POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.19.
Módosítva: 2024.01.19.

Titokban a németek a békekötést sürgetik Ukrajnában?

Különös értesülések.

A Der Speigel német lap arról írt nemrégben, hogy a német washingtoni nagykövetségen október végén rendeztek egy titkos „orosz vacsorát”. Ezen részt vett az ukrán nagykövet, Olekszij Makejev is, akinek Wolfgang Schmidt, a német kancellária vezetője −  Olaf Scholz német kancellár legközelebbi munkatársa − állítólag „euforikusan méltatta” Samuel Charap amerikai agytröszt azon javaslatát, hogy az ukrajnai háborút egy Moszkvával kikényszerített tárgyalással fejezzék be.

Olekszij Makejev, Ukrajna berlini nagykövete az RRB német közszolgálati műsorszolgáltatónak adott podcastinterjújában tagadta, hogy a német kormány 

kényszerítette volna Kijevet arra, hogy fogadja el az Oroszországgal folytatott béketárgyalásokat, amelyek Ukrajna területeinek végleges elvesztéséhez vezethettek volna

 – tette hozzá Makejev.

A német kancellária egyik tisztviselőjének elmondása szerint Schmidt is visszautasítja a Spiegel-jelentés alaptalan állításait.

Scholz és más nyugati vezetők többször is hangsúlyozták, hogy 

Kijevnek egyedül kell eldöntenie, mikor és milyen feltételekkel köt békemegállapodást Moszkvával.

Jens Plötner, a német kancellár kül- és biztonságpolitikai tanácsadója  a hónap elején Andrij Jermakkal, az ukrán elnöki hivatal vezetőjével közös vitában azt írta,  hogy egy egyszerű tűzszünet ma egyet jelentene Oroszország földfoglalásának és kikövezésének legitimációjával. az út egy újabb befagyott konfliktushoz”.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a közelmúltban kijelentette , hogy addig nem hajlandó megbeszélni a békét Ukrajnával, amíg el nem éri a háborúban kitűzött céljait.

Az orosz elnök  még tavaly évértékelőt tartott, aminek a címe „Az év eredményei” volt, és összesen 4 óra 3 percig tartott. Ezalatt rengeteg témát érintett a vezető, többek között az orosz gazdaság helyzetét, Ukrajnát és Oroszország külpolitikai kapcsolatait, és megemlítette a magyar és a szlovák miniszterelnököt is.

Robert Fico és Orbán Viktor nem oroszbarát politikusok, hanem »nemzetbarátok«, ilyen politikusok már nincsenek, a többi a »nagy testvértől« függ

– fejtette ki Vlagyimir Putyin évértékelőjében, amelyben Oroszország szuverenitásának megerősítését nevezte meg fő feladatának. 

Oroszország léte szuverenitás nélkül lehetetlen

− hangoztatta az államfő. Hangsúlyozta, hogy a pénzügyi és technológiai szuverenitás minden ország jövőjének kulcsa, így az Oroszországi Föderációé is. Kifejtette, hogy 

Ukrajna elvesztette szuverenitásának nagy részét, és a saját kárára hoz döntéseket. 

Ami az Egyesült Államokat és az európai országokat illeti, Moszkva kész kapcsolatokat építeni velük, de Washington birodalmi politikája hátráltatja ezt a folyamatot. Az orosz elnök szerint az amerikai elitnek el kell kezdenie tisztelni a többi országot, és kompromisszumot kell keresnie, nem pedig szankciókat kivetnie, ezzel javíthatna Washington a viszonyon.

Beszélt Emmanuel Macron francia elnökkel való kapcsolatáról is, akiről azt mondta, hogy jó, működő kapcsolatuk volt, ám Macron egy ponton megszakított minden kapcsolatot Oroszországgal, amire Putyin annyit mondott, hogy ha van érdeklődés, ők készen állnak, ha nincs, akkor nélkülözhetőek. Nincs ebben semmi szokatlan.

Oroszországnak nem állt szándékában senkivel sem elrontani a kapcsolatokat

– jegyezte meg Putyin. Szerinte Moszkva évtizedek óta próbál kapcsolatokat építeni Ukrajnával.

Ezt követően „ellenfeleink” puccsot hajtottak végre ebben az országban, és az ezt követő konfliktus nagy tragédia. Ukrajna egész délkeleti része mindig is oroszbarát volt. A kijevi hatóságok azonban „történelmi ostobaságokkal” álltak elő a származásról – fejtette ki Putyin, és hozzátette, a „2014-es ukrajnai puccs” után rájöttek  Moszkvában, hogy nincs esély normális kapcsolatokra Ukrajnával. A nyugati országok kezesként írtak alá megállapodásokat a Janukovics-kormány és a tüntetők között, de rövid idő után megszervezték a törvényes kormány megbuktatását is. Mindez ahhoz a tragédiához vezetett, amit most átélünk. Európa pedig némán áll és figyel – hangsúlyozta Putyin.

Az Európai Unióval való kapcsolatok normalizálása nem csak rajtunk múlik – nem mi rontottuk el, hanem ők próbálnak eltaszítani minket

– mondta Putyin.

Az oroszok és az ukránok egy nép. És ami most történik, az egy hatalmas tragédia, hasonló a polgárháborúhoz, amikor a testvérek különböző oldalakon találták magukat – mondta Putyin. Az elnök emlékeztetett arra, hogy Ukrajna egész délkeleti része mindig is oroszbarát volt. „Odessza többségében orosz város. Ezt mindenki nagyon jól tudja” – tette hozzá.

Akkor lesz béke Ukrajnában, amikor Oroszország elérte céljait a különleges hadműveletben, ezek pedig változatlanok

− jelentette ki az államfő. Putyin szerint a Nyugat mindent, amit ígért, megadott Ukrajnának, az orosz hadsereg pedig csak az ukrán ellentámadás kezdete óta 747 harckocsit és 2300 páncélozott járművet semmisített meg. Azt mondta, hogy nem lesz szükség újabb mozgósításra Oroszországban, mert szerdáig 486 ezren jelentkeztek szerződéses katonának az orosz hadseregbe, és számuk az év végig eléri a félmilliót.

Erősödik az orosz gazdaság

Az orosz gazdaságnak van elég biztonsági mozgástere a tovább lépéshez – mondta. Putyin megjegyezte, hogy a gazdaság várhatóan 3,5 százalékkal nő az év végére. Megállítottuk a visszaesést és komoly lépést tettünk előre – fogalmazott az orosz elnök. Oroszország államadóssága csökken, 46 milliárd dollárról 32 milliárd dollárra – tette hozzá.

Az orosz GDP növekedése az év végére várhatóan eléri a 3,5 százalékot. Az ipari termelés növekszik, különösen a feldolgozóipar – 7,5 százalékkal.
Az állóeszköz-beruházások növekedése 10 százalékos, ami középtávon fenntartható fejlődést garantál. A reálbérek az inflációtól megtisztítva mintegy 8 százalékkal nőnek, a rendelkezésre álló reáljövedelem is növekszik, valahol 5 százalék alatt. A munkanélküliségi ráta 2,9 százalék. Ilyen még soha nem fordult elő Oroszország történetében.

Az elnök megígérte azt is, hogy országa növeli a katonák számára szükséges fegyverek gyártását. 

Köszönetet mondott azoknak is, akik aktívan támogatják az orosz katonákat. Elmondása szerint az adományok összege meghaladta a tízmilliárd rubelt. A gyerekek már hárommillió levelet küldtek a harcosoknak.

A rubel részesedése Oroszország külkereskedelmében szeptembertől 40 százalékra nőtt, a jüané 33 százalékra, a dolláré és az euróé pedig 24 százalékra csökkent

– mondta Putyin, hangsúlyozva, hogy Oroszország nem mond le a dollárról, de a dollárban és euróban történő fizetéseknél problémák merültek fel. Putyin a rubel árfolyamáról is nyilatkozott: „Abból indulok ki, hogy minden visszatér a normális kerékvágásba, ez csak átmeneti”.

Biden azt mondja, hogy ha Putyint nem állítják meg Ukrajnában, akkor az azt jelenti, hogy Oroszország megtámadja a NATO-t?

– tette fel kérdést Pavel Zarubin újságíró Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, a Vesti Telegram csatornáján megjelent interjúban. 

Ez szamárság. Szerintem Biden elnök tisztában van ezzel, ez csak egy szófordulat, hogy igazolja téves politikáját Oroszországgal kapcsolatban – ez azért téves, mert nem hiszem, hogy az Egyesült Államok ma a világ fejlődési perspektíváját tartja szem előtt. Annyira nem érdekli őket, mint amennyire azt hitték.

Nincsenek követelések egymással szemben, nincs ok, hogy elrontsa Oroszország a kapcsolatait Nyugattal. Oroszország a kapcsolatok fejlesztésében érdekelt – hangsúlyozta az orosz elnök.

Voltak vitáink Finnországgal, minden vitát, beleértve a területi vitákat is, a XX. század közepén már régen megoldottuk

– emeli ki Finnországgal kapcsolatban Vlagyimir Putyin, aki szerint a Nyugat, a NATO-országok mesterségesen kreálnak ügyeket, problémákat Oroszországgal szemben. 

Mert nem akarnak ilyen versenytársat, mint Oroszország, ennyi az egész.

Moszkva többször is megjegyezte, hogy a NATO célja a konfrontáció, de további terjeszkedése nem hoz nagyobb biztonságot. Putyin szerint Oroszország harminc éve próbál megállapodni az európai biztonsági elvekről, de válaszul vagy cinikus hazugságokkal, vagy nyomásgyakorlási és zsarolási kísérletekkel szembesült. Miközben a NATO folyamatosan terjeszkedik és közeledik az orosz határokhoz.

Az Egyesült Államoknak és a nyugati országoknak közös nevezőt kell találniuk Oroszországgal

 – mondta az elnök.


 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország válasza a hadüzenetre

origo.hu

Bemutatjuk Magyar Péter legnevetségesebb talpnyalóját, Puzsér Róbertet

borsonline.hu

3 csillagjegy, akiknek május elejéig sosem látott karmikus szerencsében lesz része

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

ripost.hu

„Mink mostanában így” - Vele osztja meg az ágyát Kárpáti Rebeka

vg.hu

Frei Tamás bejelentette: megállapodtak az Aldival

origo.hu

Hihetetlen dolog derült ki Marics Peti randizási szokásairól

travelo.hu

Búcsút int a budapesti állatkert jegesmedvéje, siessetek, ha még látni szeretnétek

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Mit kap az USA-tól az új fegyvercsomagban Ukrajna?

POLITIK

Újabb letartóztatások az amerikai egyetemeken

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.