POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.11.

Lemond-e az Európai Unió mezőgazdasági biztosa?

Egyre többen követelik ezt.

Egyre több európai gazdálkodónak elege van Brüsszel mostani és tervezett intézkedéseiből. Eközben az EU lengyel agrárbiztosa lehet az első fej, amely Brüsszelben lehullik a kialakult polgárháborús helyzet miatt.

 

Nem csitulnak a kedélyek Európa-szerte, a dühös gazdák nem hagyják magukat ellehetetleníteni és folyamatosan nyomás alatt tartják az Európai Uniót, amely a környezetvédelmi intézkedésekre hivatkozva szépen lassan megfojtja az agrárszektor szereplőit. Hollandiában például már a halászok is csatlakoztak a mezőgazdasági dolgozókhoz.

 

Máshol pedig valóságos háborús helyzetek alakultak ki, például felgyújtott trágyadombokkal blokkolják az autópályákat. A gazdáknak azzal is problémájuk van, hogy a harmadik országbeli termelőkkel szemben tisztességtelen versenyben maradnak alul, a jövőben pedig ez csak tovább fokozódna.

A lengyel gazdák dühösek az Ukrajnából érkező olcsó élelmiszerimport miatt, ezekre a termékekre ugyanis nem vonatkoznak olyan szigorú uniós előírások, mint az EU-ban lévő termelőkre, így jóval olcsóbban is eláraszthatják a piacot az ukránok, amellyel már nem tudják felvenni a versenyt a gazdák. A lengyelek emellett a Donald Tusk vezette baloldali-liberális kormány passzivitása miatt is folyamatosan tüntetnek.

Eközben Janusz Wojciechowski, az EU mezőgazdasági biztosa minden oldalról tűz alá került. A Jog és Igazságosság (PiS), nemrég ellenzékbe került lengyel jobboldali párt politikusát egyrészt élesen bírálja a lengyel miniszterelnök-helyettes, Wladysław Kosiniak-Kamysz. 

Van egy ember Európában, aki egyesítette az összes európai és lengyel gazdát az általa javasolt reform ellen. Ez Janusz Wojciechowski. Le kell mondania

– szögezte le Donald Tusk helyettese a Reuters hírügynökség szerint. 

Wojciechowskit még a PiS párt vezetője, Jarosław Kaczynski is élesen bírálta és közölte, hogy fel fogja hívni a biztost, hogy megkérje, mondjon le. Wojciechowski a Polsat News magántelevíziónak azt mondta, hogy nem vette fel a telefont, hozzátéve, hogy néhány napon belül, valószínűleg a napokban nyilatkozik a jövőjéről. 

Wojciechowski egyébként megvédte eddigi tevékenységét, mondván, hogy ő az egyetlen biztos, aki ellenezte az Ukrajnából származó importot.

A lengyel gazdák hetek óta blokkolják az ukrán határátkelőket, hogy megakadályozzák a silány minőségű és tiltott szereket tartalmazó agrártermékek beáramlását.

Több másik uniós tagországot követően Bulgáriát is elérték a gazdatüntetések, a termelők hétfőn a szófiai szaktárca épülete előtt Kiril Vatev mezőgazdasági miniszter lemondását követelték, aki szerintük képtelen volt megvédeni a gazdákat az agrárszektort sújtó, egyre nagyobb kihívásoktól.

Nem sikerült neki megvédenie az érdekeinket az ukrán termékek beáramlásától

− jelentette ki Venciszlav Varbanov volt mezőgazdasági miniszter a helyi bTV televíziónak nyilatkozva a bolgár fővárosban.

Varbanov jelenleg a bolgár mezőgazdasági termelők szövetségét vezeti. Felbőszült gazdák a bolgár televízió képsorai szerint szalmát égettek a mezőgazdasági minisztérium épülete előtt, és a lángokat aztán tejjel oltották el. A termelők egy fontos fővárosi útvonalat is eltorlaszoltak egy ideig.

A tüntetők nem vettek részt Nyikolaj Denkov miniszterelnök más gazdaszervezetek képviselőivel tartott vasárnap esti megbeszélésén. Utóbbi gazdaszervezetek a tagságukkal tartott konzultációt követően akarnak arról dönteni, hogy elfogadják-e a kormány által felajánlott részleges kárpótlást, vagy beváltják korábbi fenyegetésüket, és országos megmozdulást szerveznek keddre.

A bolgár gazdák tisztességtelen versenyre hivatkozva egyéb ukrán termékek mellett a búza, kukorica és repce importjára vonatkozó tilalmat sürgetik, és kárpótlást akarnak az ukrajnai háborúval összefüggő veszteségeikért.

Az utóbbi időben Európa-szerte gazdatüntetések voltak az alacsony eladási árak, a növekvő költségek, a túlszabályozás az és olcsó agrárimportok ellen.

Kormányaik tétlensége és tudatlansága miatt az európai gazdák elvesztették a türelmüket. Az újabb és újabb bürokratikus szabályok és értelmetlen előírások miatt az európai gazdaságokban alig lehet gazdaságosan termelni, írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. 

A fővárosok felé guruló traktorkonvojok tavaly óta jellemzik Európát Lengyelországtól Franciaországig. Hollandiában kezdődött, mert az ősszel leszavazott kormány az Európai Unió zöldmegállapodásának vakon megfelelve be akarta záratni a gazdaságok egyharmadát, ráadásul közel háromszázezer tehén levágásával akarta csökkenteni a metánkibocsátást.

Az eurokraták klímacéljainak eléréséhez Írországnak is csökkentenie kellene szarvasmarha-állományát a jelenlegi 6,5 millióról 2030-ra körülbelül egymillióra. Aztán ott van még az EU Farmtól a villáig stratégiája, amely szerint a mezőgazdasági területek tíz százalékát pihentetni kell, és ötven százalékkal csökkenteni kell a vegyszeres növényvédő szerek használatát.

Brüsszel egy másik hobbival is nyomást gyakorol az európai gazdákra: Ukrajna korlátlan támogatásával. Az uniós szankciók miatt nemcsak a gázolaj és az áram ára robbant fel, hanem a műtrágyáé is. Számos vegyipari vállalat a robbanásszerűen emelkedő gázárak és a szén-dioxid-adó miatt csökkentette a műtrágyagyártását. Ráadásul Oroszországot, az EU-ba irányuló nitrogénműtrágya második legnagyobb exportőrét Brüsszel szankciókkal sújtotta

– hívja fel a figyelmet az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). Brüsszel emellett értelmetlen adminisztratív munkával és túlszabályozással terheli a gazdákat, akik alig tudnak lépést tartani az EU-n kívüli versenytársakkal, akiknek alacsonyabbak a termelési és termékáraik, valamint lazább környezetvédelmi előírásoknak kell megfelelniük. Ez Ukrajnára is vonatkozik.

Az Ukrajnának nyújtott támogatás részeként az országnak engedélyezték, hogy mezőgazdasági termékeket exportáljon harmadik országokba szárazföldi úton. Csakhogy megmagyarázhatatlan módon ezek az árucikkek tömegesen terjedtek el az európai piacon, annak ellenére, hogy azok semmiképpen sem felelnek meg az EU szigorú termelési szabályainak, és olyan növényvédőszer-maradványokat tartalmaznak, amelyek vagy jóval meghaladják az EU-ban érvényes határértékeket, vagy olyan vegyi anyagokból származnak, amelyeket az EU-ban már betiltottak.

Az FPÖ szerint az évi bruttó 31 407 eurós átlagjövedelemmel sok gazda alig tud gazdaságilag megélni. A zöldmegállapodásban kiszámított 45 757 eurós átlagos mezőgazdasági jövedelmet is fel kell osztani az alkalmazottak között, ami átlagosan két-három embert jelent egy gazdaságban – és akkor még a társadalombiztosítást is levonják.

Ami megmarad, az túl kevés a megélhetéshez, de túl sok a halálhoz. Ezért a szövetségi kormány ne lepődjön meg, ha hamarosan Ausztriában is Bécs felé gurulnak a traktorok. Ne feledjük, a tányérokra a gazdák teremtik meg az ételt

– vélekedik az Osztrák Szabadságpárt.

Az utóbbi napokban néhány száz ember már rendszeresen felvonult Bécsben – egyelőre gyalogosan. „Tartsátok meg a bürokratikus baromságaitokat, minket hagyjatok dolgozni!” – üzenik az osztrák kormánynak és Brüsszelnek a gazdák.



 

origo.hu

Döntött a jövőjéről a Ferencváros magyar válogatott kapusa

ripost.hu

Szoboszlai először veszített csapatkapitányként, kikaptunk Írországban

borsonline.hu

Tápai Szabina és Kucsera Gábor bejelentette, hogy vége van

vg.hu

Ezért rögzítik az üdítőitalos palackhoz a kupakokat

ripost.hu

A Merkúr az Ikrekbe hazatér: 3 csillagjegy fantasztikus hírt kap

hirtv.hu

Ennek nem fog örülni Kern András

ripost.hu

Három csillagjegy, akinek gyökeresen megváltozik az élete júniusban

mindmegette.hu

Mérgező vegyületet találtak a Tesco népszerű termékében, kivonták a forgalomból

ripost.hu

Magasra tettük a lécet: ha ezt a kvízt meg tudod oldani hibátlanul, magasabb az IQ-d, mint 140

ripost.hu

Túlment egy határon: szégyellheti magát a Házasság első látásra szereplője

ripost.hu

Évtizedekkel később derült ki a titok: ezt mondta II. Erzsébet Dianának az esküvője előtt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Minden eddiginél veszélyesebb lépésről döntött Biden, Oroszország válaszolni fog

POLITIK

Eldőlhet a világháborús dominó. Amerikai és német fegyverekkel is támadhatják az ukránok az oroszokat

POLITIK

Ukrajnai háború. A NATO-főtitkár emeli a tétet, még több pénzt kér a tagállamoktól

POLITIK

Rövidesen indul a Békemenet

POLITIK

Így rajzolták meg a trianoni Magyarország maradék területét

POLITIK

Orbán Viktor: Nem leszünk feláldozható vazallusok a nagyhatalmak sakktábláján

POLITIK

Honnan volt sok százmilliója Magyar Péternek?

POLITIK

A piramisjáték főszereplője Magyar Péter belső munkatársa: mindenhová követi a Főnököt