POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.01.

Még mindig 140 izraeli túszt tartanak fogva

Még 13 nőt és két gyereket tartanak fogva.

Hazatért az október 7-i terrortámadásban a Gázai övezetbe hurcolt izraeli civilek hetedik csoportja – jelentette a helyi média csütörtökön

Csütörtökön már délután átadott az iszlamista Hamász terrorszervezet ötvenöt napos fogság után az övezet északi részében egy huszonegy és egy negyven éves nőt a vöröskereszt képviselőinek. A további hat izraeli női és gyermek túszt csak órákkal később láthatták viszont szerettei.

A tűzszünet hetedik napján hazatérhetett Izraelbe két beduin tizenéves, egy testvérpár, akik családjuk több, továbbra is a Hamász fogságában maradt férfi tagjával együtt az egyik kibucban dolgoztak a „fekete szombaton”.

Kiszabadult mellettük négy fiatal nő, a Nir Óz kibuc több női tagja, köztük a Szoroka kórház egyik nővére, s olyan nő is, aki csak barátjával a kibucba látogatott október 7-én. A zenei fesztivál több, elrabolt résztvevője is hazatérhetett.

Visszatérésük után még mintegy száznegyven izraeli túszt tart fogságban a Hamász. Bizonytalan az egyezség folytatása, hogy átadnak-e újabb névsort Izraelnek a pénteken szabaduló újabb nőkről és gyermekekről, noha Jeruzsálemben úgy vélik, egy újabb tűzszüneti napért és humanitárius segélyekért még lehetséges újabb tíz elraboltat elengedni, ugyanis 13 nőt és két gyermeket mégfogva tartanak.

A centrista Nemzeti Tábor nevű párt elnöke,

Beni Ganz miniszter a tel-avivi főhadiszálláson találkozott csütörtökön Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel, és elismerését fejezte ki az ő, valamint Joe Biden amerikai elnök támogatásáért.

Ganz megköszönte az amerikai vezetésnek az elhurcoltak visszaküldéséért tett erőfeszítéseket is. „Izrael biztonsága és az egész régió stabilitása érdekében Izraelnek be kell fejeznie a hadműveleti küldetést, és el kell távolítania a Hamász fenyegetését és uralmát az övezetben”- hangsúlyozta Ganz.

Joáv Gallant védelmi miniszter csütörtökön meglátogatta a légierő hadműveleti központját a tel-avivi főhadiszálláson, ahol megtekintette a Gázai övezetben folytatott hadművelet folytatásának terveit.

„Készek vagyunk bármikor gyorsan átállni a teljes harcra, ma, holnap, holnapután, bármikor”

– mondta Gallant. „A túszok visszaküldésének lépése után azonnal visszatérünk az egész Gázai övezetben az intenzív harcokhoz. A századoknak készen kell állniuk küldetésük végrehajtására minden fronton, különös tekintettel a Gázai övezetre. A harcot teljes erővel folytatjuk – ez az egyetlen módja annak, hogy tovább lesújtsunk a Hamászra, és elérjük több elrabolt felszabadítását” – mondta Galant.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a maradék két magyar állampolgárságú gázai túsz minél előbbi kiszabadításának előmozdítására kérte izraeli kollégáját, Eli Cohent csütörtökön Szkopjéban.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) külügyminiszteri értekezletét megelőzően rámutatott, hogy továbbra is aggodalomra ad okot a közel-keleti biztonsági helyzet, nem tudni, meddig tarthat a tűzszünet, s hány túsz szabadulhat ki még a Hamász terrorszervezet fogságából.

„Mi azt kifejezetten jó hírnek tartottuk, hogy a tűzszünetről megállapodás született, és reméljük, hogy minél több túsz ki tud majd szabadulni a fogságából”

– fogalmazott.

Szijjártó Péter az izraeli hivatali partnerével folytatott megbeszéléséről szólva közölte, hogy köszönetét fejezte ki Eli Cohennek, amiért a konfliktus kitörése óta mindig lehetett rájuk számítani, amikor a bajba került magyar emberekről volt szó.

Példaként hozta fel, hogy viszonylag gyorsan sikerült evakuálni az Izraelben tartózkodó magyarokat, az elsők között tudtak kijutni a magyar állampolgárok a Gázai övezetből is, továbbá mostanra mindhárom olyan magyar túsz kiszabadult, aki a meghatározott kategóriába esett, azaz nő vagy gyerek.

„Arra kértem a kollégámat, hogy segítsenek nekünk abban, hogy majd a két, magyar állampolgársággal rendelkező férfi túsz is minél előbb kiszabadulhasson a fogságából”

– húzta alá.

A miniszter remek hírnek nevezte, hogy az egyik érintett bizonyíthatóan életben van, s leszögezte, hogy jó lenne megtalálni a másik személyt is, ahogyan az is jó lenne, ha mindketten minél előbb hazatérhetnének.

„Természetesen az izraeli külügyminiszter kollégám megerősítette, hogy nekik is érdekük, hogy minden ember épségben és egészségben haza tudjon térni a Hamász fogságából, s ezért abban reménykedünk, hogy a még egészen biztosan életben lévő magyar állampolgár mielőbb ki tud szabadulni” – mondta.

„A katari kormányt is arra kértük természetesen, hogy ebben segítsen, és reméljük, hogy minél előbb megbízható bizonyítékot kapunk arról, hogy a másik magyar, jelenleg túszként nyilvántartott ember is életben van”

– tette hozzá.

Az Egyesült Államok mindent elkövet az Izrael és a Hamász közötti tűzszünet meghosszabbítása érdekében – jelentette ki a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője csütörtökön.

John Kirby az elnöki hivatal sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: Washington folytatja az erőfeszítéseket Izraellel, Katarral és Egyiptommal közösen, hogy a harcokban hetedik napja tartó szünet a lehető legtovább tartson. Úgy fogalmazott, minden órában azon dolgoznak, hogy a „hetedik napból nyolcadik, kilencedik és tizedik nap legyen, és így tovább”.

Az amerikai külügyi szóvivő csütörtökön közleményben számolt be

Antony Blinken külügyminiszter csütörtöki tárgyalásáról Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével, amelyen elsősorban a gázai lakosok számára szállított humanitárius segélyek kiszélesítéséről beszéltek.

Matthew Miller szóvivő tájékoztatása szerint a miniszter „elítélte a szélsőséges erőszakot palesztinokkal szemben Ciszjordániában, és ragaszkodik a tettesek teljes mértékű felelősségre vonásához”.

A beszámoló szerint az amerikai külügyminiszter és a Palesztin Hatóság elnökének Ramalláhban tartott megbeszélésén szó volt a Ciszjordániában élő palesztinok „biztonságának és szabadságának” bővítéséről is.

Ezt megelőzően Jeruzsálemben, az amerikai nagykövetségen tartott sajtótájékoztatóján Antony Blinken a többi között arról beszélt: a Biden-adminisztráció felhívta Izrael figyelmét arra, hogy a gyakorlatban is léptesse életbe a terveket, amelyekkel mérsékelhetők a civileket ért sérelmek a katonai művelet során.

„Az a mód, ahogy Izrael megvédi magát, számít”

– fogalmazott Antony Blinken, aki azt is megjegyezte, hogy a Hamász azonnal véget vethetne a harcoknak, ha elengedné minden, október 7-én elhurcolt foglyát, és átadná az Izrael ellen végrehajtott támadás kitervelőit.

Az amerikai külügyminiszter korábban egyeztetést folytatott Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnökkel és Isaac Herzog államfővel. Antony Blinken egyben elítélte a Jeruzsálemben izraeliek ellen elkövetett támadást, amit úgy kommentált, hogy az világossá teszi a Hamász valódi szándékait.

Joe Biden amerikai elnök szerint jelentős eredményekkel járt az Izrael és a Hamász palesztin szélsőséges szervezet között hetedik napja tartó tűzszüneti megállapodás.

Az elnök Washingtonban helyi idő szerint szerda késő este kiadott közleményében az eredmények közé sorolta, hogy csaknem 100, a Hamász által október 7-én Izraelből elhurcolt túsz visszanyerte szabadságát. Kiemelte, hogy szerdán kiszabadult a második amerikai is, egy izraeli-amerikai kettős állampolgár, Liat Beinin.

Joe Biden az elkötelezettségét hangoztatta abban, hogy minden túsz szabadon engedését elérjék, valamint szavai szerint az Egyesült Államok a nemzetközi közösség élén vezetője volt azoknak az erőfeszítéseknek, amelyek célja az volt, hogy felgyorsítsák a humanitárius segélyek eljuttatását a Gázai övezetben élőkhöz.

Emellett az elnök méltatta a tűzszünet meghosszabbítását,

amelynek érdekében az Egyesült Államok szintén komoly erőfeszítéseket tett. A szerdán kiszabadult amerikai-izraeli túsz, a 48 éves Liat Beinin előtt szombaton egy 4 éves kislány nyerte vissza szabadságát amerikaiként.

Szerdán összesen 12 izraeli állampolgár szabadult ki, az amerikai-izraeli kettős állampolgár mellett két orosz-izraeli, három német-izraeli és egy holland-izraeli, valamint négy thaiföldit is elengedtek a palesztin fegyveresek. Az oroszok és a thaiföldiek a fogolycsere-megállapodás keretén kívül nyerték vissza szabadságukat.

Az amerikai adminisztráció még kedden közölt várakozása arról szólt, hogy az Izrael és a Hamász között, részben amerikai közbenjárásra kialkudott fogolycsere során három amerikai szabadulhat ki.

Az Izrael és a Hamász iszlamista szervezet között létrejött humanitárius szünet múlt heti kezdete óta szerdáig 1132 humanitárius segélyt szállító teherautó érkezett az egyiptomi Rafah átkelőn keresztül a Gázai övezetbe – közölte a Palesztin Vörös Félhold (PRCS) csütörtökön.

A Hamász és Izrael csütörtök hajnalban jelentette be, hogy megállapodtak a hat napja érvényben lévő szünet meghosszabbításáról további egy nappal. A bejelentést a közvetítésben döntően fontos szerepet játszó Katar is megerősítette.

A humanitárius szünet fejében, amely lehetővé teszi az alapvető fontosságú segélyszállítmányok eljuttatását a sűrűn lakott Gázai övezetbe, a Hamász Izrael elleni október 7-i támadása során elhurcolt izraeli túszok szabadon engedését követelte Izrael, cserébe több, izraeli fogságban tartott palesztint bocsátott szabadon.


 

origo.hu

Szomorú bejelentést tettek a nemrég agydaganattal műtött Keresztes Ildikó oldalán, gyászolnak a rajongók

ripost.hu

Zokogva jelentette be kisfia halálát a szupermodell, mindenkit váratlanul ért a tragédia

mindmegette.hu

A Lidlben esett egymásnak Mucsi Zoltán és Scherer Péter, tőlük zengett az egész bolt

vg.hu

Választás 2024: ők képviselhetik Magyarországot az új Európai Parlamentben – lista

mindmegette.hu

Rákkeltő hatása miatt betiltják az egyik legkedveltebb csipszet, eltűnik a polcokról

vg.hu

Választások 2024: Giorgia Meloni győzött Olaszországban, nagyot bukott a Liga

ripost.hu

Soha többé nem süllyed le a meggy a piskótában, szuper ez a trükk

mindmegette.hu

Botrányos! Egér rágcsálta a friss muffint a Penny testvérboltjában - Videó

ripost.hu

Ez vár ránk a nyáron Szegedi Erika főboszorkány szerint, ez a csillagjegy az abszolút győztes

ripost.hu

Kiadták a másodfokú riasztást: brutális idő készül lecsapni az országra

ripost.hu

Medárd napja eldöntötte: Ezeken a településeken negyven napig esni fog az eső!

ripost.hu

Jürgen Klopp aláírt; tíz játékost rögtön elküldtek

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Amerikai rakétákkal támadják Oroszországot

POLITIK

Macron a leállított Mirage-okkal erősíti Ukrajna légvédelmét

POLITIK

Ma van az egymillió találkozás napja. Orbán Viktor bárkihez bekopoghat

POLITIK

Élelmiszer-rekvirálás, hadigazdálkodás: ez vár a németekre háború esetén

POLITIK

A Fidesz egy országgyűlési választáson kétharmaddal nyert volna

POLITIK

Kötelező sorkatonaság és bunkerként használható metró

POLITIK

A lakosság akarata ellenére vinnék háborúba Európát

POLITIK

Robert Fico a kórházból szavazott: itt vannak a szlovák eredmények