POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.03.

Ezek a kérdések is Trump malmára hajtják a vizet

Migráció és amerikai külpolitika.

Az amerikai választók számára a gazdasági kérdések mellett a külpolitika és bevándorlás volt a legfontosabb téma 2023 decemberében − derül ki az AP hírügynökség és a NORC társadalomkutató-intézet év elején közölt felméréséből.

 

A rendszeres közvélemény-kutatás számaiból az derül ki, hogy az amerikaiak 76 százaléka a gazdasághoz kapcsolódó kérdéseket sorolta a számára öt legfontosabb politikai téma közé, ami nagyjából megegyezik az egy évvel korábbival.

A halmozódó nemzetközi válságok közepette a külpolitikát 2023. végén az emberek csaknem 38 százaléka mondta kiemelt fontosságúnak, ami azt jelenti, hogy egy év alatt − 17 százalékról − több mint kétszeresése növekedett az arányuk.

Ugyancsak többen gondolják megoldandó feladatnak a bevándorlás kezelését, mint 12 hónappal korábban, amit most 35 százalék tart problémának. Ez jelzi azt, hogy az Egyesült Államok mexikói határán rekordszámban regisztrált illegális határátlépések számai befolyásolják a választók vélekedését.

Az emberek 20 százaléka a külpolitika tengerentúli kérdéseit is a kormányzat számára kiemelt feladatnak tartja, ez az arány egy év alatt négyszeresére ugrott.

Szintén nagy mértékben növekedett azon amerikaiak aránya az AP-NORC felmérés alapján, akik az Egyesült Államok államadósságának kezelését a legfontosabb öt feladat közé sorolják.

Kedden megjelent a USA Today napilap és a Norfolk Egyetem év végén készült politikai közvélemény-kutatása, ami azt mutatja, hogy Joe Biden elnök komoly támogatottságcsökkenést szenvedett el azon társadalmi csoportok körében, amelyeknek nagyrészt köszönhette győzelmét a 2020-as elnökválasztáson.  

A számokból az derül ki, hogy az afroamerikai szavazóknak jelenleg 63 százaléka áll a demokrata párti elnök mögött, miközben 2020-ban a társadalmi csoport tagjainak 87 százaléka szavazott rá. A spanyolajkú szavazók körében országos szinten Donald Trump (37 százalék) jelenleg népszerűbb, mint a jelenlegi elnök (34 százalék), miközben 2020-ban még elsöprő mértékben (65 százalék) álltak a latin-amerikai származású szavazók Joe Biden mögött.

A 35 évnél fiatalabbak körében, ha most lenne a választás, szintén Donald Trump győzne a USA Today felmérése alapján. A volt elnököt a fiatal generáció tagjainak 37 százaléka támogatja, miközben a hivatalban lévő elnököt 33 százalék. Joe Biden 2020-ban a fiatalok körében meggyőző győzelmet aratott Donald Trump felett.

A számokból ugyanakkor az is kiderül, hogy a Joe Bidentől elpártolt csoportok elsősorban egy lehetséges harmadik párti jelölt mögé állnának be, és nem annyira Donald Trump mögött sorakoztak fel.

A választói elkötelezettséget tekintve jelenleg a republikánus szavazók csaknem fele (44 százalék) mondta rendkívül „lelkesnek” magát a választási részvételt illetően, miközben a demokrata választóknak kevesebb mint ötöde (18 százalék).

Összességében Joe Biden elnöki tevékenységének elfogadottsága 39 százalék, a fiatalok körében 32 százalék. Ugyanakkor a demokrata párt regisztrált szavazói körében Joe Biden 74 százalékos támogatottságot élvez, és jelöltként nincs jelentős kihívója.

Donald Trump támogatottsága a republikánus párti előválasztások kezdete előtt kevesebb, mint két héttel 62 százalék, 

miközben a második helyen álló Nikki Haley-t a republikánus szavazók csupán 13 százaléka szavazná elnökjelöltté a novemberi választásokra − áll a USA Today napilap és a Norfolk Egyetem decemberi közvélemény-kutatásában.

Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok korábbi elnöke, aki  ismét harcba szállna ezért a posztért, komoly megjegyzéseket tett az USA jelenlegi vezetőjére. Joe Biden elnökről azt mondta, alacsony az IQ-ja és ő a történelem legkorruptabb elnöke

 

Trump  egy iowai beszédében minősítette eképpen Bident – írja a Breitbart amerikai hírportál.

A mostani ünnepi időszakban a családok Amerika-szerte küzdenek a Biden-kormányzat gazdaságpolitikájának brutális súlya alatt – fogalmazott Donald Trump, aki hozzátette: csak ebben az évben az átlag amerikai család 7500 dollárral lett szegényebb Biden globalista baklövései és kapzsi árulásai miatt.

Ő tulajdonképpen országunk történelmének legrosszabb, legkevésbé kompetens és legkorruptabb elnöke

 – hangsúlyozta Trump.

A volt elnök kijelentette, 

ha nem választanak meg minket, egy olyan válság lesz, mint az 1929-es.

Trump azzal is érvelt, hogy Joe Biden vezetése alatt semmit sem javult az ország.

A Trump-adminisztráció alatt ön jobban járt, a családja jobban járt, a szomszédai jobban jártak, és a mi országunk is jobban járt – Amerika erősebb, gazdagabb, biztonságosabb és magabiztosabb volt, mint valaha

– tette hozzá a republikánus politikus. 

Ahogy közeledik a novemberi amerikai elnökválasztás, úgy nő a kapkodás a demokraták háza táján, miután legvalószínűbb jelöltjük, a jelenlegi elnök Joe Biden minden létező közvélemény-kutatás szerint egyre nagyobb hátrányba kerül a legvalószínűbb republikánus jelölttel, Donald Trump volt elnökkel szemben. Mennyit lendíthet a helyzetükön egy korábban elbukott elnökjelölt bevonása?

 

A 81 esztendős Joe Biden tényleg nagyon akarja azt az újabb elnöki ciklust, hiába figyelmeztetnek egyre többen, hogy már most is gyakorlatilag alkalmatlan a feladatra.

 

Az elnök mentális és fizikai állapota a választókat is egyre jobban aggasztja. A demokrata kormányzat politikájával kapcsolatos elégedetlenség mellett ez is hozzájárul ahhoz, hogy Joe Biden a közvélemény-kutatásokban egyre inkább leszakad Donald Trumptól, aki magasan vezet a republikánus jelöltek versenyében.

Ha most tartanák a választást, Donald Trump 47 százalékos eredményével szemben Joe Biden csak 43 százaléknyi szavazatot kapna. A volt elnök az elmúlt hónapokban folyamatosan növeli az előnyét utódjával szemben.

 

A demokraták a jelek szerint vészüzemmódba kapcsoltak, és erősítést hívtak Bidennek – egy olyan korábbi elnökjelöltet, aki épp Trumppal szemben maradt alul. A hírek szerint Hillary Clinton hajdani first lady, majd külügyminiszter, végül sikertelen elnökjelölt nemrég a saját otthonában tartott  adománygyűjtő rendezvényt Biden számára, amelyen csaknem egymillió dollár gyűlt össze.

A demokraták abban reménykednek, hogy Clinton asszony bevetése jó hatással lesz majd Biden esélyeire a női szavazók körében. Csakhogy a szereplése kétélű kard lehet, hiszen népszerűsége enyhén szólva kérdéses, ráadásul Bidennel nincsenek túl jó viszonyban.

Ha demokrata vagy, Donald Trump ellen indulsz, és segítségre van szükséged a női szavazók körében, akkor egyszerűen ki kellene szállnod, mert vége van

− foglalta össze a demokrata kampány helyzetét a Fox News amerikai televíziós hálózat műsorvezetője, Charlie Hurt.

A Wall Street Journal friss felmérése szerint Joe Biden amerikai elnök politikai viharral néz szembe, mivel népszerűségi mutatói minden idők legalacsonyabb szintjére estek.

Egy hipotetikus fej fej melletti küzdelemben Donald Trump volt elnök 47 százalékkal vezet Biden előtt, aki 43 százalékot kapna egy másik forgatókönyv szerint. Ha öt független jelöltet is bevonnak, akkor Trump 37 százalékot, Biden pedig 31 százalékot érne el. 

 

A válaszadók aggodalmukat fejezik ki Biden politikájával kapcsolatban: csak 23 százalékuk gondolja úgy, hogy személyesen előnyös számukra, míg 53 százalékuk negatív érintettnek érzi magát. Ezzel szemben a válaszadók mintegy fele Trump politikájának pozitív hatásait emelte ki a felmérés során.

A közvélemény megítélése Bidenről szintén rekordalacsony, 61 százalékuk kedvezőtlenül ítéli meg őt. Trump olyan kritikus kérdésekben, mint a gazdaság, az infláció és a határbiztonság, valamint a bűnözés és az izraeli–paleszrin konfliktus kezelése terén utcahosszal felülmúlja Bident.

Tony Fabrizio republikánus közvélemény-kutató kiemeli ennek jelentőségét, és kijelentette:

Ha ez a verseny a politikáról és a teljesítményről szól, akkor Donald Trump jelentős előnyben van.

A demokrata Michael Bocian is reagált a versenyfutás jelenlegi állására, és megjegyezte, hogy Biden számára nehézségek merülhetnek fel a hagyományosan demokrata támogatói csoportokban, különösen a fiatal latin-amerikaiak és a fekete amerikaiak körében, akik gazdasági stresszben élnek.

A felmérés eredményei egybeesnek azzal a szélesebb körű tendenciával, amely szerint 2021 augusztusa óta csökken Biden támogatottsága, amit olyan kihívásoknak tulajdonítanak, mint az Egyesült Államok Afganisztánból való kivonulása, a Covid–19-aggodalmak, az infláció és a határkérdések.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nézegessen lézengő Magyar Péter-tüntetőket - videó

origo.hu

Itt van Oroszország feltétele a békéhez!

life.hu

Készül a temetésre a Buckingham-palota: Károly sokkal betegebb, mint hisszük

mandiner.hu

Egyre több a kérdőjel Liverpoolban a megtaposott Szoboszlai körül

ripost.hu

150 éves festmény a bizonyíték az időutazásra - Fotó

vg.hu

Az orosz-ukrán háború 793. napja – az orosz győzelem kulcsa: Csasziv Jar

origo.hu

Katasztrófával fenyegeti a NATO-t Oroszország

astronet.hu

Májusi angyalhoroszkóp 2024.: a Fény angyalai üzennek nekünk

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.

POLITIK

Orosz szóvivő: Nincs meg a feltétele az béketárgyalásoknak

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába