POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.10.

Minek örül Korányi Dávid?

... hogy nem kell nyilvánosságra hozni a pénzforrásokat.

Korányi Dávid annak örült az egyik nyilvánosságot látott felvételen, hogy nem kell nyilvánosságra hozni az adományozók nevét. Szerinte ez azért is jó, mert így nem lehet őket kritizálni azzal, hogy üzleti érdekeket mozdítanának elő. Közismert: a felvételek alapján a milliárdos spekuláns Sorosék fizették a baloldal kampányát 2022-ben, a pénz komoly része pedig Bajnaiéknál landolt.

„Mi is 501-(C)(4) vagyunk, ami azt jelenti, hogy valójában nem kell megneveznünk. Ez esetben az adományozók nevét nem kell nyilvánosságra hozni. (…) Befektetőként érezze magát biztonságban, hogy a befektetések védettek lesznek, de én valahogy újra jelentőségteljesen és okosan elválasztanám a kettőt, hogy ne legyenek olyan szorosan összefonva. Hogy senki ne kritizálhasson minket azért, hogy üzleti érdekeket mozdítunk elő a demokratikus elvek és értékek leple alatt. Szóval biztos vagyok benne, hogy érti, hogy mire szeretnék kilyukadni.”

Az ominózus rész 02:46-tól látható.

Korányi Dávid egy múlt héten, a Mandiner által bemutatott, az X-en kiszivárgott felvételen fogalmazott így. 

A Soros-féle befolyásolás lényegi kérdése régóta az, hogy a milliárdos spekuláns nem puszta szívjóságból, hanem befektetésként és spekulációs eszközként támogat különböző balliberális törekvéseket világszerte.

Amire pedig konkrétan utal Karácsony Gergely korábbi főtanácsadója, az az, hogy nagyon úgy tűnik: egy amerikai jogrendszer szerint bejegyzett szervezet mögé el tudott bújni a milliárdos Soros család. Az Egyesült Államok adókódexének vonatkozó paragrafusa (Internal Revenue Code 501(c) §) összesen 29 különböző típusú civil szervezetet különböztet meg, amelyekre mind speciális, néha jelentősen eltérő szabályok vonatkoznak. Az adókódex által tételesen felsorolt típusok közül politikai szempontból fontosak a korlátozott adómentességet élvező, 501(c)(4) típusú, úgynevezett társadalmi jólétet előmozdító, a gyakorlatban jellemzően lobbizással, politikai szereplők támogatásával foglalkozó szervezetek. Ilyen az Action for Democracy is.

A Nemzeti Információs Központ (NIK) második részjelentése részletesen foglalkozott az amerikai szervezet létrejöttével. Anyagukban megjegyezték, hogy „az első utalás 2022. február 24-én megtörtént”, illetve, hogy a bejegyzési „okiraton szereplő időpontban az AD már több száz millió forintot utalt a magyar szervezeteknek.”. Azt is megállapították, hogy „a cég valószínűsíthetően célhoz kötötten felépített pénzügyi háttérrel (nem mikroadományokra építve) jött létre.”

Így még érthetőbbé válik, miért lamentált az említett felvételen Korányi arról, hogy fontos: ne kritizálhassák őket üzleti érdekek érvényesítése miatt. Mindez persze sok ezer mikroadományozó esetén nehezen merülhetne fel, viszont, ha csak néhány, esetleg egy kiemelt, Soroséhoz hasonló üzleti hátterű támogatóról van szó, akkor nagyon komoly kérdéseket vet fel. Főleg úgy, hogy az adományozás időszakában Korányi Dávid közszolgálatban, Budapest alkalmazásában is állt.

A NIK azt is leszögezte, hogy „A feltárt kapcsolati háló profitorientált működésre is utal, tekintettel a tranzakciókban érintett cégek közötti üzleti kapcsolatokra.” Tehát az üzleti érdekek megjelenése nemcsak a pénz forrásánál, hanem a rendeltetési helyénél is felmerülhet kérdésként. Mindez azért is érdekes, mert Korányi a fenti tisztségei mellett korábban Bajnai Gordon szoros munkatársa és szövetségese is volt. 

Ráadásul az eddig tárgyalt kör mindegyik szereplője, Soros György, Korányi Dávid és Bajnai Gordon egyaránt tagja az ECFR nevű lobbiszervezetnek.

Felmerülhet tehát, hogy az amerikai törvényi cél, „a társadalmi jólét előmozdítása” mellett, vagy helyett a gyakorlatban végül egy szűk, egymást jól ismerő, egymással egyeztető kör pénzügyi manővereit leplezte az Action for Democracy kampányműködése.

Korányi Dávid, a Soroshoz köthető, baloldali Action for Democracy elnöke, Karácsony Gergely volt tanácsadója svéd lapokban sározza Magyarországot – közölte Orbán Balázs a Facebook-oldalán.

A miniszterelnök politikai igazgatója ismertette, hogy az európai uniós kérdésekkel foglalkozó svéd Europaportalen megjelent írásában Korányi Dávid Orbán Viktorral szembeni fellépésre szólít fel. Korányi szerint Magyarországot az Európai Unióban is szankcionálni kell, el kell venni a szavazati jogát.

„A hazánk elleni baloldali uszítás már nem újdonság számunkra, de Korányi svéd lapban megjelent írása ez alkalommal is felfedi, hogy valójában korántsem Magyarország érdekeit tartják szem előtt. Az írás arra hivatkozik, hogy a Magyarországgal szembeni fellépés nemzeti érdeke az EU-nak (sic!) és Magyarországnak. Nos, számunkra is fontos a nemzeti érdek, de nem az EU-é, hanem Magyarországé

– húzta alá Orbán Balázs.

Alternatív hálózatával könnyen utat talál Joe Biden amerikai elnök nagyköveteihez az Action for Democracy – írta meg a Mandiner. A szervezet személyi hálózata az amerikai Demokrata Párthoz köthető, politikája annak érdekeit szolgálja. Az Orbán-ellenes motivációnak a demokráciával és a jogállamisággal kapcsolatos frázispufogtatás felszíne alatt még az A4D szerint is az a magyarázata, hogy Orbán Viktor példaértékűvé lett a republikánusok körében, ezért a kormányzása sérti a Demokrata Párt érdekeit.

A 2022-es magyarországi választásokba is beavatkozó Action for Democracy (A4D) újabb igaztalan állításáról hullt le a lepel az X-en (a volt Twitteren) nemrég nyilvánosságra került videófelvételek nyomán – írta meg a Mandiner. Nemcsak az derült ki, hogy alapvetően nem mikroadományok állnak a szervezet mögött, hanem Soros György tőzsdespekuláns pénze, de egyúttal az is: az A4D nemzetközi tanácsadó testületének tagjai – köztük világhírű professzor, tábornok – a napi operatív tevékenységben is részt vesznek.

 

 

A találkozó 

– Nemrég Varsóba utaztunk, és én szerveztem a találkozókat, mert tudja, könnyebb volt nekem találkozót kérni Brzezinski nagykövettel vagy a német nagykövettel – mondja Kati Marton, az A4D tanácsadó testületének elnöke (honlapjuk szerint csak tagja). 

A találkozókra állítása szerint azért volt szükség, „mert ott – mármint Lengyelországban – hamarosan nagyon kritikus választások lesznek, nagyon kritikusak”.

Marton kijelentése ellentmond az A4D saját honlapján olvasható kitételnek, miszerint a tanácsadó testület tagjai nem vesznek részt a napi döntéshozatalban, és nincsen tudomásuk a szervezet támogató tevékenységéről az egyes célországokban. Ezt az állítást egyébként korábban Márki-Zay Péter, a magyarországi ellenzék 2022-es miniszterelnök-jelöltje is meghazudtolta – feltehetően akaratlanul –, amikor azt nyilatkozta: Kati Marton és barátai nagyon sokan és nagyon sokat tettek, gyűjtöttek a kinti magyarok és nyilván nem csak a magyarok körében ahhoz, hogy sikeres legyen a kampány. Korábbi cikksorozatunkban írtunk Kati Marton és Soros kapcsolatáról. 

A budapesti elitkörnyezetben cseperedett Marton a magyarokat „hülye, ignoráns társadalomnak”, Miskolcot pedig kellemetlen városnak nevezte. 

Az A4D hazánk mellett az elmúlt két évben többek között Lengyelországot, Szlovákiát és Brazíliát nézte ki olyan „csatatérként”, mint ahol a szuverenistákkal szemben a globális világrend érdekében lép fel az egyes választások alkalmával. Persze elsősorban „civil” csomagolásban, liberális NGO-kat és sajtótermékeket támogatva.

 

A Demokrata Párt diplomatahálózata?

Az A4D személyi hálózata az amerikai Demokrata Párthoz köthető, politikája annak érdekeit szolgálja. Így az új videókból arra is fény derül, hogy az Orbán-ellenes motivációnak a demokráciával és a jogállamisággal kapcsolatos frázispufogtatás felszíne alatt még az A4D szerint is az a magyarázata, hogy Orbán Viktor példaértékűvé lett a republikánusok körében, ezért a kormányzása sérti a Demokrata Párt érdekeit. 

A tanácsadó testületből a demokrata párti kapcsolathálója miatt Marton a legalkalmasabb arra, hogy az A4D számára alternatív, álcivil, kvázi diplomáciai hálózatot szervezzen. 

Kati Marton a befolyásos washingtoni és New York-i körökben korábbi televíziós újságíróként is jól ismert, és időközben elhunyt amerikai hírességek volt feleségeként is otthonosan mozog. Így a jelenlegi amerikai külügyminiszter, Antony Blinken is személyes jó ismerőse. Marton második férje Richard Holbrooke, a Clinton-kormányhoz kötődő sztárdiplomata volt, esküvőjüket 1995-ben éppen Donald Blinken akkori budapesti nagykövet – a mostani külügyminiszter apja – Zugligeti úti rezidenciáján tartották. Nehéz elképzelni, hogy Marton ne tudna az A4D céljai érdekében mozgósítani bármely amerikai diplomatát.

Korányi Dávid, a szervezet alapítója és ügyvezetője pedig korábban öt éven át dolgozott Brüsszelben. Ez az A4D uniós befolyását erősítheti.

A nyilvánosságra került videóban Marton által hivatkozott Brzezinski nagykövet Mark Brzezinski, a Biden-kormány jelenlegi varsói képviselője, Zbigniew Brzezinski egykori demokrata párti nemzetbiztonsági tanácsadó, az egyik legismertebb amerikai külpolitikai stratéga fia. Az A4D személyi összefonódásait erősíti, hogy az idősebb Brzezinski a főnöke, majd személyes jó barátja volt a magyar származású Charles Gatinak, az A4D egy másik tanácsadó testületi tagjának. Gati felesége, Toby Trister Gati pedig az amerikai külügy hírszerzési irodájának vezetője volt a Clinton-kormány idején, az 1990-es években.

origo.hu

Magyargyűlöletből, az utcáról hurcolják el az ukránok a magyarokat a háborúba

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt helyesen megoldod, az emberek felső 2 százalékába tartozol

mindmegette.hu

Eltűnhet a föld színéről a világ egyik legegészségesebb gyümölcse

mandiner.hu

Lehajtott fejjel kapta az ívet Karácsony Gergely Vitézy Dávidtól

ripost.hu

Ugrik a Porsche, új autót kap Gulácsi Péter és Orbán Willi

vg.hu

A Primark felkészült a lopásokra, és kiderült, hogyan lehet kedvezményeket kicsikarni a kasszánál

ripost.hu

Ez most jól jön, Szoboszlai óriási előnybe került a Liverpool edzőjénél

mindmegette.hu

Minden háztartásban ott vannak, és titkon zabálják az áramot: szabadulj meg a fantomfogyasztóktól!

ripost.hu

Ez a bundáskenyér mindent lepipál, pedig csak egy apró változtatás kell hozzá

ripost.hu

Ne dobd ki a banánhéjat, mert aranyat ér, mutatjuk, mit kell vele tenni

ripost.hu

Áll a bál Moszkvában: Sztankovicsnak máris hadat üzentek

ripost.hu

A tudósok is elsápadtak attól, ami az óceán mélyén felbukkant

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Németországban máris kezdeni akarják a sorozást

POLITIK

Világháborúval fenyegető, Ukrajnát támogató javaslatokról egyeztet a NATO Prágában

POLITIK

NATO különleges küldetés indulhat Ukrajnában: mi áll a háttérben?

POLITIK

Hajléktalanok vertek tábort a Mariahilfer Strassén Bécsben

POLITIK

Orbán Viktor: Minden héten közelebb vagyunk a háborúhoz

POLITIK

Deutsch Tamás: Újabb világháborút jelent, ha Európa harcoló félként belesodródik a háborúba

POLITIK

Merényletet tervezett Zelenszkij két ezredese.

POLITIK

Európai katonákkal akarják pótolni az ukránok veszteségeit