POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.21.

Rendőrökkel ütköztek meg a dühös gazdák

Fokozódnak és egyre szélesebbek a gazdatüntetések.

Spanyolországban, Franciaországban és Görögországban vonultak fel ismét traktorjaikkal a dühös farmerek, hogy így tiltakozzanak a hibás agrárpolitika és az olcsó, rossz minőségű – főként ukrán – gabona importja miatt. A tüntetők több helyszínen is összecsaptak a rendőrökkel.

Százával érkeztek a traktorok és ezrével a tüntetők szerdán Madrid belvárosába. A gazdák – mint Európa oly sok nagyvárosában – itt is a túlzott európai uniós bürokrácia és a szerintük elégtelen mértékű állami támogatás, valamint az ellenőrizetlen – főként ukrán – termények beáramlása ellen tüntettek.

„Arra kérjük az uniót, hogy ne engedjen be termékeket olyan országokból, amelyek nem tartoznak az Európai Gazdasági Közösséghez, és nem rendelkeznek a megfelelő biztonsági intézkedésekkel” – mondta az egyik spanyol gazda.

A tiltakozás békésnek indult, azonban a tüntetők egy része összecsapott a rendőrökkel, miután megtudták, hogy 500-nál több traktort nem engednek be a fővárosba. A hatóság szerint a szervezők mindössze ennyi járműre kaptak engedélyt. Több száz gazdálkodó így nem jutott be Madridba.

Ez pedig újabb konfliktust szült. A csendőrség sorait áttörve a farmerek berohantak az A–42-es autópályára, és ideiglenesen leállították a forgalmat. A rohamrendőrök segítségére volt szükség, akik egyesével emelték ki a tüntetőket az aszfaltról.

Az észak-franciaországi Béthune településen felháborodott gazdák rothadó szalmabálát raktak le a regionális környezetvédelmi hivatal irodája elé. Egy másik helyszínen pedig iszapot, használt abroncsokat és egyéb törmeléket szórtak az útra.

A Bordeaux-t Toulouse-zal összekötő A62-es autópálya egyik szakaszán a felháborodott gazdák többek között híg trágyát szórtak az útra, hogy így akadályozzák a forgalmat.

„Olyan alacsony a gabona ára, hogy az ültetés költségeit sem tudjuk fedezni. Az idei vetésből kevesebbet fogunk keresni, mint amennyit befektetünk a magok megtermelésébe” – mondta az egyik termelő.

A francia miniszterelnök, Gabriel Attal szerdán bejelentette, hogy a kormány nyárra új törvényeket készít elő a gazdák védelme és a kereskedőkkel szembeni pozíciójuk megerősítése érdekében.

A gazdálkodók, akiket sújtanak a magas adók, a sokszor teljesíthetetlen környezetvédelmi előírások és a tisztességtelen külföldi verseny azt követelik a kormánytól, hogy minél hamarabb mutassák be a rendkívüli intézkedések részleteit.

Görögországban az elmúlt két napban mintegy 8000 gazdálkodó foglalta el a parlament előtti teret. Ők szintén az egekbe szökő költségek, az uniós bürokrácia és az olcsó importtermékek miatt emelték fel szavukat. A kormány a nyomásnak eleget téve megígérte, hogy csökkenti a gazdák rezsiköltségeit, és felajánlotta a mezőgazdasági gázolaj adókedvezményének 2024 végéig történő meghosszabbítását is. Válaszul a tüntetők elhagyták Athén belvárosát.

Közben a visegrádi országok gazdái közös demonstrációra is készülnek csütörtökön. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agárgazdasági Kamara elnöke az M1-en a Green Dealről, vagyis Brüsszel zöldmegállapodásáról azt mondta: az egy őrültség, ami ráadásul nem is zöld, a gazdákkal pedig senki nem állapodott meg.

„Földművesek vagyunk, nem Oroszország támogatói, Fiala!” – ezzel a felirattal üzentek a gazdák a cseh miniszterelnöknek. A tüntetők hétfő hajnalban úgy döntöttek: megkísérlik lezárni a Prágába vezető autópályát. A több száz traktor és más mezőgazdasági gép aztán fennakadásokat okozott a város közlekedésében is. A termelők egy része ugyanis a mezőgazdasági minisztérium épületéhez is elment, ahol levélben követelik a cseh agrárminisztertől, hogy a kormány lépjen ki az európai zöldmegállapodásból.

Ugyanazért tiltakozunk, mint más európai országok gazdái. Vagyis nem tetszik nekünk a zöldmegállapodás, nem tetszik a végrehajtása a mezőgazdasági termelésben, mert valójában az rendkívül rossz, sőt, pusztító számunkra” – fogalmazott a tüntetés szervezője.

Később reagált a cseh mezőgazdasági tárca vezetője is. Marek Vyborny azt mondta: nem látja az okát annak, hogy a tiltakozók képviselőivel megbeszélje azokat a konkrét lépéseket, amelyeket a mezőgazdaságban terveznek. Hozzátette: a három nagy agrárszervezetet tekinti partnernek, és velük fog tárgyalni.

Több ezer gazda gyűlt össze Lengyelországban is a lengyel–ukrán határátkelőhöz vezető bekötőúton, Dohorusk településén.

Ők is az uniós zöldmegállapodás, és az ukrán mezőgazdasági termékek beáramlása ellen tiltakoznak.

Az európai agrárpolitika zsákutcában van, ebből pedig a gazdáknak elegük lett – hangsúlyozta az M1-en a Nemzeti Agrárgazdasági kamara elnöke. Győrffy Balázs azt mondta: az ukrán mezőgazdasági termékek beáramlása már önmagában tönkreteszi a gazdákat, azonban a brüsszeli jogszabályok – különösen a zöldmegállapodás erőltetése – olyan megalapozatlan és szakmaiatlan előírásokat erőltetnének a mezőgazdasági szektorra, hogy az gyakorlatilag az ágazat végét jelentené.

Nehezünkre esik, amikor ilyen témához éppen csak hogy felszínesen vagy sehogy nem értő szakembernek kikiáltott emberek vágyaival kell nemhogy foglalkozunk, hanem együtt élnünk, mert ezek alapján alkotnak jogszabályokat, Green Dealt” – fogalmazott Győrffy Balázs.

Hozzátette: a Green Dealt pedig ha lefordítjuk magyarra, zöldmegállapodást takarna, ugyanis ez egyrészről nem zöld és nem megállapodás, mert a gazdákkal senki nem állapodott meg, ez egy diktátum amit ránk erőltettek, és elfogyott a türelem.

A kamara elnöke jelezte:

február 22-én egy közös, V4-es gazdatüntetést szerveznek a cseh, lengyel és szlovák hármas határhoz, magyar részvétellel.

Ezenfelül pedig egyeztetnek arról is, hogy egy nagyobb, brüsszeli demonstráción is kifejezzék elégedetlenségüket az európai döntéshozók felé.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette szerdán, hogy utasította a kormányt, kezdjen haladéktalanul párbeszédet a lengyel kabinettel a két ország határán a lengyel gazdák tüntetései nyomán kialakult helyzet rendezéséről.

Zelenszkij a közösségi oldalakon lengyel felirattal közzétett beszédében kifejezte készségét, hogy az ukrán kormánnyal együtt személyesen is részt vegyen a határ menti találkozón. Az államfő – szavai szerint – arra utasította az ukrán kormányt, hogy legkésőbb február 24-ig hozzák tető alá a találkozót lengyel partnereikkel.

Arra kérte Donald Tusk lengyel miniszterelnököt, hogy „jöjjön el a határhoz”, Andrzej Duda államfőt pedig arra, hogy támogassa ezt a párbeszédet.

„Ez nemzetbiztonsági kérdés. Nem szabad ezt halogatnunk. Az elkövetkező napok adnak nekünk esélyt erre”

– hangsúlyozta.

Zelenszkij üzenetében az Európai Bizottságot arra kérte, hogy nyújtson segítséget az egység megőrzéséhez Európában.

„Ez az Európai Unió alapvető érdeke. Ukrajna ezért az Európai Bizottsághoz fordul azzal a kéréssel, hogy a testület képviselője is vegyen részt ezen a találkozón”

– mondta az elnök. Zelenszkij a beszéde végén lengyelül azt mondta: „elég Moszkva befolyásából a területeinken. Elég a félreértésekből. Nem szabad megalázni egymást, nem szabad megalázni sem az ukrán, sem a lengyel gazdákat. Összefogásra és megoldásra van szükség közöttünk, Ukrajna és Lengyelország között egész Európa érdekében”.

Eliza Dzwonkiewicz, Lengyelország lvivi főkonzulja a Facebookon élesen elítélte a lengyel gazdák cselekedeteit – az ukrán gabona kiöntését – a két ország határán, és bocsánatot kért „a háború sújtotta Ukrajnától”.

„Nem tehetek úgy, mintha nem látnám Lengyelországnak ezeket a szégyenletes cselekedeteit a lengyel-ukrán határon. Elnézést kérek Önöktől, kedves ukrán barátaim.(…) Nem hiszem el, hogy ők lengyelek. Egy igazi lengyel soha nem szúrná hátba a szabadságáért harcoló szomszédot”

– hangoztatta a diplomata.

Szélsőséges oroszpárti csoportok által ihletett provokációk veszélyére figyelmeztetett szerdán a varsói külügyminisztérium a lengyelországi gazdatüntetések során felbukkant ukránellenes jelszavak kapcsán.

A tárca honlapján közzétett nyilatkozatában „a legsúlyosabb aggodalmát” fejezte ki amiatt, hogy a gazdatiltakozások során „ukránellenes, valamint Vlagyimir Putyint és az általa vívott háborút dicsőítő jelszavak” jelentek meg.

A közlemény felhetetőleg arra utal, hogy a keddi közúti blokád egyik helyszínén, a sziléziai Gorzyczki faluban a traktoroszlophoz egy jármű csatlakozott, amelyre szovjet zászlót, valamint „Putyin, tedd rendbe Ukrajnát, Brüsszelt és a kormányzóinkat” feliratú transzparenst tűztek ki.

A varsói külügy szerint az ilyen jelszavak arra irányuló kísérletet jelentenek, hogy a földművesek tiltakozását „szélsőséges és felelőtlen, esetleg orosz ügynökök által befolyásolt csoportosulások” kihasználják.

A történtek rossz fényben tüntetik fel nemcsak a gazdatüntetések szervezőit, hanem eleve Lengyelországot is, amely „elsőként segített a megtámadott Ukrajnának”, és befogadta az ukrán menekülteket – írják.

A gazdák „nagyrészt jogos” követelményei teljesülésének esélyeire és a lengyel államérdekre hivatkozva a külügy arra szólítja fel a tiltakozások szervezőit, hogy maguk azonosítsák az ilyen és hasonló akciók „nem túl nagyszámú kezdeményezőit”.

A közlemény szerint a lengyel gazdák jelenlegi helyzete Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajnával szembeni agressziójának, valamint a világgazdasági egyensúlyvesztésnek a következménye, nem pedig annak, hogy az ukránok az agresszió ellen védekeznek.

Gorzyczkiban a Polsat News kereskedelmi hírtelevízió szerint az ukránellenes transzparenst kitűző gazdát a rendőrség kiállította a traktoroszlopból. Ügyészségi eljárás indult a férfi ellen totalitárius eszmék terjesztése és nemzeti alapú gyűlöletkeltés címén. Ezekért három évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

Az ukrán áruk behozatala és az Európai Unió zöld megállapodása ellen közel két hete folyó lengyelországi gazdatüntetés keretében szerdán is több helyen lassították a közúti forgalmat. Az országot észak-déli irányban átszelő A1-es autópálya középső szakaszán, Piotrków Trybunalskinál mindkét irányban leállították a forgalmat, amelyet a rendőrség kerülőutakra terelt át.

A lengyel szejm szerdán megkezdődött kétnapos ülésén az ellenzéki pártok – a Jog és Igazságosság (PiS), a Kukiz´15 és Konföderáció – képviselői azt szorgalmazták, hogy a kormány a gazdák helyzetét javító intézkedéseket fogadjon el. A kormánykoalíció viszont az előző, a PiS által vezetett kormányt vádolta meg azzal, hogy az európai uniós fórumon és a lengyel-ukrán kapcsolatok terén mulasztásokat követett el a lengyel agráriummal szemben.

origo.hu

Suhajda Szilárd szörnyű tragédiája egy év után is felfoghatatlan

ripost.hu

Mindenkit meglepett Klopp: ezt tette Szoboszlaival utolsó napján a búcsúzó edző

mindmegette.hu

Eltűnhetnek a kovászos kenyerek a hazai boltokból, hatalmas változás jöhet a piacon

magyarnemzet.hu

Tömegesen adja el a közönség az Azahriah-koncertek jegyeit

ripost.hu

Lehetetlen teszt, csupán az emberek 1 százaléka tudja megoldani

vg.hu

Üzemanyag: döntöttek az új árakról – péntektől drágulás jön

ripost.hu

Tízmilliószoros nap, Nyilas telihold: ez a 3 csillagjegy hatalmas esélyt kap az élettől

mindmegette.hu

Sokan így rontják el a natúr csirkemellet: kihagyják az egyik fontos összetevőt

ripost.hu

Szívükhöz kaptak a rossz hírtől, aggódnak a szurkolók Szoboszlai miatt

ripost.hu

Innen nincs visszaút: Ben Affleck szerint a házassága J-LO-val csupán egy lázálom volt

ripost.hu

"Nem tudom értelmezni" - váratlanul stílust váltott Tóth Andi

ripost.hu

Alig tudja valaki a helyes megoldást erre az általános iskolás matek házira

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A 2022-es magyar választást külföldről befolyásoló hálózat ma is aktív

POLITIK

Területvédelemre készül a NATO, terítéken a sorkatonai szolgálat bevezetése Németországban

POLITIK

Lengyel tábornok: Az ukránokat az mentheti meg, ha megállítjuk a háborút

POLITIK

Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK

A Bajnai-féle DATADAT megszerezte 6 millió ember adatait

POLITIK

Ezekkel a vadászrepülőkkel csaphat össze a Nyugat az oroszokkal

POLITIK

Dollárbaloldal: Több mint 6 millió ember adatait szerezte meg a DATADAT

POLITIK

Fico elleni merénylet: 48 ügyben indult rendőrségi eljárás