POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.04.

Három ország vesztegette meg a brüsszeli képviselőket

Teljes a névsor.

Az aktákban szereplő állítások szerint a korrupt brüsszeli politikusok katari, marokkói és mauritániai megbízói több millió eurót sem sajnáltak arra, hogy az Európai Parlament (EP) országaik számára kedvező döntéseket hozzon.

Pier Antonio Panzeri volt európai parlamenti képviselő és segítője, Francesco Giorgi négy éven keresztül aprólékosan rögzítette az EP manipulálására tett kísérleteiket – számolt be a kiszivárgott dokumentumokhoz hozzáférő Politico.

Az egy évvel ezelőtt kirobbant botrány két kulcsifigurája, akiket azóta letartóztattak, számos olyan dolgot tehettek, amelyek jelentős hatással voltak az Európai Unió működésére, illetve olyanokat is, amelyek látszólag szinte jelentéktelennek, szimbolikusnak tűnnek. (Elismerték például, hogy egy Katarról szóló, nem kifejezetten hízelgő hangvételű könyv minden példányát, amely az EP-ben fellelhető volt, szorgalmasan összegyűjtöttek és megsemmisítették.)

Giorgi brüsszeli lakásában lefoglalt laptopján drámai részletességgel álltak rendelkezésre terhelő információk a két férfi éveken át folytatott tevékenységéről.

A brüsszeli lap azt írja, a dokumentumok egyedülálló betekintést nyújtanak a Panzeri, Giorgi, valamint az egyelőre nem nevesített bűntársaik által felépített és működtetett „befolyásolási gépezet” működésébe, valamint kényes kérdéseket vetnek fel azzal kapcsolatban is, hogyan maradhattak ilyen hosszú ideig észrevétlenek.

És hogy pontosan miket találtak a nyomozók a szóban forgó laptopon? Egyebek mellett azt, hogy

Giorgi és Panzeri katari pénzből lobbizott azért, hogy Doha nyélbe üthesse az EU-val a vízummentes utazásról szóló megállapodást,

amely egyébként 2022 decemberében, napokkal a két férfi letartóztatása előtt, az EP polgári szabadságjogokkal foglalkozó bizottságában valóban zöld utat is kapott. (Végül a botrány kirobbanása után a megállapodásról szóló végső szavazást elhalasztották.)

A vízummegállapodás megkötésének előfeltétele az volt, hogy megakadályozzák néhány EP-képviselő azon törekvését, hogy elmarasztalják Katart a külföldi munkavállalókkal és újságírókkal való mostoha bánásmódja miatt. Ez végül az erőfeszítések ellenére sem sikerült: 2022. november 24-én az EP ugyanis elfogadott egy állásfoglalást, amelyben bírálta az emberi jogok helyzetét a dúsgazdag olajállamban.

A katari labdarúgó-világbajnokság előkészületei alatt számos éles bírálatot kapott a rendező a vendégmunkások kizsákmányolása miatt, Giorgi azonban egy dokumentum tanúsága szerint azzal büszkélkedett, hogy sikerült megváltoztatniuk a narratívát a kérdésben egy 2021 áprilisában tartott bizottsági meghallgatáson, amelyen egy katari tisztviselő is részt vett.

A gyanúsítottak 2020 februárjában

részletes feljegyzéseket készítettek a katari külügyminiszternek az EP külügyi bizottsága előtti megjelenéséhez, biztosították továbbá egyes képviselők jelenlétét a „célzott kérdésekhez”.

Egy másik „művelet” Ahmed Nászer al-Raiszi vezérőrnagy, az Egyesült Arab Emírségek belügyminisztériumának főfelügyelőjének az Interpol elnökévé történő kinevezését igyekezett megakadályozni. Mint tudjuk, ez sem jött össze. Mindenesetre Katar és az Öböl menti szomszédja közötti viszony korábban is meglehetősen feszült volt, a diplomáciai kapcsolatok 2017 és 2021 között szüneteltek. Sok politikushoz és NGO-hoz hasonlóan akkoriban Panzeri barátja, Maria Arena EP-képviselő is sürgette az uniós országokat, hogy álljanak ellen al-Raiszi jelölésének.

Megint egy másik művelet Szaúd-Arábia ellen irányult, amely megszakította diplomáciai és gazdasági kapcsolatait Katarral. Panzeri és Giorgi Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolásával kapcsolatos tweetek és egyéb bejegyzések, videók sorozatát osztották meg, Rijád felelősségét hangsúlyozták a gyilkosságért.

A feljegyzésekből az is kiderült, hogy

sikerült egy „mérsékeltebb szöveget” elfogadtatniuk egy olyan állásfoglalás esetében, amely Marokkót bírálta a migrációs válság 2021-es kezelése miatt.

Az állásfoglalás elmarasztalta az észak-afrikai országot, amiért a madridi kormánnyal folytatott vita során enyhített a határellenőrzésen, hogy mintegy 8000 migránst, köztük kísérő nélküli gyermekeket engedhessen át nyomásgyakorlási céllal spanyol területre.

A dokumentumok kitérnek egy ez idáig kevesebbet emlegetett országra, Mauritániára is, melynek fő célja az volt, hogy javítsa megítélését a közvélemény előtt. Giorgi ismét akcióba lendült, és megpróbálta megakadályozni, hogy egy rabszolgaságellenes aktivista, aki komolyan összerúgta a port a mauritániai kormánnyal, elnyerje az EU tekintélyes emberi jogi Szaharov-díját.

A Politico szerint a most napvilágot látott feljegyzések vélhetően újraindítják a vitát az EP-ben arról, hogy a testület vajon eleget tett-e annak érdekében, hogy hasonló akciók soha többet ne ismétlődhessenek meg, Brüsszelben ugyanis sokan legfeljebb „félszívűnek” tartják a reformokat.

Ezek a dokumentumok azt mutatják, hogy ez egy tartós, többéves erőfeszítés volt a parlamenti eljárások aljas módon történő befolyásolására – fogalmazott Nick Aiossa, a Transparency International európai igazgatója, aki hozzátette, érthetetlen, hogy éveken keresztül mentek így a dolgok, mégsem fedezte fel senki.

A Magyarországot rendszeresen támadó zöldpárti EP-képviselő, Daniel Freund is megszólalt az ügyben. Szerinte a befolyásolási rendszer sokkal nagyobb, mint azt korábban feltételezték, a fő probléma pedig az, hogy az EP nem végzett belső vizsgálatot arról, hogy a befolyásolási kísérletek milyen hatással voltak a demokratikus tevékenységére és a testület konkrét döntéseire.

A parlament szóvivője úgy nyilatkozott, hogy

az intézmény nem folytathat belső vizsgálatot feltételezett bűncselekményekkel kapcsolatban, csupán együttműködhet az illetékes hatóságokkal.

Roberta Metsola, a parlament elnöke személyesen segítette elő a nyomozást azzal, hogy jelen volt két belga képviselő házkutatásakor, amire még nem volt példa az EP történetében – jegyezte meg a szóvivő.

Az ügy első számú gyanúsítottja, Eva Kaili továbbra is tagadja, hogy köze lenne az említett ügyekhez. Ügyvédje is azt igyekszik hangsúlyozni, hogy a politikusnak nem voltak Marokkó vagy Mauritánia irányába tette gesztusai. A nyomozás dokumentumai szerint a belga titkosszolgálatok hangsúlyozták, hogy nincs bizonyíték arra, hogy Kaili részt vett volna a hálózatban, vagy hogy pénzt effektíve kapott volna – tette hozzá az ügyvéd.

Panzeri ugyanakkor elismerte bűnösségét, és Giorgi bevallotta, hogy részt vett a csalásokban.

A súlyos korrupciós botrányba keveredő Eva Kaili baloldali európai parlamenti képviselő ügyvédei azzal érvelnek, hogy a rendőrség és a titkosszolgálatok törvénytelen módon gyűjtötték a politikus ellen az információkat, így azokat nem lehet felhasználni. Mindezt azért teszik, hogy ezzel a trükkel ellehetetlenítsék a teljes nyomozást.

Eva Kaili, az Európai Parlament egykori baloldali alelnöke, a brüsszeli korrupciós botrány egyik főszereplője, akit tavaly decemberben tartóztattak le és vádoltak meg korrupcióval, most merész jogi fordulattal akarja megbuktatni a teljes nyomozást. Azzal érvel, hogy a rendőrség és a titkosszolgálatok törvénytelenül jártak el, amikor nyomoztak utána. Kaili ügyvédeinek fellépésére a szövetségi ülés a brüsszeli igazságügyi palotában tanácskozást hívott össze − írja a Politico brüsszeli hírportál.

Eva Kaili (Fotó: MTI/EPA/Dzsalal Morsidi)

A Kailit védő két ügyvéd, Sven Mary és Christophe Marchand azt állítja, hogy a belga titkosszolgálat és a rendőrség megsértette az ügyfele parlamenti mentelmi jogát és a gyanúsítottakat védő uniós törvényeket. Kaili ügyvédei ezért az eljárás jogi ellenőrzése iránti kérelmet nyújtottak be a szövetségi ügyészséghez, amely a vádakkal kapcsolatban három független bíró általi vizsgálatot indított. Kaili mindezzel arra akarja kényszeríteni a taláros testületet, hogy az mindegyik felet kérje fel az üggyel kapcsolatos észrevételekre – írta a Magyar Nemzet.

Az ügyvédek szerint a jogi eljárások megkezdése előtt a brüsszeli korrupciós botrány nyomozóinak hivatalos kérelmet kellett volna benyújtaniuk a parlamenthez annak érdekében, hogy függessze a politikus mentelmi jogát. Azonban erre nem került sor.

Ehelyett a belga rendőrök rajtaütöttek a brüsszeli lakásán, letartóztatták, és táskákat foglaltak le, amelyekben körülbelül 150 ezer euró készpénz volt. Más személyeket is célba vettek, és összesen legalább egymillió eurót foglaltak le.

Ha úgy döntenek, hogy a bizonyítékokat jogellenesen gyűjtötték össze, akkor azok nem használhatók fel a bíróságon – mondta Vincenzo Domenico Ferraro, a korrupciós botrány egy másik gyanúsítottja, Andrea Cozzolino ügyvédje.

Elmondta: megkeresték őt, valamint az ügyben megvádolt harmadik európai parlamenti képviselő, Marc Tarabella ügyvédjét, hogy álljanak össze Kaili védelme érdekében. Ferraro megerősítette, hogy Cozzolino igent mondott a kérésre. A Politico által látott idézés azt mutatja, hogy a brüsszeli tanácskozásra meghívottak listáján nemcsak a korrupciós botrány 13 gyanúsítottjának a neve szerepel, de európai parlamenti képviselők és az ügyben érintett katari és marokkói diplomaták is. Ezek közé tartozik Pier Antonio Panzeri és két személy, akiket a brüsszeliek korrumpálásával gyanúsítanak, Ali Bin Samikh Al Marri katari munkaügyi miniszter és Abderrahim Atmún marokkói diplomata – olvasható a Politicón.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország válasza a hadüzenetre

origo.hu

Bemutatjuk Magyar Péter legnevetségesebb talpnyalóját, Puzsér Róbertet

borsonline.hu

Elképesztő örömhírre érkezett haza Tilla: babákkal bővül a család

vg.hu

Bizarr tanácsot adott a Lidl a magyar vásárlóinak: az extra szűz olívaolaj helyett főzzenek sertészsírral

ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

origo.hu

Hihetetlen dolog derült ki Marics Peti randizási szokásairól

astronet.hu

Az Isteni Áldás angyala védelmez minket április 26. és 30. között

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Mit kap az USA-tól az új fegyvercsomagban Ukrajna?

POLITIK

Újabb letartóztatások az amerikai egyetemeken

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.