POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.10.

A BBC hazudott Izraelről

Bocsánatot kell kérniük.

Kénytelen volt helyreigazítást közzétenni a BBC, miután egy decemberi adásukban hamisan vádolták Izraelt azzal, hogy gyorsított eljárásban végez ki palesztin civileket. Az Izrael-ellenes tüntetések közepette a zsidók egyre kevésbé érzik biztonságban magukat az országban.

A BBC egyik decemberi adásában hangzott el a Hamász meg nem erősített állítása, amely szerint Izrael gyorsított eljárásban, tisztességes tárgyalás nélkül végez ki palesztin civileket – számolt be róla a Fox News amerikai televíziós hálózat. Az állítás hamisnak bizonyult, így a brit közmédia kénytelen volt visszakozni. Helyreigazításukban maguk is elismerték:

Nem tettünk erőfeszítést arra, hogy bizonyítékokat keressünk, amelyek igazolnák a Hamász állítását. Elnézést kérünk ezért a hibáért.

Ezt a bocsánatkérést nem mindenki találta elégségesnek. „Túl kevés, túl későn” − summázta a véleményét egy felhasználó az X-en.

A BBC a Hamász palesztin terrorszervezet Izrael elleni, október 7-i támadása óta ellentmondásosan viszonyul a gázai helyzethez. Sokáig nem voltak hajlandók terroristáknak nevezni a Hamász tagjait, inkább a valamivel finomabb militáns kifejezést használták.

A BBC Izraellel kapcsolatos hozzáállása nem egyedi jelenség Nagy-Britanniában. Hétről hétre tartanak nagy létszámú Izrael-ellenes tüntetéseket Londonban és más nagyvárosokban, az országban élő zsidók pedig az antiszemitizmus előretöréséről számolnak be.

Legutóbb a védelmi miniszter, Grant Shapps lánya, Tabytha jelentette be, hogy leadja az egyik egyetemi modult, mert zsidó hallgatóként nem érezte magát biztonságban – írja a The Telegraph brit napilap. Tabytha Shapps arról számolt be, hogy antiszemita skandálásnak volt tanúja, és 

ijesztőnek találta, hogy egyesek „A folyótól a tengerig!” kiáltással vonultak végig az egyetemen, és „Vessenek véget az izraeli állami terrornak!” feliratú plakátokkal tiltakoztak a gázai konfliktus ellen.

A 19 éves lány elmondta, hogy kényelmetlenül érezte magát az Izraelről és Palesztináról szóló szemináriumokon, amelyeken állítása szerint az egyik társa az izraeli apartheidről és Izrael népirtó államként való viselkedéséről beszélt, így inkább otthagyta a modult.

Csak évtizedek múlva derülhet ki a teljes igazság a Hamász iszlamista terrorszervezet október 7-i támadásának nők ellen elkövetett bűntényeiről – állította egy társadalomkutató a Háárec című izraeli újságban szerdán.

Szari Aharoni, a Ben Gurion Egyetem vezető társadalomtudósa szerint még nem jött el az ideje a számvetésnek az október 7-i „fekete szombaton” történt szexuális bűnökkel kapcsolatban, sőt, várhatóan csak hosszú-hosszú évtizedek múlva lehet majd megismerni a teljes igazságot ebben a kérdésben.

Elmondása szerint jelenleg dokumentálni kell a történteket világosan elkülönítve egymástól a megbízható bizonyítékokat és a hamis pletykákat. Egyelőre hagyni kell, hogy az archívum mélyére süllyedjen az így megszerzett információ, a szörnyűségeket átélt nők érdekében, és talán az igazság kedvéért is.

Aharoni vezette az elmúlt hónapokban a terrortámadásban elkövetett szexuális bűncselekményeket dokumentáló csoportot. Szerinte végül majd napvilágra kerül minden a támadáskor elkövetett szexuális bűncselekmények terjedelméről és súlyosságáról szóló adat, de ez valószínűleg csak évtizedek múlva fog megtörténni, és addig – részinformációkkal kell beérni.

Számos, az archívumba eljutó anyag a törvények szerint titoktartási kötelezettség alá esik, és még legalább harminc évig, de valószínűleg tovább is zárolva lesz, mert érzékeny személyes információt tartalmaz, és akár további 75 évre is titkosítható” – mondta Aharoni.

Ráadásul a tapasztalatok szerint a szexuális erőszak túlélői közül sokan úgy döntenek, hogy csak idős korukban, életük vége felé mondják el történetüket nyilvánosan vagy családtagjaiknak” – magyarázta.

Az áldozatok és a családok magánéletének védelméről van szó a nyilvánossággal szemben. Aggodalomra adhat okot, ha politikai szükségletekből kezelik a kérdést, alaposan meg kell fontolni, hogy ez valóban helyénvaló-e. De még mindig, jelenleg is vannak elrabolt emberek a Hamász fogságában, és a figyelem felkeltése életeket menthet. Ez is egy súlyos szempont” – tette hozzá.

Aharoni október 7-e után dokumentációs csoportot kezdett vezetni, együttműködésben a már korábban megalakult, a Hamász nők és gyermekek elleni bűncselekményeivel foglalkozó civil bizottsággal. A dokumentáló közösség jelenleg hét, a nemi kérdések, a közel-keleti politikatudomány, és az emberi jogok területén szakértő nőből áll.

A csapat feladata megváltozott az idők során” – közölte Aharoni. „Először azt hittük, hogy végre tudjuk hajtani az információk valós idejű dokumentálását, hogy megértsük, mi történt valójában. Az idő múlásával rájöttünk, hogy nagyon nehéz dilemmákkal állunk szemben a rengeteg anyag, és azok változatossága, valamint az olyan kérdések miatt, mint a magánélet védelme” – közölte.

Az október 7-i támadásban az a különleges, hogy digitális korban játszódik, látszólag mindent filmre vettek, és sok-sok forrásból rengeteg anyag van – biztonsági kamerákból, a Hamász tagjainak, az IDF harcosainak és a rendőröknek a testkameráiból” – fejtette ki a társadalomkutató.

A bőséges dokumentáció mellett azonban ma már létezik olyan mesterséges intelligencia is, amely lehetővé teszi az anyagok hamisítását, valamint vizuális adatbázisok, amelyekkel a világ más részeiről származó anyagok beültethetők az izraeli-palesztin kontextusba.

Ismert jelenség általában a szexuális bűncselekményeknél, és különösen a háborús erőszaknál, hogy letagadják és elhallgatják a történteket. Egyénileg, amikor a támadással gyanúsítottak hevesen tagadják az áldozatok vallomásait, országosan pedig például most, amikor a Hamász makacsul visszautasítja az általa elkövetett szexuális bűncselekményekről szóló jelentéseket és vádakat” – hangsúlyozta a kutató.

Szintén nehéz feladat a tanúvallomások gyűjtése az áldozatoktól akár a trauma, akár a szégyen miatt, akár mert sokukat meggyilkolták, ahogy az a jelek szerint október 7-én történt” – közölte.

Aharoni szerint az áldozatok érdekében jobb, ha most abbahagyják a masszív foglalkozást a velük történtekkel, mert a nyilvánosság részvétele ezekben a kérdésekben sokkal nagyobb kárt okozhat, mint amekkora hasznot hoz.

Elmondása szerint ez a feminista, az áldozatokat és érdekeiket a középpontba helyező megközelítés hosszú távú perspektívából közelíti meg a dokumentálás és archiválás szükségességét, s megőrzi az anyagokat az elkövetkező évtizedekre a magánélet sérelmének csökkentése érdekében.

Nagy hatótávolságú rakéták is készültek a Gázai övezetben abban a fegyvergyárban, amelyre most bukkant az izraeli hadsereg. Szerintük a terroristák az ilyen titkos fegyvergyárakat általában civil üzemekben működtetik, ezért nehéz azokat megsemmisíteni. Közben megérkezett Izraelbe az amerikai külügyminiszter, aki az október 7-ei terrortámadás óta már negyedszer egyeztet a helyszínen a feszültség enyhítéséről.

Hatalmas füstoszlop borította be Gáza északi részét. Kedd reggel is folytatódtak az izraeli bombázások a térségben.

Közben az izraeli erők megtalálták az eddigi legnagyobb fegyvergyártó telephelyet Gázában. A katonaság felvételein az látszik, hogy a Hamász föld alatti műhelyeiben olyan nagy hatótávolságú fegyvereket gyártottak, amelyekkel akár Észak-Izraelig is képesek ellőni.

Egy katona szerint a terroristák amerikai lövedékeket használtak mintának. Majd miután elkészültek a fegyverek, alagútrendszereken keresztül juttatták el azokat Gáza különböző pontjaira. Az izraeli hadsereg szóvivője szerint nehéz dolguk van, ugyanis a terroristák az ilyen titkos fegyvergyárakat általában civil üzemekben működtetik.

„Izrael nem támadja meg ezeket a polgári üzemeket. Ez jelenti a nagy kihívást: hogyan lehet lerombolni ezeket a fegyvergyárakat úgy, hogy közben csak minimális károk keletkezzenek a polgári létesítményekben” – mondta Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője.

Izrael közben azt állítja, hogy befejezte a jelentős hadműveleteket Gáza északi részén, és most a középső régióra, illetve a délen fekvő Hán Júnisz városára összpontosít.

A Hamász által vezetett egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint a gázai lakosság körülbelül egy százaléka vesztette életét a konfliktus tavaly október 7-i kirobbanása óta. A jelentés szerint a 2,2 millió embernek otthont adó övezetben 23 ezer fölé emelkedett a palesztin halálos áldozatok száma és csaknem 59 ezren megsérültek.

Hétfő este megérkezett Tel-Avivba az amerikai diplomácia vezetője, aki az elmúlt napokban többek között Törökországban, az Egyesült Arab Emírségekben és Szaúd-Arábiában is tárgyalt. Az október 7-i terrortámadás óta Antony Blinken már negyedszer próbál egyeztetni a feszültség enyhítéséről a közel-keleti országok vezetőivel.

Az izraeli elnök kedden fogadta az amerikai tárcavezetőt. Isaac Herzog abszurdnak nevezte, hogy Dél-Afrika keresetet nyújtott be a Nemzetközi Bírósághoz, amelyben a zsidó államot a palesztinok elleni népirtással vádolja.

„Csütörtökön eljárás indul a hágai Nemzetközi Bíróságon, amelyben Dél-Afrika beperelte Izraelt az állítólagos népirtás miatt. Nincs ennél szörnyűbb és abszurdabb. Valójában az ellenségünk, a Hamász alapokmányában Izrael Állam és a zsidó nép elpusztítására és megsemmisítésére szólít fel” – mondta Isaac Herzog.

Az amerikai külügyminiszter kedden találkozott izraeli kollégájával is. Később Antony Blinken Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel is tárgyalni fog, és találkozót tervez a Hamász által elejtett túszok hozzátartozóival is.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hátsókerékhajtással jön az új Mazda6 – meg opciós benzinmotorral

origo.hu

Itt van Oroszország feltétele a békéhez!

life.hu

Napi horoszkóp 2024. április 28.: összefutsz valakivel, akivel lezáratlan ügyed van

mandiner.hu

Na erre mondják, hogy a nemzetközi helyzet fokozódik

ripost.hu

Megint új autóban látták a TV2 kőgazdag sztárját

mandiner.hu

Egyre több a kérdőjel Liverpoolban a megtaposott Szoboszlai körül

origo.hu

Hihetetlen felvétel, UFO-t rögzített egy kamera az Egyesült Államokban

mindmegette.hu

Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Mit kap az USA-tól az új fegyvercsomagban Ukrajna?

POLITIK

Újabb letartóztatások az amerikai egyetemeken

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.