POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.08.

Az 50 milliárd nem elég, újabb ukrán segélycsomag kell

Újabb, 200 milliárdos „forrás” megszerzése mellett érvelnek.

Alig ér valamit– így ír a Politico a Kijevnek szánt újabb, 50 milliárd eurós segélycsomagról. Ukrajna finanszírozási hiánya csak az idén több mint 37 milliárd euró – érvel a brüsszeli lap. Az orgánum most egy újabb, 200 milliárdos „forrás” kockázatos megszerzése és Ukrajnának küldése mellett agitál.

Alig száradt meg a tinta azon az uniós megállapodáson, amelynek értelmében 50 milliárd eurót küld az EU Ukrajnának, a Politico című brüsszeli lap már arról ír: „fabatkát sem ér” ez az összeg - idézi a hirado.hu.

A Nemzetközi Valutaalap szerint Ukrajna finanszírozási hiánya csak az idén

több mint 40 milliárd dollár (mintegy 37 milliárd euró).

A kongresszus beintett

Mivel az ország pénzügyi szükségletei napról napra nőnek, miközben az Oroszországgal vívott kibékíthetetlen háború harmadik éve húzódik, a Nyugat – és különösen Európa – szembesülhet azzal a kellemetlen igazsággal, hogy sokkal többet kell majd fizetnie.

Az EU azzal számolt, hogy az Egyesült Államok jelentős mértékben hozzájárul Ukrajna életben tartásához. Ám Joe Biden amerikai elnök képtelen volt keresztülvinni a kongresszuson, hogy a törvényhozók egy újabb,

60 milliárd dolláros katonai segélycsomagot hajítsanak „a feneketlen zsákba”,

támogatva a minden pénzt nyomtalanul elnyelő Ukrajnát.

Ez csak fokozza az uniós körökben meglévő félelmeket, hogy Európának kell majd viselnie Kijev költségeinek nagy részét – írta a balliberális lap, és elítélő hangnemben említi az amerikai honatyák ódzkodását.

Ha ló nincs, jó a szamár is?

Bár a vezetők megkönnyebbülése érezhető volt a brüsszeli csúcstalálkozó után, ez nem több mint egy lépés a helyes irányba – mondta Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter a Politicónak.

Az EU 50 milliárd eurója aligha jelent valamit ahhoz az 1,074 billió euróhoz képest, amellyel az unió 27 tagállama rendelkezik egy hétéves költségvetési időszak alatt – célozgat a Politico az újabb pénzügyi támogatásra. A lap szerint lehet itt a gazdák támogatására vagy útépítésre is tartalék pénzt találni. (A baloldali sajtó rendszeresen támadja a gazdák támogatására szánt pénzeket – a szerk.)

Még, még… ennyi nem elég!

„Mindenki tisztában van azzal, hogy 50 milliárd euró nem elég” – idézi a lap Johan Van Overtveldt belga konzervatív képviselőt, az Európai Parlament költségvetési bizottságának elnökét.

A Világbank becslései szerint

Ukrajnának hosszú távon 411 milliárd dollárra van szüksége

az újjáépítéshez – teszi hozzá a Politico.

Ukrajnának a jövőben önfenntartóbbá kell válnia, mivel nem finanszírozhatja továbbra is költségvetésének felét külső finanszírozásból – mondta Matteo Patrone, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, az állami hitelező egyik vezető tisztviselője.

A „mesterterv”

A pénz előteremtésének egyik terve, amelyet az Egyesült Államok és más országok is vizsgálnak – avatja be olvasóit a brüsszeli baloldali lap –, annak

a több mint 200 milliárd euró értékű orosz vagyonnak az elkobzása,

amelyet Oroszország inváziója óta, főként az EU-ban, zároltak.

A blokk három legnagyobb országa – Németország, Franciaország és Olaszország – máris ellenzi a tervet a jogi és pénzügyi következmények miatt, beleértve az euróövezeti befektetők elijesztését (hiszen rögtön az jutna eszükbe: ők is így járhatnak – a szerk.), valamint attól is tart, hogy

Moszkva kibertámadásokkal vágna vissza.

Lapunk korábban beszámolt: Oroszország azt is kilátásba helyezte, hogy ez esetben elkobozza az általa barátságtalannak minősített uniós tagállamok vagyonát.

Az eljárásban részt vevő tisztviselők szerint az iparosodott nemzetek G7 csoportja inkább egy enyhébb javaslatot fontolgat, amely szerint ezeket az eszközöket olyan bankkölcsönök fedezeteként használnák fel, amelyekből később Ukrajna újjáépítése is finanszírozható lenne.

Mint ismert a németországi székhelyű Kieli Világgazdasági Intézet (IfW Kiel) összesítése szerint Ukrajna eddig 240 milliárd euró (91 ezer milliárd forint) értékű támogatásban részesült partnereitől.

Az észak-atlanti katonai szövetség „létfontosságúnak” tartja, hogy az Egyesült Államok Kongresszusa továbbra is támogassa Ukrajnát – jelentette ki a NATO-főtitkár Brüsszelben szerdán, a szövetség politikai döntéshozó testülete, az Észak-atlanti Tanács ülését követően.

Jens Stoltenberg az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadójával, Jake Sullivannal közösen tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: Ukrajna támogatása „nem jótékonykodás, hanem a saját biztonságunkról szól”.

„Egy orosz győzelem meggyengítene minket, és nemcsak Moszkvát, hanem Kínát, Iránt és Észak-Koreát is bátorítaná. Ez úgy Európa, mint Amerika biztonságára is hatással lenne”

– figyelmeztetett a NATO-főtitkár.

Kiemelte: Ukrajna folytatódó katonai támogatása segíti Kijevet, hogy megsemmisítse Oroszország harci képességét, valamint „hozzájárul a szabadság kivívásához”. A szövetségesek támogatása napról napra változást hoz a harctereken – emelte ki.

Hozzátette: számít arra, hogy minden szövetséges tartja magát korábbi kötelezettségvállalásához Ukrajna támogatására, és hozzájárul országa – és ezzel a szövetség – katonai elrettentő és védelmi képességének fokozásához.

Nem szabad, hogy Moszkvának kétsége legyen afelől, hogy a szövetség képes megvédeni minden tagországát

– húzta alá.

Hangsúlyozta: a világ veszélyesebb hellyé vált, de a NATO jelenleg nem lát közvetlen veszélyt jelentő fenyegetést egyetlen szövetséges állammal szemben sem. A szövetség ennek ellenére fontosnak tartja, hogy még szorosabban együttműködjön olyan hasonló gondolkodású partnerekkel, mint Ausztrália, Új-Zéland, Dél-Korea vagy Japán – mondta.

A NATO-főtitkár egy kérdésre válaszolva reményét fejezte ki, hogy a magyar parlament hamarosan ratifikálja Svédországnak a katonai szövetséghez való csatlakozását. Svédország NATO-tagsága az egész szövetséget nagyobbá és erősebbé teszi – tette hozzá.

Jake Sullivan a sajtótájékoztatón kijelentette,

az Egyesült Államok „továbbra is tud és fog” katonai segítséget nyújtani Ukrajnának.

Nincs alternatívája az Egyesült Államok olyan szintű kötelezettségvállalásnak, amely lehetővé teszi Ukrajnának, hogy rendelkezzen a számára szükséges tüzérségi fegyverekkel, légvédelmi rendszerekkel és egyéb képességekkel – húzta alá.

„Nincs B terv, a Fehér Ház arra összpontosít, hogy Ukrajna az Egyesült Államok kongresszusának jóváhagyásán keresztül megkapja a segélycsomagot” – fogalmazott Sullivan, majd hozzátette: az amerikai támogatás nem csak a honvédő háborút, hanem a NATO-tagságon dolgozó ország elrettentő képességének hosszú távú megteremtését is segíti.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország feltétele a békéhez!

origo.hu

Amerikai OnlyFans-sztárpárról készít filmet a magyar rendező

mindmegette.hu

Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

hirtv.hu

Jobbikos múltú háttéremberek segítik Magyar Pétert a szervezésben

ripost.hu

Fontos figyelmeztetés: így soha ne töltsd a telefonodat

hirtv.hu

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

origo.hu

Cserpes Laura bikiniben búcsúzott az Ázsia Expressztől

astronet.hu

Májusi angyalhoroszkóp 2024.: a Fény angyalai üzennek nekünk

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Orosz szóvivő: Nincs meg a feltétele az béketárgyalásoknak

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába

POLITIK

Erdogan bírálta az amerikai egyetemi tüntetőkkel történteket

POLITIK

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Ezért erősítjük a honvédséget