POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.06.

Az ukránok szívósan próbálkoznak

De nem tudnak előre nyomulni, igazi patthelyzet.

Avgyijivka bevétele után az orosz hadsereg megakadályozta, hogy az ukrán erők megvethessék a lábukat egy újabb védvonalon – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egy keddi parancsnoki videókonferencián.

Miután az ukrán fegyveresek elmenekültek az avgyijivkai védelmi csomópontról, az orosz csapatcsoport nem hagyta, hogy megkapaszkodjanak a Petrovszke-Lastocskine-Szjeverne vonalon, és továbbra is nyomást gyakorol az ellenségre nyugat felé” – hangoztatta Sojgu, méltatva az orosz hadsereg teljesítményét.

A moszkvai katonai tárca keddi hadijelentése a kupjanszki, a donyecki és az avgyijivkai frontszakaszról számolt be orosz előretörésről, 21 ukrán támadás és ellentámadás visszaverése mellett. A legtöbb, szám szerint tíz ellenroham Avgyijivkánál hiúsult meg.

Az összefoglaló szerint az ukrán fél a harci „érintkezési vonal” mentén az elmúlt nap folyamán csaknem 1100 katonát veszített, akik közül a legtöbben, mintegy ötszázan az Avgyijivka körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan. A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek mellett Sz-300-as légvédelmi rendszerek több indítóállását, egy brit Stormer légvédelmi rakétarendszerhez tartozó harcjárművet, egy drónirányítási központot, egy MiG-29-es repülőgépet, négy harckocsit, hat páncélozott harcjárművet, három páncélozott szállítójárművet, egy lengyel Krab önjáró és egy amerikai M777-es vontatott tarackot, HIMARS sorozatvetők négy rakétáját és 112 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek kedden ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Az orosz hadsereg kedden ágyúzta a kelet-ukrajnai Harkiv megyét és a déli Herszon várost, mindkét régióban áldozatokat szedtek a támadások a civil lakosok körében – közölték helyi kormányzók.

Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója a Telegramon azt írta, hogy az orosz erők Kurilivka falura nyitottak tüzet, aminek következtében egy 67 éves nő meghalt.

Roman Mrocsko, Herszon város katonai közigazgatásának vezetője arról tájékoztatott, hogy reggel óta másodszor nyitottak tüzet a megyeszékhelyre. Ketten sérültek meg, egy 77 éves nő és egy 76 éves férfi. Mindketten otthonukban tartózkodtak az ellenséges támadás idején – tette hozzá.

Andrij Juszov, a katonai hírszerzés szóvivője az ukrán Szabadság Rádiónak elmondta, hogy vannak halottjai és sérültjei az orosz Fekete-tengeri Flotta Szergej Kotov nevű járőrhajója ellen tengeri drónokkal végrehajtott támadásnak. Az ukrán katonai hírszerzés már korábban közölte, hogy a hajó a támadás következtében elsüllyedt. A szóvivő elmondta, hogy a Szergej Kotov hajó arról nevezetes, hogy a Moszkva elnevezésű cirkálóval együtt vett részt a Kígyó-sziget elleni támadásban. Kiemelte, hogy hírszerzési információk szerint a járőrhajón az oroszok légvédelmi rakétarendszereket terveztek elhelyezni.

Az ukrán energetikai minisztérium sajtószolgálata arról tájékoztatott, hogy a donyecki régióra kilőtt orosz lövedékek áramkimaradást okoztak egy bányában, a dnyipropetrovszki régióban pedig megsérült egy gázvezeték. A tárca hozzátette, hogy a bányából 16 embert hoztak a felszínre.

Az ukrán légierő a Telegramon közölte, hogy a keddre virradó éjjel Ukrajnát támadó 22 Sahid csapásmérő drónból 18-at lelőttek. A drónokat az Oroszország által még 2014-ben megszállt Krím félszigetről indították. Az ukrán déli műveleti parancsnokság pedig arról adott hírt, hogy Odessza fölött semmisítették meg mind a 18 orosz drónt, de egy drón a megyeszékhely környékén csapódott be, aminek következtében megrongálódott egy szanatórium. Tűz ütött ki, de a lángokat hamar eloltották. Az üdülőterületen egy mólóval és melléképületekkel ellátott magánházban is károk keletkeztek – tette hozzá jelentésében a parancsnokság.

Az ukrán vezérkar reggeli harctéri helyzetjelentésében azt írta, hogy az elmúlt nap során 74 katonai összecsapás volt az ukrán és az orosz csapatok között. „Az oroszok öt rakéta- és 66 légicsapást indítottak, valamint 108-szor nyitottak tüzet rakétasorozatvetőkkel az ukrán csapatok állásaira és lakott területekre.

A vezérkar összesítése szerint az orosz hadsereg eddigi ukrajnai embervesztesége meghaladta a 419 ezret. Az ukrán erők hétfőn megsemmisítettek egyebek mellett kilenc orosz harckocsit, 48 tüzérségi és két légvédelmi rendszert.

Oroszországnak nem szabad megnyernie a jelenlegi orosz-ukrán háborút. A Nyugatnak addig kell támogatnia az ukrán népet és az ukrán hadsereget, amíg csak arra szükség lesz – jelentette ki Emmanuel Macron francia államfő kedden Prágában sajtótájékoztatón, miután tárgyalásokat folytatott Petr Pavel cseh köztársasági elnökkel.

Emmanuel Macron azt mondta: fontosnak tartja és támogatja azt a cseh kezdeményezést, hogy az európai unión kívüli országokban közösen lőszert vásároljanak Ukrajnának.

Petr Pavel szerint keresni kell Ukrajna támogatásának lehetséges új formáit, s meg kell vitatni a nyugati országok katonai szakembereinek esetleges ukrajnai részvételét is. A cseh elnök hangsúlyozta: kizárólag tanácsadói segítségről, és nem katonai egységekről lehet szó.

A francia elnök később Petr Fiala cseh kormányfővel cseh-francia stratégiai partnerségi akciótervet írt alá, amely a 2024-2028-as évekre szabályozza a kétoldalú együttműködést számos területen, egyebek között a védelmi, biztonsági és a menekültügyi politikában, valamint az atomenergia hasznosításában és fejlesztésében.

Oroszország folyamatos fenyegetést jelent a NATO számára, ezért tovább kell növelni a védelmi képességeket a szövetség keleti szárnyán – hangsúlyozta Andrzej Duda lengyel és Gitanas Nauseda litván elnök kedden a Dragon-24 fedőnevű lengyelországi hadgyakorlaton.

A lengyel és a litván államfő, valamint Christopher Cavoli tábornok, a NATO európai erőinek főparancsnoka kedden az észak-lengyelországi Korzeniewóban megtekintették a Dragon-24 fedőnevű hadgyakorlatot, amely része a Steadfast Defender-24 európai NATO-gyakorlatnak.

Az Andrzej Dudával közösen tartott sajtókonferencián Gitanas Nauseda kiemelte: Litvánia és Lengyelország azonos módon értékelik az Oroszország irányából észlelt, tartós biztonsági fenyegetést. Ennek ellensúlyozására kulcsfontosságú a NATO keleti szárnyának erősítése – hangsúlyozta Nauseda.

Andrzej Duda aláhúzta a szövetséges művelet védelmi jellegét. Úgy vélte: a Dragon-24 a mai idők kihívásaira, nevezetesen az Ukrajna elleni orosz háborúra jelent választ. „Tudvalévő, hogy ma a legnagyobb fenyegetés éppen abból az irányból érkezik” – jegyezte meg.

Felidézte: a közép-európai térségben múlt héten megkezdődött Defender-24 hadgyakorlaton mintegy 90 ezer katona vesz részt a NATO tagállamaiból és a hamarosan belépő Svédországból, ezen belül az európai manőverek keretében Lengyelországban a Dragon-24 során kilenc tagállam 20 ezer katonája gyakorlatozik.

Andrzej Duda arra is kitért, hogy jövő kedden Donald Tusk lengyel kormányfővel együtt Washingtonba látogat, ahol Joe Biden amerikai elnök fogadja őket Lengyelország NATO-csatlakozásának 25. évfordulója alkalmából.

Bejelentette: a washingtoni út előtt, hétfőn összehívja a nemzetbiztonsági tanácsot, amely a lengyel államfő tanácsadó testülete, és Lengyelország legfontosabb politikai vezetőiből áll. Az ülés célja az, hogy mielőtt Tuskkal együtt a Fehér Házba látogatnak, megmutassák, hogy biztonsági témákban a lengyel belpolitikai színtér egységes – magyarázta az államfő. A lengyel elnök és a kormányfő más politikai táborokhoz tartoznak, Dudát a jelenleg fő ellenzéki erőt képező Jog és Igazságosság párt jelöltjeként választották meg.


 

 

 

origo.hu

Vitézy Dávid agyonverte Karácsony Gergelyt

ripost.hu

Ez most jól jön, Szoboszlai óriási előnybe került a Liverpool edzőjénél

metropol.hu

A rákos hercegné egyértelmű üzenetet küldött Harry és Meghan számára

vg.hu

Bukás lehetett Azahriah tripla koncertje a Puskásban – csillagászati összegek derültek ki

ripost.hu

Ugrik a Porsche, új autót kap Gulácsi Péter és Orbán Willi

ripost.hu

Botrány: Kiakadt a TikTokker a magyar üzletember viselkedése miatt

travelo.hu

Videó: Tragédia a Mount Everesten - megdöbbentő, miért veszthette életét a hegymászó

ripost.hu

Marsi Anikó reagált az őt ért sértő kritikákra: Nem hiszed el, mit mondott

ripost.hu

"A menyem szörnyű anya, féltem tőle az unokámat"

ripost.hu

A tudósok is elsápadtak attól, ami az óceán mélyén felbukkant

ripost.hu

Szabad-e megenni a kukacos cseresznyét?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Németországban máris kezdeni akarják a sorozást

POLITIK

Világháborúval fenyegető, Ukrajnát támogató javaslatokról egyeztet a NATO Prágában

POLITIK

NATO különleges küldetés indulhat Ukrajnában: mi áll a háttérben?

POLITIK

Hajléktalanok vertek tábort a Mariahilfer Strassén Bécsben

POLITIK

Orbán Viktor: Minden héten közelebb vagyunk a háborúhoz

POLITIK

Deutsch Tamás: Újabb világháborút jelent, ha Európa harcoló félként belesodródik a háborúba

POLITIK

Merényletet tervezett Zelenszkij két ezredese.

POLITIK

Európai katonákkal akarják pótolni az ukránok veszteségeit