POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.09.

Egyiptom sem fogadja el a palesztinok kitelepítését Gázából

Tiltakozik az egyiptomi elnök.

Teljesen elfogadhatatlan a palesztinok bármely formában történő kitelepítése a Gázai övezetből – jelentette ki Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével való hétfői kairói találkozóján, amiről Ahmed Fahmi, az egyiptomi elnök szóvivője számolt be Facebook-oldalán.

Szíszi felhívta a figyelmet arra, hogy Kairó jelentős erőfeszítéseket tesz és kommunikál a legkülönbözőbb felekkel a tűzszünet megteremtése és annak érdekében, hogy az övezetbe bejusson legalább a szükséges mennyiségű humanitárius segély.

Kijelentette, hogy az Abbász vezette Palesztin Hatóságnak kulcsszerepe van most az eseményekben, éppen ezért meg kell adni a hatóságnak minden szükséges támogatást. A közel-keleti béke és biztonság szavatolásának egyetlen módja a független palesztin állam megteremtése az 1967-es határok között Kelet-Jeruzsálem fővárossal – foglalt állást.

Abbász köszönetet mondott Szíszinek a palesztin ügy támogatásáért és „a vérontás megfékezése érdekében tett erőfeszítéseiért”.

A Palesztin Hatóság elnöke vasárnap, váratlanul érkezett Kairóba Szíszi meghívására.

Újabb szakaszába lépett a gázai háború, közölte a izraeli védelmi miniszter, aki szerint a hadsereg különleges műveletekkel fogja megsemmisíteni a Hamászt. Közben egyre hevesebb összecsapások vannak az izraeli–libanoni határ térségében is, ahol hétfőn a Hezbollah egyik helyi parancsnoka is meghalt az izraeli légicsapásokban.

Dél-libanoni célpontokra mért csapást az izraeli légierő hétfő reggel. A hadsereg közölte, hogy a támadásokkal megsemmisítették a Hezbollah néhány állását, ahonnan előzőleg rakétákat lőttek ki izraeli területre. A légicsapásokkal a síita szervezet fegyveres erőinek egyik helyi parancsnokát is megölték – ezt a Hezbollah is megerősítette. Libanoni biztonsági források szerint Wissam al-Tawilnak

kulcsszerepe lehetett a határ menti izraeli egységek elleni támadásokban.

Az elmúlt héten intenzívebbé váltak az összecsapások a térségben. A Hezbollah és az izraeli kormány egymást vádolja a konfliktus kiterjesztésével.

„A Hezbollah épp belerángatja Libanont egy teljesen szükségtelen háborúba, amelyet a Hamász indított el, és ami rombolást hoz. A libanoni nép nem ezt érdemli. A mi népünk sem. Döntő pillanathoz érkeztünk: a Hezbollahnak vissza kell vonulnia a határtól az ENSZ határozatnak megfelelően. Ha nem teszi, mi kergetjük el onnan” – jelentette ki hétfőn Eylon Levy, az izraeli kormány szóvivője.

A Gázai övezetben is folytatódnak a harcok: az izraeli hadsereg újabb felvételeket tett közzé a Hamász elleni műveletekről. A katonai szóvivő hétfői beszámolója szerint az izraeli egységek felszámoltak egy tíztagú terrorista csoportot, és újabb alagútra bukkantak, ahol a Hamász nagy mennyiségű fegyvert halmozott fel. A szóvivő bejelentette, hogy a célzott támadásokkal

elkezdődött a gázai hadművelet újabb, a korábbinál kevésbé intenzív szakasza.

Közben egyre súlyosabb humanitárius válság van kialakulóban a Gázai övezet déli részén. Az egyiptomi határ közelében a harcok elől menekülő családok vertek sátrat, ám a határátkelőt nem nyitják meg.

Rafah közelében több tízezren zsúfolódtak össze a rögtönzött menekülttáborban. Ám a dél-gázai város sem nyújt biztonságot: hétfő délben a központban, egy élelmiszert szállító civil járművet ért dróntámadás. Palesztin források szerint a robbanásban három ember a helyszínen meghalt, tizenöten súlyosan megsérültek.

Az Egészségügyi Világszervezet a kórházakban uralkodó tarthatatlan helyzetre hívta fel a figyelmet. Helyszíni beszámolók szerint a még működő gázai kórházakba hetek óta nem jutnak el az alapvető gyógyszerszállítmányok.

A térségben tárgyaló német külügyminiszter

Berlin támogatásáról biztosította Izraelt a terrorizmus elleni küzdelemben, ugyanakkor a polgári lakosság védelmét is hangsúlyozta.

„Egyre világosabbá válik, hogy izraeli hadseregnek többet kell tennie a gázai civilek védelméért. Olyan módon kell harcolnia a Hamász ellen, hogy közben ne okozzon ekkora szenvedést a palesztinok tömegeinek” – fogalmazott Annalena Baerbock német külügyminiszter.

Kedden Izraelbe várják az amerikai diplomácia vezetőjét is, aki jelenleg épp Szaúd-Arábiában tárgyal, ahová az Egyesült Arab Emírségekből érkezett. Az október 7-i terrortámadás óta Antony Blinken már negyedszer próbál egyeztetni a feszültség enyhítéséről a közel-keleti országok vezetőivel.

Izrael brutális háborúja a Hamász palesztin iszlamista szervezet ellen egy teljes nemzedéknyi palesztin gyermeket tett árvává a Gázai övezetben – jelentette ki hétfőn II. Abdalláh jordániai király Ruandában, az afrikai országban 1994-ben elkövetett népirtás emlékművénél.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Gázai övezeti fegyveres konfliktusban több mint 30 ezer ember – főként nők és gyerekek – vesztették életüket vagy tűntek el. „Több gyermek halt meg a Gázai övezetben, mint bármely más konfliktusban tavaly. A túlélők közül sokan elvesztették egy vagy mindkét szülőjüket” – mondta II. Abdalláh a királyi palota közleménye szerint, amelyet a jordániai sajtó tett közzé.

Kijelentette, hogy

Izrael semmit nem kímélő agressziójával a Gázai övezetben sohasem fogja tudni szavatolni saját biztonságát.

II. Abdalláh a ruandai népirtásról mint kimondhatatlan bűncselekményekről beszélt. Hangsúlyozta, hogy az ország története azóta viszont például szolgálhat az egész emberiség számára, ugyanis Ruanda népe sokat tett a megbékélésért, a sebek begyógyításáért és egy újabb népirtás megelőzéséért.

A Gázai övezeti hadműveletek leállítását és az izraeli-palesztin békéhez elvezető út megteremtését sürgette hétfőn Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös azt követően, hogy hétfőn al-Ula városban fogadta Antony Blinken amerikai külügyminisztert.

Közös sajtótájékoztatójukról az SPA szaúdi állami hírügynökség számolt be.

A trónörökös kijelentette: meg kell teremteni a térségi stabilitás és a közel-keleti békefolyamat helyreállításának körülményeit, hogy a palesztin nép érvényesíthesse legitim jogait.

Blinken újságíróknak nyilatkozva elmondta: olyan vezetőkkel találkozott mostani közel-keleti útján, akik készek mindent elkövetni az Izrael és Hamász palesztin iszlamista szervezet közötti fegyveres konfliktus kiterjedésének megakadályozása érdekében. Mint mondta, tárgyalópartnerei tisztában vannak a problémák súlyosságával, és „egyikük sem gondolja, hogy bármi meg tudna változni egyik napról a másikra”.

Antony Blinken beszélt a vörös-tengeri nemzetközi hajózási útvonalat fenyegető jemeni húszi lázadókról is. Kijelentette, hogy a kereskedelmi hajók elleni támadásoknak véget kell vetni, különben a húsziknak következményekkel kell számolniuk, amint azt a nemzetközi közösség világossá tette már.

Az amerikai külügyminiszter hangsúlyozta: jó lenne, ha az Irán támogatását élvező jemeni lázadók megértenék a világ országainak azon üzenetét, hogy elég volt támadásaikból.

Blinken kedden Izraelben folytatja közel-keleti körútját, miután hétfőn az Egyesült Arab Emírségekben és Szaúd-Arábiában, vasárnap pedig Jordániában és Katarban járt.

Izraelnek kötelessége megvédeni a palesztinokat Ciszjordániában – közölte Annalena Baerbock német külügyminiszter Rámalláhban, a Palesztin Nemzeti Hatóság székhelyén tartott hétfői megbeszélésein.

Kijelentése azután hangzott el, hogy a palesztin egészségügyi minisztérium hat palesztin ciszjordániai megöléséről számolt be az izraeli biztonsági erők razziája során, melyen egy izraeli rendőrnőt is megölt egy pokolgép.

Kétnapos izraeli tartózkodásán a német külügyminiszter korábban találkozott Jiszrael Kac új izraeli külügyminiszterrel is.

Megbeszélésükön arra kérte Izraelt, hogy enyhítse katonai hadjáratát Gázában, és többet tegyen az ott élő civilek védelmében.

„Egyre világosabb, hogy az izraeli hadseregnek többet kell tennie a gázai civilek védelmében. Meg kell találnia annak a módját, hogy miként harcolhat a Hamász ellen anélkül, hogy jelentős kárt okozna a palesztinoknak” – mondta Baerbock Jeruzsálemben, ahol Jichák Hercog államelnök is fogadta.

„Nem folytatódhat így a sok ártatlan ember szenvedése. Kevésbé intenzív katonai hadjáratra van szükség” – hangsúlyozta. „Izrael komolyan számíthat szolidaritásunkra az Izraelt a térképről letörölni kívánó elvakult terror elleni harcban” – emelte ki a német külügyi tárcavezető a Hamász fogságába hurcolt izraeli túszok családtagjaival tartott találkozóján.

„Ha a Hamász nem folytatná fanatikusan ezt az értelmetlen harcot, akkor már régen véget ért volna a háború” – tette hozzá. A német külügyminiszter negyedszer látogatott Izraelbe az iszlamista Hamász szervezet október 7-i terrortámadása, illetve az ezt követően kitört háború óta. Később tervei szerint Egyiptomba és Libanonba is elutazik a térség ügyeinek megtárgyalására.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia vezetőivel folytat tárgyalásokat a Gázai övezetben zajló konfliktus továbbterjedésének megállításáról.

Blinken hétfőn Mohamed bin Zájid Ál Nahajannal, az Egyesült Arab Emírségek államelnökével találkozott Abu-Dzabiban, majd a szaúd-arábiai al-Ulába utazik Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceghez, mielőtt Izraelbe indul tovább.

Előző nap Jordániában és Katarban tett látogatást, ahol hangsúlyozta: az Egyesült Államok ellenzi a palesztinok Gázai övezetből való kitelepítését, helyette arra törekszik, hogy a Gázai övezet jövőbeli irányításában Izrael szomszédai is szerepet kapjanak.

Ez a külügyi tárcavezető negyedik útja a régióban a Hamász fegyveresei által elkövetett október 7-ei izraeli támadás óta. Látogatása alatt arról próbálja meggyőzni a közel-keleti államok vezetői, hogy próbálják meg csillapítani a kiújult erőszak miatt fennálló feszültséget a térségben.

Közel-keleti útjának utolsó állomásaként Blinken kedden Izraelben folytat tárgyalásokat tisztségviselőkkel, várhatóan a Gázai övezetben élő lakosság védelméről és az izraeli kormánykoalíció egyes tagjainak a gázai kitelepítésekkel kapcsolatos követeléseiről.

origo.hu

Elképesztő felvételek a hatalmas tömegről - videó

ripost.hu

Ez a bundáskenyér mindent lepipál, pedig csak egy apró változtatás kell hozzá

metropol.hu

Most derült csak ki: ismert ember a verőcei hajóbaleset egyik áldozata

vg.hu

Bukás lehetett Azahriah tripla koncertje a Puskásban – csillagászati összegek derültek ki

ripost.hu

Így vedd fel a harcot a meztelen csigák ellen

mandiner.hu

Tucker Carlson: Ukrajna eltűnhet a térképről

ripost.hu

A Merkúr az Ikrekbe hazatér: 3 csillagjegy fantasztikus hírt kap

lakaskultura.hu

Látványos megújulás Törökvészen: így készült el a napfényes tetőtéri lakás

ripost.hu

Ha ezt látod a lángosozónál, menekülj!

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt helyesen megoldod, az emberek felső 2 százalékába tartozol

ripost.hu

Fájdalmas bejelentést tett Jennifer Lopez

ripost.hu

Szabad-e megenni a kukacos cseresznyét?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Rövidesen indul a Békemenet

POLITIK

Németországban máris kezdeni akarják a sorozást

POLITIK

Világháborúval fenyegető, Ukrajnát támogató javaslatokról egyeztet a NATO Prágában

POLITIK

NATO különleges küldetés indulhat Ukrajnában: mi áll a háttérben?

POLITIK

Giorgia Meloni: Nyerjük meg a Bajnokok Ligáját Európában!

POLITIK

Orbán Viktor: Akarunk vért adni Ukrajnáért?

POLITIK

Nézőpont Intézet: Az EP-választás történelmi pillanat

POLITIK

Zelenszkij szerint az oroszok nevetnek rajtuk