POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.25.

Folytatódhat a túszcsere Izraelben

Izrael most 42 palesztint enged szabadon.

Úgy tudni, a szabadulók között több gyerek is lesz. Izrael cserébe 42 palesztint enged szabadon. Benjamin Netanjahu miniszterelnök leszögezte: Izrael elkötelezett, hogy minden fogvatartottat hazahoz, hiszen ez a Hamász ellen indított háború célja.

Péntek reggel óta tűzszünet van érvényben a Gázai-övezetben. Hamász késő délután 13 izraeli, 10 thai és egy Fülöp-szigeteki állampolgárt engedett szabadon, a zsidó állam pedig 39 palesztint.

Péntek délután adta át a Gázai-övezetben a Hamász terrorszervezet az október 7-e óta fogva tartott túszok első csoportját a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának.

Már besötétedett, amikor a rafahi határátkelőn Egyiptomba vitték a palesztinok által szabadon bocsátott nőket és gyerekeket. Ott az izraeli hatóságok ellenőrizték a személyazonosságukat, és egy gyors egészségügyi vizsgálaton is átestek. Később a túszokat szállító busz belépett Izrael területére.

Az egész folyamatot Tel Avivból követte végig Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő, a védelmi miniszterrel és a hadsereg magasrangú katonáival együtt.

Tizenhárom izraeli túsz szabadult ki a Hamász fogságából, köztük négy gyerek, három nő és hat idős ember. Izraeli sajtóértesülések szerint a többségük jó fizikai állapotban van, ám néhányan gyengék és kimerültek. A kórházakban az orvosok és a pszichológusok felkészülten várták a kiszabadult túszokat. Azt feltételezték ugyanis róluk, hogy elrablásuk óta alagutakban tartották őket és semmit sem tudnak arról, ami azóta történt. Sőt, többségüknek fogalma sincs arról, hogy mi történt a családjukkal, miután a Hamász október 7-én terrortámadást indított Izrael ellen.

„Teljesítettük a túszok első csoportjának kiszabadítását. Gyerekek az édesanyjukkal, és más nők szabadultak ki.

A túszok hozzátartozói és egész Izrael biztos lehet benne: elkötelezettek vagyunk, hogy minden fogvatartottat hazahozunk. Ez a háború elsődleges célja, és mi ezt teljesíteni fogjuk”

– mondta Benjamin Netanjahu.

A túszok szabadon engedése szombaton folytatódik, a Hamász már leadott egy listát az izraeli hadseregnek azoknak a neveivel, akiket ma engednek szabadon.

A Hamász összesen 215 túszt tart fogva a Gázai övezetben, de azt nem lehet tudni, hogy mindannyian életben vannak-e még.

Az izraeli kormány és a Hamász között létrejött egyezség szerint a zsidó állam az izraeli túszokért cserébe börtönben lévő palesztinokat enged szabadon.

Pénteken 39 palesztin fogoly, 24 nő és 15 tinédzser kapta vissza a szabadságát. Ciszjordániában akkora üdvrivalgással fogadták őket, hogy az izraeli erőknek könnygázt kellett bevetni, hogy megfékezzék a tömeget.

„Nem jöhettünk ki a celláinkból, rossz volt az étel, nem is kaptunk eleget, éheztünk. A börtönben katasztrofális állapotok uralkodnak” – mondta egy 17 éves lány, akit azért börtönöztek be, mert gyújtóbombát dobott izraeli katonákra.

Katari közvetítéssel állapodott meg az izraeli kormány és a Hamász, hogy a terrorszervezet 50 elrabolt nőt és gyermeket enged szabadon egy négynapos tűzszünetért cserébe. Az izraeli kormány bejelentette: minden további tíz túsz elengedése esetén a tűzszünet egy-egy nappal meghosszabbodik. A zsidó állam cserébe 150 fogvatartott nő és kiskorú elengedésébe egyezett bele.

A tűzszünet létrejötte óta, azaz helyi idő szerint péntek reggel 7 óta folyamatosan érkeznek a segély- és üzemanyag-szállítmányok a Gázai övezetbe.

A fegyvernyugvással egyidőben pedig igazi népvándorlás kezdődött Gázában. Azok, akik az övezet északi részén éltek és délre mentek, hogy biztonságban legyenek, most elindultak megkeresni egykori otthonukat. Az izraeli hadsereg ugyan többször is figyelmeztetett, hogy az északi rész még mindig hadszintérnek számít és a háború a túszok kiszabadulása után folytatódik, ez nem tudta visszatartani a palesztinokat.

Csak akkor tudnak a közel-keleti fegyveres konfliktusban érintett magyar túszokról információval szolgálni, amikor az semmilyen módon nem fenyegeti a biztonságukat – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebook-oldalán.

A tárcavezető közölte: sokan érdeklődnek és sokan követik aggódva a közel-keleti fegyveres konfliktus során kialakult túszdrámát. Mindannyian örömmel értesültünk arról a katari segítséggel létrejött megállapodásról, aminek értelmében a Hamász hajlandó a túszok egy részét elengedni.

„Soltan Bin Saad Al-Muraikhi katari külügyi államminiszter kollégával folyamatosan kapcsolatban vagyok. A katariak mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél több túsz és minél több magyar fogvatartott visszakapja a szabadságát” – írta Szijjártó Péter.

A miniszter hozzátette: mindenkinek a megértését és a türelmét kéri, hiszen itt emberéletekről, törékeny megállapodásokról, válságos helyzetről van szó, így csak akkor tudnak a túszokról információval szolgálni, amikor az semmilyen módon nem fenyegeti a biztonságukat.

Izrael korábban már 39 bebörtönzött palesztin foglyot, 24 nőt és 15 tinédzsert engedett szabadon a Hamásszal kötött megállapodás részeként pénteken késő este.

A palesztinok szabadon bocsátására azután került sor, hogy pénteken a Hamász palesztin iszlamista szervezet által fogva tartott túszok közül 13 ember visszatért a zsidó állam területére. A Hamász összesen 24 túszt engedett szabadon pénteken, 13 izraeli állampolgárt, 10 thaiföldit és egy Fülöp-szigeteki vendégmunkást.

A The Times of Israel beszámolója szerint a szabadon engedett 13 izraeli túsz többsége jó fizikai állapotban van. Nyolc embert a Schneider Gyermekgyógyászati Központba szállítottak. Az orvosok előzetes vizsgálata alapján az intézmény azt közölte, hogy mind a nyolcan jó fizikai állapotban van.

A másik öt kiszabadult túszt, akik mind idős nők voltak, a Wolfson Medical Centerbe szállították. A kórház szerint néhányan „gyengék és kimerültek” voltak.

Mark Regev, az izraeli miniszterelnök külföldi médiával foglalkozó tanácsadója a Fox Newsnak nyilatkozva elmondta: Izraelt nem lepte meg, hogy nem voltak amerikai állampolgárok a Hamász által szabadon engedett első túszcsoportban. „Ez nem ért mindek meglepetésként, tudtuk ugyanis, hogy a thaiföldiek közvetlenül tárgyaltak Iránnal” – mondta. Regev szerint Irán képes volt befolyásolni a Hamászt, és tárgyalni tudott thai állampolgárok szabadon bocsátásáról.

Doron Spielman, az izraeli védelmi erők hivatalos képviselője szombat hajnalban arról beszélt, hogy a Hamász még mindig megközelítőleg 215 túszt tart fogva a Gázai övezetben.

Az illetékes szerint „sok esetben nem tudjuk, hogy meghaltak-e vagy élnek. Próbálunk hírszerzési információkat szerezni, de tudjuk, hogy többen közülük meghaltak”.

Ugyancsak Doron Spielman hajnalban bejelentette, hogy az izraeli hadsereg megtiltotta a Gázai övezet északi része lakóinak, hogy visszatérjenek otthonaikba a pénteken Gázában életbe lépett négynapos fegyverszünet idejére. „Több százezer szórólapot dobtunk le a Gázai övezet déli részén, valamint üzeneteket tettünk közzé a közösségi médiában arról értesítve a lakosokat, hogy Gáza északi része háborús övezet. Saját biztonságuk érdekében nem engedjük, hogy visszatérjen erre a területre” – mondta.

Nincsenek magyar állampolgárok a Hamász iszlamista palesztin szervezet által szabadon engedett túszok első csoportjában – derül ki az Izraelben pénteken este nyilvánosságra hozott névsorból.

A Hamász által a Gázai övezetből péntek délután elengedett 24 túsz között 13 izraeli állampolgár, 10 thaiföldi és egy Fülöp-szigeteki vendégmunkás van. Az izraeliek közül tizenketten a Nir Óz kibuc lakói, onnan 75 embert, köztük 13 gyereket hurcoltak el az övezetbe.

A már elengedett és a még fogva tartott túszok között számos, egymástól elszakított családtag van. Elengedték a 44 éves Daniele Alonit, akit hatéves kislányával, Emilivel együtt hurcoltak el, amikor meglátogatta a kibucban élő nővérét.

Utóbbit szintén elrabolták hároméves ikergyermekeivel és férjével együtt, de ők továbbra is a Hamász fogságában vannak.

Elengedték az ugyanahhoz a Munder családhoz tartozó 78 éves nagyanyát, az ő 54 éves lányát és kilencéves unokáját. Kiszabadult a 72 éves Adina Mose, akinek férjét meggyilkolták a terroristák, és szintén elengedték a korábban rákbetegségben szenvedő, 78 éves Margalit Mozest. A 77 éves Hanna Kacír is hazatérhetett, akiről az Iszlám Dzsihád iszlamista terrorszervezet korábban azt állította, hogy meghalt a fogságban.

Hazatérhetett a 79 éves Hanna Peri is, akit a Nirim kibucból hurcoltak el október 7-én. Visszatérhet otthonába a 85 éves Jafa Adar, akinek az elrablása a tömeges túszejtésről készült felvételek közül az egyik legismertebb lett: őt a kibucából elektromos járművével együtt hurcolták el a Gázai övezetbe a terroristák.

Szintén visszatérhetett Izraelbe a 34 éves Doron Kac-Aser két kislányával, a négyéves Razzal és a kétéves Avivval együtt. Ők nem éltek a kibucban, hanem éppen a nagymamát látogatták meg ott, amikor rájuk törtek a támadók.

A pénteken elengedett túszok között négy, német állampolgársággal is rendelkező személy van

– közölte Annalena Baerbock német külügyminiszter Karlsruhéban, ahol a Zöldek kongresszusán vesz részt.

– A szövetségi kormány „rendkívül hálás” minden közreműködőnek – mondta a külügyminiszter, aki személyesen mondott köszönetet katari kollégájának, a Nemzetközi Vöröskeresztnek és Egyiptomnak. A szabadságát visszanyerő négy izraeli-német kettős állampolgárt Nir Óz kibucból hurcolták el – jelentette a dpa német hírügynökség.

Német részről mindeddig nem közöltek pontos számot a német állampolgársággal is rendelkező túszokról. A külügyminisztérium a múlt hónapban nyolc „eltűnt” német állampolgárról beszélt.

origo.hu

Mindenét megmutatta a szuperszexi holland gyorskorcsolyázó - galéria

ripost.hu

Túlment egy határon: szégyellheti magát a Házasság első látásra szereplője

borsonline.hu

Sosem ér véget a gyászunk: újabb színész halálhíre érkezett

hirtv.hu

Itt vannak a számok: ennyien voltak a Békemeneten

ripost.hu

Magasra tettük a lécet: ha ezt a kvízt meg tudod oldani hibátlanul, magasabb az IQ-d, mint 140

vg.hu

A Primark iránti rajongás hosszú ideig kitarthat, de elterjedt a hír, hogy nem lehet visszacserélni a ruhákat

ripost.hu

Áll a forgalom Budapesten, nagy baj történt

astronet.hu

Vonzd be a szerelmet az újhold erejével! – mágikus tippek

ripost.hu

Évtizedekkel később derült ki a titok: ezt mondta II. Erzsébet Dianának az esküvője előtt

ripost.hu

Nem erre számítottunk: Kőgazdag Csabi végre válaszolt Jákob Zolinak

ripost.hu

A Merkúr az Ikrekbe hazatér: 3 csillagjegy fantasztikus hírt kap

ripost.hu

Érkezik az újhold: ennek a 3 csillagjegynek megnyitja a változás kapuját

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Minden eddiginél veszélyesebb lépésről döntött Biden, Oroszország válaszolni fog

POLITIK

Eldőlhet a világháborús dominó. Amerikai és német fegyverekkel is támadhatják az ukránok az oroszokat

POLITIK

Ukrajnai háború. A NATO-főtitkár emeli a tétet, még több pénzt kér a tagállamoktól

POLITIK

Rövidesen indul a Békemenet

POLITIK

Manfred Weber újra támadni próbál

POLITIK

Orbán: Nem akarunk háborút, nem leszünk feláldozható gyalogok

POLITIK

Már az uniós sorkötelezettségről beszélnek

POLITIK

Csapásra készül a NATO Oroszoroszág ellen