POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.06.

Gyurcsányék azonnal nekimennének a rezsicsökkentésnek

Még az atomerőműveket is betiltanák.

Önök eltörölnék a rezsicsökkentést és kivezetnék az atomenergiát Magyarországról, mindez pedig hatalmas áremelkedéshez vezetne - minderről Dömötör Csaba beszélt az Országgyűlésben hétfőn a Gyurcsány-párt felszólalására reagálva.

Az Ön pártelnöke nem egy elkobzott luxusvillában él? Az Ön pártelnöke nem a privatizációkból gazdagodott meg? Az Ön pártelnöke nem százmilliókat vett ki a privatizált cégekből? - ezeket a kérdéseket tette fel Varju Lászlónak (Gyurcsány-párt) Dömötör Csaba. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára arra is felhívta a figyelmet, hogy korábban pont a DK egyik árnyékminisztere beszélt a reálbércsökkenés ellen.Önök eltörölnék a rezsicsökkentést és kivezetnék az atomenergiát Magyarországról- ismertette Dömötör. Mindez pedig hatalmas áremelkedéshez vezetne - tette hozzá. Szólt arról is, hogy a Gyurcsány-párt ellenzi a CSOK Pluszt is, mert nem szeretnék, ha a fiatalok tulajdonhoz jutnának.   

Holoda Attila ismert baloldali energiaszakértő korábban a rezsicsökkentés eltörlésének szükségességéről beszélt egy baloldali propagandaoldalnak. Tehát a baloldal energiapolitikusa szerint nem rezsicsökkentés kell, hanem vastagabb zokni és melegítő- felső. 

Mindez egybeesik a brüsszeli bürokraták hivatalos álláspontjával.

ŐK AZT KÖVETELIK, HOGY A KORMÁNY SZÁMOLJA FEL A REZSICSÖKKENTÉST, AZ EBBŐL BEFOLYT ÖSSZEGET PEDIG AZ ÁLLAMHÁZTARTÁSI HIÁNY CSÖKKENTÉSÉRE HASZNÁLJA FEL MAGYARORSZÁG.

Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos a napokban részletesebben is elmondta, hogy pontosan mikorra várják az energiatámogatási intézkedések kivezetését. Gentiloni arra szólította fel a tagállamokat, hogy

2023 VÉGÉIG SZÁMOLJÁK FEL A HATÁLYBAN LÉVŐ INTÉZKEDÉSEKET. AMENNYIBEN MÉGIS ILYEN INTÉZKEDÉSEKRE VAN SZÜKSÉG, AZ CSAK A CÉGEKRE ÉS A KISZOLGÁLTATOTT HÁZTARTÁSOKRA VONATKOZHAT.

BRÜSSZEL TEHÁT ÚJABB TÁMADÁST INTÉZETT MAGYARORSZÁG ELLEN.

Most egy olyan egyedülálló intézkedést támad és akar megszüntetni, amely a magyar családok életszínvonalát javítja, hiszen a rezsicsökkentés által a magyarok zsebében marad több pénz.

A magyar kormány kiáll a rezsicsökkentés mellett

 Azt javasolják, hogy tegyük tönkre a magyar gazdaságot és embereket. Amit kérnek, az megszorítás!

– fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában arra reagálva, hogy az Európai Bizottság azt ajánlja a magyar kormánynak, hogy szüntessék meg a rezsicsökkentést. A miniszterelnök közölte, hogy

EBBEN A MAGYAROK KÖZÖTT PÁRTPOLITIKÁN TÚLI EGYETÉRTÉS VAN. MAGYARORSZÁGNAK KI KELL ÁLLNIA AZ ÉRDEKEI MELLETT

– szögezte le a kormányfő. Kiemelte, hogy minden javaslatot, ami a megszorítás irányába vezet, azt el kell vetni, továbbá jelezte, hogy

A KÖLTSÉGVETÉS MEGALKOTÁSA NEMZETI HATÁSKÖRBE TARTOZIK.

Gyurcsány Ferenc egyébként már 2014-ben hülyeségnek nevezte a családokat védő intézkedést, a rezsicsökkentést, míg Márki-Zay Péter, a baloldal bukott kormányfőjelöltje a 2022-es választási kampányban folyamatosan támadta a rezsicsökkentést. Nem meglepő módon a Momentum Mozgalom is eltörölné a rezsicsökkentést, szerintük ugyanis az intézkedés mellőzi a piaci logikát.

Márki-Zay Péter szerint az a baj a rezsicsökkentéssel, hogy nagyon könnyű megadni, és rendkívül nehéz megszüntetni. A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje még 2021 októberében azt mondta, hogy

az a baj ezekkel a felelőtlen lépésekkel, mint a rezsicsökkentés is, hogy ezeket nagyon könnyű megígérni, megadni, és rendkívül nehéz megszüntetni. (...) A rezsicsökkentés kivezetéséről se beszélünk, hiszen egyszer megadta ezt az Orbán-kormány valakinek, akkor ebből nagyon nehéz kimászni. De ennek iszonyatosan tovagyűrűző káros hatása van a környezetvédelemre is. Az igazságosság szempontjából is. (...) Éppen, hogy az árakon keresztül tudunk ösztönzőket képviselni.

Márki-Zay Péterék a rezsicsökkentést nem szeretnék fenntartani

Márki-Zay korábban azt is mondta, hogy

egy biztos tehát, hogy a rezsicsökkentésnek azt a formáját, amit Orbán Viktor kitalált, azt nem szeretnénk fönntartani.

Márki-Zay Péter 2022 márciusi élő Facebook-bejelentkezésében fogalmazta meg azt, hogy 

nyilvánvalóan az Európai Unióban sehol máshol nincs sem rezsicsökkentés, sem hatósági benzinár és mégis boldogabb, fejlődőbb, gazdagabb országok. Tehát a mi modellünk az az Európai Unió. De ezeket az intézkedéseket – azt is elmondtam már – nem lehet úgy kivezetni, pontosan a lakossági elégedetlenség miatt. Tehát ezt nem lehet egyik lépésről, egyik napról a másikra megszüntetni.

Márki-Zay szerint az energiatakarékosságra magasabb árakkal lehet ösztönözni a lakosságot

A bukott baloldali politikus arról is beszélt még tavaly októberben, hogy

tehát ahhoz, hogy fenntarthatóvá alakítsuk a gazdaságot, ahhoz igenis érezni kell az energiaár-növekedést és azokat az externáliákat, amiket ráterhelünk a fogyasztókra. (...) A végén mindent a fogyasztó fizet, olyan nincs, hogy nem a fogyasztó fizeti meg, hogy nem az ember fizeti meg.

MÁRKI-ZAY PÉTER SZERINT A REZSICSÖKKENTÉS FENNTARTHATATLAN.

Korábban egy Facebook-posztban is elszólta magát, hogy szerinte hogyan kellene eltörölni a rezsicsökkentést.

A Fidesz rezsicsökkentése fenntarthatatlan. Amikor a világpiaci árak alacsonyabbak voltak, mint befagyasztott rezsi, akkor a különbözetet nem adták oda a fogyasztóknak. Most, amikor a piaci árak magasabbak, akkor a különbözetet a magyar állampolgárok fogják megfizetni, hiszen a kormány veszteségessé teszi azokat a közműcégeket, amelyeket adófizetők pénzéből kell majd megmenteni – ezt tették a víziközmű-cégekkel is. A valódi rezsicsökkentés a meg nem termelt, el nem fogyasztott energia, amely fenntartható és nem terheli az adófizetőket sem.

A rezsicsökkentést még 2014-ben vezette be a magyar kormány és egy valóban egyedülálló kormányprogramról van szó egész Európában.

A BEVEZETETT INTÉZKEDÉS ELSŐDLEGES CÉLJA AZ VOLT, HOGY A MAGYAROK PÉNZT TAKARÍTSANAK MEG AZT KÖVETŐEN, HOGY A GYURCSÁNY-KORMÁNY ALATT ELSZABADULTAK AZ ENERGIAÁRAK, AZ EMBEREKET PEDIG GYAKORLATILAG KIFOSZTOTTÁK.

Az elhibázott brüsszeli szankciók, valamint a szomszédunkban dúló háború miatt Magyarország mellett számos más ország is fontolgatta a rezsicsökkentés bevezetését, hiszen ez egy rendkívül hatásos módja annak, hogy a családok ne kerüljenek kiszolgáltatott helyzetbe a szolgáltatók folyamatos áremelései miatt.

Rezsivédelmi alapot hozott létre a kormány

A kormány egy másik fontos lépést is tett, tavaly július 13-án energia-vészhelyzetet hirdetett, amely a korábban, május 25-én létrehozott rezsivédelmi alapnak köszönhetően továbbra is biztosítani tudja a rezsicsökkentést a magyarok számára. Így Magyarországon senkinek sem kell megfizetnie a teljes piaci árú rezsit.

Az elhibázott brüsszeli szankciók és a háború ellenére is maradt a rezsicsökkentés

Az átlagfogyasztás szintjéig az elhibázott szankciók ellenére továbbra is száz százalékig biztosítva maradt a rezsicsökkentett ár. Tehát nemcsak azoknak, akik átlagos mértékben fogyasztanak, hanem mindenkinek az átlag szintjéig. Magyarul az átlagfogyasztó háztartások a mai napig és ezen túl is a korábbi áron kapják a villamos energiát, illetve a gázt.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hadüzenetet küldhetett Putyinnak ez az ország

origo.hu

Macron az atomfegyverekről beszélt, itt az újabb őrült terv

borsonline.hu

Nem akárki kürtölte világgá, Szoboszlai Dominik sorsdöntő hírt kapott

ripost.hu

"Nem azért igazolták" – Kitálalt Szoboszlairól a magyar focista

magyarnemzet.hu

Kemény üzenetet küldött a kormány, álhírre figyelmeztetett a jegybank

origo.hu

Újabb balos celeb Magyar Péter mögött

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Mit kap az USA-tól az új fegyvercsomagban Ukrajna?

POLITIK

Újabb letartóztatások az amerikai egyetemeken

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.