POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.01.

Orbán Viktor: Kiharcoltuk! A magyarok pénzét nem adhatják az ukránoknak

A magyarok pénzét nem adhatják az ukránoknak.

Orbán Viktor bejelentkezett Brüsszelből és bejelentést tett az uniós csúcs keretében szerda este óta tartó tárgyalások eredményeiről.

„Féltünk attól, hogy a magyaroknak járó uniós pénzek, amit a bizottság eddig nem adott ide nekünk, előbb-utóbb Ukrajnában kötnek majd ki, és attól is féltünk, hogy túl hosszú távra, ellenőrizetlenül bocsátunk forrásokat Ukrajna rendelkezésére. Tegnap éjszaka, ma reggel kaptunk egy ajánlatot, és

végül kitárgyaltunk egy ellenőrző mechanizmust, amely garantálja a pénzek észszerű felhasználását, és garanciát kaptunk arra, hogy Magyarország pénze nem kerülhet Ukrajnába.

Hosszú tárgyalás után ezt az ajánlatot elfogadtuk” – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök az uniós csúcson zajló tárgyalásokkal kapcsolatban a Facebook-oldalán megosztott videójában csütörtökön.

„Örülök, hogy a piacok, a gazdasági élet reakciója már most pozitív erre a megállapodásra” – tette hozzá.

„Kiharcoltuk! A magyarok pénzét nem adhatják az ukránoknak! A háborúban nem veszünk részt, fegyvert nem küldünk, továbbra is a béke pártján állunk!”

– fűzte hozzá a Facebookon megosztott videójához a kormányfő.

Brüsszel továbbra is háborús lázban ég, a brüsszeli vezetők „elvakultan menetelnek a fegyveres konfliktusba” – írta Facebook-oldalán csütörtökön az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós pénzügyi támogatásról szóló döntésre reagálva a magyar miniszterelnök politikai igazgatója.

Orbán Balázs hozzátette: „mi, magyarok nem adjuk fel az álláspontunkat, továbbra is a béke pártján állunk, fegyvert nem küldünk, a háborúban nem veszünk részt. Hiszünk ugyanakkor abban, hogy ahogyan a bevándorlás ügyében, a háború kapcsán is igazunk lesz. Tudjuk, hogy az európai emberek többsége békét akar”.

Ukrajna támogatása kapcsán pedig két veszélyt kellett elhárítani. Mindenfajta kontrollmechanizmus nélkül akartak pénzt küldeni, illetve félő volt, hogy a végén a magyarok pénze is Ukrajnában köt ki. Ma mind a két veszélyt sikerült kivédeni – írta bejegyzésében Orbán Balázs.

Hozzátette: az első év végén is újra kell tárgyalni az Ukrajnának járó támogatások kérdését, a második év végén pedig az egészet át kell gondolni a következő időszakra vonatkozó uniós költségvetéssel összefüggésben.

„A Magyarországnak járó uniós források maradnak a magyaroknál, és azt is garantálta az Európai Tanács, hogy az azokhoz való hozzájutás rendjéről tisztességes eljárás keretében kell tárgyalni a Bizottsággal”

– fogalmazott Orbán Balázs.

A háborúpárti Brüsszel megállításához az európai emberekre is szükség lesz, ezért az európai parlamenti választáson közösen kell változást elérnünk – zárta bejegyzését a miniszterelnök politikai igazgatója.

Megállapodás született a 27 európai uniós tagállam között az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós pénzügyi támogatásról – jelentette be Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az X közösségi oldalon csütörtökön.

Mind a 27 tagállami vezető egyetértett az összeggel Ukrajna számára az Európai Unió költségvetésén belül – írta Charles Michel. A megállapodás rögzíti Ukrajna szilárd, hosszú távú és kiszámítható finanszírozását – emelte ki.

Az EU vezető szerepet vállal és felelősséget visel Ukrajna támogatásában, ugyanis tudjuk, mi forog kockán – tette hozzá a tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke üzenetében azt hangsúlyozta, hogy az Európai Tanács meghozta a prioritások megvalósításához szükséges döntést.

Prioritásként az uniós bizottság elnöke Ukrajna támogatását, az illegális migráció elleni küzdelmet és az európai versenyképesség szavatolását sorolta fel. „Jó nap ez Európa számára!” – tette hozzá Ursula von der Leyen.

A rendkívüli tanácskozást Charles Michel, az Európai Tanács elnöke azért hívta össze, mert a legutóbbi, decemberi EU-csúcson nem született megállapodás a 2021 és 2027 közötti költségvetés felülvizsgálatáról. A csütörtökön elfogadott megállapodás szerint a hétéves uniós költségvetés négy éven át összesen 50 milliárd euró támogatást juttat Ukrajnának.

Az országnak szánt segélycsomag az uniós költségvetés terhére 17 milliárd euró vissza nem térítendő támogatásból, valamint 33 milliárd eurós hitelből áll.

A finanszírozás támogatni hivatott az ország rövid távú helyreállítási szükségleteit, valamint középtávon az újjáépítést és korszerűsítést.

Uniós diplomaták tájékoztatása szerint a megállapodás előírja, hogy az Európai Bizottság Ukrajna pénzügyi támogatásának végrehajtásáról szóló éves jelentése alapján az Európai Tanács minden évben vitát tart a támogatás végrehajtásáról, iránymutatás céljából. A kompromisszumos megállapodás alapján két év múlva felülvizsgálhatják a finanszírozást.

Az elmúlt időszak szégyenteljes megnyilatkozásai is csak azt bizonyítják, hogy Brüsszel továbbra is „teljes háborús lázban ég” – kommentálta az EU csúcson született döntéseket Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője az MTI-hez csütörtökön eljuttatott videónyilatkozatában.

A brüsszeli bürokraták észérvekkel meggyőzhetetlennek bizonyultak, ezért az volt a józan magyar döntés, hogy félreállunk az útjukból – közölte a politikus.

Deutsch Tamás szerint

a brüsszeli vezetők és bürokraták elvakultan menetelnek a háborúba. Mindent elsodornak, mindent le akarnak tarolni, ami az útjukba kerül.

Ugyanakkor a magyar kormánynak a nemzeti konzultációban is elsöprő többséggel megerősített álláspontja változatlan. „Továbbra is a béke pártján állunk, fegyvert nem küldünk, a háborúban részt nem veszünk” – fogalmazott.

Hiszünk ugyanakkor abban, ahogy az illegális migráció ügyében, a háború kapcsán is ki fog derülni: nekünk, magyaroknak igazunk lesz. „Tudjuk ugyanis, hogy az európai emberek hatalmas többsége is végre békét akar” – tette hozzá.

Ahhoz viszont, hogy meg lehessen állítani a háborúpártiak „erőszakos menetelését”, Brüsszelben is változásra van szükség.

Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra: június 9-én, az európai parlamenti választáson minden európainak és minden magyarnak lehetősége lesz arra, hogy nemet mondjon a „fanatikusan háborúpárti brüsszeli bürokráciára”.

„Mondjunk hát nemet a háborúra és mondjunk igent a békére!”

– fogalmazott videónyilatkozatában Deutsch Tamás.

Ukrajna 50 milliárd eurós támogatása erős üzenetet küld Vlagyimir Putyin orosz elnöknek – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön a rendkívüli uniós csúcsot lezáró sajtótájékozatóján.

„Az Európai Tanács megerősítette Európa megingathatatlan elkötelezettségét Ukrajna mellett, mivel mindannyian tudjuk, hogy Ukrajna értünk harcol. Ezért támogatni fogjuk az ukránokat a szükséges finanszírozással, és biztosítani fogjuk számukra a kiszámíthatóságot, amelyet megérdemelnek” – hangsúlyozta Von der Leyen.

Az Európai Bizottság elnöke üdvözölte, hogy az uniós tagállamok vezetői megállapodtak a többéves uniós költségvetés felülvizsgálatáról is.

Az Európai Unió stabil, kiszámítható és fenntartható pénzügyi támogatást biztosít Ukrajna számára a 2024-2027 közötti időszakra az 50 milliárd eurós pénzügyi csomag egyhangú elfogadásával – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az egynapos brüsszeli EU-csúcstalálkozót követően csütörtökön.

Charles Michel közölte, hogy az uniós segélycsomag Ukrajna helyreállításához, újjáépítéséhez és modernizációjához való hozzájárulás a társadalmi kohézió és a fokozatos uniós integráció előmozdítása érdekében.

Az elfogadott zárónyilatkozat szövegére utalva közölte: a támogatás előfeltétele, hogy Kijev továbbra is fenntartsa és tiszteletben tartsa a demokratikus mechanizmusokat, beleértve a többpárti parlamentáris rendszert és a jogállamiságot, valamint szavatolja az emberi jogok, köztük a kisebbségekhez tartozók jogainak tiszteletben tartását. Kijevnek mindent meg kell tennie az unió pénzügyi érdekeinek védelme érdekében, különösen a csalás, a korrupció, az összeférhetetlenség megelőzése, felderítése és orvoslása tekintetében.

Az Európai Tanács elnöke hangsúlyozta:

fel kell gyorsítani a lőszerek és rakéták szállítását Ukrajnának, különös tekintettel arra, hogy az EU egymillió tüzérségi lőszer leszállítására tett ígéretet.

A megállapodás értelmében az Európai Bizottság vonatkozó értékelései és javaslatai alapján az Európai Unió Tanácsa végrehajtási határozatot fogad el minősített többséggel. A végrehajtásról szóló bizottsági éves jelentés alapján az Európai Tanács minden évben vitát tart és iránymutatás nyújt. A megállapodás alapján két év múlva felülvizsgálhatják a finanszírozást.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón azt mondta, a megállapodás erős üzenetet küld Vlagyimir Putyin orosz elnöknek.

Üdvözölte a többéves uniós költségvetés felülvizsgálatáról születetett megállapodást, amely – szavai szerint – megerősíti az EU illegális migráció elleni küzdelmét és a nyugat-balkáni partnerek támogatása iránti elkötelezettségét. Az unió továbbá növelni tudja a természeti katasztrófák és az olyan humanitárius válságok kezelésére irányuló képességeit, mint a gázai helyzet

– fejtette ki.

Noha a tagállamok eddig 28 milliárd euró értékű katonai felszerelést juttattak Ukrajnának, többre van szükség, különös tekintettel a lőszerekre – mondta. „Heteken belül szerződést írunk alá az európai gyártókkal, márciusig pedig a kitűzött cél valamivel több, mint felét, 524 ezer darab lőszert leszállítunk Kijevnek” – mondta von der Leyen, majd hozzátette: az EU az év végéig teljesíteni tudja kötelezettségvállalását.

A mezőgazdaságról folytatott tanácsi napirenddel kapcsolatban a bizottsági elnök azt monda: a gazdák számíthatnak az EU támogatására, a 2027-ig érvényes költségvetés csaknem egyharmadát a mezőgazdaságra fordítani tervezett összeg teszi ki. Von der Leyen azt ígérte, hogy testülete még ebben a hónapban javaslatot mutat be a gazdák adminisztratív terheinek csökkentésére.

Olaf Scholz német kancellár azt mondta,

a megállapodás segítheti Joe Biden amerikai elnököt abban, hogy elfogadtassa a Kongresszusban saját 60 milliárd dolláros segélycsomagját Ukrajnának.

Közölte: nem volt titkos kompromisszum Orbán Viktor magyar miniszterelnök meggyőzésére. Az eredmény annak köszönhető, hogy a megállapodást „jól előkészítették” az EU-csúcs előtt, „intenzív és bizalmon alapuló megbeszéléseken”.

Szavai szerint számos uniós ország támogatása nem elégséges az ukrajnai igények kielégítésére. Németország egyedül nem képes teljesíteni a katonai támogatásra vonatkozó ígéreteket – emelte ki.

Alexander De Croo belga miniszterelnök azt mondta,

a megállapodás sikere a jó előkészítésnek, az átláthatóságnak és a tagországok egységének köszönhető.

Mindenki megértette, hogy az egyetlen megoldás az egység megőrzésében és a közös akaratban rejlik – mondta.

Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnök elhárította azokat az aggodalmakat, amelyek szerint Donald Trump volt amerikai elnök esetleges újraválasztása magára hagyná Európát Ukrajna támogatásában. Hozzátette: mindenkinek érdeke, hogy Oroszország elveszítse az Ukrajna elleni háborút.

„A biztonságos és stabil Európa az Egyesült Államok politikai és katonai érdeke is” – fogalmazott Rutte, majd hozzátette: „azt hiszem, Trump is látni fogja ezt”.

Emmanuel Macron francia elnök úgy fogalmazott:

„Oroszország nem számíthat arra, hogy az európaiak belefáradnak Ukrajna támogatásába”.

Közölte, Orbán Viktor „nem kapott kedvezményeket” cserébe azért, hogy ne vétózza meg a megállapodást. Véleménye szerint a magyar miniszterelnök „csupán garanciát kapott arra, hogy az országához való uniós megközelítés megkülönböztetésmentes lesz”.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök elégedettségét fejezte ki az egyhangú megállapodással kapcsolatban, de úgy fogalmazott: azt „nem volt könnyű tető alá hozni”. Véleménye szerint, ha csak 26 tagállam fogadta volna el az ukrán finanszírozást, az „veszélyes precedenst” teremtett volna. A tagállamok ezért „nagyon keményen dolgoztak azon, hogy mind a 27-en egyetértsünk” – nyilatkozta.

Az antifasiszta aktivista, Ilaria Salis ügyében Meloni azzal a kéréssel fordult Magyarországhoz, tartsa tiszteletben a fogvatartott jogait. Reményét fejezte ki, hogy a perbe fogott nő ügyében gyors lesz a tárgyalás, ahol ártatlansága bebizonyosodik. A magyar miniszterelnöktől azt kérte: biztosítson Salis számára méltányos eljárást.

A mezőgazdasági helyzettel kapcsolatban Meloni azon a véleményen volt, hogy EU hibázott, amikor arra kényszerítette a gazdákat, hogy az éghajlatra káros kibocsátások csökkentése érdekében egy évig hagyják parlagon a földjeiket, és amikor engedélyezte az olcsó ukrán importot. „Az EU-nak ezekben a kérdésekben változtatnia kell” – szögezte le.

 

origo.hu

"Hülye a Hertha" - nagyon mérgesek a berlini szurkolók Dárdai Pál kirúgása miatt

ripost.hu

Itt a vége? Még a képeket is törölte Sebestyén Balázs felesége

borsonline.hu

Már Szoboszlai utódjával tárgyalnak, kiderült az új edző terve

hirtv.hu

Újabb, átfogó dróntámadás érte Ukrajnát

ripost.hu

Jön a megújulás: ennek a négy csillagjegynek fordulatot ígér a nyár

magyarnemzet.hu

Szoboszlai is tátott szájjal hallgatta Klopp öltözői beszédét + videó

ripost.hu

Ekkorra időzítsd a nyári szabid! Mutatjuk a kánikulai időszakokat

travelo.hu

Víz alá került a magyar város főtere a vihar miatt

ripost.hu

Aurelio szerelmes: ez a gyönyörű nő rabolta el a szívét - Fotó

ripost.hu

Szerelem a láthatáron: három csillagjegyre júniusban boldogság vár

ripost.hu

Szoboszlai szomorú bejelentést tett, rajongók ezrei zokognak most

ripost.hu

Katalin hercegné végre személyesen adott hírt magáról

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK

Oroszország még évekig folytatni tudja a háborút: Ukrajna képes erre?

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Berobbant a szexuális bűncselekmények száma a pályaudvarokon

POLITIK

Így kötődnek Magyar Péter szervezeti a Soros-hálózathoz

POLITIK

Magyar Péter és jelöltjei egyértelműen háborúpártiak

POLITIK

A németek 40 százaléka kevesebb pénzt akar adni Ukrajnának

POLITIK

Megsemmisült Európa 2. legnagyobb gázkompresszor-állomása