Magyar Péter édesapja meglopta, zsarolta, késsel fenyegette a saját rokonát

INSIDER
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.03.

Elmenekültek Londonból a késes terroristák

Azonnal sikerült külföldre távozniuk.

A Scotland Yard eddigi vizsgálatai szerint hárman támadtak a múlt héten Londonban késsel megsebesített iráni ellenzéki újságíróra, és a támadás után szinte azonnal mindhárman külföldre menekültek.

 

Az incidens a délnyugat-londoni Wimbledon kerületben történt péntek este. A késes támadás a 36 éves Pouria Zeraatit, a londoni székhelyű, perzsa nyelven dolgozó Iran International médiatársaság újságíróját érte.

Zerati a lábán sérült meg, de néhány napi kórházi kezelés után hazatérhetett.

A Scotland Yard kedden késő este ismertetett legfrissebb tájékoztatásában megerősítette, hogy miután a sértettet foglalkoztató médiaorgánumot korábban több fenyegetés érte, a vizsgálatot a rendőrség terrorellenes ügyosztálya irányítja.

A tájékoztatás szerint a nyomozók kiderítették, hogy az újságírót két férfi támadta meg az utcán, majd egy autóval, amelyet harmadik társuk vezetett, elmenekültek a helyszínről. A kék Mazda 3-ast nem sokkal később üresen megtalálták egy közeli városrészben.

A vizsgálat feltárta azt is, hogy a három gyanúsított a támadás után egyenesen a londoni Heathrow repülőtérre utazott, és néhány órán belül külföldre távoztak.

Dominic Murphy, a Scotland Yard terrorizmusellenes parancsnokságának vezetője a tájékoztatáshoz fűzött nyilatkozatában − nevek említése nélkül − közölte, hogy a nyomozók azonosították a három gyanúsítottat.

Murphy nem említette, hogy a feltételezett támadók hova utaztak Londonból, de közölte, hogy a Scotland Yard külföldi partnerszervezetekkel együtt dolgozik a további részletek felderítésén.

A terrorizmusellenes ügyosztály vezetője hangsúlyozta: a londoni rendőrség továbbra sem tudja, hogy mi volt a támadás indítéka, és az incidensnek számos magyarázata lehet.

A brit kormány nemrégiben szankciókat jelentett be az iráni Forradalmi Gárda több vezetője ellen, elsősorban brit, illetve Nagy-Britanniában tevékenykedő újságírók és jogvédő aktivisták fenyegetése miatt.

E szankciók előzményeként az ITV News brit kereskedelmi televízió feltáró riportot közölt arról, hogy az iráni fegyveres testület egyik különleges egysége merényletterveket szőtt az Iran International két műsorvezetője ellen.

A riportműsorban elhangzott, hogy iráni hírszerzési ügynökök 200 ezer dollárt ajánlottak egy embercsempésznek az Iran International két munkatársának meggyilkolásáért, az embercsempész azonban kapcsolatba lépett az ITV-vel és beszámolt az ügyről.

A brit kormány a szankciók bejelentésével egy időben közölte, hogy az iráni rezsim 2022 januárja óta legalább tizenöt alkalommal próbálkozott brit állampolgárok, illetve Nagy-Britanniához kötődő más személyiségek meggyilkolásával.

Együttműködési megállapodást kötött a brit kormány az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynökségével (Frontex) az illegális bevándorlás elleni közös fellépésről.

Nagy-Britannia négy éve kilépett az EU-ból, de a brit belügyminisztériumban aláírt egyezmény felújítja London és az uniós határvédelmi szervezet közvetlen együttműködését.

A szerződés lehetővé teszi a felderítési és egyéb információk kölcsönös megosztását az embercsempész szervezetek tevékenységének felszámolása érdekében. A brit belügyi tárca tájékoztatása úgy fogalmaz, hogy a megállapodás alapján

a brit határrendészet és a Frontex szakértői „tanulhatnak egymás sikeresen alkalmazott taktikai eljárásaiból” is.

A Frontexnek „példátlan rálátása” van az európai kontinensen folyó, határokon átnyúló bűnözésre és az illegális migrációra – áll a londoni belügyminisztérium ismertetésében.

James Cleverly brit belügyminiszter az egyezmény aláírásának bejelentéséhez fűzött nyilatkozatában hangsúlyozta: az illegális bevándorláshoz kötődő szervezett bűnözés és az embercsempészet globális kiterjedésű probléma, amelynek kezeléséhez közös megoldásokra és célkitűzésekre van szükség.

Médiafelületeken indított célzott információs kampányt a brit kormány az illegális határátlépéssel járó veszélyekről.

A londoni belügyminisztérium tájékoztatása szerint a profitot az emberélet elé helyező szervezett bűnözői csoportok évente tízezrekkel hitetnek el hazugságokat, és a La Manche-csatornán, a világ legforgalmasabb hajózási útvonalán csempésznek embereket Nagy-Britanniába.

A tárca éppen ezért újabb információs kampányba kezdett elsősorban a Facebookon és a YouTube videómegosztó portálon, igyekezve közvetlenül elérni azokat, akik fontolóra vették, hogy nekivágnak ennek a veszélyes és illegális utazásnak – áll a minisztérium közleményében.

A hétfőn kezdődött médiakampány az első időszakban Vietnamra összpontosít, mivel az európai kontinensről a brit partok felé csónakokkal útra kelő csoportokon belül egyre nagyobb a vietnamiak aránya.

Nemrégiben egy szlovák állampolgárt ítéltek két és fél év börtönre Angliában, miután autójának műszerfala mögött próbált Franciaországból Nagy-Britanniába csempészni egy vietnami nőt.

Négy éve egy embercsempész szervezet ugyancsak vietnamiakat próbált illegálisan Angliába juttatni. A 39 vietnami állampolgárt egy kamion légmentesen zárt rakterébe zsúfolták, és valamennyien életüket vesztették, mire a teherautó Belgiumból Angliába ért.

Abban az ügyben az ír, brit és román állampolgárságú vádlottakat 13 és 27 év közötti börtönbüntetésekre ítélték.

A londoni belügyminisztérium felidézi hétfői tájékoztatásában, hogy tavaly több mint 90 százalékkal csökkent a csónakokkal Angliába átkelni próbáló albán állampolgárok száma, és ehhez a mostanihoz hasonló, szintén közösségi médiafelületeken indított megelőző információs kampány is hozzájárult.

A tárca statisztikái szerint tavaly összességében is harmadával csökkent a Nagy-Britanniába illegálisan belépő menedékkérők száma: 2023-ban 36 704-en lépték át illegálisan a brit határt, 33 százalékkal kevesebben, mint 2022-ben.

A legjelentősebb mértékben az albán állampolgárságú illegális határátlépők száma esett vissza: 2022-ben 12 658, 2023-ban 93 százalékkal kevesebb, mindössze 924 albán érkezett Nagy-Britanniába csónakokkal a La Manche-csatornán átkelve.

Cleverly kiemelte: a brit kormány közvetlen célja az embercsempész bűnszervezetek üzleti modelljének megtörése és „a csónakok megállítása”,

vagyis az európai kontinensről Nagy-Britannia felé tengeri úton irányuló illegális bevándorlás felszámolása.

A legfrissebb belügyi statisztika szerint 2022-ben 45 755-en keltek át csónakokkal, embercsempészek szervezésében a La Manche-csatornán Angliába. Az előzetes becslések szerint 2023-ban 36 százalékkal, 30 ezer alá csökkent a Nagy-Britanniába ilyen módon bejutni próbálók száma, de ez is a tízszerese volt a korábbi évek átlagának.
 

origo.hu

Szilágyi Liliána szállodában takarít és modellkedik Mexikóban

ripost.hu

Jön a változás, 3 csillagjegy életébe szól bele az univerzum

borsonline.hu

Megszületett az új rapkirály: G.w.M büszkén öleli magához kicsi fiát - FOTÓ

mandiner.hu

Exkluzív interjú: Meglopta, zsarolta és késsel fenyegette Magyar Péter édesapja a saját rokonát + videó

metropol.hu

Verőcei hajóbaleset: Daniella holttestének megtalálása után ismét Budapesten van a szállodahajó

vg.hu

A Primark felkészült a lopásokra, és kiderült, hogyan lehet kedvezményeket kicsikarni a kasszánál

ripost.hu

Ezzel vége? A legrosszabbat jósolta az időutazó, nincs sok hátra

travelo.hu

Egy festői svájci falu lakóinak is elege van a turistákból – erre a lépésre készülnek

ripost.hu

Most jött: robbanás történt Magyarországon, nagy a baj

ripost.hu

Vad angyal, Esmeralda: mennyire emlékszel a sorozatokra?

ripost.hu

Alig tudja valaki a helyes megoldást erre az általános iskolás matek házira

ripost.hu

Te felismered a magyar retró slágereket a szövegük alapján? - Kvíz

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

NATO különleges küldetés indulhat Ukrajnában: mi áll a háttérben?

POLITIK

Hajléktalanok vertek tábort a Mariahilfer Strassén Bécsben

POLITIK

Újabb 100 milliárd eurót pumpálnának a háborúba, már Trump győzelmére készülnek

POLITIK

Három ukrán férfi nyilatkozott: A háborút nem lehet túlélni

POLITIK

Putyin: Az ukrán hadsereg nem tudja megfordítani a háború menetét

POLITIK

Donald Trump: Orbán Viktor nem akar háborút, én sem akarok

POLITIK

Magyar választók adatai Soros támogatóinak cseh cégénél

POLITIK

A háború fokozódik. Belgium 30 vadászrepülőt ad Ukrajnának