POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.15.

Bizonyítékok: A Hamász kórházakat használ katonai bázisként

Hatalmas tüntetés Izrael mellett.

Kedden Washingtonban több tízezres tömeg részvételével tartottak Izrael melletti és az antiszemitizmus elleni megmozdulást. A „Menet Izraelért” elnevezésű tüntetést kezdeményező zsidó szervezetek szerint 100 ezer ember gyűlt össze a Capitolium előtt a nemzeti emlékhely, National Mall füves területének egy részén.

Az eseményen többek mellett beszédet mondott Mike Johnson republikánus képviselőházi elnök, valamint Hakeem Jeffries, az alsóházban kisebbségben lévő demokraták vezetője.

A tüntetők és felszólalók szolidaritásukról biztosították Izraelt, illetve többen, köztük Mike Johnson további és szélesebb kiállást sürgetett Izrael mellett.

Az Izrael és a Hamász közötti háborús cselekmények kirobbanása óta a keddi volt az első tömegeket megmozdító tüntetés Izrael mellett, miután az elmúlt hetekben rendszeressé váltak a palesztinbarát szervezetek nagy létszámú felvonulásai és tüntetések.

Az Egyesült Államok szerint bizonyíték van arra, hogy a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád szervezet a Gázai övezet kórházait saját katonai céljai elérésére használja – jelentette ki a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője kedden.

John Kirby újságírók előtt kérdésre válaszolva elmondta, hogy az utóbbi napokban nagy figyelmet kapott Al-Shifa kórház, a Gázai övezet legnagyobb egészségügyi intézménye alatt is húzódnak olyan alagutak, amelyet a palesztin fegyveresek használnak.

Úgy fogalmazott, hogy az értesülések különböző hírszerzési forrásokból származnak, ennél pontosabbat azonban nem mondott. A Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs koordinátora ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nem támogat kórház elleni légicsapást.

A Kongresszus felsőházában kedden a demokrata többség elutasította a kizárólag Izrael katonai támogatásáról szóló törvényjavaslatot, amelyet november elején a Képviselőház demokrata szavazatokkal elfogadott. A republikánus javaslat alapján Izrael számára az önvédelemhez, költségvetésen belüli átcsoportosítással 14,3 milliárd dollárt bocsátottak volna rendelkezésre. A hosszú vita során a demokraták kitartottak korábbi álláspontjuk mellett, miszerint olyan törvényt nem tudnak elfogadni, amelyben Izrael támogatása mellett nem szerepel az Ukrajnának nyújtandó további segítség forrása.

A Hamász azt állítja, egy ötnapos tűzszünetért cserébe hajlandó túszokat szabadon engedni. Az iszlamista palesztin szervezet a fegyvernyugvás mellett a Gázának szánt segélyszállítmányok beengedését is feltételül szabta. Közben több nyugati vezető és az ENSZ is humanitárius tűzszünetet sürgetett, miután a palesztin térség több kórháza is leállt. Az izraeli hadvezetés szerint a Hamász szándékosan a kórházaknál építette ki az állásait, hogy a civil lakosságot pajzsként használhassa.

A gázai Jabalia menekülttábor lakói a hétfő éjjeli légitámadások után egész délelőtt túlélők után kutattak a romok között. Az izraeli hadsereg ugyanis folyamatosan támadja a Gázai övezet északi részén a Hamász terrorszervezet állásait, amelyeket sokszor polgári létesítmények belsejébe rejtenek.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint már a térség kórházainak több mint kétharmada működésképtelen, nincs elég gyógyszer és vérkészítmény, emellett az áramszolgáltatás is akadozik. Közben

a legnagyobb gázai kórház épületét tankok zárták körbe,

az izraeli hadsereg szerint ugyanis a Hamász egyik főhadiszállása alatta húzódik. Az állítást az amerikai kormányzat is megerősítette.

Az izraeli haderő hétfőn tette közzé azokat a felvételeket, amelyeket egy gázavárosi gyerekkórház alagsorában készültek. A hadsereg szóvivője szerint több jel is arra utal, hogy a létesítmény a palesztin fegyveresek központjául szolgálhatott.

„Ez a felszerelés komoly harcra való. Vannak robbanóanyaggal ellátott mellények, amelyekkel a terroristák felrobbanthatják magukat a katonáink közelében, de akár a kórházakban is, a betegek között. Vannak kézigránátjaik, Kalasnyikovjaik.

Ez a Hamász, gránátvetőkkel lőnek a kórházakból”

– magyarázta Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője.

Azt gyanítják, hogy  az iszlamista terrorcsoport a föld alatti bunkerben tartott fogva több túszt is abból a 240-ből, akiket október 7-én hurcoltak el Dél-Izraelből. Közben a gázai határ közelében fekvő Kfar Aza kibucban befejezték a takarítást. A vérfoltokat lemosták a falakról, majd összegyűjtöttek minden vérrel szennyezett tárgyat, amelyet zsidó szokás szerint a holttestekkel együtt eltemetnek.

A helyiek kedden térhettek vissza otthonaik romjaihoz, hogy felmérjék a kárt. Az október 7-i támadást azonban csak kevesen élték túl. A palesztin terroristák csak Kfar Azában ötvenkét embert mészároltak le, hetet pedig magukkal hurcoltak a Gázai övezetbe.

A Hamász közben bejelentette:

hajlandó akár hetven izraeli túszt szabadon engedni egy hosszabb tűzszünetért cserébe.

„Egy ötnapos tűzszünet alatt akár hetven Gázában fogva tartott nőt és gyereket elengedhetünk. A tűzszünet idején lehetővé kell tenni a segély bejuttatását a Gázai övezetbe” – fogalmazott Abu Ubaida, a Hamász katonai szárnyának szóvivője.

Ezalatt Izrael északi határánál is folyamatosak a légi csapások. Egy libanoni tv tudósítója éppen egy korábbi támadás helyszínéről jelentkezett be élőben, amikor becsapódott a stáb mellett egy lövedék. Libanoni jelentések szerint a hétfői légicsapások két emberéletet követeltek a térségben. Az izraeli haderő közben arról számolt be, hogy

a Hezbollah terrorszervezet állásait semmisítették meg Libanon területén,

miután az iszlamisták a napokban több rakétát is kilőttek a zsidó államra. Az egyik támadásban az izraeli elektromos művek egyik dolgozója meghalt, többen megsérültek.

António Guterres ENSZ-főtitkár szerint az emberiesség nevében azonnali tűzszünetre van szükség a Gázai övezetben – közölte kedden Stéphane Dujarric, az ENSZ-főtitkár szóvivője.

A portugál politikust mélyen felzaklatták „a drámai halálozások” a Gázai övezet kórházaiban – húzta alá Dujarric. A Gázai övezetet irányító radikális iszlamista Hamász palesztin szervezet legfrissebb összesítése szerint 11 320-ra emelkedett az izraeli erők ostromolta palesztin térségben a halálos áldozatok száma, akik között 4650 nő és 3145 gyermek van. A sebesültek száma 29 200-ra nőtt.

További nehézséget okoz a heves esőzés a sűrűn lakott térségben, ahol számos ember veszítette el otthonát az izraeli bombázás miatt, illetve a lakosság egy része hevenyészett sátrakban kénytelen élni.

Az esős időszak beálltával félő, hogy elöntheti a víz a Gázai övezetet, illetve túlterhelődhet a megrongálódott helyi csatornahálózat.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már a múlt héten felhívta a figyelmet betegségek terjedésének veszélyére, miután az izraeli csapások komoly károkat okoztak az egészségügyi ellátórendszer működésében, korlátozták az ivóvízhez való hozzáférést és zsúfolt óvóhelyekre kényszerítették az embereket.

„Már most hasmenéses betegségek törtek ki” – mondta Margaret Harris, a WHO szóvivője Genfben. Hozzátette: több mint 30 ezer ilyen esetet regisztráltak, míg rendes körülmények között a WHO rendszerint kétezerre szokott számítani.

„Nagyon nagy károk keletkeztek az infrastruktúrában. Hiány van tiszta vízből. Az emberek nagyon zsúfoltan vannak. Ez újabb ok, ami miatt azonnali tűzszünetért esedezünk” – tette hozzá.

origo.hu

Marco Rossi nehéz helyzetben van, több játékosra sem számíthat

ripost.hu

Most jött: 30 utassal ért baleset egy vonatot Magyarországon

borsonline.hu

Mintha egyenesen Zámbó Jimmyt hallanánk: A Király hangszínén énekel a 19 éves magyar tehetség

ripost.hu

Lékai-Kiss Ramóna családostól hagyta el az országot

magyarnemzet.hu

Dorka tündéri üzenete várja Szoboszlai Dominikéket Dublinban

ripost.hu

Évtizedekkel később derült ki a titok: ezt mondta II. Erzsébet Dianának az esküvője előtt

travelo.hu

Videó: Ilyen egy hálás zsiráf, miután a csontkovács kiropogtajta a nyakát

ripost.hu

Magasra tettük a lécet: ha ezt a kvízt meg tudod oldani hibátlanul, magasabb az IQ-d, mint 140

ripost.hu

Nem erre számítottunk: Kőgazdag Csabi végre válaszolt Jákob Zolinak

ripost.hu

Geszti Péter: „Tudtam előre, hogy nagy baj lesz!”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Eldőlhet a világháborús dominó. Amerikai és német fegyverekkel is támadhatják az ukránok az oroszokat

POLITIK

Ukrajnai háború. A NATO-főtitkár emeli a tétet, még több pénzt kér a tagállamoktól

POLITIK

Rövidesen indul a Békemenet

POLITIK

Németországban máris kezdeni akarják a sorozást

POLITIK

Alex Soros: Trumpot nevezzék elítélt bűnözőnek

POLITIK

Megkezdődött Joe Biden fiának büntetőpere

POLITIK

Zelenszkij: Kína és Oroszország aláássa a svájci békecsúcsot

POLITIK

Brüsszel végképp leszámolna Magyarországgal