POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.03.

Autós demonstráció Amerikában az illegális migráció ellen

Virginiából indul a menet.

Szerezzük vissza a határok feletti ellenőrzést! – ez a jelmondata annak az autós felvonulásnak, amely hétfőn indult el Virginiából az Egyesült Államok déli határa felé. A tervek szerint több gyűlést is tartanak majd a mexikói–amerikai határ menti településeken, hogy felhívják az emberek figyelmét a Biden-kormány elhibázott migrációs politikájának következményeire. A szervezők azt remélik, hogy több százezren csatlakoznak majd a menethez.

Az M1 Híradó által bemutatott felvételeken zászlókat lobogtatva köszöntötték a kamionokból, furgonokból és személyautókból álló konvojt egy a texasi kisvárosban. A sofőrök hétfő óta úton vannak. Virginia államból indultak, és meg sem állnak a mexikói határig.

„A célunk, hogy felhívjuk az emberek figyelmét arra, ami a déli határnál zajlik. A nyitott határok politikája odavezetett, hogy mostanra az embercsempészet, a rabszolgakereskedelem és más, ehhez hasonló elviselhetetlen szörnyűségek jelentek meg az országunkban”

– mondta a megmozdulás fő szervezője

A konvojhoz több leszerelt katonatiszt, rendőr és határőr mellett politikusok is csatlakoztak. Mindannyian azzal vádolják a Biden-kormányt, hogy az elmúlt években olyan döntéseket hozott, amelyek ellentétesek voltak a Trump elnöksége idején bevezetett korlátozásokkal, és migránsok tömegeit bátorították fel arra, hogy bármi áron megpróbáljanak bejutni az Egyesült Államokba.

Tavaly csaknem két és fél millió illegális határátlépőt tartóztattak fel a mexikói határ közelében – többet, mint bármikor korábban.

„Fel kell hívnunk az emberek figyelmét erre az invázióra, mert az országunk nem bír el többet. Rengeteg katonakorú, egyedülálló férfi lépte át a déli határt az elmúlt évben.

Nem értjük, a kormány miért hagyja ezt. Ha ezek az emberek valóban az elnyomás, a háború és a pusztulás elől menekülnének, a családjaikat is magukkal hoznák. De egyedül jönnek, ami azt jelenti, hogy háborúra készülnek ellenünk”

– mondta egy asszony, aki Texasban csatlakozott a tiltakozó menethez.

Az amerikai szenátus a jövő héten várhatóan újra napirendre tűzi a 2024-es költségvetés vitáját, sajtóértesülések szerint ugyanis a republikánusoknak – hónapokig tartó vita árán – sikerült több szigorító intézkedést kicsikarniuk a kormányzattól.

Ha a javaslataikat elfogadják, a hatóságoknak automatikusan el kell majd utasítaniuk minden menedékkérőt, aki úgy érkezik az amerikai határhoz, hogy korábban átkelt egy biztonságosnak minősített országon.

Köteleznék a hatóságokat, hogy azonnal toloncoljanak vissza mindenkit, aki illegálisan próbál belépni az országba.

És arra is lehetőséget biztosítanának, hogy akár teljesen lezárják a határt a bevándorlók előtt.

Rekordszámú migráns próbált meg bejutni az Egyesült Államokba Mexikó felől 2023 decemberében – derül ki a szövetségi Vám és Határvédelem (CBP) szombaton nyilvánosságra hozott hivatalos adataiból.

A szövetségi Vám és Határvédelem (Custom and Border Protection – CBP) adatai szerint a 302 034 emberből mintegy 250 ezret a zöldhatáron tartóztattak fel, a többiek egy internetes alkalmazáson keresztül jelentkeztek az amerikai hatóságoknál, hogy be akar jutni az országba.

Az amerikai eljárásrend szerint az érvényes okmányok nélkül érkezőknek joga van menedékkérelmet benyújtani.

A tömeges érkezések miatt a hatóságoknak nincs kapacitásuk arra, hogy a kérelmeket gyorsan feldolgozzák, ezért a legtöbb embert egy egyedi méltányosságot lehetővé tevő szabály alapján beengedik az országba.

Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter január elején a texasi határszakaszon arról adott tájékoztatást, hogy a dél felől illegálisan az országba érkezők több mint 85 százalékát a hatóságok regisztráció után elengedik az Egyesült Államokon belül.

Az érkezők legnagyobb számban Texas felől lépnek az Egyesült Államokba, a sok helyütt átjárható Rio Grande folyón keresztül kísérlik meg az átkelést a határon.

Texas állam és a washingtoni szövetségi kormányzat között az elmúlt hetekben mélyülő konfliktus alakult ki, miután január 10-én Texas lezárta az egyik legnagyobb nyomásnak kitett határszakaszt Eagle Pass városában a szövetségi határőrök előtt. Texas kormányzójának indoklása szerint a szövetségi határőrizeti hatóság nem védi meg a határt, ezért a texasi Nemzeti Gárda bevonásával kényszerítik ki a határvédelmet.

Greg Abbott, republikánus kormányzó csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy Joe Biden elnök intézkedései példanélküli invázióhoz vezettek a határon, ami ellen kötelességének tartja fellépni.

A Biden-kormányzat felszólította Texas államot, hogy ne akadályozza a szövetségi határőrséget feladatának ellátásában, amelyet arra utasított, hogy távolítsa el a szögesdrót akadályt.

A szövetségi Legfelsőbb Bíróság ezen a héten úgy döntött, a szövetségi határügynököknek joguk van arra, hogy eltávolítsák a texasi hatóságok által létesített határakadályt.

A bevándorláspolitika szigorításáról december óta intenzív egyeztetések zajlanak a kongresszus demokrata és republikánus tagjai között. Csütörtökön a felsőház, a szenátus tagjai bejelentették, hogy megállapodásra jutottak a határőrizet szigorításáról, és bevándorlási reformokról.

Az általuk kidolgozott jogszabály elfogadásához kapcsolódna az Ukrajna további katonai támogatásának fedezetéről szóló jogszabály is. A csütörtökön bejelentett szenátusi törvényjavaslat alapján, amennyiben az illegális határátlépések meghaladnak egy bizonyos napi számot, – heti átlagban napi 5 ezret –, akkor a határőrség számára kötelezővé válik az érkezők visszatoloncolása.

A szenátus tagjainak kétpárti kompromisszumával kapcsolatban, az alsóház, a képviselőház republikánus elnöke Mike Johnson azt jelezte, hogy az valószínűleg nem fogja megkapni a többséget, mert nem tartalmaz igazi bevándorlási reformot.

Joe Biden elnök pénteken közleményben üdvözölte a törvényjavaslatot, amit minden idők legkeményebb határbiztonsági intézkedésének nevezett, valamint közölte, hogy annak végrehajtására kötelezettséget vállal, amennyiben a kongresszus elfogadja.

Florida Nemzeti Gárdájának katonáit küldi Texas államba segítségként az illegális bevándorlással szemebi fellépéshez – jelentette be csütörtökön Ron DeSantis floridai kormányzó.

A republikánus politikus sajtótájékoztatóján elmondta, hogy maximum 1000 katonából álló zászlóaljat ajánlott fel Texasnak, ami az Egyesült Államok szárazföldi határának csaknem 2000 kilométeres szakaszát védi Mexikó felé.

„Meg kell állítani az inváziót a déli határon egyszer és mindenkorra”

– fogalmazott a kormányzó, aki Joe Biden elnöknek azt vetette szemére, hogy habár „rendelkezik a felhatalmazással a határ lezárásához”, de ehhez hiányzik az akarat.

A Nemzeti Gárda szóvivője elmondta, hogy egyelőre 100 katonát küldenek Floridából Texasba.

A republikánus vezetésű Texas állam és a washingtoni szövetségi kormányzat között az elmúlt hetekben tovább éleződött a vita a határőrizet miatt, különösen miután Texas Nemzeti Gárdája a kormányzó Greg Abbott utasítására lezárta az illegális határátlépésnek leginkább kitett határszakaszt, Shelby Parkot Eagle Pass városában, ahol szögesdrótból és konténerekből álló akadályt állítottak fel, és ahova nem engedték be a szövetségi határőröket.

A szövetségi határvédelem embereit Texas vezetése azzal vádolja, hogy a Biden-adminisztráció bevándorláspolitikájának jegyében nem őrzik a határt, hanem beengedik az érkező bevándorlókat, akiket rövid őrizetbe vétel után szabadon bocsátanak.

A szövetségi határvédelem (Custom and Border Protection – CBP) decemberi adatai szerint 302 ezernél több illegális bevándorlóval szemben intézkedtek. Alejandro Mayorkas január elején Texasban tett látogatásán elismerte, hogy az érkezők 85 százaléka az Egyesült Államok területén belül szabadon távozhat.

Válságos a helyzet az amerikai-mexikói határon, a migránsok tömegesen próbálnak az Egyesült Államokba jutni. A kialakult helyzetről egyeztetett ismét január végén mexikói kollégájával az amerikai külügyminiszter. A washingtoni vezetést bíráló republikánusok szigorúbb fellépést sürgetnek az illegális bevándorlókkal szemben.

Washingtonban fogadta mexikói kollégáját az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere, Anthony Blinken. A tárgyalás kiemelt témája ismét az illegális bevándorlás volt. „Hálásak vagyunk, amiért ilyen szoros együttműködés alakult ki partnerünkkel, Mexikóval” – fogalmazott Antony Blinken az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere.
Az elmúlt hónapokban ugyanis

felerősödött az Egyesült Államok déli határaira nehezedő migrációs nyomás.

A legtöbben az Eagle Pass nevű texasi határátkelőnél próbálnak bejutni az országba. Habár a bevándorlók áradata Mexikón keresztül érkezik, nemzetiségüket tekintve egész Közép- és Dél-Amerika képviselteti magát: a Híradó által bemutatott felvételeken olyan, az Egyesült Államokba tartó, főként venezuelai migránsok láthatók, akiket a mexikói határőrség fogott el.

„Mexikónak szándékában áll segíteni ebben a nagy csatában amivel szembenézünk: ez pedig a magas fokú emberi mobilitás. Ez azonban nem csak a mi régiónkban van jelen, hanem szerte a világon megfigyelhető” – mondta Alicia Bárcena mexikói külügyminiszter

Az Egyesült Államokba több tízezer illegális bevándorló jutott be az elmúlt hónapokban.

A legzsúfoltabb határátkelőnél szögesdrótot telepített a Nemzeti Gárda.

Az amerikai határőrség ugyanis képtelen megfékezni a hatalmas tömegben érkező migránsokat,

ezért az amerikai jobboldal, a republikánusok határozott fellépést követelnek.

„Teljesen világos, hogy Amerika elérte a tűréshatárt, ami az illegális bevándorlást illeti. Ma első kézből tekinthetjük meg a pusztítást és a káoszt a határunkon, a katasztrófát, amit ez a helyzet jelent a közösségeink számára” – mondta Mike Johnson, az amerikai kongresszus republikánus elnöke január elején.

A Fehér Ház és a Szenátus jelenleg olyan megoldást vizsgál, amely egy

új hatóság felállításával kezelné a válságot:

a tervek szerint az új testületnek joga lenne kitoloncolni az illegális bevándorlókat, amennyiben a határt átlépők száma átlép egy bizonyos keretet. Szakértők szerint ez a megoldás azonban teljes mértékben attól függene, hogy Mexikó hajlandó-e befogadni a kitoloncolt, nem-mexikói állampolgárságú migránsokat.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megint nagyot bukott a Manchester United, megvan az első kieső

origo.hu

Macron az atomfegyverekről beszélt, itt az újabb őrült terv

borsonline.hu

Nagy szerelmi teszt: Melyik Szenes Iván sláger szól a Te szerelmedről?

magyarnemzet.hu

Milák Kristóf csúcsa megdőlt, erre senki sem számított

metropol.hu

Nagyon gömbölyödik: Kulcsár Edinának már hatalmas a pocakja

vg.hu

Indul a koncertszezon: a Budapest Park üzent a veszprémi Gyárkertnek

origo.hu

Hihetetlen felvétel, UFO-t rögzített egy kamera az Egyesült Államokban

travelo.hu

Videó: Ezek a legszebb, kevésbé ismert horvát vízesések, amiket látnod kell!

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Mit kap az USA-tól az új fegyvercsomagban Ukrajna?

POLITIK

Újabb letartóztatások az amerikai egyetemeken

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.