POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.05.

Marine Le Pen pártjának jók az esélyei az EP-választáson

„Franciaország visszatér. Európa újjáéled” .

„Franciaország visszatér. Európa újjáéled” szlogennel tartotta meg a június 9-i európai parlamenti választások előtti nyitó kampánygyűlését vasárnap a francia Nemzeti Tömörülés (RN)  Marseille-ben.

„Franciaország teljes háttérbeszorulását okozzák a vezetőink és az Európai Unió” – mondta Jordan Bardella, a 28 éves pártelnök és listavezető mintegy ötezer aktivista előtt az Olympique Marseille labdarúgócsapat stadionjában tartott beszédében.

Ez tükröződik szerinte „Franciaország visszaszorulásában saját hazájában, de Európában és a világban is, az állam szétesésében, az ország széthullásában”.

Bardella mindenekelőtt Emmanuel Macron államfőt okolta Franciaország „hanyatlásáért”, akit a „nagy kiradírozónak” nevezett.

A nagygyűlést a szuverenista jobboldali párt vezéralakja, korábbi elnökjelöltje és nemzetgyűlési frakcióvezetője, Marine Le Pen nyitotta meg, aki szintén az államfőt bírálta „cinizmusáért”, s amiért „azt hiszi, hogy meg tudja találni a politikai üdvösséget olyan háborús pózokban, amelyek ledöbbentik a franciákat”, utalva a francia elnök azon kijelentésére, miszerint nem zárható ki, hogy a Nyugat csapatokat küld a háborúban álló Ukrajnába.

Marine Le Pen elmondta:

az RN „átgondolt, határozott, nemzeti és népi átmenetet” fog javasolni. Megerősítette, hogy ő is rajta lesz a párt EP-listáján, de az utolsó helyen, „jelképes” jelöltként.

A felméréseket a 2019-es EP-választásokhoz hasonlóan jelenleg is az RN vezeti az elnöki párt, a Reneszánsz előtt a június 9-i szavazás előtt, de jóval nagyobb mértékben, mint öt évvel ezelőtt, amikor is Marine Le Pen pártja a szavazatok 23,3, míg Emmanuel Macron pártja a 22,4 százalékát szerezte meg. Az Odoxa közvélemény-kutató intézet kedden közzétett tanulmánya szerint ha most tartanák a választást, az RN 30 százalékos, a Reneszánsz listája pedig 19 százalékos támogatottságot kapna.

„Nincs más opciónk, mint a győzelem” – hangsúlyozta beszédében Jordan Bardella, aki szerint június 9. a politikai „váltás első napja lesz”.

Az RN nyíltan szeretné a kormánnyal szembeni szimbolikus „időközi választássá” is tenni az EP-választásokat, amelyek a 2027-es franciaországi elnökválasztás előtti utolsó mérföldkövet jelenthetik Marine Le Pen negyedik elnökjelöltsége előtt.

A BVA közvélemény-kutató intézet szerint

a franciák egyharmada szándékozik az európai választásokon a jelenlegi kormánypolitikával szembeni ellenérzését kifejezni.

A marseille-i nagygyűlésen mutatta be az ellenzéki párt az új szlogenjét is (Franciaország visszatér, Európa újjáéled), amelyet Ronald Reagan néhai amerikai elnöktől kölcsönzött.

Jordan Bardella már csütörtökön bemutatta az RN-nek a közlekedési lámpák színei szerinti „trikolor stratégiáját”, amellyel az uniós politikákat osztályozta: zöldet adva azoknak, amelyeket támogat, például az Erasmus-programot, narancsszínnel jelezve azokat, amelyeket új feltételekhez kötne, mint például Schengen esetében, és vörössel jelölve azokat, amelyeket megszüntetne, mint például a bevándorlást.

A pártvezető ugyanakkor leszögezte: „nem készül, sem nyilvános, sem titkolt Frexitre”, azaz Franciaország kiléptetésére az Európai Unióból, s „nem Európa, hanem az Európai Unió ellen” kampányol.

A gazdacsaládból származó Valérie Hayer európai parlamenti képviselőt, a Renew Europe csoport vezetőjét nevezte meg listavezetőnek az EP-választásokra Emmanuel Macron francia elnök pártja, a Reneszánsz a végrehajtói iroda csütörtöki ülését követően.

Miután az elnöki táborhoz tartozó több politikus is elutasította a felkérést, Emmanuel Macron a nagyközönség számára ismeretlen 37 éves EP-képviselőt választotta listavezetőnek, akinek mindenekelőtt az lesz a feladata, hogy behozza a Reneszánsz lemaradását a kampányát már hónapokkal ezelőtt elindító Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörüléshez (RN) képest.

A jogi végzettségű Valérie Hayer gazdacsaládból származik, s eredetileg az elnöki párttal szövetségre lépett centrista UDI tagja volt. Emmanuel Macron táborához 2017-ben csatlakozott, még mielőtt 2019-ben megválasztották EP-képviselőnek. Januárban ő vette át a centrista Renew Europe képviselőcsoport vezetését az Európai Parlamentben, amikor elődjét, a listavezetői poszt várományosát, Stéphane Séjournét külügyminiszternek nevezte ki Emmanuel Macron. Az Európai Parlamentben Valérie Hayer aktív szerepet játszott a többéves költségvetésről szóló tárgyalásokon, és a koronavírus-járvány utáni helyreállítási alap kidolgozásában. Rendszeresen szót emel „az álhíreket terjesztő szélsőjobboldal”, és a hazájában a fő riválisnak számító Nemzeti Tömörülés „szélhámosságai” ellen.

A felméréseket a 2019-es EP-választásokhoz hasonlóan jelenleg is az RN vezeti a Reneszász előtt a június 9-i szavazás előtt, de jóval nagyobb mértékben, mint öt évvel ezelőtt, amikor is Marine Le Pen pártja a szavazatok 23,3, míg Emmanuel Macron pártja a 22,4 százalékát szerezte meg. Az Odoxa közvélemény-kutatóintézet kedden közzétett tanulmánya szerint ha most tartanák a választást, az RN 30 százalékos, a Reneszánsz listája pedig 19 százalékos támogatottságot kapna.

A macronista többség március 9-én az északi Lille-ben tartandó gyűlésen indítja el kampányát, s az első kihívás számára az lesz, hogy a listavezetőjét ismertté tegye a többi párt országosan ismert és már egy ideje kampányoló jelöltjeivel szemben, akiknek többsége már öt évvel ezelőtt is listavezető volt: az RN élén Jordan Bardella, a jobbközép Köztársaságiakat képviselő Francois-Xavier Bellamy vagy Raphael Glucksmann a szocialisták élén.

Tovább lebegtette az Oroszország elleni szárazföldi, katonai beavatkozást Gabriel Attal francia miniszterelnök azt követően, hogy Emmanuel Macron köztársasági elnök nem zárta ki „nyugati” szárazföldi erők bevetését. Ellenzéki politikusok „őrültségnek” és felelőtlenségnek tartják Macron szavait. Hadvezért játszik az államfő Marine Le Pen konzervatív politikus szerint.

Erőteljes ellenzéki reagálások láttak napvilágot kedden Franciaországban azt követően, hogy Emmanuel Macron köztársasági elnök hétfő este

nem zárta ki a nyugati csapatok Ukrajnába küldésének lehetőségét.

Háború vagy béke

Kedden már kora reggel az X-en (korábban: Twitter) reagált Macron szavaira Marine Le Pen. A Nemzeti Tömörülés (RN) nevű konzervatív párt vezetője élesen bírálta a köztársasági elnök által felvetett hipotézist – számol be a BFMTV francia hírtelevízió.

„Nem tudom, hogy mindenki felfogja-e egy ilyen kijelentés komolyságát” – írta az X-en. „Emmanuel Macron hadvezért játszik, de

a gyermekeink életéről beszél ilyen meggondolatlanul.

Országunkban a háború vagy a béke a tét” – írta a pártelnök.

„Macron elveszítette a hidegvérét”

Jordan Bardella, az Nemzeti Tömörülés elnöke rámutatott: „Franciaország szerepe az, hogy megtestesítse az erőegyensúlyt. Egy nukleáris hatalommal szembeni fellépés során csapataink katonai elkötelezettségének felvetése épp olyan súlyos, mint meggondolatlan cselekedet. Emmanuel Macron – napról napra inkább így tűnik – elveszítette a hidegvérét” – jelentette ki az X-en a pártelnök.

Emmanuel Macron francia elnök (j5) megnyitóbeszédet mond az Ukrajna megsegítésére összehívott támogatói konferencián a párizsi államfői rezidencián, az Élysée-palotában 2024. február 26-án (Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Gonzalo Fuentes)

Az államfő az Ukrajna támogatására Párizsban tartott nemzetközi konferencia végén, hétfő este – huszonhét másik ország jelenlétében – tette meglepetést okozó kijelentését. Arra a kérdésre válaszolva, hogy esetleg küldenének-e nyugati csapatokat Ukrajnába – ezt a lehetőséget a La Tribune című lap szerint a szlovák miniszterelnök vetette fel – a francia elnök nem látta kizártnak, hogy erre is sor kerülhet.

„Ma nincs konszenzus arról, hogy hivatalos, elfogadott és jóváhagyott módon csapatokat küldjünk a helyszínre. De dinamikusan nézve semmit sem szabad kizárni. Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy Oroszország ne nyerhesse meg ezt a háborút” – jelentette ki az államfő.

Folytassa, Attal!

Gabriel Attal kedd reggel az RTL műsorában egy kérdésre válaszolva tovább lebegtette a katonai szerepvállalást.

„Nem zárhatunk ki semmit egy olyan háborúban, amely Európa szívében és az Európai Unió kapujában zajlik”

– idézi a BFMTV a kormányfőt.

Marine Le Pen mellett más ellenzéki politikusok is elítélték Emmanuel Macron kijelentését.

„Az Oroszország elleni háború őrültség lenne” – reagált az Engedetlen Franciaország (LFI) nevű szélsőbaloldali párt vezetője, Jean-Luc Mélenchon, szintén az X-en, „felelőtlennek” minősítve Emmanuel Macron szavait.

„Ha csapatokat küldenénk Ukrajnába, azzal hadviselő féllé válnánk. Az Oroszországgal való háború őrültség lenne. Az egyik atomhatalomnak egy másik nagy atomhatalom elleni harcias, verbális eszkalációja már most is felelőtlen cselekedet. A parlamentet arra kell kérni, hogy mondjon nemet. Nincs háború! Legfőbb ideje tárgyalni a békéről Ukrajnában, kölcsönös biztonsági záradékokkal!” – írta a politikus.

A Szocialista Párt (PS) első titkára, Olivier Faure az X-en éles szavakkal ítélte el az

„aggasztó elnöki meggondolatlanságot”.

„Az ukrán ellenállás támogatása – igen. Háborút indítani Oroszország ellen, és magával rántani a kontinenst – őrület”idézi a La Tribune című gazdasági lap.


 

origo.hu

Kitálalt Jákob Zoltán volt felesége: ezért váltak el valójában

ripost.hu

Aggasztó szöveget tett közzé az olimpikon párja

borsonline.hu

Nem takargatja tovább Tilla, ünnepel a család: még Majka is gratulált

mandiner.hu

Ferenc pápa ismét meggondolatlan kijelentéseket tett

ripost.hu

Ez a bundáskenyér mindent lepipál, pedig csak egy apró változtatás kell hozzá

ripost.hu

Ők azok a szerencsés csillagjegyek - nekik hozza el a szerelmet az idei nyár, a főboszorkány szerint

mindmegette.hu

Minden háztartásban ott vannak, és titkon zabálják az áramot: szabadulj meg a fantomfogyasztóktól!

ripost.hu

Ugrik a Porsche, új autót kap Gulácsi Péter és Orbán Willi

ripost.hu

Ledöbbentek a rajongók: elképesztő dolog derült ki Michael Jacksonról

ripost.hu

Ben Affleck borzalmasan néz ki, egy üveg piával a kezében sétált - Fotó

ripost.hu

Áll a bál Moszkvában: Sztankovicsnak máris hadat üzentek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Németországban máris kezdeni akarják a sorozást

POLITIK

Világháborúval fenyegető, Ukrajnát támogató javaslatokról egyeztet a NATO Prágában

POLITIK

NATO különleges küldetés indulhat Ukrajnában: mi áll a háttérben?

POLITIK

Hajléktalanok vertek tábort a Mariahilfer Strassén Bécsben

POLITIK

Orbán Viktor: Minden héten közelebb vagyunk a háborúhoz

POLITIK

Deutsch Tamás: Újabb világháborút jelent, ha Európa harcoló félként belesodródik a háborúba

POLITIK

Merényletet tervezett Zelenszkij két ezredese.

POLITIK

Európai katonákkal akarják pótolni az ukránok veszteségeit