POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.01.

Újra megindult a migránsáradat Amerikába

Özönlenek a mexikói határon át...

Újabb migránskaraván tart az amerikai határ felé Mexikóban: a csoport hétfőn kelt útra a guatemalai határhoz közeli Tapachula városából, hogy gyalog tegye meg a több ezer kilométeres utat. Bár a szervezők több mint ötezer emberről beszélnek, a helyi rendőrség becslései szerint körülbelül 4 ezer külföldiről van szó: ilyen tömeges mozgásra az elmúlt több mint egy évben nem volt példa.

Végeláthatatlan, tömött sorokban indultak el a migránsok hétfőn kora reggel a dél-mexikói Chiapas államból: a becslések szerint több mint ötezres tömeg a tengerparti autópályán menetelve a forgalmat is akadályozta. A mentőautók, valamint a polgári védelem által kísért karaván főként Hondurasból, Venezuelából, Haitiból, Kubából, El Salvadorból és Guatemalából érkező menekültekből áll.

„A szervezett bűnözés már Chiapas államban is eluralkodott, az erőszak mindenütt jelen van. Mi ilyen karavánokkal próbálunk életeket menteni”

– nyilatkozta a karavánt szervező egyik aktivista.

Sokan már hónapok óta a határ menti városban tartózkodtak, elfogyott a pénzük, és az utcán tengődve vártak arra, hogy megkapják a mexikói hatóságoktól az átutazási engedélyt. Miután nem történt semmi, úgy döntöttek: bár nagyon veszélyes, gyalog teszik meg a több ezer kilométeres utat az amerikai határig.

Több mint két hónapja várunk, és hazudnak nekünk, nem akarják kiadni a dokumentumokat, és nincs pénzünk élelemre. Ez nagy erőfeszítés, ezért gyalogosan kell megtennünk az utat, hogy elérjük az amerikai határt” – panaszolta egy hondurasi migráns.

Az Egyesült Államok egyre nehezebben birkózik meg a fokozódó migrációs nyomással, a déli határtól távol eső városokat is megterheli az újonnan érkezők hulláma.

Rekordszámú migráns család hatolt be illegálisan Mexikó felől az Egyesült Államokba augusztusban, hiába próbálkozott Joe Biden amerikai elnök adminisztrációja lecsökkenteni a gyermekeikkel, kockázatos útvonalakon érkezők invázióját a határátlépés legitimálásával. Ismét a figyelem középpontjába kerülhet bevándorlás az elnökválasztási verseny során.

Augusztusban minden eddigi létszámot felülmúló tömegben hatoltak be az illegálisan, családostól érkező migráns tömegek az amerikai-mexikói határon át az Egyesült Államokba. A Washington Post által megszellőztetett előzetes adatok szerint

a határőrség az elmúlt hónapban több mint 177 ezer elfogást hajtott végre a mexikói határ mentén,

szemben az előző hónapok 132 652 és  99 539 elfogással.

Nem érdekli őket a legitim útvonal

Az amerikai határőrség az elmúlt hónapban legalább 91 ezer olyan migránst tartóztatott fel, akik illegálisan, családostól hatoltak be az USA területére. Ez a lélekszám meghaladja a Trump-kormányzat idején felállított 84 486-os havi rekordot, amit a korábbi, 2019 májusában rögzítettek. Biden hivatalba lépése óta először

most már többen lépik át illegálisan, családostól a határt, mint ahány egyedülálló felnőtt teszi meg ugyanezt.

Mindeközben az Egyesült Államok Vám- és Határőrsége (CBP) által a déli határon a legális határátkelőkön fogadott migránsok száma az elmúlt hónapban mintegy 230 ezerre emelkedett.

Erin Heeter, a Belbiztonsági Minisztérium szóvivője szerint a Biden-kormányzat a törvényes lehetőségek bővítésével és a büntetések szigorításával is igyekszik lassítani az illegális belépést. A kormány egy hónap alatt több mint 17 ezer olyan szülőt és gyermeket toloncolt vissza, akik nemrégiben családostul lépték át a határt.

Az előző amerikai elnök, Donald Trump tisztviselői korábban a „Mexikóban maradni” program „agresszív kiterjesztésével”

csökkentették az Egyesült Államokba belépő családok számát

– fogalmaz a The Washington Post. A lap felidézi: „több ezer menedékkérőt küldtek vissza a határon túlra, hogy ott várakozzanak, sokan nyomorúságos körülmények között, amíg kérelmüket az amerikai bíróságok elbírálják.” A lap szerint 2020 márciusa és 2023 májusa között állt fenn a déli országhatárnál ez a szigorítás.

Mindeközben a kormányzó demokraták – mint azt a Breitbart című konzervatív lap több cikkében is megírta – szemforgató módon,

a legkevésbé sem foglalkoznak a migrációra felheccelt tömegekkel érkező drogkartellekkel, bűnbandákkal.

Pedig korántsem a véletlen műve, hogy a migránsok százezres tömege kerüli el inkább a legitim átkelőket. Az illegálisan utazó, kiszolgáltatott nők és gyermekek tömegei épp úgy a drogkartellek martalékaivá válhatnak, mint ahogy az Egyesült Államokban élő gyermekeket és fiatalokat is súlyosan veszélyeztetik a határon átáramló bűnbandák. A lap több alkalommal is sokkoló felvétekkel támasztotta alá, miképpen tanúskodnak az illegális migráció valódi arcáról az országútra kidobált holttestek.

A „humánus” elnök

Biden elnök viszont, aki a migránsokkal szembeni humánusabb bánásmód ígéretével indult a választásokon, bezárta az amerikai bevándorlási és vámhatóság által működtetett, családok számára fenntartott három – ahogy a lap fogalmaz – „fogolytábort.”

A legfrissebb vám- és határvédelmi adatok szerint augusztusban

több mint 50 ezer migráns adatait dolgozták fel azokon az amerikai határátkelőhelyeken, ahol a Biden-kormányzat egy mobilalkalmazás segítségével naponta akár 1450-en is időpontot kérhetnek az országba való legális belépéshez.

Az alkalmazás, az úgynevezett CBP One program keretében eddig 200 ezer, nem mexikói illetőségű külföldi állampolgárt engedtek be Mexikóból a déli határon át az Egyesült Államokba.

Ezzel sem „elégszik meg” a migránsbarát Biden-adminisztráció: az elnök nevéhez kötődő másik program keretében havonta nagyjából 30 ezer kérelmezőt fogad Kubából, Haitiból, Nicaraguából és Venezuelából. A parole néven ismert program lehetővé teszi a kedvezményezettek számára, hogy a határátkelés helyett repülővel érkezzenek az Egyesült Államokba.

A CBP nyilvántartása szerint idén

 jelentősen megnőtt a Guatemalából, Hondurasból, Ecuadorból, Peruból, valamint Ázsia és Afrika számos országából érkező migráció.

A Biden-kormányzat kibővítette a határőrizeti ügynökség klimatizált sátrakból álló hálózatát, ahol orvosi személyzet és szociális munkások segítik a gyermekek ellátását.

Mindemellett még 2021-ben a Belbiztonsági Minisztérium és az Igazságügyi Minisztérium tisztviselői 11 amerikai városban létrehoztak egy olyan speciális bevándorlási bíróságot, amelyek a legitimen bevándorolni kívánó

családok ügyeit az első meghallgatástól számított 300 napon belül elbírálják.

Ez rekordidőnek számít az eddigi elbírálásokhoz képest.

Csak New Yorkba az utóbbi hónapokban több mint 120 ezer migráns érkezett, akiknek az ellátása lassan kibírhatatlan terhet ró Amerika legnagyobb városának önkormányzatára.

Hétfőn egy egyszerre akár kétezer migráns befogadására is alkalmas új menekültszállást adtak át Brooklynban. A városháza közjogi képviselője szerint a családok számára tervezett menedékhely azonban csak enyhíti, de nem orvosolja a problémát.

Ez a tempó nem fenntartható New York számára. De ezért véleményem szerint a Fehér Ház és a kormányzó a felelős, akik nem tesznek eleget annak érdekében, hogy ne csak New York város legyen az egyetlen hely, amely ezekkel a problémákkal küzd” – jelentette ki a városháza közjogi képviselője.

A Biden-adminisztrációra egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy visszaszorítsa a Mexikóból az Egyesült Államokba illegálisan átlépők számát, de eddig nem járt sok sikerrel: szeptemberben újabb történelmi rekordra emelkedett a mexikói határon keresztül illegálisan érkezők száma. A hatóságok csaknem két és félmillió migránssal szemben intézkedtek.

 

origo.hu

Itt a világháború, egy EU-tagország katonákat küld Ukrajnába

origo.hu

Magyar Péter EP-képviselő jelöltje a nők szellentési szokásairól csinált videót

borsonline.hu

Most jött a hír: vonatok baleseteztek, brutális késések vannak

hirtv.hu

Orbán Viktor fogadta az állami látogatásra Magyarországra érkező Hszi Csi-ping kínai államfőt

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

mandiner.hu

Kukoricaligába igazolt a magyar labdarúgó-válogatott hőse

origo.hu

Itt az amerikai beismerés az ukrán front háborús pokláról

travelo.hu

Rátaláltak a világ legmélyebb tenger alatti víznyelőjére

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

hirtv.hu

KOMMENT! Új közéleti talkshow Mészáros Nórival hétfőtől csütörtökig 17.50, HírTV! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Letartóztatták a budapesti Antifa-támadás újabb német gyanúsítottját

POLITIK

Ukrajnában petíciót tettek közzé nyugati csapatok behívására

POLITIK

Ukrán tábornok: a csatatéren nem lehet lezárni a háborút

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Hazánk Kína negyedik legfontosabb befektetési területe

POLITIK

Palesztinpárti tüntetők az európai egyetemeken is

POLITIK

Amerika felfüggesztett egy Izraelnek szánt fegyverszállítást

POLITIK

2020-ban és 2023-ban is Kínából érkezett a legtöbb beruházás Magyarországra