Magyar Péter édesapja meglopta, zsarolta, késsel fenyegette a saját rokonát

INSIDER
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.02.

10 évig is eltarthat az izraeli háború?

Macron erről beszélt.

Emmanuel Macron francia elnök szerint az izraeli vezetésnek „pontosítania” kellene a Gázai övezetben indított hadműveleteinek célját, mert ha valóban a Hamász palesztin iszlamista szervezet teljes elpusztítását akarják, akkor szerinte a háború tíz évig fog tartani.

„Azon a ponton vagyunk, hogy az izraeli hatóságoknak pontosabban meg kellene határozni a végső céljukat. Elhiszi vajon bárki, hogy lehetséges teljesen felszámolni a Hamászt?” – tette fel a kérdést a francia államfő szombaton Dubajban újságírók előtt. „Ha ez a célkitűzés,

akkor a háború tíz évig fog húzódni”

– jegyezte meg.

Macron kifejtette azt is, hogy

„egy terrorcsoporttal szemben nem az a helyes fellépés, hogy eltörölnek egy teljes területet vagy lebombázzák a teljes polgári infrastruktúrát”.

Úgy vélte, „Izrael tartós biztonságát a térségben nem lehet garantálni úgy, hogy a biztonságért palesztin életekkel és a közvélemény neheztelésével fizetnek”.

Macron hangsúlyozta, hogy kettőzött erőfeszítéssel kell törekedni arra, hogy tartós tűzszünet jöhessen létre a Gázai övezetben annak érdekében, hogy elérjék a térséget a humanitárius segélyek, illetve kiszabadítsák a Hamász fogságában lévő összes túszt.

A francia elnök szombat este Katarba utazik, hogy együtt vacsorázzon Tamím bin Hamad Ál Száni katari emírrel, aki fontos szerepet játszik a gázai túszok elengedéséről folytatott tárgyalásokban.

Az Egyesült Államok „semmilyen körülmények között nem fogja engedni, hogy palesztinokat kényszerrel telepítsenek ki a Gázai övezetből vagy Ciszjordániából, illetve ostrom alá vegyék a Gázai övezetet vagy megváltoztassák a határait” – jelentette ki az amerikai alelnök szombaton Dubajban a Fehér Ház közleménye szerint.

Az Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel folytatott megbeszélésén Kamala Harris arról is beszélt, hogy miután véget ér a háború Izrael és a palesztin Hamász között, „olyan egyértelmű politikai célkitűzéssel kell nekiállni az újjáépítésnek, amely abba az irányba mutat, hogy

a palesztin népnek legyen saját, széles körű nemzetközi és regionális támogatást élvező állama, amelyet egy megerősödött Palesztin Hatóság irányít”.

A Fehér Ház közleményében kiemelték: Kamala Harris világossá tette, hogy

„a Hamász nem maradhat uralmon a Gázai övezetben, mert az tarthatatlan Izrael és a régió biztonságára, illetve a palesztinok jólétére nézve”.

A Nyugat támogatását élvező Palesztin Hatóság Ciszjordánia bizonyos részeit tartja ellenőrzése alatt. A Hamász iszlamista szervezet 2007-ben vette át az uralmat a Gázai övezetben Mahmúd Abbász palesztin elnök Fatah pártjától.

Légicsapás érte Kan Juniszt, ahol izraeli források szerint a Hamász terrorszervezet vezetősége bujkál. A városban jelenleg több mint 1 millió ember tartózkodik, a többség a harcok elől menekült ide Gáza északi részéből.

Robbanások zaja hallatszott pénteken éjjel Gázaváros környékén, az izraeli hadsereg intenzíven bombázta a Hamasz állásait.

Hajnalban is folytatódtak a légicsapások. Az övezet felett sűrű füst gomolygott, amit még Izraelből is jól lehetett látni.

Az izraeli hadsereg felvételeket is közzétett a légicsapásokról. Azt mondták, hogy 400 célpontot találtak el észak- és dél-Gázában. A legintenzívebb légitámadások Rafahban és Kan Juniszban voltak. Szakértők szerint ez egyértelműen azt jelenti, hogy a támadások következő szakaszában Izrael főleg Gáza déli részét támadja majd, azt a területet, ahová északról menekültek az emberek.

Izraeli források szerint a Hamász vezetősége Kan Juniszban bújkál. A pénteki támadásokat követően rengeteg sebesültet hoztak a Kan Junszi kórházba, a Hamász bejelentése szerint a harcok kiújulása óta 240 palesztin vesztette életét.

„Ahogy a háború első napján is mondtam, a Hamász egy olyan szervezet amely csak az erőből ért. Folytatni fogjuk a háborút amíg el nem érjük céljainkat: a Hamász lefegyverzését, katonai képességének megsemmisítését és az összes túsz kiszabadítását” – fogalmazott Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter.

Péntek reggel újultak ki a harcok Izrael és a Hamász terrorszervezet között, mert Katar közvetítése ellenére sem tudtak megegyezni a tűzszünet folytatásáról. Aznap – hét egymást követő nap után – már nem engedett szabadon fogvatartott izraeli túszt a Hamász és a zsidó állam sem engedett ki palesztinokat a börtöneiből.

A november 24-e és 30-a között tartó fegyverszünet alatt 110 olyan túsz szabadult, akiket a Hamász az Izrael ellen indított október 7-i terrortámadása alatt rabolt el és vitt a Gázai-övezetbe. Cserében a zsidó állam 240 palesztint engedett el az Izraeli börtönökből. A tűzszünet alatt zavartalanul érkeztek a segélyek is Gázába, de péntek óta ez is megszakadt, egyetlen humanitárius segéllyel teli kamion sem léphetett be Egyiptom területéről a Gázai övezetbe.

Közvetlenül a tűzszünet lejárta előtt a Hamász rakétákat lőtt Gázából dél Izraelre, a zsidó állam pedig azonnal légicsapásokkal válaszolt.

Az Egyesült Államok mindent megtesz annak érdekében, hogy a Gázai övezetben még fogva tartott túszok kiszabaduljanak és visszajussanak családjukhoz – közölte Antony Blinken amerikai külügyminiszter pénteken Dubajban, elutazása előtt nyilatkozva.

Eltökélt szándékunk, hogy a tűzszünet befejezése után is mindent megtegyünk annak érdekében, hogy az összes túsz hazatérhessen a családjához” – szögezte le Blinken az elmúlt napok izraeli-palesztin túszcseréire utalva. Hangoztatta, hogy ezt a kérdést az arab kollégáival tartott megbeszélésén is felvetette.

Az amerikai tárcavezető Katar, az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom, Jordánia és Bahrein külügyminiszterével, továbbá a Palesztin Hatóság képviselőivel egyeztetett a dubaji ENSZ-klímacsúcs helyszínén.

Elmondta, hogy a tárgyaláson a Gázai övezet jövőjéről, a tartós béke eléréséről is szó volt.

A Hamász palesztin szélsőséges szervezet Izrael elleni, október 7-i támadása óta Blinken harmadszor tett látogatást a térségben.

A Hamász fegyveresei október elején több száz túszt hurcoltak magukkal Izraelből. Azóta 110 túszt már szabadon engedtek, közülük 105-öt – többnyire nőket és kiskorúakat – a csütörtökön véget ért egyhetes tűzszünet alatt.

Az izraeli hatóságok pénteki közlése szerint a Hamász és a vele együttműködő fegyveres csoportok jelenleg 137 túszt tartanak fogva.

Evakuálásokkal és légicsapásokkal folytatódott a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin szélsőséges szervezet elleni háború, miután lejárt a tűzszünet – közölte egy izraeli katonai szóvivő.

A Hamász által felügyelt egészségügyi minisztérium adatai szerint a harcok reggeli kiújulása óta legkevesebb 54 palesztin meghalt és többtucatnyian megsebesültek.

Az izraeli hadsereg közzétett egy interaktív evakuációs térképet, amelyen zónákra osztották fel a Gázai övezetet, s amely segít Gáza lakosainak a háború következő szakaszában.

A Hamász élő pajzsként használja a Gázai övezet lakóit, katonai parancsnoki pontjait és infrastruktúráját lakóházakban vagy azok között, kórházakban, mecsetekben, iskolákban helyezi el, ezáltal a civil létesítmények katonai célpontokká válnak”- hangsúlyozta a katonai szóvivő, akit a helyi média idézett.

A háború kezdete óta a hadsereg több intézkedést is hozott azzal a céllal, hogy megkímélje a civileket. Közleményekben tájékoztatja a Gázai övezet lakosait arról, hogy mely övezetekből kell távozniuk, ha el akarják kerülni, hogy a terror elleni harc áldozataivá váljanak” – mondta.

A palesztinok fényképeket mutattak be azokról a röplapokról, amelyeket Izrael péntek reggel Hán-Júnisz város térségében leszórt. „Hán-Júnisz veszélyes, háborús övezetben lévő város. Figyelmeztetjük!” – áll a cédulákon.

A Hamász arról számolt be, hogy Izrael a Gázai övezet déli részén, az egyiptomi határnál fekvő Rafah városban is bombázott. A háború károkat okozott a Gázai övezet északi részén található állatkertben is, és több állat kiszabadult. Egy állatorvos befogta, majd elszállították őket azzal a szándékkal, hogy a konfliktus végén visszavigyék az állatkertbe.

Izraeli közlés szerint péntek reggel óta a palesztin fegyveresek számos rakétával támadták Izraelt, a Gázai övezettel szomszédos kibucok és Szderót város mellett légiriadó volt a távolabbi Askelónban is.

A polgári védelem ismét háborús rendszabályokat vezetett be Izraelben, különböző gyülekezési korlátozásokat vezettek be a Gázai övezettől és a libanoni határtól való távolság függvényében, és az ország középső részein is távoktatást tartanak azokon a helyeken, ahol nem biztosítottak a megfelelő óvóhelyek az iskolákban.

A harcok kiújulása ellenére folytatódnak a tárgyalások katari és egyiptomi közvetítéssel a tűzszüneti megállapodás megújításáról, noha a Hamász nem adta át a korábbi megállapodásnak megfelelően túszainak névsorát, és rakétákkal támadta Izraelt. A Hamász azt állítja, hogy a megbeszéléseken Izrael elutasította azt a javaslatát, hogy a tűzszünet folytatásának feltételeként idős férfi foglyokat és holttesteket adjanak át.

Izrael ragaszkodott az eddigi megállapodás alapján az összes fogva tartott nő és gyerek szabadon engedéséhez, ugyanis bizonyosan tud még több mint tíz, gázai fogságba került izraeli nőről és gyerekről.

A Hamász egy péntek délelőtti nyilatkozatában Izraelt tette felelőssé a gázai fegyveres konfliktus folytatódásáért, ugyanis állítása szerint nem fogadta el az új ajánlatát a többi fogoly szabadon bocsátására.


 

origo.hu

Addig hergelte az embereket Magyar Péter Tatabányán a közeli étterem ellen, hogy meg akarták lincselni a pincéreket - videó

ripost.hu

Jön a változás, 3 csillagjegy életébe szól bele az univerzum

metropol.hu

Teszteld magad! Melyik villát választod? Mindent elárul rólad – Videó

magyarnemzet.hu

Az orosz nukleáris radarrendszerre mért ukrán csapás megijesztette a Nyugatot + videó

metropol.hu

Pofont kapott a Liverpool magyar sztárja: Szoboszlai Dominik nem került be a legjobb 11-be

ripost.hu

Ellepték a kerted a csigák? Így inthetsz búcsút nekik nyomban

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 16.: a Vízöntő elemében van, a Rák menjen a saját feje után

ripost.hu

Ők azok a szerencsés csillagjegyek - nekik hozza el a szerelmet az idei nyár, a főboszorkány szerint

ripost.hu

Most jött: robbanás történt Magyarországon, nagy a baj

ripost.hu

Vad angyal, Esmeralda: mennyire emlékszel a sorozatokra?

ripost.hu

Ezzel vége? A legrosszabbat jósolta az időutazó, nincs sok hátra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

NATO különleges küldetés indulhat Ukrajnában: mi áll a háttérben?

POLITIK

Hajléktalanok vertek tábort a Mariahilfer Strassén Bécsben

POLITIK

Újabb 100 milliárd eurót pumpálnának a háborúba, már Trump győzelmére készülnek

POLITIK

Három ukrán férfi nyilatkozott: A háborút nem lehet túlélni

POLITIK

Putyin: Az ukrán hadsereg nem tudja megfordítani a háború menetét

POLITIK

Donald Trump: Orbán Viktor nem akar háborút, én sem akarok

POLITIK

Magyar választók adatai Soros támogatóinak cseh cégénél

POLITIK

A háború fokozódik. Belgium 30 vadászrepülőt ad Ukrajnának