POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.05.

Bosszúból túszokat ölhet meg a Hamasz

Vezérük megölését követően...

Egy drónnal végrehajtott légicsapásban Izrael végzett kedden Száleh al-Arúrival, a Hamász második legmagasabb rangú vezetőjével Bejrút egyik déli elővárosában – közölték libanoni és palesztin biztonsági források.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök egyik vezető tanácsadója a Hamász vezetése elleni „sebészi pontosságú csapásnak” nevezte a bejrúti robbantást. 

Az amerikai MSNBC-nek nyilatkozva Mark Regev ugyanakkor hangsúlyozta, hogy 

Izrael nem vállalta a felelősséget a támadásért.

„Bárki is tette, tisztázni kell, hogy ez nem a libanoni állam elleni támadás volt. Bárki is tette, sebészi pontosságú csapást mért a Hamász vezetésére” – fogalmazott. 

Najib Mikati libanoni miniszterelnök „bűncselekménynek” nevezte a Bejrútban történt robbantást, amelynek szerinte az a „célja, hogy Libanont az Izraellel való konfrontáció új szakaszába rántsa”

– írta a BBC brit hírügynökség. 

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök még az október 7-i Izrael elleni támadás előtt fenyegette meg al-Arúrit, hogy megölik.

Az NNA libanoni állami hírügynökség jelentése szerint hat ember vesztette életét az izraeli drón okozta robbanásban és tűzben.

Száleh Arúri, a Hamász második legmagasabb rangú vezetője
Fotó: Mohamed Osztáz

Al-Arúri, az iszlamista palesztin mozgalom katonai szárnyának egyik alapítója a szervezet ciszjordániai vezetője volt. Korábban közreműködött egy olyan alkuban 2006-ban, amelynek során több mint ezer palesztin foglyot engedtek szabadon egy IDF-tizedesért cserébe.

Al-Arúri szoros kapcsolatban állt Iránnal és a libanoni Hezbollah csoporttal is. 

1987-ben csatlakozott a Hamászhoz, vezette az iszlám diákmozgalmat, és segítette a csoport katonai jelenlétét Ciszjordániában.

Mindazoknak, akik részt vettek az októberi mészárlásban, tudniuk kell, hogy elkapjuk őket, és leszámolunk velük

– jelentette ki Danny Danon, a Likud párt parlamenti képviselője a Hamász egyik legfontosabb vezetőjének, Száleh al-Arúrinak a halálára reagálva. Al-Arurival dróntámadás végzett Libanon fővárosában, Bejrútban, és bár Izrael hivatalosan nem vállalta a felelősséget a merényletért, a legtöbben készpénznek veszik, hogy a zsidó állam áll a Hamász-vezér kiiktatása mögött.

 

Az izraeliek többsége lelkesen üdvözölte a lépést, egyes elemzők és a túszok hozzátartózói azonban attól tartanak, hogy al-Aruri halála megakaszthatja a túszok kiszabadításáért zajló tárgyalásokat 

– írja a The New York Times amerikai napilap.

A november végi tűzszünet alkalmával az október 7-i támadás során elrabolt 240 túsz nagyjából fele kiszabadult, a többiek azonban máig a Gázai övezetben raboskodnak. Néhány nappal ezelőtt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az érintett családoknak megerősítette, hogy Izrael továbbra is folyamatosan tárgyalásokat folytat a szabadon bocsátásuk érdekében.

Mások szerint a merénylet miatt eszkalálódhat a háború. A Hezbollah libanoni siíta szervezet vezetője, Hasszán Naszrallah például elítélte al-Aruri megölését, és azzal fenyegetett, hogy „nem marad büntetlenül”.

Ha az ellenség fontolóra veszi, hogy háborút indít Libanon ellen, a mi harcunk határok és szabályok nélküli lesz. Nem félünk a háborútól

− szögezte le Naszrallah.

 

A helyzet súlyosbodását az Egyesült Államok is aggódva figyeli. Joe Biden amerikai elnök Amos Hochstein különleges megbízottat küldte a térségbe, hogy enyhítse a feszültséget Izrael és Libanon között.

Hochstein, aki nagy szerepet játszott a 2022-es Izrael és Libanon tengeri határának kijelöléséről szóló tárgyalások irányításában, csütörtökön érkezik Izraelbe – számol be róla a The Times of Israel izraeli napilap.

Egyre több információ lát napvilágot annak kapcsán, milyen módszereket alkalmaznak az Izrael ellen indított háborúban a Hamász palesztin terrorszervezet katonái. Az izraeli hadsereg hétfőn néhány olyan kihallgatásról készült videót tett közzé, amelyben maguk az elfogott terroristák ismerik be, hogy a Hamász élő pajzsként használja a gázai lakosságot a rendkívül zsúfolt enklávéban. Két gyanúsított részletesen számol be a különböző incidensekről és azokról az esetekről, amikor a civileket terrorcselekmények során használta fel a Hamász. 

Izrael többször kijelentette, hogy a terrorszervezet hadműveleti bázisokat helyez el kórházak, iskolák, mecsetek és polgári épületek alatt. Számos esetben rakétákat lőttek ki iskolákból, fegyvereket és lőszereket tárolnak az intézményekben és egész alagútrendszereket építettek ki a polgári infrastruktúrával szorosan. 

A kihallgatás során a gyanúsítottak elmondják, hogy a Hamász elsősorban azért alkalmazza ezt a technikát, mert a terrorszervezet tisztában vele, hogy ezeket a létesítményeket Izrael nem veszi célba a műveletei során – írja a The Times of Israel.

Muhammad Darvis Amara, a Hamász Shati zászlóaljának egyik ügynöke a kihallgatás során elismerte, hogy a Hamász nem csak megállította a Rafah felé délre menekülő gázaiakat, hanem északra, a Shifa kórházhoz irányította őket. Ott tartották a civileket, miközben a Hamász terroristái a kórház alatt, alagutakban rejtőzve vártak. Mint mondta, ő és más civilek a kórház földszintjén tartózkodtak, majd pedig amikor az izraeli erők elérték az egészségügyi központot, a terroristák kijöttek az alagutakból és elvegyültek a civilek, a betegek és a menedéket keresők közé.

A másik gyanúsított, Zohadi Ali Zahadi Sahin, akit a Palesztin Iszlám Dzsihád tagjaként, ügynökeként azonosítottak elmondta, hogy a Hamász harcosai elfoglalták az otthonát miután egy iskolában húzta meg magát. Azt mondta a fiának, hogy néhány naponta ellenőrizze az otthonukat, hogy megbizonyosodjon arról, senki sem tör be, hogy ellopja a holmijukat. Mint részletezte, az egyik nap a fia benyitott a lakásba, ahol mindenhol rendetlenség volt és a Hamász harcosai ott aludtak a házban.

Azt mondta, hogy nem adott beleegyezést ahhoz, hogy a Hamász használja a lakását az Izrael elleni harcra.

Elhagytuk a lakást, és ők átvették az irányítást. A felső emeleten, ahol a fiam lakik... egy mesterlövész ült az ablaknál, a másik szobában pedig több terrorista volt. Azt mondta, több mint húsz ember volt a lakásban, a fegyvereiket a padlóra dobálták

– mondta.

Egy másik esetet felidézve elmondta a kihallgatónak, hogy egy Hamász-ügynök megpróbált robbanószerkezetet elhelyezni néhány méterre egy ismerőse otthonától. A terroristák pedig a tiltakozó tulajdonost lábon lőtték. Az Izraeli Védelmi Erőknek arról is szól, hogy a terroristák önkényesen egész egyszerűen csak kisajátítják a civil lakásokat. 

Robbanószerkezeteket helyeznek el az ajtók mellett olyan otthonokban, ahol kisgyerekek tartózkodnak, és azt mondják a lakóknak, hogy elmehetnek abban az esetben, ha  gondjuk van ezzel

– részletezte.

A Hezbollah dél-libanoni megfigyelőállására és katonai helyszínére mért csapást egy vadászgép az Izraeli Légvédelmi Erők tájékoztatása szerint. A The Times of Israel izraeli napilap cikkében azt írja, a támadás Maron el-Ras térségében történt, nem sokkal később pedig egy páncéltörő rakétaosztagra is lecsaptak az izraeli erők.

Az X-re feltöltött videón a célbavétel pillanata, majd egy hatalmas robbanás látható, melyet követően sűrű fekete füst borítja be a térséget. A videóhoz tartozó leírásban az áll: 

A légierő egyik vadászgépe a délelőtt folyamán megtámadta a Hezbollah terrorszervezet megfigyelőállomását és infrastruktúráját a dél-libanoni Maron el-Ras térségében. Nem sokkal később az IDF erői megtámadták a környéken észlelt páncéltörő osztagot. Az éjszaka folyamán az IDF aknavetőket lőtt, hogy elhárítsák a fenyegetést a libanoni határon lévő Rav A Taltin területén.

Izraeli tisztviselők titkos tárgyalásokat folytattak Kongóval és több más országgal a gázai migránsok esetleges befogadása érdekében. A The Times of Israel izraeli napilap írt erről a lehetőségről.

Kongó hajlandó lesz befogadni a migránsokat, és másokkal is tárgyalunk

 – mondta a biztonsági kabinet egyik forrása.

Közben Gila Gamliel izraeli hírszerzési miniszter a minap a knesszetben szólt arról, hogy mi várható a háború befejezése után.

A háború végén a Hamász uralma összeomlik, nincsenek önkormányzati hatóságok, a polgári lakosság teljes mértékben a humanitárius segítségnyújtástól függ. Nem lesz munka, és Gáza mezőgazdasági területeinek hatvan százaléka biztonsági ütközőzónává válik.

– mondta a politikus.

Kiemelte, hogy a gyűlöletre nevelés folytatódni fog a területen, és az Izrael elleni további támadások csak idő kérdése lesz. Hozzátette: 

A gázai probléma nem csak a mi problémánk. A világnak támogatnia kellene a humanitárius kivándorlást, mert ez az egyetlen megoldás, amit tudok.

Washington ugyanakkor sérelmezte Bezalel Smotrich és Itamar Ben Gvir miniszterek szavait, amiért ők a palesztinok Gázán kívüli kitelepítését szorgalmazták.

Ez a retorika lázító és felelőtlen

 – mondta Matthew Miller, a külügyminisztérium szóvivője.

Bezalel Smotrich pénzügyminiszter korábban tagadta, hogy Gáza körülbelül kétmillió lakosa közül bárki is ártatlan lenne, és arra kérte Izraelt, hogy „ösztönözze az önkéntes kivándorlást” a területről.


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nőkre lőttek Kárpátalján a kényszersorozás miatt - videó

origo.hu

Ezek voltak a magyarérettségi feladatai

borsonline.hu

„Sok mindent megbocsátottam, de van, amit nem lehet” – Kecskés Enikő kitálalt a szakításról T. Dannyvel

vg.hu

Váratlan fordulat: megszólalt a Nemzeti Színház Udvaros Dorottya szerződéséről

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

vg.hu

Harmadszor is csökken az üzemanyagok ára, olajat talált a Mol – heti összefoglaló

origo.hu

Megszólalt Kecskés Enikő a T. Dannyvel való kapcsolatáról

travelo.hu

A Yellowstone Nemzeti Park egyik forrásba esett egy férfi, esélye sem volt a túlélésre

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Vajon elég bátor vagy, hogy nekivágj ennek a 10 kérdésnek?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Ukrajna korszerű légelhárító rendszereket kap

POLITIK

Semjén Zsolt. Nem adunk ki menekülteket Ukrajnának

POLITIK

Magyar Péter támogatója lett az egyik hírhedt Soros-szervezet

POLITIK

Megérkezett Európába a kínai elnök