POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.21.

Karácsony jobbkeze a bujkáló ügyvéd

Kulcsszerepe van és nem csak a "mikroadományok" körül...

 

Tordai Csaba az az ügyvéd akinek az irodájában házkutatást tartottak a a nyomozó hatóságok, a kiszivárgott hírek szerint pénzmosás gyanújával. Úgy tűnik ő játszotta a főszerepet annak a sokszáz millió forintnak a tisztára mosásában ami miatt végül az OTP feljelentést tett.

De ki is az a Tordai Csaba?

A Soros György által is finanszírozott Direkt36 nevű portál 2020 októberében jött ki egy hosszú anyaggal, amelyben számot vetettek Karácsony első főpolgármesteri évével. Ebben szintén a főpolgármester egyik erős emberének nevezik Tordait, aki nélkül fontos döntés nem születik meg. Mint fogalmaztak, tisztsége ugyan szerény hangzású, ám ő Karácsony legközelebbi bizalmasa. 

– A Városháza működését ismerő források szerint a főtanácsadó kulcsszerepet játszik olyan nagy horderejű projektekben is, mint amilyen például a fővárosi parkolás átalakítása – olvasható a cikkben.

Karácsony és Tordai között nem csupán a kollegiális kapcsolat erős: a Direkt36 szerint mindketten részt vettek a rendszerváltáskor zajlott kerekasztal tárgyalások történetét feldolgozó kutatási projektben. Később a 2002-es választás idején is dolgoztak együtt a Medián közvélemény-kutató cégnek. Mint a portál írja, pályájuk ezután szétvált, ám barátságuk megmaradt.

A főpolgármester 2019 augusztusában kereste meg Tordait a feladattal, hogy segítsen neki a majdani városházi struktúra kialakításában. A munka egy olyan szervezet felállítása volt, ami működhet egy sok párt által irányított rendszerben. 

Tordai Csaba azt a tapasztalatot vitte a Városházára, amelyet a szocialista kormányok alatt szerzett. A portál szerint arra jött rá, hogy nem a csúcspozíciók számítanak, hanem a második és harmadik vonal, mert ott dől el, hogy tud-e hatékonyan működni egy szervezet. Ezért az önkormányzatnak ezt a zónáját akarta megerősíteni, de közben nemcsak a szervezet koncepciójának kialakításán dolgozott, hanem ő maga is hozott embereket pozíciókba. 

– Olyan gócpontokat akar, ahol minden megvalósítás az ő embereinél van – mondta egy olyan városházi dolgozó, akit szintén Tordai vitt be a szervezetbe. Végül a kialakuló rendszerben Karácsony barátja és bizalmasa, Gyurcsány és Bajnai egykori főembere meghatározó szerepet tudott betölteni.

Tordai Csabára kulcsszerep hárult 2010-ben is, amikor a választásokat követően elérkezett az idő, hogy a szocialisták átadják a minisztériumokat a Fidesz-KDNP-nek. A Miniszterelnöki Hivatal jogi és közigazgatási államtitkáraként ő vezényelte le a váltást, ami végül botrányba fulladt. 

Történt ugyanis, hogy az elektronikus levélfiókokért felelős Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF) szakemberei kiürítették a Bajnai-kormány minisztereinek, államtitkárainak, és miniszteri titkárságvezetőinek e-mail-fiókjait. 

Erről Tordai Csaba tájékoztatta az érintetteket. 

A Helyi Téma akkori cikke szerint Tordai egy olyan emailt küldött a kollégáinak, amelyben ez állt: 

Az átadás-átvételhez kapcsolódó biztonsági mentést a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság 2010. május 28-án 14 óra után kezdi meg. A miniszterek és államtitkárok utolsó munkában töltött munkanapján a munkaidő végén (13 óra 30 perckor) a miniszterek és az államtitkárok személyes fiókjait (levelezési fiók, dokumentumok mappa stb.) a KSZF törölni fogja, ezt követően a régi mail címek nem fogadnak leveleket és azokról nem küldhető e-mail. Kérem, hogy a szükséges személyes archiválásokat eddig az időpontig végezzék el.

Az Index.hu ekkor úgy értékelte a kialakult helyzetet: „a fiókok péntek délutáni törlése jelentősen megnehezítette a hétfői átadások szervezését, és lebénította a kommunikációt az új és régi vezetők között.”

Tordai politikai karrierjét megtörte a Fidesz-KDNP hatalomra kerülése és választási sikerei, ám 2019 októberében visszatért. A Városháza-gate hangfelvételei alapján maga Bajnai Gordon ajánlotta be Tordait Karácsonynál. 

A volt kormányfő régi harcostársa, Gansperger Gyula pedig arra hívta fel a figyelmet a hanganyagokon, hogy Tordai Csaba ugyan nem „pénzezik”, vagyis a korrupciós összegekből nem részesül, de kulcsszerepet visz az ügyekben. – Tehát nincs úgymond hivatali tisztsége. De minden olyan szerződés, rendelkezés, tervezet, ami kimegy a főpolgármestertől, azt ő készíti elő, és ő vizsgálja meg, hogy működőképes-e. Tehát mielőtt ez kimegy a nyilvánosságba, hogy aláírja a Gergő a szerződést, azt a Tordai Csaba láttamozza – mondta Gansperger Gyula. Bajnai Gordon pedig egyenesen úgy fogalmazott, „gyakorlatilag két ember üzemelteti ma a Városházát, ő az egyik”.

Ismert, a Magyar Nemzet elsőként közölte, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói egy hete megjelentek a Vécsey utca 4. szám alatt, ahol Tordai Csaba ügyvédi irodája található. Érdeklődésükre az adóhatóság akkor azt közölte, hogy 

a NAV munkatársai büntetőeljárás keretében, adományládákba gyűjtött mikroadományokkal összefüggésben kutattak és foglaltak le bizonyítékokat egy budapesti ügyvédi irodában.

 A válaszból egyértelműen kiderült, hogy a 99 Mozgalom zavaros pénzügyei miatt szállt ki a hatóság Gyurcsány Ferenc volt kormányfő bizalmi emberéhez. A házkutatás tényét az ügyészség is megerősítette.

Az Index csütörtökön arról számolt be, hogy Karácsony jogi főtanácsadójánál többek között aláírás-hitelesítő dokumentumokat foglaltak le az adónyomozók. Ezek olyan iratok, amelyek az adományozók létét voltak hivatottak igazolni. A tíz jegyzőkönyvön információik szerint két MSZP-s neve szerepelt. 

A Magyar Nemzet ezek után megtudta, a dokumentumok aláírása Tordai Csaba belvárosi ügyvédi irodájában történt. A szocialista párt pedig annyit mondott az üggyel kapcsolatban, hogy két munkatársuk részt vett a mikroadományok megszámolásában és hitelesítésében. Egy jegyzőkönyv aláírását ismerték el, a többin így nem is szerepelhetne a nevük, azaz az adománygyűjtő ládák tíz okiratából kilencet meghamisíthattak. 

.

A Magyar Nemzet folyamatosan keresi az érintetteket, akik teljes hallgatásba burkolóztak a házkutatás nyilvánosságra kerülése óta, és  elérhetetlenek. A mozgalom pénzügyeit intéző Perjés Gábor, Karácsony Gergelyhez és Tordai Csabához, a főpolgármester jogi tanácsadójához hasonlóan, nem válaszolt megkeresésükre. 

Emlékezetes, Karácsonyék bűncselekménygyanús adománygyűjtése egy tavaly nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentéssel lepleződött le.

 A beszámolóból egyebek mellett kiderült, hogy a mozgalom pénzügyeit intéző Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között összesen tizenkilenc alkalommal készpénzben fizette be az említett 506 millió forintnyi összeget a szervezet számlájára.

Az ügyben Tényi István és a mozgalom számlavezetője, az OTP feljelentése alapján költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása gyanúja miatt van folyamatban nyomozás. Fontos körülmény, hogy a bank által feltárt adatokból arra lehet következtetni, hogy mikroadományokról szó sem lehetett. 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Letartóztatták Varga Viktorékat

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

vg.hu

Olajat talált a Mol Magyarországon

ripost.hu

Rettenetes dolog történt Tóth Gabival, figyelmeztetést adott ki az énekesnő

vg.hu

Súlyos beismerés a gyógyszergyártótól: vérrögöt okoz a Covid oltóanyaga

origo.hu

Ez a fiatal énekesnő csalta hónapokig a vőlegényét Marics Petivel

astronet.hu

Május 1.: Beltane, kelta termékenység- és szerelemünnep

ripost.hu

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Minden eddiginél sikeresebb volt az idei CPAC-Hungary

POLITIK

Ismét rakétákkal támadják az oroszok Odesszát

POLITIK

A közel-keleti háború elmérgesedése fenyeget

POLITIK

A háború ellenére nőtt a magyar gazdaság