Orbán Balázs Magyar Péternek: A futtatóid döntenek rólad!

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.09.

Ez a két ügyvéd játszott döntő szerepet a Lánchíd-botrányban

És mi volt Karácsony Gergely szerepe?

Szerző Ripost

Gyanús kapcsolatra akadt a Mandiner a több száz milliós számlagyár működtetésével is gyanúsított Vig Mór, valamint a hídpénzbotrány új szereplője, Hegedüs Dániel ügyvéd között. Hegedüs Dániel ügyvédi irodája ugyanazon a címen található, mint Vig cége, amelyhez összesen másfél milliárdnyi Lánchíd-pénz áramlott. Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője az M1-en emlékeztetett: Karácsony Gergelyék ötmilliárd forinttal drágábban újíttatták fel a Lánchidat, mint amennyibe az első tervek szerint került volna.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal emberei ébresztették fel és fogták el Vig Mórt tavaly novemberben. Ezzel robbant ki az elmúlt évek legnagyobb fővárosi korrupciós botránya. Az adóhatóság ugyanis az év végén a Lánchíd felújítását végző A-híd Zrt.-nél is házkutatást tartott.

Sajtóhírek szerint a NAV Vig Mór több száz millió forintos adócsalási ügyében járt el és foglalt le iratokat. Azóta kiderült, az A-híd Zrt. 1 milliárd 400 millió forintot utalhatott a praxisától eltiltott jogász egyik cégének. Sőt, ezt követően ebből az összegből 900 millió forintot tovább utaltak az ex-ügyvéd magánszámlájára, illetve ügyvédi letéti számlájára. Az összegeket rövid időn belül készpénzben felvették a számlákról. A hétvégén a Mandiner írta meg, hogy egy másik ügyvédhez is került félmilliárd forint. A portál most egy újabb gyanús összefonódásra bukkant a két ügyvéd között.

Kiemelik: Vig Mór cégének, a Sunstrike Kft-nek, és Hegedüs Dániel ügyvédi irodájának bejelentett székhelye ugyanabban a budai épületben van.

Azt írják: Hegedűs Dániel azután került a képbe, miután Víg Mórt eltiltották praxisától. A Mandiner úgy tudja: Hegedüs Dániel a Víg Mór-féle Sunstrike Hungary Kft.-nek utalt pénz megmaradt részéből saját letéti számlájára utalt tovább, majd mintegy 500 millió forintot fel is vett készpénzben.

A portál szerint ezzel a pénzzel együtt már közel 1,5 milliárdra rúg az az összeg, amihez hozzájutottak az ügyben érintettek.

Karácsony Gergely az M1 Híradónak korábban korábban azt mondta, ő semmit nem tud a Lánchíd körül kialakult botrányról, ezért nem válaszol az azzal kapcsolatos kérdésekre.

Karácsony Gergely nem először nélkülözi az őszinte beszédet” – mondta a fővárosi Fidesz frakcióvezetője az M1-en.

Wintermantel Zsolt emlékeztetett: a Lánchíd felújítása – az eredeti tervekhez képest – ötmilliárd forinttal többe került. Tarlós István idején – 2019-ben – már kiírtak egy közbeszerzést a híd felújítására. A végül nyertes A-híd Zrt. akkor 21,8 milliárd forintért vállalta a munkát.

Karácsony Gergelyék azonban egy új közbeszerzést írtak ki, amelynél a cég már több mint ötmilliárd forinttal drágult a beruházás.

Sőt, a baloldali városvezetés a drágulás mellett a korábbi hatvanszorosára emelte a cégnek járó előleget is, miközben a kötbért megfelezték.

„Ügyvédek közreműködésével készpénz formájában valakiknek a zsebében landol ez az összeg. Ha feltesszük magunknak a kérdést, hogy a főpolgármester leállít egy folyamatot, elindít egy újat, annak a végén ötmilliárd forinttal drágábban fogadják el az ajánlatot, majd ettől a kivitelezést végző cégtől, nyomozással érintett cégeken keresztül magánzsebekbe megy a pénz, hogy kinek volt érdeke? Miért döntött úgy  főpolgármester, hogy ezt a folyamatot végigviszi? Tudja-e, hogy kinek a zsebében landolt ez a pénz? Ha ezt a kérdést feltesszük magunknak, azt gondolom a nézők is elég könnyen meg tudják talán válaszolni” – fogalmazott Wintermantel Zsolt.

A NAV nyomozói már összesen 33 fővárosi helyszínen tartottak házkutatást.

Tavaly decemberben járták be a sajtót a Híradóban bemutatott felvételek Vig Mórról. A jelenleg letartóztatásban lévő, praxisától eltiltott ügyvédnél a NAV nyomozói egy több százmillió forintos számlagyár ügyében tartottak házkutatást. Később már nemcsak nála vizsgálódott a NAV, hanem a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt.-nél is. A vállalat ugyanis összesen 1,4 milliárd forintot utalhatott Víg Mór egyik cégének.

Az A-híd zrt. volt az a cég, amelyik a Lánchíd felújítását végezte. 2019-ben – Tarlós István idején – nyerték meg először a közbeszerzést, amit akkor 21,8 milliárd forintért vállaltak.

Karácsony Gergelyék azonban egy új közbeszerzést írtak ki, amelynél a cég már több mint 5 milliárd forinttal drágábban vállalta a munkát.

Sajtóinformációk szerint ebből a pénzből juthatott nagyjából 900 millió forint a letartóztatásban lévő Víg Mór számlájára. Most a Mandiner újabb részleteket tudott meg a gyanús pénzmozgásokról. A portál szerint további félmilliárd forint egy másik ügyvédhez került.

Tovább gyűrűzik a hídpénz botrány, írja mandiner, majd hozzáteszi: információik szerint Vig Mór mellett egy Hegedűs Dániel nevű ügyvéd is hatalmas készpénzösszegeket vett fel az A-Híd Zrt. által a Sunstrike Hungary Kft. számlájára utalt pénzekből.

A Hegedűs által fölvett 500 millió forinttal így már csaknem 1,5 milliárdra rúg az az összeg, amihez hozzájutottak az ügyben érintettek

– írja a Mandiner.

A portál hozzáteszi: Hegedűs Dániel köreiből úgy értesültek, az ő közreműködése azután kezdődött, hogy a korábban több bűncselekményben is érintett Vig Mórt eltiltották ügyvédi praxisa gyakorlásától.

Ekkor vonták be Hegedűst az ügyletekbe, aki a saját ügyvédi letéti számlájára utalta a Sunstrike Hungary Kft-hez érkező összegeket, és további mintegy 500 millió forintot fölvett készpénzben. Mindez 2022 március vége és július közepe között történt – emelték ki a Mandiner cikkében.

Karácsony Gergely korábban még azt is tagadta, hogy lenne hídpénzbotrány, így nem támogatta a vizsgálóbizottság felállítását.

Luxuskörülmények között töltötte a mindennapjait a fővárosi hídpénzbotrány egyik főszereplője, Vig Mór – írta meg korábban a Magyar Nemzet. A lap a nyilvánosan elérhető információk alapján hozzátette, a számlagyáras ügyvéd a közösségi oldalán kérkedett életvitelével. Az Amnesty International magyarországi igazgatójának testvérét többek között azzal gyanúsítják, hogy több száz millió forint értékben fogadott be valótlan tartalmú számlákat.

Luxusautók, hegyekben álló készpénz, jacht, egzotikus nyaralások és ingatlan a Rózsadombon – így élte mindennapjait Vig Mór, a hídpénzbotrány főszereplője. A számlagyáras exügyvéd közösségi oldalán még kérkedett is luxuséletével, az általa megosztott képek évente többszöri egzotikus nyaralásról, mesebeli életkörülményekről tanúskodnak. Az eltiltott jogász a profilképén például egy jachtot kormányoz.

Az álomszerű luxuséletből tavaly novemberben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) emberei „ébresztették fel” Vig Mórt, amikor egy rajtaütés keretében elfogták.

A gyanú szerint ugyanis egy olyan számlagyárat működtethetett, amely az adócsökkentés érdekében több száz millió forint összegben fogadhatott be valótlan tartalmú számlákat.

A házkutatás során luxusautókat és hatalmas mennyiségű készpénzt találtak a NAV nyomozói a házában.

Az adóhatóság a Lánchíd felújítását végző A-híd Zrt.-nél is házkutatást tartott tavaly novemberben. Sajtóhírek szerint az adóhatóság Vig Mór több száz millió forintos adócsalási ügyében járt el, és foglalt le iratokat.

Az A–Híd Zrt. 1,4 milliárd forintot utalhatott a praxisától eltiltott jogász egyik cégének, ebből az összegből pedig 900 millió forintot tovább utalhattak az exügyvéd magánszámlájára és ügyvédi letéti számlájára. Az utalás jellemzően ugyanazokon a napokon történt, amikor az A-Híd Zrt.-től a pénzek megérkeztek Vig Mór cégéhez.

Sajtóhírek szerint az összegeket pedig rövid időn belül készpénzben felvették a számlákról.

A botrány kirobbanása után a Jobbik – Konzervatívok főpolgármester-jelöltje, Brenner Koloman vizsgálóbizottság felállítását követelte Karácsony Gergelytől. Brenner szerint ugyanis tisztázni kell, hogy a pénznek van-e köze a Lánchíd, Karácsony Gergelyék által megdrágított felújításához.

Az azért nagyon érdekes, hogy csökkentett műszaki tartalommal ugye ötmilliárd forinttal többe került” – mondta a politikus.

A Lánchíd felújítása ugyanis – az eredeti tervekhez képest – több milliárd forinttal többe került.

Tarlós István idején – 2019-ben – ugyanis már kiírtak egy közbeszerzést: az A-híd Zrt. akkor 21,8 milliárd forintért vállalta volna a felújítást. Karácsony Gergelyék új közbeszerzését viszont a cég már több mint ötmilliárd forinttal drágábban vállalta, kevesebb műszaki tartalommal.

Karácsony Gergely az M1-nek korábban azt mondta: ő semmit sem tud a Lánchíd körül kialakult botrányról: „nem tudok botrányról a Lánchíddal kapcsolatosan, ne haragudjon, úgy hogy nem tudok válaszolni a kérdésre” – mondta.

Egyre több botrány lát napvilágot Karácsony Gergely körül – erről a XXI. Század Intézet vezető elemzője beszélt a Kossuth Rádióban: „Itt volt a járatritkítások ügye, itt van a Lánchíd-botrány, itt van ez a finanszírozási ügy.”

Deák Dániel azt mondta: az elmúlt hónapokban kirobbant botrányok a főpolgármester szövetségeseit is elbizonytalanították.

 

origo.hu

Klopp váratlant húzott, komoly megtiszteltetés érte Szoboszlai Dominikot

ripost.hu

Felkavarják az állóvizet az égiek, 3 csillagjegy élete rögvest új irányt vesz!

borsonline.hu

Házasság első látásra: özönlenek a gratulációk Petra és Andris bejelentése miatt

mandiner.hu

A svédek még mindig biztosak benne: 251 ezer magyar életét megmenthették volna, ha az EU hagyja

ripost.hu

Jön a megújulás: ennek a négy csillagjegynek fordulatot ígér a nyár

magyarnemzet.hu

Az összes pénzét ellopják, ha felveszi a telefont, amikor erről a számról hívják

ripost.hu

Te ismered a Rubik-kocka titkát? Lerántjuk a leplet

mindmegette.hu

Sokan így rontják el a natúr csirkemellet: kihagyják az egyik fontos összetevőt

ripost.hu

Balesetet szenvedett a magyar színész, elmaradnak az előadások

ripost.hu

Itt a lista: így lesznek nyitva a boltok a pünkösdi hosszú hétvégén

ripost.hu

Megsúgták az égiek: Ez a 4 csillagjegy törődik a legtöbbet a szerelmével

ripost.hu

Rettentően nehéz IQ-teszt, ami a személyiségedre is magyarázatot ad

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK

Oroszország még évekig folytatni tudja a háborút: Ukrajna képes erre?

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Berobbant a szexuális bűncselekmények száma a pályaudvarokon

POLITIK

Menczer: Atombombáról, háborúról nem akarunk hallani

POLITIK

Robert Fico állapota stabil, de továbbra is súlyos

POLITIK

Orbán Balázs Magyar Péternek: A futtatóid döntenek rólad!

POLITIK

Tízezer embert menekítettek ki Harkiv körzetéből