Létrehozva: 2024.04.27.
Módosítva: 2024.04.27.

Egy monacói bankszámlára is került a Lánchíd-pénzből?

A hídpénzbotrány újabb részletei.

Egy monacói bankszámlára jelentős összeget utalt át a Lánchíd-beruházás időszakában a fővárosi számlagyár kulcsfigurája,Vig Mór  a letartóztatott ügyvéd.

 Annyi már bizonyosnak látszik, hogy az ügyvéd közvetítésével juthatott el a hídfelújításból "kiszedett" másfél milliárd forint a Karácsony Gergely fémjelezte Városházára.

 

CSS_20230804-32

20230804 Budapest
Átadták a megújult Lánchidat.
Fotó: Csudai Sándor (CSS)
Origo
képen: Élő Norbert, Budapest gazdaságfejlesztési tanácsnoka, Tüttő Kata (MSZP) városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes, Váradiné Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere, Karácsony Gergely főpolgármester,  Bősz Anett humán területekért felelős főpolgármester-helyettes, Kerpel-Fronius Gábor okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes

20230804 BudapestÁtadták a megújult Lánchidat.Fotó: Csudai Sándor (CSS)Origoképen: Élő Norbert, Budapest gazdaságfejlesztési tanácsnoka, Tüttő Kata (MSZP) városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes, Váradiné Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere, Karácsony Gergely főpolgármester,  Bősz Anett humán területekért felelős főpolgármester-helyettes, Kerpel-Fronius Gábor okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes

A képen Élő Norbert, Budapest gazdaságfejlesztési tanácsnoka, Tüttő Kata (MSZP) városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes, Váradiné Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere, Karácsony Gergely főpolgármester, Bősz Anett humán területekért felelős főpolgármester-helyettes, Kerpel-Fronius Gábor okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes Fotó: Origo/Csudai Sándor

Több tízezer eurót utalt egy monacói bankszámlára a Városházáig érő fővárosi számlagyárügy kulcsszereplője, Vig Mór - értesült a Magyar Nemzet. Az exügyvéd köreiből származó forrásuk szerint ez az átutalás ráadásul abban az időszakban történt, amikor Vighez, illetve cégéhez egyéb gyanút keltő utalások érkeztek a túlárazott Lánchíd-felújítása kapcsán.

Emlékezetes, amikor Karácsony Gergely főpolgármesterré választásával 2019 őszén a baloldal átvette a hatalmat Budapesten, megfúrták a Tarlós Istvánék által a Lánchíd felújítására kedvező feltételekkel kötött tendert és új közbeszerzési eljárást írtak ki. 

A tenderen az előző városvezetés alatt is befutó A-Híd Zrt. lett a győztes, csakhogy furcsa módon ötmilliárd forinttal drágább ajánlattal nyertek, mint amennyiért a Tarlós-érában végezték volna el a munkát. 

Ráadásul majdnem hatvanszorosára, 4,2 milliárd forintra emelték a Tarlós idején zajló tenderhez képest a vállalkozónak járó előleget, a céget terhelő kötbért viszont megfelezték

 

Korrupció gyanúja a beruházás milliárdos megdrágítása mögött

A drágulást már akkor is többen felrótták az új vezetésnek, de magyarázatot senki nem adott. A jólértesült háttéremberek persze tudhatták, mi történt. Közéjük sorolható a volt miniszterelnök, Bajnai Gordon régi bizalmasa is, aki egy hangfelvétel-leirat szerint arról beszélt, hogy azért került ötmilliárd forinttal többe Karácsonyék idején a Lánchíd felújítása, mert abból pénzeket osztottak vissza a baloldalnak. 

Fővárosi számlagyár

Részletekről Bajnai régi „harcostársa“ nem beszélt, ám azóta a sajtóban megjelent információkból tudhatjuk, hogy az ügy kulcsfigurája egy praxisától eltiltott ügyvéd, Vig Mór, akit a NAV tavaly novemberben vett őrizetbe, miután a férfi belebukott egy sok száz milliós számlagyárba. 

Az adóhatóság az ügyben több helyszínen tartott házkutatást és foglalt le bizonyítékokat, köztük rengeteg készpénzt. Az eljárás keretében kiszálltak többek között egy bizonyos Hegedüs Dániel ügyvédhez, illetve a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt.-hez is. 

 

Közpénzből készpénz

Később kiderült, miért lehetett szükség utóbbi házkutatásokra: az atv.hu hozta nyilvánosságra, hogy 2020 novembere és 2022 júliusa között az A-Híd 1,4 milliárd forintot utalt Vig cégének, a Sunstrike Hungary Kft.-nek. Ebből az összegből továbbutaltak 900 millió forintot Vig Mór magánszámlájára, illetve ügyvédi letéti számlájára. A gyanú szerint a továbbutalások a Vig Mórhoz köthető számlákra jellemzően ugyanazokon a napokon történtek, mint amely napokon az A-Híd Zrt.-től a pénzek a Sunstrike Kft.-hez érkeztek, az összegeket pedig rövid időn belül készpénzben felvették a számlákról. 

Vig Mórt 2022 januárjában egy jogerős ítélet miatt eltiltották az ügyvédi hivatás gyakorlásától, emiatt stratégiát kellett váltani. Ezután vonták be Hegedüst az ügyletekbe, aki a saját ügyvédi letéti számlájára utalta a Sunstrike Hungary Kft.-hez érkező maradék összeget, majd onnan mintegy ötszázmillió forintot felvett készpénzben.

A fenti dátumokat és adatokat n megerősítette az az elrendelt Kehi-vizsgálat is, amelynek részjelentése gyanús pénzmozgásokat tárt fel a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt. és a számlagyáras Vig Mór cége között. A dokumentum emellett porrá zúzza Karácsonyék védekezését is: a főváros balliberális vezetése ugyanis eddig azzal érvelt, hogy a renoválás és a kétes pénzmozgások között nincs időbeli egybeesés. Csakhogy a Kehi egyértelműen rámutatott, hogy a másfél milliárd forint egésze a közbeszerzési eljárás alatt, 1,3 milliárd forint pedig a kivitelezési szerződés megkötése után került az A-Hídtól a számlagyáras exügyvéd cégéhez.

Kipakolt egy bennfentes

Fontos kiemelni, hogy az ügyben nemrég felbukkant egy informátor, aki levelet küldött az egykori elszámoltatási kormánybiztosnak, Budai Gyulának.

 A levélben az szerepelt, hogy a Vig Mór a Mammut bevásárlóközpontnál található biztonsági cég irodájába járt „elszámolni” a Lánchíd-beruházásból kiszivattyúzott, majd készpénz formájában felvett összegekkel. 

Az „elszámolás” a levélíró szerint a vállalkozás vezetője és a jogász között zajlott. 

 

Így juthatott el a hídpénz a Városházára

Mindebből az következik, hogy az A-Híd Zrt. által az exügyvédnek átutalt másfélmilliárd forint itt cserélhetett gazdát. Budai szerint ráadásul a biztonsági cég kapcsolatban áll a felújítást végző A-Híd Zrt.-vel. Ám ami még gyanúsabbá teszi az egész történetet, hogy a levélíró úgy tudja: a hídpénzből jelentős összegek kerültek a fővárosi baloldalhoz.

A megtudott adatok alapján nem volt nehéz megállapítani, hogy a biztonsági cég a Lövőház utca 7–9. szám alatt található Árgus-Security Vagyonvédelmi Kft. A biztonsági vállalkozás egyik tulajdonosa Apáthy Zoltán Endre, az ő édesapja pedig nem más, mint Apáthy Endre, akinek a családi érdekeltségébe tartozik az A-Híd Zrt.

Amennyiben tehát igazak a bennfentes levélíró állításai, a Lánchíd-beruházásból „kimentett” pénzek az azt végző A-Híd tulajdonosi köréhez kerülhettek vissza, ahonnan az összegek a levélíró szerint a budapesti Városházán landoltak.

A NAV vizsgálhatja ki a számlagyárbotrányt

Budai mindezek miatt feljelentést tett hivatali vesztegetés gyanújával a rendőrségen, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) pedig el is rendelte a nyomozást, majd az ügyet átadta a számlagyárügyben már hónapok óta költségvetési csalás gyanújával nyomozó NAV-nak. 

 

origo.hu

Zelenszkij kiadta a parancsot, kiengedi a bűnözőket a börtönökből

origo.hu

Egyetlen nukleáris rakéta képes lenne elpusztítani egész Budapestet

metropol.hu

Áll a bál a Bajnokok Ligájában! Kinyírta a bíró a PSG-t?

magyarnemzet.hu

Orbán Viktor fogadta az állami látogatásra Magyarországra érkező kínai államfőt

life.hu

Met-gála 2024: táncuk is bizonyítja, még mindig lángol a szerelem Nicol Kidman és férje között - Fotó

mandiner.hu

Így landolt a kínai elnök gépe Budapesten (VIDEÓ)

origo.hu

A Miss Influencer Hungary nyertese egy igazi vadmacska: tökéletes testére nincsenek szavak

travelo.hu

Végzetes tragédiába torkollott a német fiatal spanyolországi nyaralása az első napon

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

hirtv.hu

KOMMENT! Új közéleti talkshow Mészáros Nórival hétfőtől csütörtökig 17.50, HírTV! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Letartóztatták a budapesti Antifa-támadás újabb német gyanúsítottját

POLITIK

Ukrajnában petíciót tettek közzé nyugati csapatok behívására

POLITIK

Ukrán tábornok: a csatatéren nem lehet lezárni a háborút

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Palesztinpárti tüntetők az európai egyetemeken is

POLITIK

Amerika felfüggesztett egy Izraelnek szánt fegyverszállítást

POLITIK

2020-ban és 2023-ban is Kínából érkezett a legtöbb beruházás Magyarországra

POLITIK

Magyarország minden nyomásgyakorlás ellenére kimarad a háborúból