Donald Tusk: a NATO katonái már Ukrajnában vannak

KÜLFÖLD
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.13.

Franciaország békekötést javasol Izraelben

Libanoni-izraeli békekötést.

Franciaország írásbeli javaslatot juttatott el Bejrútnak, amelynek célja, hogy véget vessen az ellenségeskedésnek Izraellel. A Reuters hírügynökség által ismertetett dokumentum felszólítja a harcosokat, köztük a Hezbollah elitegységét, hogy 10 kilométerre vonuljanak vissza a határtól

A terv célja, hogy véget vessen az Irán által támogatott Hezbollah és Izrael közötti harcoknak a határon. Az ellenségeskedések a gázai háborúval párhuzamosan zajlanak, és erősítik az eszkaláció miatti aggodalmakat.

A dokumentumot, amely az első írásos javaslat, amely a hetek óta tartó nyugati közvetítés során Bejrútba érkezett, Stéphane Séjourné francia külügyminiszter a múlt héten adta át Nadzsib Mikáti libanoni miniszterelnöknek – közölte négy magas rangú libanoni és három francia tisztviselő.

A dokumentum célként tűzi ki, hogy megakadályozza a konfliktust, „amely a kontrollvesztés veszélyével fenyeget”, és „a megfelelő feltételek fennállása esetén” tűzszünetet teremt, és végül tárgyalásokhoz vezethet Libanon és Izrael közötti vitatott szárazföldi határ kijelöléséről.

„Javaslatokat tettünk. Kapcsolatban állunk az amerikaiakkal, és fontos, hogy minden kezdeményezést összehangoljunk és békét teremtsünk”

– mondta Séjourné egy hétfői sajtótájékoztatón.

Franciaországot történelmi szálak fűzik Libanonhoz. Az országnak 20 000 állampolgára tartózkodik Libanonban, és mintegy 800 katonája az ENSZ békefenntartó erőinek részeként. A háromlépcsős terv tíznapos deeszkalációs folyamatot irányoz elő, amely a határ menti tárgyalásokkal zárul.

Egy francia diplomáciai forrás szerint a javaslatot Izrael és Libanon kormánya, valamint a libanoni síita Hezbollah vezetői is megkapták. A javaslat értelmében a libanoni fegyveres csoportok felszámolnának minden, a határhoz közeli létesítményt és beszüntetnék a katonai műveleteiket is.

Bármilyen ilyen visszavonulás esetén a Hezbollah harcosai még mindig sokkal közelebb maradnának a határhoz, mint a libanoni Litáni folyóhoz való visszavonuláskor (30 km), amelyet az Izrael elleni háborút 2006-ban lezáró ENSZ-határozat ír elő.

A határtól kisebb mértékben való eltávolodás segítene biztosítani, hogy a kilőtt lövedékek ne érjék el azokat az észak-izraeli falvakat, amelyeket páncéltörő rakéták céloznak.

Ez a kompromisszum a Hezbollah számára elfogadhatóbbnak tűnt, mint a visszavonulás a Litáni folyóhoz – közölte a javaslatot jól ismerő nyugati forrás.

A legutóbbi harcok során több nem kormányzati csoport, köztük palesztin csoportok is támadásokat indítottak Izrael ellen Dél-Libanonból.

Hasszán Fadlallah libanoni síta parlamenti képviselő, a Hezbollah vezető politikusának elmondása szerint a szervezet Izrael gázai agressziójának befejezéséig nem fog megvitatni „semmilyen, a déli helyzethez kapcsolódó kérdést”.

„Az ellenség nincs abban a helyzetben, hogy feltételeket szabjon”

– tette hozzá Fadlallah, aki nem kívánta kommentálni a javaslat részleteit vagy azt, hogy a Hezbollah megkapta-e azt.

Az egyik libanoni tisztviselő szerint a dokumentum a nyugati küldöttekkel való kapcsolattartás során megvitatott ötleteket foglalja össze, amelyeket továbbítottak a Hezbollahnak. Francia illetékesek közölték Bejrúttal, hogy a dokumentum nem végleges, miután Libanon kifogásokat emelt annak egyes részeivel szemben – tette hozzá a tisztviselő. Egy izraeli illetékes elmondta, hogy a kormány megvitatja a hozzájuk érkezett javaslatot.

A Fehér Ház üdvözölte hétfőn két izraeli túsz kiszabadítását a Gázai övezetben, aki izraeli katonai művelet során nyerte vissza szabadságát Rafah városban, ugyanakkor nem támogat offenzívát, amíg a civilek biztonsága nem garantált.

John Kirby, az amerikai elnök hivatalának nemzetbiztonsági szóvivője hétfői sajtóértekezletén kijelentette: az amerikai kormányzat továbbra is dolgozik azon, hogy a többi, még a Hamász fogságában lévő túsz kiszabaduljon, és megismételte a Fehér Ház korábbi közlését, miszerint zajlanak az egyeztetések.

Az illetékes kijelentette, nem tudja megerősíteni a számokat, miszerint a túszok érdekében végrehajtott művelet során három további izraeli fogoly életét veszítette és mintegy 100 palesztin is meghal. Azt mondta, hogy az izraeli műveletek során a civil áldozatok „megfelelő száma, a nulla”.

Kérdésre válaszolva John Kirby elismerte, hogy az amerikai kormánynak nincsenek pontos információi az október 7-én elhurcolt túszok sorsáról, tartózkodási helyéről, állapotáról, és azt is elképzelhetőnek nevezte, hogy többen már nincsenek életben, köztük amerikai állampolgárok.

A Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs koordinátora azt is kifejtette, hogy Rafah városában vannak legitim célpontok, miután a Hamász emberei az izraeli hadműveletek elől szintén a palesztin terület déli része felé húzódtak.

A fehér házi illetékes arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államok dönthet-e úgy, hogy az izraeli műveletek módjától, és a palesztin áldozatok számától teszi függővé Izrael további támogatását, azt válaszolta: Izraelnek joga van megvédenie magát, és ebben az Egyesült Államok támogatja.

A külügyminisztérium szóvivője hétfői sajtóértekezletén azt mondta, az eddig végrehajtott izraeli katonai csapások Rafah városban még nem jelzik egy átfogó izraeli művelet kezdetét, amit az Egyesült Államok csak feltételekkel támogat. Matthew Miller megerősítette, hogy az Egyesült Államok ellenzi az offenzívát a Gázai övezet déli részén, amíg nincs világos terv az ott tartózkodó civilek védelmére.

A külügyi szóvivő egyben sürgős vizsgálatot követelt Izraeltől egy 5 éves palesztin gyerek halála miatt, akinek a holttestét a hétvégén Gáza városában egy autóban találták meg. Hozzátette, hogy a vizsgálat eredményéről belátható időn belül tájékoztatást vár az amerikai kormányzat a felelősök elszámoltatására vonatkozó megállapításokkal.

Az amerikai médiának nyilatkozó további illetékesek ugyanakkor azt mondták hétfőn, hogy az adminisztrációt aggodalommal tölti el a Rafah-ban végrehajtott izraeli katonai művelet során meghalt palesztinok száma.

Az izraeli-palesztin konfliktusban visszafordíthatatlan előrelépésnek kell történnie a kétállami megoldás megvalósítása felé ahhoz, hogy a térség országai elkötelezzék magukat a Gázai övezet újjáépítése mellett – jelentette ki Lana Nuszeibeh, az Egyesült Arab Emírségek ENSZ-nagykövete hétfőn a 11. dubaji kormányközi világtalálkozón (World Governments Summit).

Nuszeibeh szerint „nagyon erős” az arab országok közötti konszenzus arról, hogy ha majd véget ér az Izrael és a palesztin Hamász szervezet közötti véres háború, el kell indulni a kétállami megoldás megvalósításának útján ahhoz, hogy az arab országok hozzájáruljanak az újjáépítéshez.

„Az képtelenség, hogy mi folyamatosan adjuk a pénzt, aztán egyszer csak azt látjuk, hogy ami felépült, azt lerombolják” – mondta az ENSZ-nagykövet a konferencián, amelyet már 11 éve minden évben megrendeznek az emírségekben, és amelynek témája a jövőtervezés és a technológiai innováció.

És az még nem is elég a térség országainak részvételéhez, hogy visszafordíthatatlan legyen az előrelépés, hanem ki kell dolgozni nemzetközi garanciákat, ki kell jelölni teljesítési fázisokat, és mindezt a folyamatot támogatnia kell az Egyesült Államoknak és más kulcsfontosságú szereplőknek” – tette hozzá.

Az Arab-öböl menti államok a korábbi izraeli-palesztin fegyveres konfliktusok után mindig segítettek a gázai újjáépítésben. Azonban a négy hónapja tartó, mostani gázai háború már példátlan mértékű pusztítást okozott az övezetben, nemzetközi adatok szerint lakosságának már 85 százaléka kénytelen volt elhagyni otthonát.

origo.hu

Azahriah miatt nem lehet európai kupadöntő Budapesten?

origo.hu

Agresszív baloldali fiatalok tomboltak és vertek rendőröket

borsonline.hu

Ezt látnod kell: A Házasság első látásra Encije vadiúj külsőt villantott – fotó

hirtv.hu

Megszólalt Bayer Zsolt a következő Békemenetről + videó

ripost.hu

Férjhez ment Kunovics Katina, Győzike komoly bonyodalmakat okozott az esküvőjén

hirtv.hu

Nógrádi György figyelmeztetése a háborús pszichózis kapcsán + videó

origo.hu

Drámai hír érkezett Ukrajnából, Zelenszkij nem várt lépést tett

astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. május 11-12.: Most kell lassítani

ripost.hu

Mutatjuk Magyar Péter igazi arcát

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

Egy pillanat volt: eltaposta a 2 éves tündéri lányt egy ló

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Nyugati katonák Ukrajnában? Megszólalt a NATO-főtitkár és az orosz kémfőnök

POLITIK

Letartóztatták a budapesti Antifa-támadás újabb német gyanúsítottját

POLITIK

Ukrajnában petíciót tettek közzé nyugati csapatok behívására

POLITIK

Ukrán tábornok: a csatatéren nem lehet lezárni a háborút

POLITIK

Újabb olasz intézkedések az illegális migráció ellen

POLITIK

Az oroszok áttörésre készülnek Ukrajnában?

POLITIK

Sokak szemét csípi, hogy hozzánk jön a kínai autógyár

POLITIK

Zelenszkij leváltotta saját testőrparancsnokát