POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.03.
Módosítva: 2023.11.03.

Dróntámadások az ukrajnai atomerőmű ellen

Mit szól ehhez az Atomenergiaügynökség?

Kilenc, kopter típusú ukrán drónt fogott el az orosz légvédelem a Zaporizzsja megyei Enerhodar közelében – közölte csütörtökön az orosz védelmi tárca.

„A kijevi rezsim folytatja a provokációkat, hogy ember okozta katasztrófával fenyegesse a zaporizzsjai atomerőművet és megzavarja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) munkatársainak váltását a zaporizzsjai atomerőműben” – közölte a tárca.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője csütörtökön kiadott állásfoglalása szerint az Enerhodar elleni ukrán dróntámadás megsértette a zaporizzsjai atomerőmű nukleáris és fizikai biztonságának elveit.

A NAÜ szakembereinek új csoportja csütörtökön váltotta fel az atomerőműben eddig dolgozó megfigyelőcsoportot. A zaporizzsjai atomerőmű Európa legnagyobb ilyen létesítménye, hat VVER-1000-es reaktorblokkja van.

Az erőmű tavaly szeptember 11. óta nem termel áramot. A NAÜ szakemberei 2022. szeptember 1. óta teljesítenek szolgálatot az atomerőműben, rendszeres váltásban. Az előző rotáció október 3-án történt.

Az orosz védelmi minisztérium hadijelentése szerint az orosz légvédelem a nap folyamán négy Storm Shadow manőverező robotrepülőgépet, három Neptun hajóelhárító-rakétát, HIMARS sorozatvetők nyolc rakétáját és 31 drónt lőtt le.

Az orosz védelmi tárcának az elmúlt napra vonatkozó összesítése szerint

orosz erők három ukrajnai frontszakaszon öt rohamot vertek vissza, amelyekben mintegy 470 ukrán katona esett el vagy sebesült meg.

A tájékoztatás a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett egy vezetésipontot, egy drónirányító központot, egy lőszerraktárt, egy Szu-7-es repülőgépet, kilenc harckocsit – köztük nyolcat a donyecki régió déli részén –, hat páncélozott harcjárművet, kilenc gyalogsági harcjárművet – köztük nyolc Bradleyt a donyecki frontszakaszon – négy lengyel Krab önjáró, valamint egy M777-es és két FH70-es tarackot.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak azt mondta, hogy a konfliktus, ellentétben az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij véleményével, nem jutott holtpontra.

„Oroszország következetesen folytatja a különleges katonai műveletet”

– jelentette ki Peszkov Zaluzsnijnak a The Economist című hetilapban megjelent cikkére reagálva.

A kijevi rezsimnek már régen fel kellett volna ismernie, hogy még beszélni is abszurdum arról, hogy a harctéren (…) bármilyen kilátása lenne a győzelemre” – tette hozzá.

Újabb orosz támadást vertek vissza az ukrán erők a donyecki régió keleti részén lévő Vuhledar város közelében – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön.

Az ukrán hadsereg szerint az elmúlt hetekben fokozódtak a keleti fronton folyó harcok.

„Volt egy előre törési kísérlet az ellenség részéről Vuhledar irányába, de katonáink súlyos veszteséget okozva nekik megállították ezt”

– közölte a Telegramon közzétett bejegyzésében az ukrán elnök.

Olekszandr Stupun, a Tavrija csoportosulás csapatainak szóvivője szerint Oroszország megpróbálta az Avdijivkánál elszenvedett veszteségek után újracsoportosítani és helyreállítani alakulatait, mielőtt újabb támadásokat indított.

„Az ellenség továbbra is próbálja körbezárni Avdijivkát, de most már nem olyan aktívan”

– közölte a szóvivő.

Oroszország október közepén állandó tüzérségi támadásokkal és több katonai egységgel, valamint harci járművekkel ismételten lépéseket tett az ostromlott város körbekerítésére, ezzel is megpróbálva elfoglalni az ott lévő ukrán állásokat – állították helyi civil és katonai hatóságok Ukrajnában.

Az ukrán hatóságok elrendelték csütörtökön a heves orosz tüzérségi csapások miatt a gyermekes családok kényszerevakuálását Harkiv megye több településéről.

Oleh Szinyehubov, a kelet-ukrajnai Harkiv megye kormányzója a Telegramon arról tájékoztatott, hogy az érintett hét településen – köztük az orosz erők által ostromlott Kupjanszkban – 275 gyermekről van tudomásuk.

Egy korábbi felhívásnak 89 gyerek, illetve családjaik tettek eleget, és menekültek biztonságosabb régiókba.

Szinyehubov hangsúlyozta, hogy a családoknak szállást biztosítanak, és nemzetközi segélyszervezetek támogatására is számíthatnak.

Egy hasonló kényszerintézkedést októberben a dél-ukrajnai Herszon frontvonalhoz közeli térségeiben is elrendeltek a Dnyipro folyó mentén. Az akkori hivatalos adatok szerint mintegy 800 gyermek volt érintett a kitelepítésben.

Az utóbbi hetekben az orosz csapatok súlyos tüzérségi és légicsapások mellett előretörtek a harkivi térség keleti részén az Oszkil folyó mentén. A frontvonal jelenleg mindössze hét kilométerre északkeletre húzódik Kupjanszktól.

Oroszország az elmúlt 24 órában több mint száz várost és falut támadott, idén ez volt a legnagyobb mértékű támadás – közölték az ukrán hatóságok.

Az elmúlt 24 órában az ellenség 118 települést lőtt tíz régióban” – írta Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter a közösségi oldalakon közzétett üzenetében. „Ez a legtöbb megtámadott város és falu az év eleje óta” – tette hozzá.

A közép-ukrajnai Kremencsukban egy olajfinomítót ért orosz támadás, amely nem követelt áldozatokat. Klimenko közlése szerint több mint száz tűzoltót kellett kivezényelni a tűz oltására, amely több órán át tartott.

Az éjszakai bombázásokban egy ember meghalt a Harkiv megyében, az ország északkeleti részén, és egy másik a déli Herszon régióban – jelentették helyi tisztviselők.

Az ukrán légierő szerdán arról számolt be, hogy az éjszaka folyamán indított 20 orosz drónból tizennyolcat lelőtt.

Nyolc Storm Shadow típusú, pilóta nélküli manőverező repülőgéppel kíséreltek meg az ukrán fegyveres erők csapást mérni a Krím félszigeten lévő létesítményekre, az orosz légvédelem valamennyit lelőtte – közölte az orosz védelmi minisztérium.

A tárca  hadijelentése szerint a „különleges hadművelet” övezetében az orosz légvédelem két HIMARS-rakétát és 39 drónt fogott el. A minisztérium jelentése szerint az orosz erők három frontszakaszon 12 rohamot vertek vissza, amelyekben 835 ukrán katona esett el vagy sebesült meg.

A legnagyobb veszteséget,

285 főt az ukrán fél a Donyeck körzetében vívott harcokban szenvedte el, a legtöbb támadással, kilenccel a kupjanszki frontszakaszon próbálkozott.

Az orosz összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett négy vezetésipontot, négy harckocsit – köztük egy német Leopardot –, négy páncélozott harcjárművet, három gyalogsági harcjárművet, négy amerikai gyártmányú M777-es vontatott és egy lengyel Krab önjáró tarackot.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter hétfőn egy pekingi biztonságpolitikai fórumon azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők katonái közül a június 4-én elkezdett, „a Nyugat által széles körben reklámozott és bőkezűen támogatott” ellentámadás során csaknem 90 ezren meghaltak vagy megsebesültek, és az ukrán hadsereg hatszáz harckocsit és csaknem 1900 különböző típusú páncélozott harcjárművet veszített.

„Ugyanakkor semmilyen taktikai jelentőségű sikert nem értek el a csatatéren” – jelentette ki Sojgu, aki szerint az orosz hadsereg „módszeresen és magabiztosan fogja teljesíteni a kapott feladatot és biztosítani a civilek biztonságát”.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy hazaárulás gyanújával őrizetbe vett Szevasztopolban egy orosz állampolgárt, aki a krími védelmi erődítményekről szolgáltatott ki adatokat adott át az ukrán félnek.

A gyanúsítottra, ha elítélik, 12 évtől életfogytiglanig tartó szabadságvesztés szabható ki.

A „Luhanszki Népköztársaság” legfelsőbb bírósága távollétében 20 évi fegyházra ítélte Volodimir Bolehant, az ukrán 10. önálló hegyi rohamdandár 108. zászlóaljának parancsnokát, aki tavaly júniusban lakóházak nehézfegyverekből való lövetését rendelte el Mikolajivka faluban.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK)  közölte, hogy a donyecki régió orosz ellenőrzés alá került részén lévő Volnovahában, egy magánházban kilenc agyonlőtt ember, köztük két gyerek holttestére bukkantak. A hatóság hétfő este bejelentette, hogy őrizetbe vette a gyilkosság gyanúsítottjait: két orosz katonát.

A két férfi az SZK közleménye szerint távol-keleti illetőségű és szerződésesként szolgál az orosz hadseregben. Az előzetes adatok szerint a bűncselekmény indítéka személyes konfliktus volt. A REN TV szerint az áldozatok mind ugyanannak családnak a voltak a tagjai.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hadüzenetet küldhetett Putyinnak ez az ország

origo.hu

Kétszáz hajót süllyesztettek el az óceáni szörnyhullámok

borsonline.hu

Nem akárki kürtölte világgá, Szoboszlai Dominik sorsdöntő hírt kapott

ripost.hu

Ezreket spórolhatsz az egynapos sztrádamatricával. Mutatjuk, hogyan csináld!

vg.hu

Bizarr tanácsot adott a Lidl a magyar vásárlóinak: az extra szűz olívaolaj helyett főzzenek sertészsírral

origo.hu

Újabb balos celeb Magyar Péter mögött

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Mit kap az USA-tól az új fegyvercsomagban Ukrajna?

POLITIK

Újabb letartóztatások az amerikai egyetemeken

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.