POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.18.

Ukrajnát gyámság alá helyezték?

Kijevbe érkezett egy fontos amerikai tábornok...

Ukrajna mostanra már formailag is elvesztette szuverenitását. Washingtonban kijevi helytartónak nevezték ki Antonio Aguto tábornokot, akinek az lesz a feladata, hogy a helyszínen rendbe szedje az ukrán hadsereget. A cél az, hogy az ukránok legalább valamelyest ellen tudjanak állni az oroszok nyomásának. A következő lépésben az Egyesült Államok tavaszra be akarja fagyasztani a harci cselekményeket. Az amerikai tábornok gyakorlatilag átveszi az ukrán hadsereg főparancsnokának feladatkörét- írja érdekes elemzésében a Magyar Hírlap.

Amerika egy helytartót küldött Zelenszkij nyakára, megszűnt Ukrajna szuverenitása

Antonio Aguto kinevezése azt jelenti, hogy Washington saját kezébe veszi a harcok és a politika irányítását

Fotó: Wikipedia/U.S. Army

Most vált érhetővé, hogy az új argentin elnök beiktatása után miért rendelték Washingtonba Volodimir Zelenszkijt. Az előre be nem jelentett látogatás minden szempontból indokolatlan volt, hiszen az ukrán elnök az elmúlt időszakban többször is találkozott Bidennel. De a Fehér Ház lakóján kívül az ukrán államfő Kijevben tárgyalt az amerikai külügyminiszterrel, a védelmi tárca vezetőjével, valamint a CIA igazgatójával is.

Zelenszkijt a Fehér Házban karácsonyi meglepetés várta, aminek minden bizonnyal nem örült. Közölték vele: mivel a hathatós amerikai és NATO segítség ellenére az ukrán erők csak kisebb, nem stratégiai győzelmeket arattak – bárhogyan is igyekezett Zelenszkij ennek ellenkezőjéről meggyőzni tárgyalópartnereit – és ezek messze nem fordították meg a háború kimenetelét, ezért Washington saját kezébe veszi a harcok és a politika irányítását.

A szó szoros értelmében. A Pentagon ugyanis Kijevbe küldi Antonio Aguto tábornokot. Mint ahogy a Fegyverek és stratégia amerikai elemző oldal fogalmaz, „árnyékparancsnoka” lesz az ukrán hadseregnek. Hivatalosan az altábornagy az „Ukrajna biztonságát segítő” amerikai csoport vezetőjeként tevékenykedik majd az ukrán fővárosban.

Ez a megközelítés azt sugallja, hogy Aguto amolyan tanácsadói szerepre nevezték ki. De mint a fenti portálon Stephen Bryen, a Reagan-kormány védelmi minisztériumának helyettes államtitkára fogalmaz: Tulajdonképpen Valerij Zaluzsnij, az ukrán hadsereg főparancsnokának helyére kerül. Ez azt is jelenti, hogy Aguto átveszi Oleksandr Szirszkijnek, az ukrán szárazföldi erők parancsnokának a szerepét is.

Formailag a két ukrán parancsnokot nem váltják le, de gyakorlatilag aligha lesz beleszólásuk a hadműveletekbe. Mint ahogy Zelenszkijnek sem. Ettől kezdve mindenben a tapasztalt, az Öböl-háborúban is részt vett, valamint az iraki és az afganisztáni fronton is szolgált amerikai tábornok fog dönteni.

Washingtonnak elege lett abból, hogy az ukrán háború úgy nyeli el az amerikai segélyként adományozott dollár milliárdokat, hogy annak nincs látszata a fronton. Ráadásul Washingtonban azért is dühösek Zelenszkijre, mert eddig nem fogadta meg a tengerentúlról jövő tanácsokat. Az amerikaiak azt szerették volna elérni, hogy az úgynevezett tavaszi offenzíva során az ukránok a front egy pontjára összpontosítsák teljes erejüket és így vágják ketté az orosz haderő vonalát. Ezzel szemben Kijev szétszórta csapatait a front mentén, egyszerre több helyen is támadott, mert totális győzelmet akart aratatni. Teljes kudarc lett a végeredmény.

Jövőre Amerikában elnökválasztás lesz, és a demokrata adminisztrációnak nehéz lesz megmagyaráznia a polgároknak az ukránok harctéri kudarcait. A republikánusok már most ellenzik Ukrajna további segélyezését.

Ráadásul az amerikai katonai vezetés nem lát olyan tervet, amely győzelemre vezetné az ukrán haderőt. Sokak számára rossz ötletnek tűnik Zelensky támogatása, úgy, hogy csak győzelem nélküli forgatókönyv létezik. Most már egyetlen komoly katonai vezető sem terjesztett elő olyan elképzelést, amely Ukrajna győzelmét prognosztizálná, noha ugyanezek az amerikai tábornokok hónapokig azt mondogatták, hogy Ukrajna képes diadalt aratni a fronton.

Aguto az ukrán parancsnokok feje felett fog intézkedni, ami valószínűleg nem kis feszültséget okoz majd Kijevben. Nagyon nehéz elképzelni, hogy az ukrán tábornokok és Zelenszkij köre, zokszó nélkül fogja tűrni, hogy nekik csak a végrehajtók szerepét osztották ki. Arról már nem is beszélve, hogy Zelenszkij bizonyára kiborul majd, amikor tudatosul benne, hogy ő már csak névleg úr a „csárdában”, minden jelentős ügyben az amerikaiak döntenek majd, úgy, hogy megköszönheti, ha éppen méltóztatnak őt bármiről is tájékoztatni.

Egy állam elnöke és katonai főparancsnoka számára elképzelni is nehéz ennél megalázóbb helyzetet. Ukrajna gyakorlatilag elvesztette szuverenitását.

Igaz, Ukrajna ügyében eddig is Washingtonban hozták meg a a fontos döntéseket, amolyan „távvezérléssel”. Viszont más a helyzet akkor, ha egy helytartó, egy gyám, egy kormányzó, vagy éppen egy gondnok – nevezzük, aminek akarjuk –, az események helyszínén, a fogadó ország főhadiszállásán, ráül az ottani vezetőinek nyakára, „kézi vezérlésre” kapcsol, ad ki utasításokat, vagy éppen parancsokat.

Mindezek után felmerül a kérdés, hogy mi lesz Aguto feladata? Az eddigi információk szerint, át kell szerveznie a hadsereget, hogy az képes legyen jelenlegi állásait tartani. Ellentámadásról és átütő nagy téli offenzíváról szó sincs. Mindez az ukrán hadseregnek az amerikai segélyek révén való „újjáépítését” is jelenti, hogy a feladathoz elég erős legyen.

Aguto másik célja az lesz, hogy rávegye Zelenszkijt: tavaszra „fagyassza” be a háborút. Washington így ki tudna farolni a konfliktus helyzetből, még a novemberi elnökválasztás előtt.

Csakhogy a fegyverek és az amerikai stratégia valószínűleg mind ehhez nem lesz elég. Zelenszkijnek az egyik legnagyobb problémája, hogy már nincs elég hadra fogható férfi az országban.

Zelenszkij öngyilkos döntést hozott az ügyben: a konditermekből, a fürdőkből, a wellnessekből szabályos kézitusa árán is elrabolják a sorköteles férfiakat. A hatóságok brutalitása nem ismer határokat, ami nem is csoda, mert a toborzók többsége nem is ukrán, a szovjet utódállamokból szerződtetett pribék, akik pénzért mindenre kaphatóak.

De miért is öngyilkos ez a terv Zelenszkij számára. A kiaknázatlan hadkötelesek egy része a nagyobb városokban van, és többnyire a korrupt kijevi rezsim támogatói. Ukrajnában kialakult egy, erős túlzással, középosztálynak nevezhető társadalmi réteg, amely meggazdagodását a Zelenszkij-féle rendszernek köszönheti. Ez a társadalmi réteg adja a kijevi rezsim háttérbázisát, amely mostanáig védett státuszt élvezett.

Vagyis tagjai nem kaptak katonai behívót, illetve ha igen, akkor is számos kiskapu volt a sorozás elkerülésére. Az elkényeztetett playboyoknak aranyéletük van. ők azok, akik megengedhették maguknak a drága kikapcsolódásokat. A szovjet rendszerből ismert nomenklatúrára támaszkodik az ukrán elnök. Ez a réteg ma már az egyetlen olyan társadalmi erő, amely feltétel nélkül támogatja Zelenszkijt.

origo.hu

Így meztelenkedtek a legdögösebb magyar bombázók a kommunizmus reklámjaiban - fotók

ripost.hu

Megmutatja hatalmát az univerzum, 3 csillagjegy élete most felfordul

metropol.hu

Megállíthatatlan: a MOL Campusnál is nagyobb aszteroidák közelednek a Föld felé

hirtv.hu

Ursula von der Leyen: befagyasztva tartja a hazánknak járó uniós forrásokat az Európai Bizottság + videó

ripost.hu

Meg van írva a csillagokban: sikerre van ítélve ez a 4 csillagjegy

vg.hu

Azahriah a Puskásban: három nap múlva koncert, de valamiért tömegével adja el a jegyeket a közönség

ripost.hu

Nem hiszel a szemednek: világsztár mellett feszít PSG Ogli

travelo.hu

Videó: Halálos áldozatai is vannak a verőcei hajóbalesetnek

ripost.hu

Innen nincs visszaút: Ben Affleck szerint a házassága J-LO-val csupán egy lázálom volt

ripost.hu

Alig tudja valaki a helyes megoldást erre az általános iskolás matek házira

ripost.hu

Három csillagjegy, akinek gyökeresen megváltozik az élete júniusban

ripost.hu

Figyelem! Fontos közleményt adott ki a BKK az Azahriah-koncertek kapcsán

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A 2022-es magyar választást külföldről befolyásoló hálózat ma is aktív

POLITIK

Területvédelemre készül a NATO, terítéken a sorkatonai szolgálat bevezetése Németországban

POLITIK

Lengyel tábornok: Az ukránokat az mentheti meg, ha megállítjuk a háborút

POLITIK

Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK

A kötelező katonai szolgálat mellé atomfegyvereket is akar Manfred Weber

POLITIK

A magyar hadsereg a világ legmodernebb eszközeivel rendelkezik

POLITIK

A Bajnai-féle DATADAT megszerezte 6 millió ember adatait

POLITIK

Ezekkel a vadászrepülőkkel csaphat össze a Nyugat az oroszokkal