POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.20.

Újabb orosz dróntámadás Kijev ellen

A hétvégén sem csitultak a harcok.

Oroszország vasárnap több hullámban, immár második éjszaka dróntámadást indított az ukrán főváros, Kijev ellen, több hét szünet után fokozva az ukrán főváros elleni támadásait – közölte a város katonai vezetése.

„Az ellenség UAV-jai (drónjai) több csoportban indultak, és hullámokban, különböző irányokból támadták Kijevet, ugyanakkor folyamatosan változtatták a mozgási vektorokat (mozgásuk irányát) az útvonal mentén” – közölte a kijevi katonai közigazgatás vezetője a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Szerhij Popko hozzátette: „Ezért a fővárosban többször is elrendeltek légiriadót”.

Elmondta, hogy az előzetes információk szerint Ukrajna légvédelmi rendszerei közel 10 iráni gyártmányú Sahíd kamikaze drónt találtak el Kijevben és annak külterületén. A első jelentések szerint „kritikus károkról” vagy áldozatokról nem érkezett jelentés – összegezte beszámolóját.

Három frontszakaszon nyolc rohamot vert vissza az orosz hadsereg, a harcokban az elmúlt nap folyamán több mint hatszáz ukrán katona esett el vagy sebesült meg az érintkezési vonal mentén – közölte vasárnapi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint a legtöbb támadást – hatot – a Donyeck környékén vívott harcokban hiúsították meg, ahol az ukrán emberveszteség meghaladta a 240 főt. Az összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között nevezett meg egy repülőgépüzemanyag- és két lőszerraktárt, egy harckocsit, négy páncélozott harcjárművet, két gyalogsági harcjárművet, egy lengyel Krab önjáró tarackot, két Vilha- és HIMARS-rakétát, valamint 31 drónt.

Herszon megyében az orosz haderő három partraszálló hajót semmisített meg a legénységével együtt, a RIA Novosztyi hírügynökség szerint kettőt Bolsoj Potyomkin-sziget közelében, egyet pedig a Dnyeperen való átkelés közben. A Moszkva megyei Noginszk közelében vasárnapra virradó éjjel a légvédelem lelőtt egy, az orosz főváros felé tartó drónt.

Az orosz erők vasárnap újabb tüzérségi támadást intéztek a dél-ukrajnai Herszon város ellen, az eddigi információk szerint hat helyi lakos sérült meg, köztük egy három- és egy hatéves gyermek – közölte Roman Mrocsko, a település katonai adminisztrációjának vezetője a Telegramon.

A megyei ügyészi hivatal hozzátette, hogy a lövedékek megrongáltak egy többszintes lakóházat.

Natalja Humenyuk, az ukrán déli műveleti parancsokság sajtóközpontjának vezetője egy vasárnapi tévéműsorban azt mondta, hogy az ukrán erők Herszon megyében a Dnyeper (Dnyipro) folyó bal partján 3-8 kilométer távolságra kényszerítették visszavonulásra az orosz csapatokat. Megjegyezte, hogy bár a térségből érkező jelentések naponta 4-10 megsemmisített orosz tüzérségi rendszerről szólnak, a megszállók változatlanul heves tüzérségi támadásokat intéznek a folyó ukrán ellenőrzés alatti jobb partja ellen.

Az ukrán légierő a Telegramon arról számolt be, hogy az éjjel az ország területét támadó húsz orosz Sahid típusú drónból 15-öt semmisítettek meg.

Ruszlan Kravcsenko, a Kijev megyei katonai adminisztráció vezetője arról tájékoztatott, hogy az éjszakai dróntámadás károkat okozott egy közelebbről nem megnevezett infrastrukturális létesítményben a régió egyik járásában, az eddigi információk szerint senki sem sérült meg.

Az Oroszországgal határos északkeleti Szumi megye katonai adminisztrációja arról adott hírt, hogy az orosz erők a régió határmenti része ellen egy nap alatt 25 tüzérségi támadást hajtottak végre, aminek következtében két helyi lakos sérült meg. Hozzátette, hogy 11 kistérségben 189 robbanást jegyeztek fel.

Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelentésében kiemelte, hogy folytatódnak a heves harcok a Donyeck megyei Avgyijivkánál, amelyet az orosz erők igyekeznek körülzárni. A front több helyén indítottak rohamot az orosz csapatok, az elmúlt 24 órában 71 összecsapásra került sor.

A vezérkar közölte, hogy az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége mintegy 1190-nel 318 570-re nőt. Az ukrán erők szombaton megsemmisítettek egyebek mellett 13 orosz harckocsit, 18 tüzérségi és két légvédelmi rendszert, valamint 29 drónt.

Az ukrán csapatok „sikeres hadműveletek sorozatát” hajtották végre a Dnyeper folyó baloldali, keleti partján, a Herszoni terület oroszok által megszállt részén, és több hídfőállást hoztak létre – közölte pénteken a kijevi hadsereg.

Az ukrán tengerészgyalogság Facebook-oldalán közleményben tudatta, hogy folytatják a hadműveleteket a Dnyeper keleti partján. Oroszország a héten először ismerte el, hogy ukrán csapatok keltek át a folyón.

Az ukrán hadsereg 2022 novemberében szabadította fel Herszon városát, a régió központját és környékét a Dnyeper nyugati partján.

A folyó, amely félelmetes természetes akadály, a déli front nagy részén választóvonallá vált.

A Dnyeperen való átkelés és a nehéz haditechnikai eszközök és utánpótlás átszállítása lehetővé tenné az ukrán csapatok számára, hogy új támadási vonalat nyissanak délen, a legközvetlenebb szárazföldi útvonalon az Oroszország által 2014-ben elfoglalt és annektált Krím felé.

Mind Oroszország, mind Ukrajna azt állítja, hogy a térségben folytatott hadműveletek során súlyos veszteségeket okoztak a másik félnek.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője a héten azt mondta, hogy

az ukrán csapatok a Krím „demilitarizálásán” dolgoznak, és a munka 70 százalékát már elvégezték.

Ukrán katonai bloggerek szerint az ukrán erők nyáron kisebb csoportokban átkeltek a Dnyeperen, hogy egy Herszon melletti vasúti híd körül megvethessék a lábukat, majd igyekeztek kiterjeszteni jelenlétüket a keleti part közeli falvakra, köztük Krinkire.

Az orosz erők, amelyek Ukrajna mintegy 17 százalékát tartják ellenőrzésük alatt, most ismét támadásba lendültek keleten, többek között a Kijev által ellenőrzött Avdijivka településnél és a Moszkva által elfoglalt Bahmut város melletti területen.

Az ukrán hadsereg napi hírében közölte, hogy a harcok a teljes frontvonalon déltől keletig dúlnak, és az elmúlt 24 órában 72 harci összecsapásról számolt be.

A leghevesebb harcok Avdijivka, Marjinka és Bahmut környékén voltak a kelet-ukrajnai Donyecki területen – közölték. Vitalij Barabas, Avdijivka katonai közigazgatásának vezetője a televízióban elmondta: az orosz erők nagy erőkkel nyomulnak a város ipari zónája felé egy hatalmas kokszgyár közelében.

Megsemmisítette az orosz légierő Donyeck közelében az ukrán hadsereg egyik vezetési pontját, amelyben több dandár parancsnoki állománya tartózkodott – jelentette ki Jan Gagin, a „Donyecki Népköztársaság” vezetőjének tanácsadója pénteken a TASZSZ hírügynökségnek.

„Donyeck közelében a légi- és űrerőnk precíz csapással megsemmisítette az ellenséges csapatok vetési pontját” – mondta. Gagin szerint az irányítóközpontban életüket vesztették az erre a frontszakaszra átdobott több ukrán dandár parancsnoki állományának tagjai.

Az orosz védelmi minisztérium pénteken kiadott heti hadijelentése szerint

az orosz hadsereg a november 11-17. közötti időszakban precíziós fegyverekkel és drónokkal 24 csoportos csapást hajtott végre, egyebek között a Liman és Hortica operatív-taktikai csoport előretolt parancsnoki állásaira és szállásaira, valamint az Azov és a Jobboldali Szektor fegyveres alakulatainak ideiglenes telepítési helyeire.

Emellett megsemmisültek lőszer-, fegyver- és üzemanyagraktárak, repülőtéri infrastruktúrák, valamint mesterlövészek és mérnökök kiképzőközpontjai is.

A tárca szerint az orosz erőknek a hét folyamán a kupjanszki és a dél-donyecki frontszakaszon sikerült előnyösebb állásokat elfoglalniuk, miközben 87 támadást vertek vissza, köztük Kupjanszknál 26-ot, Limannál pedig 23-at. A harcban elesett és megsebesült ukrán katonák számát az összesítés több mint 5100 főben adta meg.

Az ukrán fél több mint 1810 főt veszített a Donyeck környékén vívott harcokban, és több mint 460-at Herszonban, a Dnyeperen való átkelési kísérletek közben.

A minisztérium a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között említett egyebek mellett három MiG-29-es repülőgépet, hat harckocsit, 36 páncélozott harcjárművet, 22 HIMARS-rakétát és 198 drónt.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek a helyi hatóságok pénteken ukrán tüzérségi és dróntámadást. Az orosz légvédelem Szevasztopol légterében két Neptun rakétát, a Herszon megyei Csaplinkánál két Storm Shadow manőverező repülőgépet, Szmolenszk megye felett három, Belgorod megye felett pedig egy ukrán harci drónt fogott el a nap folyamán.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gyalázatosan támadják a világhírű magyar idegsebészt

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

borsonline.hu

Nem akárki kürtölte világgá, Szoboszlai Dominik sorsdöntő hírt kapott

hirtv.hu

Pánik a Momentumnál: nem tudja a párt összegyűjteni az ajánlásokat, ezért levélben kért segítséget támogatóitól + videó

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

magyarnemzet.hu

Oroszország egy jóval nagyobb háborúra készül + videó

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

travelo.hu

Búcsút int a budapesti állatkert jegesmedvéje, siessetek, ha még látni szeretnétek

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.

POLITIK

Orosz szóvivő: Nincs meg a feltétele az béketárgyalásoknak

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába