtek be Izraelbe. Több mint ezer embert lemészároltak, és legalább kétszázötven túszt hurcoltak magukkal Gázába.

Végeláthatatlan sorban araszoltak Dél-Izraelben a Gáza felől érkező izraeli tankok, katonai járművek és munkagépek péntek reggel. Az első egységek helyi idő szerint hét órakor lépték át az övezet határát, miután életbe lépett a négynapos tűzszüneti megállapodás.

Gázaváros fölött sűrű füst gomolygott. Az izraeli légierő még a fegyvernyugvás életbe lépése előtti órákban is támadta a Hamászhoz köthető célpontokat. A hadsereg felvételeket is közzétett arról, ahogyan – állításuk szerint – csapást mérnek az al-Sifa kórház területén lévő terrorista alagútra.

 

Amint a fegyverek elhallgattak, a rafahi határátkelőnél várakozó kamionok is elindulhattak a Gázai övezetbe. A megállapodás részeként

naponta 130 ezer liternyi üzemanyagot és 200 teherautónyi humanitárius segélyt juttatnak be az ostrom alatt álló területre.

Eközben Izrael felkészült a szabaduló túszok fogadására.

A Hamász négy nap alatt összesen ötven elrabolt gyermeket és nőt ad át

Izraelnek, pontosabban a Nemzetközi Vöröskereszt képviselőinek. Azt nem tudni előre, kiket engednek szabadon: a pontos névsort minden nap délután közlik az izraeli hatóságokkal.

„A Vöröskereszt szállítja át a túszokat az egyiptomi határon, ahol az izraeli hadsereg veszi át őket. Az azonosítás után egy izraeli bázisra viszik a civileket, és telefonon kapcsolatba léphetnek a családtagjaikkal” – mondta el Ziv Agmon, az izraeli kormányfői hivatal egyik tanácsadója.

A kiszabadult túszokat ezután öt kijelölt izraeli kórházban fogadják, ahol megfelelő egészségügyi ellátást kapnak és személyesen is találkozhatnak szeretteikkel.

Izraeli katonák várják a Gázai övezetet uraló, palesztin iszlamista Hamász szervezet által fogva tartott izraeli gyerekek érkezését a Tel-Aviv közelében lévő Petah Tikvában lévő Schneider Gyermekkórház helikopter-leszállópályáján 2023. november 24-én (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

Az izraeli hatóságok

minden túszért cserébe három fogva tartott palesztin nőt, illetve kiskorút helyeznek szabadlábra.

Péntek délután a megszállt Ciszjordánia területén lévő Ofer börtönbe szállították azt a 39 palesztint, akiket az első 13 túsz elengedésével egy időben adnak át a Vöröskereszt munkatársainak.

Tel-Aviv utcáin az emberek énekelve-táncolva ünneplik a túszok első csoportjának hazaérkezését. Az izraeli sajtó információi szerint a

13 gyermek és nő már Izrael területén van.

Rajtuk kívül tíz thaiföldi és egy Fülöp-szigeteki vendégmunkás is kiszabadult

a Hamász fogságából, őket Kairó közvetítésével, egy külön megállapodás alapján engedték el.

A pénteken Gázában életbe lépett fegyverszünetnek köszönhetően az ENSZ növelni tudta az övezetbe irányított segélyszállítmányok mértékét: 137 teherautót rakodtak ki – közölte az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA).

Tájékoztatásuk szerint a Hamász iszlamista palesztin szervezet és Izrael között október 7. óta tartó konfliktus kezdete óta ez volt a legnagyobb humanitárius konvoj.

A hivatal közleménye szerint 129 ezer liter üzemanyag és 4, gázt szállító teherautó is áthaladhatott a gázai határon, továbbá 21 válságos állapotú beteget evakuáltak a Gázai övezet északi részéből.

„Több százezer embernek segítettünk élelmiszerrel, vízzel, orvosi felszereléssel és más elődleges fontos cikkekkel” – tette hozzá az OCHA. A hivatal ígéretet tett: azon dolgozik, hogy fokozzák a humanitárius műveleteket a következő napokban annak érdekében, hogy Gáza-szerte kielégítsék a lakosság igényeit.

Pedro Sánchez spanyol és Alexander De Croo belga miniszterelnök kiváltotta pénteken Izrael felháborodását azzal a bírálattal, miszerint az izraeli hadsereg „válogatás nélkül” gyilkolja a gázai palesztinokat, illetve hogy Izraelnek a Hamásszal szembeni megtorló offenzívájában tiszteletben kellene tartania a nemzetközi humanitárius jogot.

Izrael szerint ezek a megjegyzések bátorítják a terroristákat, ezért a külügyminisztériumba kérették a két európai ország nagykövetét.

Sánchez és De Croo Egyiptomban tett látogatást pénteken, és ellátogattak a Gázai övezetbe vezető rafahi átkelőhelyhez. A spanyol kormányfő szerint hosszú tűzszünetre van szükség az Izrael és a Hamász közötti háborúban, hogy „megszűnjenek azok a katasztrofális állapotok, amelyeket az (Gázai) övezet népe most átél”.

 

„Az ártatlan civilek – köztük kisfiúk és kislányok ezreinek – válogatás nélküli legyilkolása teljességgel elfogadhatatlan” – jelentette ki Sánchez.

„Meg kell állítani a civilek halálát okozó akciókat” – tette hozzá Alexander De Croo. Eli Kohen izraeli külügyminiszter ezekre reagálva közleményt adott ki, amelyben „hamis állításokkal” vádolta meg Sánchezt és De Croó-t. Bekérette a spanyol és a belga nagykövetet, hogy magyarázatot kérjen tőlük ezekre a kijelentésekre.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő a maga részéről közölte, hogy a két európai politikus elmulasztotta felhívni a figyelmet a „Hamász által elkövetett emberiesség elleni bűncselekményekre.

Benjámin Netanjahu határozottan elítéli a belga és a spanyol miniszterelnök nyilatkozatát, mert azokban nem az izraeli állampolgárokat legyilkoló és a palesztinokat élő pajzsként használó Hamászt tették teljes mértékben felelőssé a szervezet által elkövetett, emberiesség elleni bűncselekményekért” – áll a kormányfői hivatal által kiadott közleményben.

Ez a diplomáciai csetepaté röviddel azelőtt történt, hogy a Hamász szabadon engedett huszonnégy túszt, Izrael pedig 39 palesztin rabot a felek közötti megállapodás értelmében a gázai fegyverszünet első napján.

Egy nappal korábban Pedro Sáchez Izraelben járt, és Benjámin Netanjahuval, Jichák Hercog államfővel, valamint Rámalláhban Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével tárgyalt, és felvetette egy olyan nemzetközi konferencia ötletét, amelyen az izraeli-palesztin konfliktusról volna szó egy életképes palesztin állam megalapítása érdekében.

A Hamász kormánya szerint megközelítőleg 15 ezren haltak meg a Gázai övezetben, kétharmaduk nő és gyermek, míg az izraeli hatóságok szerint az október 7-i támadásban ezerkétszáz embert mészároltak le a Hamász fegyveresei.

origo.hu

NB II győr vasas gyilkos harc a feljutásért

ripost.hu

Katalin hercegné végre személyesen adott hírt magáról

borsonline.hu

Kegyetlen idő közelít felénk: brutális, ami ránk vár

mandiner.hu

Hernádi Judit odaszúrt Orbánnak, de balul sült el a támadása

ripost.hu

Aurelio szerelmes: ez a gyönyörű nő rabolta el a szívét - Fotó

mandiner.hu

Friss fejlemények: az orvosok szerint „a csodának köszönhető”, hogy Fico még életben van

ripost.hu

Jön a megújulás: ennek a négy csillagjegynek fordulatot ígér a nyár

lakaskultura.hu

Az angol lakberendezési stílus 5 fontos szabálya, amit vétek figyelmen kívül hagyni

ripost.hu

Szoboszlai szomorú bejelentést tett, rajongók ezrei zokognak most

ripost.hu

Te ismered a Rubik-kocka titkát? Lerántjuk a leplet

ripost.hu

Szerelem a láthatáron: három csillagjegyre júniusban boldogság vár

ripost.hu

„Ez rossz fényt vet a klubra" - Kubatov Gábor nem kertelt a Fradi bajnokavatóján

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK

Oroszország még évekig folytatni tudja a háborút: Ukrajna képes erre?

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Berobbant a szexuális bűncselekmények száma a pályaudvarokon

POLITIK

Magyar Péter és jelöltjei egyértelműen háborúpártiak

POLITIK

A németek 40 százaléka kevesebb pénzt akar adni Ukrajnának

POLITIK

Megsemmisült Európa 2. legnagyobb gázkompresszor-állomása

POLITIK

Varsó baloldali polgármestere betiltotta a kereszteket