POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.12.

A civilek összefognak a guruló dollárok ellen

Munkacsoport a külföldről finanszírozott szervezetek átvizsgálására.

Idegen érdekek mentén és külföldi forrásból Magyarországon működő civil szervezetek hazai politikusokat és magánszemélyeket figyelnek meg. Céljuk a magyar emberek és politikusok „levadászása” – fogalmazott ifj. Lomnici Zoltán, a CÖF–CÖKA szóvivője a szervezet mai sajtótájékoztatóján. Mint mondta, arra a megállapításra jutottak, hogy a külföldről finanszírozott civil szervezeteknek – beleértve a TASZ-t, a Magyar Helsinki Bizottságot, a Transparency Internationalt, valamint az Amnesty Internationalt is – a tevékenységét folyamatosan vizsgálni kell, ezért a CÖF–CÖKA egy munkacsoportot hoz létre és minden olyan információt, amit rendelkezésre tudnak bocsátani, elküldenek az illetékes szerveknek, beleértve a Szuverenitásvédelmi Hivatalt is.

– A CÖF–CÖKA egyetlen célja, hogy átlátható és transzparens viszonyokat teremtsen és figyelembe véve a nyugat-európai országok gyakorlatát, kiszűrje annak a lehetőségét, hogy külföldről érkező forrásokkal megsértsék a magyar választási rendszert

– szögezte le ifj. Lomnici Zoltán.

Jelezte, hogy a szuverenitásvédelmi törvénycsomag egyértelművé teszi, hogy bizonyos esetben már bűncselekményt követ el az, aki külföldi forrásokat csatornáz be a magyar választási kampányokba. Leszögezte, hogy éppen ezért magyarként és civilként feladatuk, hogy akár preventív jelleggel, megóvják a honfitársaikat egy esetleges jogsértéstől.

Tordai Máté, a CÖF–CÖKA szakkoordinátora elmondta, hogy a szervezet adatigényléssel fordul az Átlátszó portálhoz, mivel felmerült, hogy az oldal külföldi érdekből folytathat oknyomozó munkát. 

– Nyilatkozzanak arról, hogy folytattak-e külföldi forrásból oknyomozó munkát magyar szervezetekkel szemben 

– rögzíttette.

Továbbá arra is várják a választ, hogy 2023-ban mennyi forrás érkezett az Átlátszóhoz külföldi pénzből és a tavalyi év végén mekkora összeget tartott devizában az Átlátszó.hu közhasznú nonprofit Kft. és az Átlátszónet Alapítvány. A CÖF–CÖKA arra is várja a választ, hogy az európai parlamenti és az önkormányzati választás napjáig érkezni fognak-e külföldi források.

– Az információkat a válaszok beérkezése után azonnal kiértékeljük, tekintettel arra, hogy ezeknek a kérdéseknek a mielőbbi tisztázása hazánk szuverenitásának védelme szempontjából is kiemelten fontos

– tette hozzá Tordai Máté.

Justin Spike, az AP hírügynökség újságírója a Magyar Nemzet kérdésére elismerte, hogy Eric Koch, a Soros-pénzekkel kistafírozott Action for Democracy (A4D) aktivistája olyan e-mailekkel bombázta, amelyekben arról győzködte, hogy kormánykritikus éllel tudósítson Magyarországról, számolt be róla a Mandiner.

Miután Eric Koch, az A4D egyik együttműködő partnere a fősodratú, liberális szemléletű médiumok elfogultságát leleplező, súlyos kijelentéseket tett az X-en egy minap megosztott videóban, több televíziót, lapot és hírügynökséget is megkeresett a Mandiner, ám válasz csak egyetlen helyről érkezett.

Justin Spike szerint az aktivista azt igyekezett elérni, hogy az A4D narratívája szerint – vagyis erősen kormánykritikus éllel – tudósítsanak a 2022-es magyarországi választásokról. 

„Bár jónéhány levelezőlista jellegű e-mailt kaptam a nevezett személytől, nem válaszoltam ezekre, és nem is léptem kapcsolatba vele vagy a szervezetével”

– fogalmazott Spike. Noha tagadta, hogy engedett volna a nyomásgyakorlásnak, figyelemreméltó, hogy mégis számos olyan cikket jegyez szerzőként, amelyekben Orbán Viktort és kabinetjét antidemokratikusnak, gyengének, elszigeteltnek, valamint Putyin-barátnak állítja be.

Eric Koch a CNN politikai igazgatójának, David Chaliannak folyamatosan „duruzsolt a fülébe”, hogy az A4D-nek tetsző módon tematizálják a magyar közéletet, s az NBC News elnökét is ugyanezért nyaggatta rendszeresen.

A lobbizás meg is hozta a várt hatást, mert a 2022-es választások idején mindkét televízióban jónéhány olyan anyag jelent meg, amelyek kedvezőtlen színben mutatták be Magyarországot. 

 

A legnagyobb érintett médiumok hallgatnak

Sokatmondó az is, hogy sem Chalian, sem pedig Noah Oppenheim – aki 2017 és 2023 között volt az NBC News elnöke – nem válaszolt a Mandiner megkeresésére, a televíziók más módon – például nyilvános közleményben – sem próbálták cáfolni Koch szavait és megnyugtatni a közvéleményt. Hasonló kérdésekkel keresték Benjamin Novakot, a The New York Times újságíróját is, ám onnan sem érkezett reakció, írja a Mandiner.

Az X-re feltöltött videóban Eric Koch számos további olyan médiumot említett, amelyet igyekeztek befolyásolni. A felsoroltakon kívül az AFP hírügynökségnél, a The Washington Postnál, valamint a Bloombergnél is azt kívánták elérni, hogy negatív tónusban tudósítsanak hazánkról.

De az A4D megpróbálta alakítani más szuverén országok belpolitikai folyamatait is. Lengyelországban például a demokrata párti amerikai adminisztrációig érő kapcsolatrendszerüket felhasználva dolgoztak a PiS-kormányzat megbuktatásán, hazánk esetében pedig a brüsszeli összeköttetéseiken keresztül lobbiztak azért, hogy az ország ne kapja meg a neki járó uniós forrásokat.

Korányi Dávid, az A4D ügyvezetője – aki korábban Karácsony Gergely városdiplomáciai főtanácsadója is volt – a baloldali vezetésű fővárosi önkormányzattal közösen előszobázott azért, hogy az Európai Bizottság a támogatások visszatartásával gyakoroljon nyomást a kabinetre.

Az Action for Democracy-féle aknamunkának legdurvább beavatkozása az volt, hogy közvetlenül finanszírozták az ellenzék 2022-es választási kampányát mintegy hárommilliárd forinttal. Az A4D több prominense is elismerte, hogy guruló dollárok elsősorban Soros Györgytől származtak. 

A 2022-es országgyűlési képviselőválasztás külföldi befolyásolásának körülményeit feltáró titkosszolgálati jelentés megállapította, hogy az Action for Democracyn, valamint egy azonos célú, svájci alapítványon keresztül több mint négymilliárd forint érkezett Magyarországra, s a pénzekkel a hat pártot tömörítő, közös listán induló baloldal választási kampányát segítették.

Az Action for Democracy (A4D) Magyarország és más szuverén országok választásainak a befolyásolásával kívánta elérni céljait, amihez az uniós és az amerikai vezetéssel kiépített kapcsolataik mellett a nemzetközi média is partnerük volt az aknamunkában, írta a szervezet működéséről a Mandiner.

Az Action for Democracy az Európai Unió egészére kiterjedően igyekezett befolyásolni a politikai erőviszonyokat, derül ki az X-en található MagaBabe nevű profilon a minap megosztott videóból, amelyen Kati Marton, az A4D kuratóriumi elnöke a lengyelországi aknamunkájukról beszélve árulja el, hogy valójában az európai nagypolitikát igyekeztek a nekik tetsző módon alakítani. 

Ezek szerint tehát az A4D kuratóriumi elnöke az említett „Dáviddal” együtt (aki minden bizonnyal Korányi Dávid, a szervezet ügyvezető igazgatója) Mark Brzezinskivel, az USA varsói nagykövetével beszélte meg, miként tudnák hatalomra segíteni Donald Tuskot és szövetségeseit, szemben a Marton által szélsőségesnek nevezett, valójában konzervatív PiS-kormányzattal. 

Miközben Marton a demokrácia megmentéséről beszél, akcióikkal és a külföldről – elsősorban Soros Györgytől – érkező pénzekkel több országban is a választások demokratikus voltát veszélyeztették.

Az egyik felvételen Korányi, aki korábban Karácsony Gergely városdiplomáciai főtanácsadója is volt, arról beszél, hogy a baloldali vezetésű fővárosi önkormányzattal együtt azért lobbiztak az Európai Bizottságnál, hogy Magyarország ne kapja meg a neki járó uniós forrásokat. Eric Koch, az A4D együttműködő partnere pedig arról számol be a videók egyikén, hogy vezető nemzetközi médiumokon keresztül is terjesztették a magyar kormány lejáratására készített propagandaanyagokat.

Korányi Dávid
 Korányi Dávid (Forrás: Wikipédia)

 

Az aktivista szerint a 2022-es választást megelőzően például a CNN politikai igazgatójára, valamint a NBC News elnökére gyakorlatilag napi szinten igyekezett nyomást gyakorolni, hogy képernyőre kerüljenek a hazánkat kedvezőtlen színben feltüntető anyagok.

Orbán Viktornak az amerikai republikánus párti körökben növekvő népszerűsége miatt a magyar miniszterelnök hírnevének besározására külön lejárató cikket íratott az USA-ban legnépszerűbb hírportálnak számító Yahoo Newsra egy fehér házi tudósítóval. 

A MagaBabe-en megjelent videók segítenek annak leleplezésében, hogy az Action for Democracy és a mögötte álló források, élükön Soros Györggyel miként igyekeznek az érdekeiknek megfelelő mederbe terelni a geopolitikai folyamatokat, s hogy ehhez milyen kapcsolati háló és mekkora pénzügyi eszközök állnak a rendelkezésükre.

A videókon az A4D több vezetője azt is elismerte, hogy jórészt a tőzsdespekulánstól származtak a guruló dollárok

– mutat rá a Mandiner cikke.

A 2022-es választás külföldi befolyásolásának a feltárására indított, és tavaly nyáron a titkosítás alól részlegesen feloldott titkosszolgálati jelentés szerint az Action for Democracyn és egy svájci alapítványon keresztül mintegy négymilliárd forintnyi külföldi pénz érkezett Magyarországra, amiből a baloldal kampánytevékenységét finanszírozták. 

A Szuverenitásvédelmi Hivatal is vizsgálódik

Tekintettel arra, hogy a beavatkozási kísérlet komoly nemzetbiztonsági kockázatot hordozott az ország szuverenitására nézve, az Országgyűlés fideszes többsége múlt év végén megszavazta a szuverenitásvédelmi törvényt, s ehhez kapcsolódóan módosították az alaptörvényt is. Február 1-jétől pedig működésbe lépett az újonnan létrehozott Szuverenitásvédelmi Hivatal is, ami arra készül, hogy alaposan átvizsgálja az Action for Democracyról a MagaBabe-en megjelent teljes videóanyagot. 

origo.hu

Krumplidobálás okozta egy tengeralattjáró vesztét

ripost.hu

Botrány: Kiakadt a TikTokker a magyar üzletember viselkedése miatt

borsonline.hu

"Végtelenül izgalmas" - világsztár posztolt Budapestről, el van ájulva a várostól

vg.hu

A megnyitó másnapján is óriási sorok állnak a Primark előtt – azonban vannak már olyanok, akik csalódtak a cégben

mindmegette.hu

5 hatékony illóolaj, amivel távol tarthatod a kullancsokat

magyarnemzet.hu

Tompos Kátya rendelkezett a kezelésére összegyűlt összegről

ripost.hu

Áll a bál Moszkvában: Sztankovicsnak máris hadat üzentek

mindmegette.hu

Csirkepaprikás nokedlivel és fejes salátával, a legtökéletesebb ebéd, ahogy a nagyi csinálta

ripost.hu

Marsi Anikó reagált az őt ért sértő kritikákra: Nem hiszed el, mit mondott

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt helyesen megoldod, az emberek felső 2 százalékába tartozol

ripost.hu

Ez most jól jön, Szoboszlai óriási előnybe került a Liverpool edzőjénél

ripost.hu

Ők azok a szerencsés csillagjegyek - nekik hozza el a szerelmet az idei nyár, a főboszorkány szerint

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Németországban máris kezdeni akarják a sorozást

POLITIK

Világháborúval fenyegető, Ukrajnát támogató javaslatokról egyeztet a NATO Prágában

POLITIK

NATO különleges küldetés indulhat Ukrajnában: mi áll a háttérben?

POLITIK

Hajléktalanok vertek tábort a Mariahilfer Strassén Bécsben

POLITIK

Orbán Viktor: Minden héten közelebb vagyunk a háborúhoz

POLITIK

Deutsch Tamás: Újabb világháborút jelent, ha Európa harcoló félként belesodródik a háborúba

POLITIK

Merényletet tervezett Zelenszkij két ezredese.

POLITIK

Európai katonákkal akarják pótolni az ukránok veszteségeit