POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.18.

9 millió illegális migráns jutott be az Egyesült Államokba

És csak jönnek, jönnek...

Kilencmillió migráns három év alatt. 

Átjáróházzá vált az Egyesült Államok déli határa a Biden elnökség alatt. Az illegális bevándorlók gyakorlatilag láthatatlanok a hatóságok számára, milliók élnek névtelenül az országban, ami azért is megmagyarázhatatlan, mert a vízumok és munkavállalási engedélyek kiadásában már távolról sem olyan nagyvonalúak a hivatalok. A migráció ráadásul hatalmas biztonsági kockázatot is jelent. 2001. szeptember 11-e, az ikertornyok lerombolása egyértelművé tette, hogy az Államok az iszlám terrorizmus célpontjává vált, ennek ellenére csak tavaly, hatvanezer olyan afrikai, közel-keleti migráns lépte át a határt, akiknek a hazájában az iszlám terrorizmus is jelen van, a Boko Haramtól az Al kaidán keresztül az Iszlám Államig. Az amerikai migrációs válság hatásairól Náray Balázs  a közmédia szerkesztője készített összefoglalót.

Az illegális bevándorlás kezelésében a középút kudarcot vallott, ma már csak határozott lépések hozhatnak eredményt – jelentette ki a héten Washingtonban a volt brit bevándorlási miniszter, Roberk Jenrick. A brit parlament tagja a Heritage Foundation, befolyásos elemzőközpont migrációról, valamint határőrizetről szóló eseményén szólalt fel, ahol azt is hangoztatta, hogy Nagy-Britannia, az Európai Unió és az Egyesült Államokkal ugyanazzal a jelenséggel szembesül, így hasonlóan erélyes válaszokra van szükség.

A volt kormánytag az Egyesült Államokra utalva jó példának nevezte a Mexikóval szomszédos Texas államot, amely a szövetségi kormánnyal, azaz Washingtonnal dacolva saját kezébe vette déli határának védelmét.

Lora Ries, a Heritage Foundation határbiztonsági és bevándorlási kutatóközpontjának igazgatója is felszólalt a rendezvényen, ami után a Kossuth Rádiónak úgy fogalmazott, hogy az amerikai szövetségei államoknak meg kell tenniük, amit csak tudnak a polgáraik védelmében. A szakember megállapította, hogy a Texas-szal zajló vitában a Biden-kormányzat azzal érvel, hogy az ő hatásköre a határőrizet, csakhogy a szövetségi kormány nem végzi el ezt a feladatát, elutasítja, hogy biztosítsa a határt, az egyes államokat nem hagyhatja magára, de Texas, miután ez történik, azt teszi, amit a szövetségi kormánynak kellene – fejtette ki Lora Ries.

Hozzátette, hogy ráadásul

a texasi intézkedések működnek, hiszen az illegális határátlépés által korábban leginkább érintett határszakaszon, csökkent az illegális bevándorlók száma, ezzel párhuzamosan pedig az embercsempészek sokakat Arizona és Kalifornia államok felé irányítanak Texas felől.

Egy Kalifornia állam déli határáról szóló tudósításban a Fox News riportere bemutatta a San Diegotól 100 kilométerre fekvő hegyvidéki határszakaszt, és azt a határfalon vágott nyílást, amelyen keresztül tömegek, főként kínaiak érkeznek. Hozzátette, hogy a teljes San Diego-i határszektorban tavaly összesen mintegy 430 illegális határátlépővel szemben intézkedtek a hatóságok, míg most, február elején két nap alatt tartóztattak fel ennyi migránst.

Soha nem láttunk még ennyi embert illegális úton érkezni az Egyesült Államokba

– mondta Lora Ries, a rekord számokról, amelyek közül kiemelte, hogy az elmúlt három évben Joe Biden hivatalba lépése óta 10 millió feltartóztatás történt a határon, ráadásul 1,8 millió emberről tudják, hogy feltartóztatás nélkül jutott be az országba. Megjegyezte ugyanakkor, hogy akit feltartóztatnak, regisztrálnak a határon, az is jórészt bejut az országba, mert a hatóságok ezt teszik.

Ez az egyik főszereplő, a határvédelemért is felelős belbiztonsági miniszter Alejandro Mayorkas, aki a héten elismerte, hogy válság van. Ezt korábban, az elmúlt években nem tette meg, de szerinte azért a republikánusok felelősek, akik a törvényhozásban nem hajlandók az adminisztráció pénzügyi kérésének eleget tenni. A miniszter szerint ők, mármint a kormány, sok mindent megtett, de csak a Kongresszus képes megoldást hozni.

A Biden-kormány cselekvésével kapcsolatban a Heritage Foundation szakterületért felelős igazgatója úgy vélte, hogy az adminisztráció a nyitott határok politikájának útján jár, ezért úgy vélte, hogy a kulcskérdés most, hogy kap-e ehhez költségvetési forrásokat, amelyeket viszont a törvényhozás, a Kongresszus bocsáthat csak rendelkezésre az adminisztrációnak.

Lora Ries rámutatott, hogy a nyitott határok politikájának gyakorlati lépéseit illetően a kormányzat erősen támaszkodik civil szervezetekre, NGO-kra, ezek a szervezetek pedig kezdenek kifogyni a pénzből.

Így a miniszter, az elnök, az NGO-k és a törvényhozás egyes tagjai könyörögnek a pénzért – fogalmazott az elemző, aki fontosnak nevezte, hogy a törvényhozás egésze ne támogassa a nyitott határokat és határinfrastruktúrát.

A már említett Kongresszus egyik tagja, az alsóház, a Képviselőház republikánus tagja Byron Donalds Floridából, aki a héten úgy fogalmazott, hogy meghallgatták a felszólítását Alejandro Mayorkas miniszter elszámoltatására, mert ahogy mondta,

ami a déli határon történik az egyben paródia, egyben ember által előállított válsághelyzet, valamint politikai válság, amit a demokraták és Joe Biden szabadítottak rájuk.

A miniszter elszámoltatása legalábbis a republikánus többségű Képviselőházban majdnem példátlan lépéssel elkezdődött, mégpedig a miniszter hivatali elmozdítására irányuló eljárást szavaztak meg Alejandro Mayorkas ellen, a hivatali kötelességének elmulasztása miatt, hiszen ő a felelős a hatályos határőrizeti törvények betartatásáért. Az úgynevezett impeachment eljárás azért majdnem példátlan, mert 1876-ban egyszer már előfordult, hogy a Kongresszus kormánytag eltávolítását kezdeményezte.

Jelentős dologról van szó, Mayorkas miniszter ellen indokolt az eljárás, mert tudatosan és akaratlagosan megsértette, figyelmen kívül hagyta, és elutasította több törvénynek is a végrehajtását, mégpedig a Kongresszus által törvénybe iktatott jogszabály végrehajtását – mondta Lora Ries, és idézve a törvényből hozzátette, hogy az előírja, hogy az illegálisan érkező idegeneket őrizetbe kell venni, kötelezően. Márpedig a miniszter ezt a bevándorlási törvényben szereplő kitételt felülírta.

Az illegális bevándorlás körüli politikai és társadalmi vita minden nap újabb fejezeteket hoz,

miközben a választók számára a migráció egyre fontosabb szemponttá válik politikai véleményalkotásukban – márpedig mint tudható, ez az év elnök- és kongresszusi választási év itt az Egyesült Államokban.

Csak tavaly novemberben - azóta nincs friss adat - közel 250 ezren próbálták meg átlépni az Egyesült Államok déli határát. Az újonnan érkezők többsége menedékjogot kért, és kész akár évekig is várni, hogy elbírálják kérelmüket.

Joe Biden elnöksége alatt már több mint 3,1 millió migránst fogadott be az USA, ami több, mint a Michigan-parti nagyváros, Chicago lakossága.

A The Economist szerint emellett legalább további 1,7 millióan „észrevétlenül” érkeztek vagy nem távoztak az országból vízumuk lejárta után.

A lap megjegyzi, republikánus kormányzók fizettek azért, hogy a migránsok a demokraták által irányított helyekre menjenek, így a déli határ problémái északra tolódtak. Mindez némiképp magyarázza azt is, hogy a választók miért bíznak a republikánusokban elsöprő különbséggel a határbiztonsággal kapcsolatos kérdésekben.

Amikor az amerikai munkaerőpiac szűkössé válik, az sokak számára komoly ösztönzést jelent arra vonatkozóan, hogy szerencsét próbáljon az országban, ezért emelkedtek a mutatók Donald Trump elnöksége alatt is, amíg a Covid-járvány nem fordította meg teljesen a folyamatot. Amikor 2021-ben ismét lehetőség nyílt, a déli határon újból tömegek jelentek meg. A határátlépők több mint fele Mexikón és Közép-Amerika északi részén kívüli országokból érkezik a határhoz. A venezuelaiak teszik ki a csoport legnagyobb részét, de immár

tízezrek repülnek Amerikába Oroszországból (2023 szeptemberéig mintegy 43 ezren), Indiából (42 ezren) és Kínából (24 ezren).

Gyakran komoly problémát jelent visszafordítani az embereket, hiszen például Kína nem fogadja vissza állampolgárait, ha kérelmüket elutasítják.

Illegális bevándorlók jutnak be az Egyesült Államokba a mexikói határkerítésen levő résen át az arizonai Lukeville településnél 2023. december 12-én. December elején az amerikai-mexikói határszakaszon ismét 10 ezerre emelkedett a naponta feltartóztatott migránsok száma. Az amerikai hatóságok októberben és novemberben mintegy 475 ezer embert vettek nyilvántartásba illegális határátlépés miatt, 60 ezer ember pedig úgy lépte át a határt, hogy nyilvántartásba venni sem tudták őket. (Fotó: MTI/EPA/Allison Dinner)

Amikor a demokrata kormány átvette a hatalmat, pontosan az ellenkezőjét kívánta tenni mindannak, amit Trump tett. Éppen ezért állt le egyebek mellett a határfal építése. Nem meglepő, hogy az illegális bevándorlók száma meredek emelkedésnek indult.

A 2022-es félidős választások után azonban Biden szép csendben elkezdte átvenni Trump néhány némely lépését. Igaz, nem túl hatékony módon.

A már meglevő határfalat megerősíttette, azoknak a menedékkérőknek pedig, akik illegálisan próbálnak átjutni a határon, néhány kivételtől eltekintve automatikusan elutasítják a kérelmét. A határon való megjelenésük előtt továbbá a migránsoknak online kell jelezniük, hogy szeretnének bebocsátást nyerni az államokba. Minderről az Economist szerint az amerikaiak szinte semmit nem tudnak, részben azért, mert Biden nem akarja felhívni a figyelmet a a lépéseire, nehogy a saját hívei forduljanak ellene.

Egy 25 republikánus kormányzóból álló koalíció csütörtökön közös nyilatkozatot adott ki, amelyben támogatják Greg Abbott texasi kormányzó azon erőfeszítéseit, hogy saját hatáskörben emeljen ideiglenes határzárat a Lone Star nevű hadművelet keretében. A kormányzó szerint Texasnak „alkotmányos joga van az önvédelemhez”.

Az ügy előzménye, hogy Abbott döntését követően a Biden-kormány a Legfelsőbb Bírósághoz fordult, ahol kimondták, hogy el kell bontani az ideiglenes határzárat, amire válaszul a kormányzó kijelentette,

Texas nem hajtja végre az ítéletet és továbbra is a migránsok feltartóztatására fog törekedni.

Nem meglepő módon egy kivétellel az ország összes republikánus kormányzója jelezte, Abbott mellett áll a harcban.

A nemzeti gárda tagjai a texasi Eagle Passben. (Fotó: EPA/Adam Davis)

Közleményükben a kormányzók azt írták, „szolidárisak vagyunk kormányzó kollégánkkal, Greg Abbott-tal és Texas állammal, akik minden eszközt és stratégiát felhasználnak a határ biztosítására, beleértve a szögesdrót kerítést is”. „Tesszük ezt részben azért, mert a Biden-kormányzat nem hajlandó érvényt szerezni a már meglévő bevándorlási törvényeknek, és törvénytelenül engedélyezi az országunkba illegálisan belépett migránsok tömeges szabadon bocsátását” – tették hozzá.

A republikánus politikusok szerint Biden kiszolgáltatottá tette az amerikaiakat a déli határon átáramló, példátlan mértékű illegális bevándorlásnak, és ahelyett, hogy fenntartotta volna a jogállamiságot és biztosította volna a határt,

megtámadta és beperelte Texast, amiért az fellépett az amerikai polgárok védelmében nemcsak az illegális bevándorlók, hanem az olyan kábítószerek, mint a fentanil, vagy éppen az országba bejutó terroristák ellen.

Az aláírók közül többen is jelezték, készek anyagi és egyéb forrásokat biztosítani az államnak a hősies küzdelemhez. Dél-Dakota kormányzója például azt írta közösségi oldalán, hogy hajlandó Texasba küldeni a nemzeti gárdát, és hogy már korábban is volt példa arra, hogy katonákat küldtek a határvidékhez.

A republikánusok többsége ezzel párhuzamosan, de más fórumon azt is kijelentette, nem hajlandók több pénzt adni egy olyan kormánynak, amelyben nem bízhatnak a bevándorlási törvények betartatása terén, emiatt pedig felelősségre kellene vonni a belbiztonsági minisztert, Alejandro Mayorkast.

A demokraták a republikánus követelések láttán arra a következtetésre jutottak, hogy a tárgyalások kudarcra vannak ítélve, és az egész ügy egy Biden elleni fegyvernek tekinthető. Éppen ezért

megegyezés helyett arra lehet számítani, hogy mindkét oldal az elnökválasztási kampány egyik fontos részévé teszi majd a bevándorlás témáját.

Több amerikai médium is arról tájékoztatott, hogy amennyiben a közvélemény-kutatások az idő előrehaladtával Trump győzelmét valószínűsítik, akkor sokkal többen indulhatnak majd útnak, még mielőtt megnyeri a választást.

A Biden-adminisztráció migrációs intézkedéseit ugyanakkor már nem csupán ellenfelei bírálják, demokrata párttársai is erőteljesebb fellépést követelnek. A nagyszámú érkező miatt már

Chicago, Denver és New York demokrata polgármesterei is központi forrásokat követelnek a migránsok ellátására,

és arra kérik Washingtont: oldják meg a problémát a déli határon, és ne az amerikai városokra hárítsák a terheket.

„Megoldást kell találni a határon, a vezetőinknek pedig elő kell állniuk ezzel. És miközben ezt teszik, nem háríthatják a pénzügyi felelősséget a városokra” – nyilatkozta nemrég New York polgármestere.

origo.hu

Pornózásra akarják rávenni Ivana Knöllt, a világ legszexibb fociszurkolóját - képek

ripost.hu

Három csillagjegy, akinek gyökeresen megváltozik az élete júniusban

borsonline.hu

„Ezzel átléptetek egy határt!” – megfagyott a levegő a forgatáson, durván egymásnak estek a TV2 sztárjai

hirtv.hu

Már nem túlélőket, hanem csak holttesteket keresnek + videó

metropol.hu

„Édesanyja egész nap zokog a házban” – Boldog képet posztolt a baleset előtt a verőcei hajókatasztrófa eltűntje

magyarnemzet.hu

Bejelentették az oroszok, ekkor törhet ki a harmadik világháború

ripost.hu

Tízmilliószoros nap, Nyilas telihold: ez a 3 csillagjegy hatalmas esélyt kap az élettől

astronet.hu

Május 23. tízmilliószoros nap és Nyilas telihold: hatalmas teremtő energiák

ripost.hu

"Nem tudom értelmezni" - váratlanul stílust váltott Tóth Andi

ripost.hu

Szívükhöz kaptak a rossz hírtől, aggódnak a szurkolók Szoboszlai miatt

ripost.hu

Lehetetlen teszt, csupán az emberek 1 százaléka tudja megoldani

ripost.hu

Alig tudja valaki a helyes megoldást erre az általános iskolás matek házira

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A 2022-es magyar választást külföldről befolyásoló hálózat ma is aktív

POLITIK

Területvédelemre készül a NATO, terítéken a sorkatonai szolgálat bevezetése Németországban

POLITIK

Lengyel tábornok: Az ukránokat az mentheti meg, ha megállítjuk a háborút

POLITIK

Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK

A magyar hadsereg a világ legmodernebb eszközeivel rendelkezik

POLITIK

A Bajnai-féle DATADAT megszerezte 6 millió ember adatait

POLITIK

Ezekkel a vadászrepülőkkel csaphat össze a Nyugat az oroszokkal

POLITIK

Dollárbaloldal: Több mint 6 millió ember adatait szerezte meg a DATADAT