POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.11.

Izrael tovább bombázza Gázát

Biztosított-e a civilek védelme?

Izraelnek abba kell hagynia a Gázai övezet civil lakosságát érő bombatámadásokat – mondta a BBC brit közszolgálati televíziónak nyilatkozva a francia elnök.

Emmanuel Macron a BBC által péntek este ismertetett interjúban nem zárta ki az orosz-ukrán konfliktus tárgyalásos megoldásának lehetőségét.

A közel-keleti konfliktus fellángolásáról szólva úgy fogalmazott:

a Gázai övezetben végrehajtott izraeli légitámadások „tényszerűen a civil lakosságot érik”, és ezt semmi nem indokolhatja.

Macron szerint a bombatámadásokban csecsemők, nők, idős emberek halnak meg. Erre semmi ok, semmi jogosultság nincs, „éppen ezért arra szólítjuk fel Izraelt, hogy ezt fejezze be” – mondta a BBC-interjúban a francia elnök.

Hozzátette: a Párizsban e héten tartott nemzetközi békefórumon a résztvevő kormányok és szervezetek arra az egyértelmű véleményre jutottak, hogy az egyetlen lehetséges megoldást a hadműveletek humanitárius célú felfüggesztése, majd tűzszünet elrendelése jelentheti, mert így lehet megvédeni a civileket, „akiknek semmi közük a terroristákhoz”.

Emmanuel Macron kijelentette: reméli, hogy tűzszüneti felhívásához más nyugati hatalmak, köztük az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is csatlakozik. A francia elnök hangsúlyozta: Franciaország egyértelműen elítéli a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael ellen elkövetett október 7-i támadását. A támadásában 1400 izraeli meghalt, háromezren megsérültek, és a Hamász 240 túszt Gázába hurcolt.

„Osztozunk Izrael fájdalmában, és osztjuk azt a szándékát is, hogy megszabaduljon a terrorizmustól”

– mondta Macron a BBC-interjúban. Megismételte ugyanakkor, hogy ez sem jogosítja fel Izraelt a gázai civilek folytatólagos bombázására.

A francia államfő az ukrajnai háborúról szólva „kolonializmussal és imperializmussal” vádolta Oroszországot. Kijelentette: ha Oroszország számára lehetővé válik a háború megnyerése, azzal „új birodalmi erő” jönne létre Európában, amely fenyegethet más egykori szovjet köztársaságokat, például Georgiát és Kazahsztánt, de akár az egész kontinenst is.

Hozzátette ugyanakkor: eljöhet az ideje a tisztességes, jó tárgyalások elkezdésének is, annak, hogy „visszaüljünk tárgyalóasztalhoz és megoldásra jussunk Oroszországgal”.

Kevesli az izraeli lépéseket a civil áldozatok korlátozására a Gázai övezetben az amerikai külügyminiszter. Antony Blinken erről kilencnapos diplomáciai körútjának végén beszélt pénteken.

A külügyminiszter a Közel-Kelet és Ázsia több országát érintő útja végén az indiai Új-Delhiben kijelentette, hogy „túlságosan sok” palesztin halt meg és szenved, miközben Izrael kíméletlenül folytatja a háborút a Hamász ellen a Gázai-övezetben.

Antony Blinken elismerését fejezte ki Izraelnek, hogy formálisan is bevezette a napi humanitárius szüneteket a műveleti területen, lehetővé téve a civilek számára a távozást, valamint, hogy az izraeli vezetés egy második biztonságos menekülési folyosó is megnyitott.

Hozzátette, hogy az izraeli lépések „emberéleteket fognak megkímélni és több segély eljutását teszi lehetővé a szükséget szenvedő palesztinok számára,

ugyanakkor sokkal többet kell még tenni a polgári lakosság védelmében, és annak érdekében, hogy a humanitárius segítség elérjen hozzájuk”.

Antony Blinken hozzátette, hogy az Egyesült Államoknak vannak további ötletei az izraeliek számára, hogy miként lehetne további előrelépést elérni, és ezeket megosztotta velük. Az amerikai külügyminisztérium pénteken tovább szélesítette a külföldön tartózkodó amerikaiak számára kiadott globális biztonsági figyelmeztetést.

Jelenleg már a világ országainak több, mint felére van érvényben valamilyen fokozatú felhívás.

21 országra vonatkozóan a legmagasabb szintű a figyelmeztetés, ami a „Ne utazzon!” felhívást takarja, ide tartozik a Gázai-övezet és Libanon. Az utazás megfontolását a világ 20 országára vonatkozóan javasolja a külügyminisztérium, köztük Izrael és Ciszjordánia.

A kiadott figyelmeztetések a Közel-Kelet esetében háborús cselekmények, illetve terrortámadás és zavargások veszélye miatt vannak érvényben. A világ 70 országára vonatkozóan második fokozatú a figyelmeztetés él, amiben fokozott körültekintésre kéri az oda utazó amerikai állampolgárokat a külügyminisztérium.

Be kell szüntetni a gázai kórházak rombolását – hangoztatta a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) pénteken. Egyben hangsúlyozta, hogy az egészségügyi rendszer már arra a pontra jutott, ahonnan nincsen visszatérés, ezrek élete forog veszélyben.

Elviselhetetlen a gázai kórházak lerombolása, amelyet be kell szüntetni. Polgári személyek – paciensek és egészségügyi dolgozók – ezreinek élete forog veszélyben” – hangsúlyozta közleményében William Schomburg, az ICRC gázai képviseletének vezetője.

Az ICRC felszólított a gázai egészségügyi létesítmények, a paciensek és az ápoló személyzet sürgős megvédésére.

A túlterhelt, a szállításokból kifogyott és egyre veszélyesebb helyzetben lévő gázai egészségügyi rendszer eljutott arra a pontra, ahonnan már nincsen visszatérés, a helyzet ezrek életét veszélyezteti, sebesültekét, betegekét és a belső menekültekét” – mutatott rá a szervezet, kiemelte, hogy kórházak és mentők rongálódtak meg súlyosan a támadások miatt.

Az ICRC szerint a munkatársai, miközben alapvető egészségügyi felszereléseket osztottak a gázai egészségügyi intézményeknek, „rettenetes jelenetek tanúi voltak, amelyek csak súlyosbodtak az ellenségeskedések fokozódásával”.

Az ENSZ és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a háború kezdete óta bírálja a kórházakat és mentőket ért légicsapásokat és tüzérségi támadásokat.

Izrael azzal vádolja a Hamászt, hogy a kórházakat használja fel a támadásokhoz és az alagutak elrejtéséhez, amit az iszlamista mozgalom tagad.

A Gázai övezet legnagyobb kórházát, a gázavárosi Sifa kórházat már elárasztották a betegek, emellett családokat fogad be, akik elvesztették otthonukat a konfliktus miatt – közölte az ICRC, amely emlékeztetett arra, hogy kórházak közelében végrehajtott minden katonai művelet során figyelembe kell venni a polgári személyek jelenlétét, akiket véd a nemzetközi emberiességi jog.

A Hamász szerint tizenhárman haltak a Sifa kórházban egy légicsapásban, amelyet mind a palesztin szervezet, mint a létesítmény igazgatója Izraelnek tulajdonított. A kórházigazgató szerint pénteken egy gázavárosi iskola – ahol szintén menekülteket fogadnak be – ellen végrehajtott légitámadás után mintegy ötven holttestet szállítottak el.

Az izraeli hadsereg, amely egyelőre nem reagált a palesztin állításokra, annyit közölt, hogy egyik hadosztálya fontos hadműveleteket hajtott végre a kórház közvetlen közelében.

Annalena Baerbock német külügyminiszter Abu-Dzabiban tett látogatása során arra kérte az Arab(Perzsa)-öböl menti arab államokat, hogy működjenek közre az izraeli-palesztin konfliktus békés megoldásának kidolgozásában.

Minden embernek joga van békében és méltóságban élni” – hangoztatta a német zöldpárti politikus, miután megbeszélést folytatott emírségekbeli hivatali partnerével, Abdalláh bin Zajid Ál Nahajan sejkkel.

Mint mondta, ez egyaránt érvényes az izraeliekre és a palesztinokra.

Beszélt arról, hogy a radikális iszlamista palesztin Hamász október 7-i támadása megrengette a teljes régió biztonságérzetét. „A mérsékeltek világos üzenete a térség szélsőséges szereplőinek: Ne öntsetek olajat a tűzre!” – tette hozzá a német diplomácia vezetője.

Baerbock elismerően szólt arról a segítségről, amelyet az Egyesült Arab Emírségek nyújt az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNRWA), valamint azon szándékáról, hogy segíteni akar a Gázai övezeti sebesültek ellátásában.

Tekintettel arra, hogy Abu-Dzabi 2020 óta diplomáciai kapcsolatot tart fenn Izraellel, úgy jellemezte az emírségeket mint különböző világok közötti hidat. Hangsúlyozta: nem szabad tönkretenni annak történelmi esélyét, hogy Izrael rendezze kapcsolatait arab szomszédaival. Úgy fogalmazott, hogy „a Hamász aljas terve éket verni a nemzetközi közösség tagjai közé”. „Ezért is fontos, hogy arab partnereinkkel együttműködjünk” – tette hozzá.

A német diplomácia vezetője egyúttal felszólította az arab államokat, hogy az úgynevezett kétállami megoldás keretében dolgozzanak ki egy közös kezdeményezést. „Csakis a kétállami megoldás reménybeli sikerének ismételt felcsillantása tud békét, biztonságot és méltóságot teremteni az izraelieknek és palesztinoknak” – mondta Baerbock, aki Abu-Dzabit követően Rijádban folytatja közel-keleti körútját.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt vannak az első képek az érettségiző diákokról

origo.hu

Mitől fél ennyire? Milliós Rolex órát viselő testőröket bérelt fel Magyar Péter - képek

borsonline.hu

Megtörtént a bejelentés: így alakulnak hétfőtől az üzemanyagárak

vg.hu

Harmadszor is csökken az üzemanyagok ára, olajat talált a Mol – heti összefoglaló

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

mandiner.hu

Kettős mérce: a németek Magyarország útját járják, de azért gúnyolódnak rajta

origo.hu

Nagyot nőttek Berki Krisztián gyerekei az apjuk halála óta - képek

mindmegette.hu

Gordon Ramsay elárulta, hogyan készül a tökéletes, ropogós sült krumpli

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: Nemzetbiztonsági üggyé dagadó botrány is kötődik Bodnár Zoltán nevéhez

ripost.hu

Dárdai kiborította a bilit; Szoboszlai is nagy gondban

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Ukrajna korszerű légelhárító rendszereket kap

POLITIK

Semjén Zsolt. Nem adunk ki menekülteket Ukrajnának

POLITIK

Magyar Péter támogatója lett az egyik hírhedt Soros-szervezet

POLITIK

Megérkezett Európába a kínai elnök