Megkéseltek egy képviselőjelöltet Németországban

KÜLFÖLD
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.04.

Nincs izraeli tűzszünet a túszok elengedése nélkül

Beszédet mondott Netenjahu.

Izrael nem hirdet tűzszünetet a fogva tartott izraeli túszok elengedése nélkül, és nem engedi üzemanyag szállítását a Gázai övezetbe – közölte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök pénteki televíziós beszédében.

Netanjahu elmondta, hogy elutasította a pénteken Izraelbe látogató amerikai külügyminiszter, Antony Blinken kérését a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet elleni harc átmeneti szüneteltetéséről, amennyiben a tűzszünet nem tartalmazza az október 7-én az övezetbe hurcolt izraeli túszok szabadon bocsátását. Azt is közölte, hogy nem engedélyezi üzemanyag bejutását, s ellenzi pénz küldését az övezetbe.

Beszéde elején „éles és egyértelmű”, és „nemzedékeken át visszhangzó” győzelmet ígért.

Nem állunk meg a győzelemig” – mondta.

„Megsemmisítjük a Hamászt, és elérjük a túszok hazatérését, valamint állampolgáraink és gyermekeink biztonságának helyreállítását”

tette hozzá.

Netanjahu óva intette Izrael „északi ellenségeit” a háború kiterjesztésétől – röviddel a libanoni síita milíciát vezető Haszan Naszrallah Izraelt figyelmeztető beszéde után.

„Megpróbálunk úgy harcolni, hogy minimális veszélyt jelentsen harcosainkra, de mindent megteszünk, hogy legyőzzük ellenségeinket” – utalt az utóbbi napokban a Gázai övezetben elesett izraeli katonákra beszéde végén Netanjahu.

„Ez a művelet nagyszerű, ezt a szent művelet száz százalékban palesztin volt, és palesztinok hajtották végre” – így fogalmazott a közel 1000 áldozattal és mintegy 200 túsz elhurcolásával járó, Izrael elleni terrortámadást értékelő pénteki beszédében Hasszán Naszrallah, a libanoni Hezbollah vezetője. Naszrallah emlékeztetett, hogy „reális esély” van a háború eszkalációjára a libanoni-izraeli fronton. A beszédre még annak elhangzása idején reagált Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő, s beszédet mondott a Tel-Avivban tartózkodó Antony Blinken amerikai külügyminiszter is.

A Hezbollah egy Irán által támogatott, a Hamászhoz hasonló, libanoni székhelyű militáns csoport – írja a Sky News, megjegyezve, hogy

a libanoni határon az izraeli hadsereget magas készültségbe helyezték a Hezbollah támadásai után.

Kiterjedhet a háború

A Hezbollah vezetője, Szajjed Hasszán Naszrallah pénteken figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy reális esély van arra, hogy a libanoni fronton folyó harcok “széles háborúvá” fajulnak – jelentette a Reuters.

“Önök, amerikaiak, leállíthatják a Gáza elleni agressziót, ami az önök agressziója. Aki meg akarja akadályozni egy regionális háborút – és én az amerikaiakhoz beszélek – annak gyorsan le kell állítania a Gáza elleni agressziót” – mondta Naszrallah.

“Önök, amerikaiak, nagyon jól tudják, hogy ha háború tör ki a régióban, a flottáiknak semmi haszna nem lesz, és a légi csapásoknak sem:

aki meg fogja fizetni az árát, azok pedig az önök katonái és a flottái lesznek”

– így beszélt Naszrallah, aki az Egyesült Államokat hibáztatta a gázai háborúért és a magas civil halálos áldozatokért.

A Hezbollah vezetője köszönetet mondott a jemeni és iraki csoportoknak, amelyek az úgynevezett “ellenállás tengelyének” részét képezik. Ide tartoznak a síita muzulmán iraki milíciák, amelyek Szíriában és Irakban tüzelnek az amerikai erőkre, valamint a jemeni huszik, akik drónokkal lőtték Izraelt, és csatlakoztak a konfliktushoz – derült ki a beszédből.

Nem üzent hadat Izraelek

Amikor a Hezbollah vezetője, Hasszán Naszrallah egyhónapos hallgatás után végre megszólalt a legutóbbi izraeli-gázai háborúról, az, amiről nem beszélt legalább annyira számított, mint az, amit mondott – jegyzi meg a beszéddel kapcsolatban Orla Guerin, a BBC libanoni tudósítója.

Naszrallah

nem hirdetett totális háborút Izrael ellen

– szögezi le a tudósító, hozzátéve: „Itt kevesen számítottak erre!”

Naszrallah tudja, hogy Libanonban igen kevés a támogatottsága egy újabb háborúnak Izraellel szemben. Ennek az országnak rengeteg gondja van: a gazdaság romokban hever, a politikai összeomlóban van és a Földközi-tengerre nemrég telepített két amerikai repülőgép-hordozó is erős elrettentő erőt jelenthet – teszi hozzá Guerin.

Netanjahu elutasítja a humanitárius tűzszünetet

Naszrallah beszédére még annak elhangzása alatt, azonnal reagált Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő. „Ne teszteljetek minket, mert drágán fogtok megfizetni!” – figyelmeztette a Hezbollahot.

Az izraeli miniszterelnök rámutatott:

nem lesz tűzszünet a Hamásszal, amíg a fegyveresek nem engedik szabadon a több mint 240 izraeli túszt.

Netanjahu megesküdött, hogy folytatják a harcot gázai övezetben.

„Izrael elutasítja az olyan ideiglenes tűzszünetet, amely nem foglalja magában a túszaink visszatérését – mondta Netanjahu, részben a Tel-Avivban szintén beszédet mondó amerikai külügyminiszter, Antony Blinken szavaira reagálva. Blinken ugyanis humanitárius tűzszünetek beiktatását sürgette.

Izrael minden kapcsolatot megszakít Gázával – jelentette be Benjamin Netanjahu, miután a tel-avivi kormány pénteken azonnali hatállyal kiutasított minden gázai palesztin munkavállalót Izraelből. Az izraeli miniszterelnök most épp Antony Blinkennel tárgyal. Az amerikai külügyminiszter egy héten belül másodszor utazott Tel Avivba; a hírek szerint ezúttal a zsidó állam vezetőit próbálja rávenni, hogy engedjék be a humanitárius segélyeket Gázába, és tegyenek többet a palesztin civilek védelméért.

Visszaküldi a Gázai övezetbe a Hamász október 7-i támadása óta ott rekedt gázai munkásokat Izrael, és minden kapcsolatot megszakít az iszlamista szervezet által ellenőrzött területtel – derült ki az izraeli biztonsági kabinet péntekre virradóra kiadott közleményéből.

Izrael minden kapcsolatot megszakít Gázával, nem lesz több palesztin munkás Gázából” – közölték.

A háború kitörésekor mintegy 18 500 gázai lakosnak volt munkavállalási engedélye Izraelben a Cogat, a palesztin területeken folytatott polgári tevékenységeket felügyelő izraeli védelmi minisztériumi szerv szerint.

Az AFP francia hírügynökség megkeresésére a Cogat azt nem közölte, hogy hány gázai munkavállaló tartózkodott Izraelben a konfliktus kezdetekor. Az izraeli média 4 ezerre becsüli ezt a számot.

origo.hu

Csatatérré vált Cserkeszőlő egy teljesen alkalmatlan polgármester miatt

ripost.hu

Most jött: óriási tömegbaleset történt Magyarországon, jelenleg is mentenek

metropol.hu

Ennek a 4 csillagjegynek oltári nagy szerencsét hoz az Ikrek hava

hirtv.hu

„Maga tényleg ekkora paraszt?” - egyre látványosabban, biztonsági őrök gyűrűjében menekül Trippon Norbert a sajtó elől + videó

ripost.hu

Ez kínos! Egy pesti étteremben találkozhatott Szoboszlai jelenlegi és volt barátnője

mandiner.hu

Nem érzek gyűlöletet! – Robert Fico először jelentkezett a merénylet óta (VIDEÓ)

ripost.hu

Meseszép nagylánnyá cseperedett L.L. Junior és Körtvélyessy Kinga gyermeke - videó

mindmegette.hu

Újranyit a legendás Kádár étkezde - egyetlen dolgon változtat az új tulajdonos

ripost.hu

Évtizedekkel később derült ki a titok: ezt mondta II. Erzsébet Dianának az esküvője előtt

ripost.hu

Érkezik az újhold: ennek a 3 csillagjegynek megnyitja a változás kapuját

ripost.hu

Akikben sosem szabad megbízni: ez a négy csillagjegy nagy eséllyel hátba fog szúrni

ripost.hu

Magasra tettük a lécet: ha ezt a kvízt meg tudod oldani hibátlanul, magasabb az IQ-d, mint 140

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Ukrajna amerikai rakétákkal lőtt orosz légvédelmi rendszereket, Moszkva „halálos következményekkel” fenyeget

POLITIK

Minden eddiginél veszélyesebb lépésről döntött Biden, Oroszország válaszolni fog

POLITIK

Eldőlhet a világháborús dominó. Amerikai és német fegyverekkel is támadhatják az ukránok az oroszokat

POLITIK

Ukrajnai háború. A NATO-főtitkár emeli a tétet, még több pénzt kér a tagállamoktól

POLITIK

Orbán Viktor: Erősek vagyunk, és megnyerjük a választást

POLITIK

120 milliót "bűvészkedett" el a kispesti szoci polgármester

POLITIK

Manfred Weber újra támadni próbál

POLITIK

Orbán: Nem akarunk háborút, nem leszünk feláldozható gyalogok